ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram

Aluk Todolo, Chronoboros - Live @ Temple Athens (Day 2)

Το βράδυ της Κυριακής 12 Νοεμβρίου δεν απείχε πολλές ώρες από τη στιγμή που αποχωρήσαμε από το Temple, τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας, για την κάλυψη της πρώτης ημέρας των επίσημων εγκαινίων του χώρου. Μετά από ένα ομολογουμένως πολύ όμορφο βράδυ κατά τη διάρκεια του οποίου, μεταξύ άλλων, απολαύσαμε την εμφάνιση του King Dude, βρεθήκαμε για μία ακόμα φορά σε αυτόν τον οικείο πλέον χώρο, προκειμένου να καλύψουμε την δεύτερη ημέρα των εγκαινίων και να παρακολουθήσουμε το πολύ ενδιαφέρον σχήμα των Aluk Todolo.

 

Chronoboros

Στη θέση των αρχικά προγραμματισμένων Agnes Vein βρέθηκαν οι Chronoboros, αλλαγή που είχε γνωστοποιηθεί πολλές ημέρες πριν τη συναυλία από τις εταιρίες της διοργάνωσης (3 Shades of Black3P Lab και Temple Productions). Οι Chronoboros είναι ένα Αθηναϊκό σχήμα που αποτελείται από τρία μέλη (κιθάρα/φωνή, μπάσο, drums). Το 2016 κυκλοφόρησαν το EP "Dialing Up the Cutter", το οποίο έχει πέντε κομμάτια σε sludge/post-hardcore ύφος.

Ανεβαίνοντας στη σκηνή του Temple λίγο μετά τις 21:30 και ενώ ο κόσμος ήταν ακόμα σχετικά αραιός, έδειξαν αμέσως τις διαθέσεις τους ξεκινώντας με μία εισαγωγή με άφθονο κιθαριστικό θόρυβο πριν περάσουν στα "κανονικά" τους κομμάτια. Ο ήχος τους θυμίζει post hardcore ενώ τα φωνητικά παραπέμπουν σε screamo, τουλάχιστον στα πρώτα κομμάτια που μας έπαιξαν. Το συγκρότημα είναι πολύ καλά δεμένο και ειδικά οι ρυθμικές τους εναλλαγές είναι εξαιρετικές. Κοφτά γυρίσματα, γεμάτα ρυθμικά σχήματα και πολλές παραμορφώσεις σε κιθάρα και μπάσο.

 

 

Το δεύτερο μέρος του set που μας παρουσίασαν περιείχε κομμάτια σε λίγο πιο αργούς ρυθμούς, χωρίς όμως το συγκρότημα να κάνει υποχωρήσεις ως προς τον όγκο και τις παραμορφώσεις του ήχου τους.

Συνολικά, οι Chronoboros δημιούργησαν πολύ καλές εντυπώσεις στο κοινό που είχε αυξηθεί καθώς προχωρούσε η βραδιά, και αποτελούν ένα σχήμα που θα επιδιώξω να παρακολουθήσω ξανά στο μέλλον. 

 

LIVE/171114-aluk-todolo-temple-review/171114-aluk-todolo-01.jpg

 

Aluk Todolo

Οι Aluk Todolo είναι ένα τρίο με καταγωγή από τη Grenoble της Γαλλίας που δημιουργήθηκε στα μέσα του 2000. Η συνολική τους δισκογραφική παρουσία είναι σχετικά μικρή, καθώς έχουν μόλις τρία album, "Finstrenis" (2009), "Occult Rock" (2012) και "Voix" (2016), καθώς και δύο EPs. Παρόλα αυτά, οι τρεις αυτές κυκλοφορίες είναι πολύ καλές και ειδικά το "Occult Rock" αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα instrumental experimental black metal. 

Το όνομα του συγκροτήματος προέρχεται από την ινδονησιακή γλώσσα "Aluk To Dolo" και θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως ο "Δρόμος των Προγόνων", βάζοντας με αυτόν τον τρόπο ένα μυστικιστικό ή και παγανιστικό χαρακτήρα στην μουσική του συγκροτήματος που οι ίδιοι έχουν περιγράψει: "it deals with the hidden powers of cosmos and mind, which are timeless".

Το "Occult Rock" αποτελεί ένα εβδομηντάλεπτο album με οκτώ κομμάτια, αριθμημένα με λατινικούς χαρακτήρες, στο οποίο το βασικό black metal ύφος, συνδέεται με την noise psychedelia, το doom και το space rock. Το εξαιρετικό αυτό δημιούργημα των Aluk Todolo παρακολουθήσαμε στη σκηνή του Temple, στην εκδοχή που δημιούργησε η τριμελής μπάντα live, το βράδυ της Κυριακής.

 

LIVE/171114-aluk-todolo-temple-review/171114-aluk-todolo-02.jpg

 

Τα τρία μέλη του συγκροτήματος εμφανίστηκαν στη σκηνή χωρίς συστάσεις, χωρίς πρακτικά να υπάρχει κάποια επικοινωνία με το κοινό, ενώ κατά όλη τη διάρκεια του set τους είναι αφοσιωμένοι στην εκτέλεση των κομματιών. Ειδικά ο drummer τους, Antoine Hadjioannou μοιάζει να βρίσκεται σε ένα εκτελεστικό παραλήρημα, έχοντας αρκετές φορές ένα ομολογουμένως, τρομακτικό βλέμμα.

Απαραίτητα στοιχεία που συμπληρώνουν τη σκηνική παρουσία των Aluk Todolo, το λογότυπό τους που προβάλεται πίσω τους, καθώς και η λάμπα που κρέμεται από το ταβάνι του μαγαζιού μπροστά στην μπάντα και αλλάζει ένταση φωτισμού ανάλογα με τις αυξομοιώσεις του ήχου.

 

LIVE/171114-aluk-todolo-temple-review/171114-aluk-todolo-03.jpg

 

LIVE/171114-aluk-todolo-temple-review/171114-aluk-todolo-04.jpg

 

Οι εκτελέσεις των οκτώ κομματιών του "Occult Rock" βασίζονται στο αρχικό υλικό που περιλαμβάνεται στον δίσκο και παρουσιάζουν μικρές διαφοροποιήσεις ως προς τις ηχητικές λεπτομέρειες. Ακούμε τα κομμάτια διαδοχικά.

Η μουσική των Aluk Todolo, σε συνδυασμό με την αφοσίωση των μουσικών, οι οποίοι μοιάζουν να βρίσκονται σε μία δική τους εσωτερική διαδρομή, αλλά και το σκοτάδι στη σκηνή, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με το φως της λάμπας, λειτουργούν ως το κατάλληλο μέσο για να εκκινήσει ένα αντίστοιχο ταξίδι στους ακροατές.

 

 

LIVE/171114-aluk-todolo-temple-review/171114-aluk-todolo-06.jpg

 

Μετά από εβδομήντα περίπου λεπτά, ολοκληρώνεται η παρουσίαση του "Occult Rock" και οι Aluk Todolo αποχωρούν από τη σκηνή, με διαδοχικές υποκλίσεις, έχοντας παρουσιάσει ολοκληρωμένα αυτό το έργο, αφήνοντας το κοινό ζαλισμένο από το βάθος και την πολυπλοκότητα του ταξιδιού που τους πρόσφερε.

 

LIVE/171114-aluk-todolo-temple-review/171114-aluk-todolo-07.jpg

 

*Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για μια ακόμα φορά τις διοργανώτριες εταιρίες για την δυνατότητα να καλύψουμε επίσημα το διήμερο opening του Temple Athens.

Σχετικά άρθρα

Banner
Banner