ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram

Godspeed You! Black Emperor - Live @ Gazi Music Hall, Athens

Η 29η Απριλίου ήταν καρφιτσωμένη στο ημερολόγιο εδώ και πολύ καιρό, αφού το live των αγαπημένων Godspeed You! Black Emperor βρισκόταν στην κορυφή των προτεραιοτήτων μου για το φετινό συναυλιακό καλεντάρι. Η ανυπομονησία για το γεγονός μεγάλη, οι συζητήσεις για τη μεγάλη και πολυαναμενόμενη εμφάνιση του συγκροτήματος όλο και πιο συχνές και τα νέα που κατέφθαναν από εμφανίσεις τους στο εξωτερικό θριαμβευτικές διαβάστε τις εντυπώσεις μας από την εμφάνιση του συγκροτήματος στο Roadburn Festival και στο Day For Night στο Houston του Τέξας. Πραγματικά, η μπάντα παρέδωσε ένα εκπληκτικό live, ικανοποιώντας στο ακέραιο τις υψηλές προσδοκίες μας. Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή.

Η διοργάνωση ήταν άρτια, οι ουρές μηδαμινές και η είσοδος του κοινού κύλησε ομαλά. Μας άρεσε η λεπτομερής πληροφόρηση με συνεχείς ανακοινώσεις πριν το live και η ευλαβική τήρηση του χρονοδιαγράμματος. Μας εξέπληξε θετικά η παράγραφος στην οποία γινόταν ειδική αναφορά στα ΑΜΕΑ, καθώς και ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος στον εξώστη, απ’ όπου μπορούσαν να παρακολουθούν χωρίς εμπόδια και δυσκολία τη συναυλία. Ο ήχος ήταν καθαρότατος, με τα όργανα να διακρίνονται με ευκρίνεια και ο εξαερισμός λειτουργούσε άψογα. Το μόνο αρνητικό ήταν ότι ακούστηκαν κάποιες γκρίνιες, καθώς δεν πρόλαβαν να πάρουν όλοι τα συλλεκτικά εισιτήρια κατά την έξοδό τους από το Gazi Music Hall, όπως τους είχαν υποσχεθεί.

Να περάσουμε όμως στο καθαρά μουσικό κομμάτι της βραδιάς.

Με έναν ήσυχο και διακριτικό τρόπο, τα μέλη της μπάντας εμφανίστηκαν στη σκηνή παίρνοντας τα μουσικά τους όργανα και ξεκινώντας ένα μνημειώδες βράδυ μουσικής έντασης, στο οποίο προστέθηκε αργότερα η σαξοφωνίστρια Mette Rasmussen. Η βραδιά άνοιξε με το Hope Drone, με τα πολλαπλά επίπεδα κυρίως των εγχόρδων και τη λέξη “Hope” να αναβοσβήνει στην οθόνη πίσω από την μπάντα. Παρά τη ζοφερή εμφάνιση των ηχητικών τοπίων που δημιουργούν οι GY!BE, υπάρχει στο βάθος ελπίδα στη μουσική τους. Πάντα με εντυπωσίαζε πώς καταφέρνουν να μεταφέρουν μέσω της μουσικής τους, τόσο το σκοτεινό παρόν, όσο και ένα πιο φωτεινό μέλλον, το οποίο βασίζεται στην ελπίδα ως κύριο συστατικό ζωής του ανθρώπου.

 

IMG_5587

Photo by Valentina Vagena

 

Ακολούθησε το σκοτεινό Mladic, από τον δίσκο"Allelujah! Don't Bend! Ascend!" (2012), το οποίο δομείται υπομονετικά και διαστέλλεται παγερά, μέχρι περίπου το 6ο λεπτό, όπου αλλάζει το τοπίο και ακούμε την έκρηξη του συγκροτήματος, σε μια εξωφρενική και δυνατή κορύφωση, βάζοντας μέσα και ανατολίτικες πινελιές. Κρεσέντο! Με εντυπωσίασε η χειρουργική ακρίβεια με την οποία ανταποκρίνονται τα μέλη του συγκροτήματος σε αυτήν την εξαιρετική σύνθεση, χωρίς έντονη σκηνική παρουσία, αλλά αντιθέτως έχοντας μία εμφάνιση που θύμιζε ορχήστρα κλασσικής μουσικής. Μαγική η αντίθεση εικόνας και ήχου! Ηρεμία στην εικόνα, πόλεμος στον ήχο… Το Mladic σου αφήνει στο τέλος ένα αίσθημα κάθαρσης, έχοντας περάσει μέσα από σκοτεινά μονοπάτια. Τι κομματάρα! Τι εκτέλεση!

 

IMG_5587

Photo by Valentina Vagena

 

Ακολουθούν τα Bosses Hang και Fam/Famine, από το αριστουργηματικό τελευταίο άλμπουμ του συγκροτήματος, “Luciferian Towers” (2017) (διαβάστε την κριτική μας), τα οποία ξεκινάνε με υπέροχες μελωδίες με κιθάρες, βιολιά και τσέλο. Στο μεν Bosses Hang, έχουμε μια μικρή υποχώρηση, η οποία προετοιμάζει το έδαφος για την εντυπωσιακή μουσική ανασύνταξη του κομματιού, στο δε Fam/Famine τα έγχορδα δείχνουν να χάνονται επιτηδευμένα σε μία θριαμβευτική και εντυπωσιακή ηχητική μάζα, ενώ πάλι επιστρέφουν σε κομψές, μελωδικές μουσικές ακολουθίες.

 

IMG_5587

Photo by Valentina Vagena

 

Να τονίσουμε ότι οι εικόνες που προβάλλονται πίσω από τους GY!BE ταιριάζουν απόλυτα με τα κομμάτια και ακολουθούν με εντυπωσιακή ακρίβεια τις μουσικές εναλλαγές. Τα βιντεάκια συμπληρώνουν, χωρίς να υπερκαλύπτουν, αυτό που θέλει να μεταφέρει μέσω της μουσικής του το συγκρότημα, προσφέροντάς μας μία μοναδική οπτικοακουστική εμπειρία. Βλέπουμε εικόνες από την απρόσωπη δυτική κοινωνία και τη βία της καθημερινότητας, είτε μέσα από το το έγκλημα σε πρώτο επίπεδο, είτε μέσω της αποξένωσης, που προβάλλεται με τους τεράστιους και παγερούς ουρανοξύστες και την τρέλα των χρηματιστηρίων, σε δεύτερο. Πολύ έξυπνη η ιδέα και του χαμηλού φωτισμού πάνω στο συγκρότημα, έτσι ώστε οι αισθήσεις μας να εστιάσουν στη μουσική και το video wall.

 

IMG_5587

Photo by Valentina Vagena

 

Ακολουθεί το κινηματογραφικό Undoing a Luciferian Towers, το οποίο ξεκινάει πρώτα από το βιολί και στη συνέχεια προστίθενται ένα-ένα τα μουσικά όργανα, με τα πνευστά να συμβάλλουν στο μετα-αποκαλυπτικό ηχητικό τοπίο, που έκτισε αυτή η ιδιοφυής post-rock ορχήστρα.

Έγινε χαμός από το ενθουσιώδες κοινό όταν ξεκίνησε το Dead Metheny και το αγαπημένο The Sad Mafioso, το οποίο αποτελεί μία αποθέωση εκλεπτυσμένης ενορχήστρωσης. Οι κιθάρες μετά το πρώτο μέρος του κομματιού, το οποίο και καθορίζουν, απομακρύνονται απαλά, κρατώντας ωστόσο το σκοπό του κύριου μουσικού θέματος. Τη θέση τους παίρνει η ωμή δύναμη του βιολιού και του τσέλο, ενώ τα τύμπανα και το μπάσο μπαίνουν όλο και πιο δυνατά οδηγώντας το κομμάτι σε ένα ντελιριακό κρεσέντο, το οποίο ξεσηκώνει το κοινό.

Το συγκρότημα αποχωρεί εν μέσω αποθέωσης και επιστρέφει λίγο μετά για ένα encore, με το υπέροχο Moya, ικανοποιώντας το θέλημα του εκστασιασμένου κοινού για συνέχεια. Οι Godspeed You! Black Emperor έδωσαν ένα χορταστικό live διάρκειας δύο ωρών και ενός τετάρτου, παίζοντας στην εντέλεια και σε σταθερά υψηλό επίπεδο, χαρίζοντας στο ελληνικό κοινό την κορυφαίαμέχρι στιγμής συναυλία της χρονιάς.

 

SETLIST:

1. Hope Drone

2. Mladic

3. Bosses Hang

4. Fam / Famine

5. Undoing a Luciferian Towers

6. Dead Metheny

7. The Sad Mafioso

Encore:

8. Moya

 

Venue : Gazi Music Hall, Athens

Date: 29.04.2018

Hosted by 3 Shades Of Black & Fuzz Productions

Photos by Valentina Vagena

 

IMG_5587

Photo by Valentina Vagena

 

IMG_5587

Photo by Valentina Vagena

 

Σχετικά άρθρα

Banner
Banner