ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram

Xiu Xiu - Live @ Temple, Athens

Την Τρίτη 22 Νοεμβρίου, βρεθήκαμε για μία ακόμα φορά μέσα στον τελευταίο μήνα στον χώρο του Temple Athens (Ιάκχου 17, Γκάζι), προκειμένου να δούμε τους πολύ ιδιαίτερους Αμερικανούς Xiu Xiu, σε μία συμπαραγωγή της 3 Shades of Black, της 3P Lab και της Temple Productions. Στον ίδιο χώρο έχουμε πρόσφατα παρακολουθήσει εξαιρετικά σχήματα σε πάρα πολύ καλές εμφανίσεις και όπως φαίνεται από την ποιότητα των events μέχρι στιγμής, το Temple έχει θέσει τον πήχυ των διοργανώσεων πολύ ψηλά.

Οι Xiu Xiu αποτελούν δημιούργημα του τραγουδιστή Jamie Stewart, ο οποίος αποτελεί και το μοναδικό σταθερό διαχρονικό μέλος, έχοντας κυκλοφορήσει από το 2002 έως σήμερα 13 albums, με πιο πρόσφατο το "Forget", τον Φεβρουάριο του 2017. Η περιφερειακή σύνθεση των μελών των Xiu Xiu έχει αλλάξει αρκετές φορές, αλλαγές για τις οποίες μας μίλησε μεταξύ πολλών άλλων ο Stewart σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στο ClockSound, αλλά πάντως, την τελευταία δεκαετία, επιλέγει πάντα μία καλλιτέχνη στο πλευρό του κατά τις live εμφανίσεις του σχήματος, από το 2012 μέχρι σήμερα την πολυ-οργανίστρια Shayna Dunkelman. Ο ήχος των Xiu Xiu δεν είναι εύκολο να κατηγοριοποιηθεί σε ένα μουσικό είδος καθώς διαρκώς μεταλλάσσεται σε κάθε κυκλοφορία τους, αλλά σίγουρα περιέχει πολλά πειραματικά στοιχεία και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους ιδιαίτερους στίχους και την εκκεντρική ερμηνεία του Jamie Stewart.

Η ιδιαιτερότητα του σχήματος και η ανάμνηση της πολύ καλής συναυλίας που είχαν δώσει το 2014 ώθησε πολλούς να κατευθυνθούν προς το Temple και παρόλο που ήταν βράδυ της πιο κρύας Τρίτης του φετινού Νοέμβρη, κατά την ώρα εμφάνισης των Xiu Xiu, ο κύριος ισόγειος χώρος του μαγαζιού είχε γεμίσει. 

 

Άγγελος Κυρίου

Ο Άγγελος Κυρίου είναι μία περίεργη περίπτωση μουσικού, ή μάλλον καλύτερα μουσικού performer και αυτό φαίνεται ακόμα και από το ίδιο του το όνομα, το οποίο στην καλύτερη μπορεί να χαρακτηριστεί ως ιδιόρρυθμο. Εξίσου ιδιόρρυθμη είναι και η μουσική η οποία παίζει. Μην έχοντας ακούσει ποτέ το εν λόγω project, αναζητώντας υλικό για αυτόν, έπεσα σε έναν πραγματικό λαβύρινθο ηχογραφήσεων, οι οποίες εκτείνονται από το 2009 μέχρι σήμερα, με ευρηματικούς τίτλους όπως "ανάλωση στη συνήθη δραστηριότητα της οντότητας" ή "συνέβη για να μην το ακούσεις", οι οποίοι μοιάζουν να προέρχονται από κάρτες απαντήσεων του παιχνιδιού Cards Against Humanity.

 

LIVE/171121-xiu-xiu-temple-review/171121-xiu-xiu-temple-review-01.jpg

 

Στη σκηνή του Temple εμφανίστηκε στις 21:30 με μία κιθάρα ανά χείρας, καθώς και laptop και ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Η μουσική που δημιουργεί αποτελείται από ένα κολάζ προηχοραφημένων ήχων με αποσπάσματα από καθημερινές συνομιλίες, fake διαφημιστικά spots και ειδήσεις, υπό τη συνοδεία minimal ηλεκτρονικών μελωδιών και beats, ενώ σποραδικά τραγουδάει ή απαγγέλλει και ο ίδιος στίχους με τη συνοδεία της κιθάρας του. Η αλήθεια είναι ότι η πρώτη εντύπωση που δίνει είναι τουλάχιστον περίεργη, αλλά καθώς το set του εξελισσόταν, άρχισε να γίνεται αντιληπτή τόσο η χιουμοριστική όσο και η σοβαρή πλευρά του υλικού που αναπαράγει. Το αμιγώς μουσικό κομμάτι είναι μερικές φορές άνισο, καθώς υπάρχουν ενδιαφέρουσες ιδέες και συνδυασμοί ήχων, οι οποίες όμως συχνά μένουν ανολοκλήρωτες, αλλά η συνολική performance, αυθόρμητη ή ενδεχομένως καλά προσχεδιασμένη, εν τέλει αφήνει καλές εντυπώσεις, με αποτέλεσμα η σαραντάλεπτη εμφάνισή του να είναι τελικά τόσο ευχάριστη όσο και καλοδεχούμενη.

 

LIVE/171121-xiu-xiu-temple-review/171121-xiu-xiu-temple-review-02.jpg

 

 

 

Xiu Xiu

Στις 22:25 ο Jamie και η Shayna ανέβηκαν στη σκηνή του Temple και μετά από ένα εξαιρετικά γρήγορο σετάρισμα των οργάνων τους, ξεκίνησαν την εμφάνισή τους, την οποία το κοινό φάνηκε να προσμένει με ανυπομονησία. Αρχίζουν με μία σχετικά ακουστική, ή μάλλον, μη ηλεκτρονική εκδοχή του God I Hate Myself, με τον Jamie στην κιθάρα και την Shayna στα κρουστά και αμέσως μας φανερώνεται πόσο καλή φωνή έχει ο Jamie. Η φωνητική του ερμηνεία είναι πραγματικά αψεγάδιαστη, ενώ μοιάζει να νιώθει έντονα κάθε στίχο που τραγουδάει. Συνεχίζουν με το εξαιρετικό ομότιτλο κομμάτι από το νέο τους album "Forget", από το οποίο έπαιξαν συνολικά τέσσερα κομμάτια, αφήνοντας χώρο στο set τους για υλικό από το σύνολο της εκτενούς δισκογραφίας τους. Ο Jamie προφέρει με ένα συνδυασμό πόνου και αγωνίας τον στίχο Forget, πριν μας προσφέρει μία ακόμα φορτισμένη ερμηνεία στο Crank Heart, από το μακρινό εξαιρετικό album "Fabulous Muscles".

 

 

LIVE/171121-xiu-xiu-temple-review/171121-xiu-xiu-temple-review-03.jpg

 

Για τη συνέχεια, ένα ακόμα πολύ καλό κομμάτι από το "Forget", το σκοτεινό Jenny GoGo, στο οποίο ο Jamie δίνει μία ακόμα φορτισμένη ερμηνεία, όπως και συμβαίνει και στο αγωνιώδες I Luv Abortion. Σε όλη τη διάρκεια του live, ο Jamie είναι αεικίνητος, χοροπηδάει, φωνάζει, αφοσιώνεται στους στίχους που τραγουδάει, πέφτει στο πάτωμα, όταν δεν παίζει κιθάρα ή πλήκτρα βρίσκει πάντα ευκαιρίες να πάρει μία μπαγκέτα στα χέρια του και να χρησιμοποιήσει τα κρουστά που βρίσκονται παρατεταγμένα σε όλα τα πιθανά σημεία της σκηνής και ακόμα και όταν δεν μπορεί, χρησιμοποιεί τα πόδια του, κλοτσώντας τα κοντινά του πιατίνια.

 

LIVE/171121-xiu-xiu-temple-review/171121-xiu-xiu-temple-review-04.jpg

 

Από την άλλη πλευρά, η Shayna διατηρεί τον κύριο ρυθμικό ρόλο πίσω από το μεγάλο set κρουστών της, που περιλαμβάνει και αρκετά ασυνήθιστα όργανα, τα οποία αξιοποιεί κατά τον μέγιστο δυνατό τρόπο, ενώ σε μερικά κομμάτια παίρνει θέση πίσω από τα πλήκτρα συμπληρώνοντας ιδανικά τον ήχο των Xiu Xiu. Για τη συνέχεια Botanica De Los Angeles, Rose of Sharon σε μία πολύ όμορφη ερμηνεία, Apistat Commander, στο οποίο ο James δίνει σεμινάριο θεατρικότητας, Wondering και Boy Soprano.

 

LIVE/171121-xiu-xiu-temple-review/171121-xiu-xiu-temple-review-05.jpg

 

Το συναρπαστικό με τους Xiu Xiu είναι ότι παρόλο που είναι μόλις δύο άτομα, πραγματικά γεμίζουν τη σκηνή και έχουν τόσες πολλές λεπτομέρειες, κινήσεις και εκφράσεις προς παρατήρηση, που είναι δύσκολο να αποφασίσει κανείς σε ποιό από τα δύο μέλη να εστιάσει. Η λεπτομέρεια είναι σημαντικό σημείο της εμφάνισής τους και μουσικά, καθώς καταφέρνουν και δένουν με αριστουργηματικό τρόπο το προηχογραφημένο υλικό με τις live εκτελέσεις οργάνων, ειδικά στην περίπτωση των κρουστών, ενώ παράλληλα βγάζουν μία απόλυτα ζωντανή αίσθηση η οποία συνδυάζει τόσο λυρικά όσο και δυναμικά, ακατέργαστα στοιχεία.

 

LIVE/171121-xiu-xiu-temple-review/171121-xiu-xiu-temple-review-06.jpg

 

Η ερμηνεία του James στο Tonite and Today (What chu' talkin' 'bout) με την Shayna να έχει πάρει το ρόλο της στα πλήκτρα αποτελεί μία από τις πιο λυρικές και όμορφες στιγμές της βραδιάς, η οποία ανεβαίνει ιδανικά με το ήπιο ξέσπασμα του Get Up που ακολουθεί, για να δέσει με τη σειρά του με την θορυβώδη new wave διασκευή του Ceremony των New Order. Το κύριο σετ τους κλείνει με το I Luv The Valley OH! από το "Fabulous Muscles", σε μία επίσης θορυβώδη και ευφορική εκδοχή.

 

 

LIVE/171121-xiu-xiu-temple-review/171121-xiu-xiu-temple-review-07.jpg

 

Αφότου οι Xiu Xiu αποχώρησαν από τη σκηνή, ο κόσμος δεν σταμάτησε να χειροκροτά, ωθώντας τους να επιστρέψουν σύντομα και να μας παίξουν το Stupid In The Dark από το "Angel Guts: Red Classroom", προσφέροντάς μας άλλη μία συναρπαστική ερμηνεία εκ μέρους του Jamie. Το συγκρότημα αποχωρεί ευχαριστώντας μας θερμά και λέγοντας πως τους αρέσει να παίζουν στην Αθήνα και όποτε έρχονται, προσπαθούν πάντα να ξεκλέψουν μία ημέρα από το πρόγραμμά τους προκειμένου να έρθουν σε επαφή με τους ανθρώπους και την πόλη που συμπαθούνε πολύ.

 

 

Μετά και από τη δεύτερη αποχώρηση, ο κόσμος δεν σταμάτησε να χειροκροτάει, ακόμα εντονότερα και παρόλο που όπως φάνηκε δεν είχαν προγραμματισμένο δεύτερο encore, ο James, βγαίνει πάλι στη σκηνή, μόνος του πλέον με την κιθάρα του λέγοντας μας ότι θα τραγουδήσει ένα ακόμα κομμάτι, "a small one", τραγουδώντας μας μία διασκευή του Teenager In Love των Dion and The Belmonts και αποχαιρετώντας μας οριστικά πλέον για για τη βραδιά.

 

LIVE/171121-xiu-xiu-temple-review/171121-xiu-xiu-temple-review-08.jpg

 

Κατά τη διάρκεια του live, ακόμα και όσοι δεν ήταν απόλυτα εξοικειωμένοι με τον ήχο των Xiu Xiu βυθίστηκαν στην ένταση της ερμηνείας του συγκροτήματος, το οποίο κατάφερε μέσα σε μιάμιση ώρα να κρατήσει τα βλέμματα του κοινού προσηλωμένα, προσφέροντας μία άψογη μουσικά και οπτικά εμπειρία. Θεωρώ ότι η εμφάνιση των Xiu Xiu το βράδυ της Τρίτης ήταν ακόμα καλύτερη από την τελευταία τους το 2014 και πιστεύω ότι είναι το καλύτερο live που έχω παρακολουθήσει μέχρι στιγμής για το 2017.

 

*Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για μια ακόμα φορά τις διοργανώτριες εταιρίες για την δυνατότητα να καλύψουμε επίσημα ένα ακόμα επιτυχημένο live στο Temple Athens. 

 

Production: 3 Shades Of Black3P LabTemple Productions

Venue: Temple Athens

Photos by Valentina Vagena

Facebook Photo Gallery 

Date: 21.11.2017

Σχετικά άρθρα

Banner
Banner