ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram

Fool In The Box - Live @ Temple, Athens

Το Temple είναι ο καινούργιος χώρος στην Αθήνα που έκανε αμέσως αισθητή την παρουσία του αμέσως μόλις άνοιξε τις πόρτες του, με τα ηχηρά ονόματα, την ευελιξία των καλλιτεχνών και την καλαισθησία των γραφικών του σε προωθητικό υλικό. Το Temple είναι το παλιό Kookoo για όσους το είχαν επισκεφτεί στο παρελθόν. Το Kookoo ήταν ένα από τα αγαπημένα μου μέρη για εμφανίσεις, ειδικότερα, εγχώριων σχημάτων, αφού είναι αρκούντως ευμεγέθης χώρος με ωραίο πατάρι και industrial αισθητική που συνδυάζεται με την πέτρα στο τοίχο και την γυάλινη οροφή.

 

Borderline Syndrome

Οι Borderline Syndrome είναι κατ' εμε μια πολύ καλοδουλεμένη μπάντα, που της αρέσει και θέλει να παίζει δύσκολη, ή φαινομενικά δύσκολη μουσική. Παίζουν progressive απ' αυτό που παίζουν οι King Crimson και ενόσω το σκεφτόμουν αυτό, σε ένα 7-λεπτο κομμάτι τους που χρησιμοποιούσε κατά κόρον την οκτατονική κλίμακα και θύμιζε πολύ το Red των King Crimson σε build up και δομή - αμέσως μετά προλογίσαν τη διασκευή τους στην εν λόγω μπάντα, παράλληλα ευχαριστώντας τους Fool In The Box για την πρόσκληση.

 

borderlinesyndrome_001

Photo by Afroditi Zaggana

 

Οι Borderline Syndrome παίζουν πολύ καλά, και μεριμνούν ιδιαίτερα για το εντυπωσιακό gear τους - άπειρα πετάλια και σύνθια και κιθάρες, έτσι που μου φάνηκε παράταιρο που ήταν η επιλογή για να προηχήσουν των Fool In The Box, που είναι ένα τρίο, απλώς. Ίσως να μην βοήθησε ιδιαίτερα κι ο ήχος τους στα πιο "σκληρά" σημεία όπου οι παραμορφωμένες κιθάρες μοιάζαν να λασπώνουν και να χάνεται η σαφήνεια. Στα συν η τρομερή τους φαντασία με τα πολύ επεξεργασμένα vocoder φωνητικά και η πολύ ωραία τους ενέργεια.

Επικροτώ την τέχνη που υφαίνουν, καταλαβαίνω το πόνημα, αλλά βρίσκω τον εαυτό μου να γκρινιάζει μάλλον, οπότε κάτι στο γλυκό δεν έχει δέσει ακόμα. Για να είμαι ακριβοδίκαιη: νομίζω ότι στο μέλλον θα δείξουν υψηλών επιδόσεων progressiβιες, αναμένουμε.

 

borderlinesyndrome_001

Photo by Afroditi Zaggana

 

Fool In The Box

Οι Fool In The Box είναι ένα alternative τρίο που παίζει κάτι παραπάνω από grunge ή indie alternative που τους αποδίδουν κατά καιρούς. Ο Απόλλων έχει το μέρισμα της κιθάρας και της φωνής, ο Γιώργος παίζει τύμπανα και ο Άγης μπάσο. Η μπάντα μετράει πάνω από 10 χρόνια ζωής και για πολλούς στην πρωτεύουσα είναι ένα από τα μουσικά ινκόγκνιτο μυστικά της.

Το τρίο δεν επιθυμεί να κρύβεται - ούτε εμφανίζεται σπάνια - ούτε σε ψαγμένα μέρη. Απλά δεν τυγχάνει του timing να είναι hype η μουσική τους, και δεν έκαναν την - αναμενόμενη αφού φωσφορισμένη - στροφή προς το stoner, που τόσο αγαπάει ο Έλληνας τελευταία, που θα έκαναν άλλοι εύκολα στη θέση τους, δεν "ψάχνονται" να βρουν πως θα "γίνουν". Ψάχνονται να παίζουν καλύτερα αυτό που είναι η μουσική τους. Στις 3 περιόδους τους - που αντιστοιχούν σε 3 δισκογραφικές δουλειές τους - παρατηρώ την εξέλιξη μιας μπάντας που ήθελε να μιλήσει να τα πει, και να ξεσπάσει, σε μια μπάντα που ήθελε να παίξει πιο πολύπλοκη μουσική με έκδηλες τις επιρροές της, σε μια μπάντα που πλέον έχει τον δικό της, ευδιάκριτο ήχο και genre.

 

foolinthebox_007

Photo by Afroditi Zaggana

 

Το set list ξεκίνησε με παλιά τους τραγούδια (κομμάτια;) - α, ναι, οι Fool In The Box έχουν τραγούδια - μπορείς να τα τραγουδήσεις και σου σφηνώνουν και στο κεφάλι - και στο 7ο κομμάτι κάλεσαν να ανέβει μαζί τους ο Αλεξ Μπασματζιάν που έπαιξε ukulele και ακουστική κιθάρα σε 4 κομμάτια. Ο Άλεξ πήρε μέρος επίσης και σε κάποια φωνητικά αν και τον κύριο όγκο αυτών (backing vocals) τον ανέλαβε όπως πάντα ο Γιώργος.

 

foolinthebox_007

Photo by Afroditi Zaggana

 

Τα νέα κομμάτια/τραγούδια είναι αρκετά διαφορετικά από τα προηγούμενα, έχουν πιο συμπαγή δομή - όχι μικρότερη διάρκεια (τα κομμάτια των Fool συχνά ξεπερνούν το 5-λεπτο) - ενώ δε λείπουν οι χαρακτηριστικές διαολεμένες τους πολυρυθμικές αντιστίξεις, οι αλλαγές και τα "εξωτικά" μετρήματα, και ο Απόλλων ξέφυγε από την safe 90'ς oriented friendly νοcal zone.

Σε μια βραδιά που η μισή μουσική Αθήνα έδωσε το παρών (The Mighty N, 649, Solarmonkeys, Afformance, Travel Mind Syndrome, Αγόρια στο hijo, Friend of Gods κ.α.) και ο "Ναός" ήταν αισθητά γεμάτος, το κοινό ήταν. . ευλαβικό. . Περίμενε αρκετά ο κόσμος να αρχίσει τα "μπράβο" και το χειροκρότημα, σχεδόν όπως γίνεται στις συναυλίες τζαζ ή κλασικής μουσικής.

 

foolinthebox_007

Photo by Afroditi Zaggana

 

Οι Fool In The Box είναι μία μπάντα με μεστή προσωπικότητα και μουσική - η μίνιμαλ σκηνική παρουσία και τα όχι πολύ ευφάνταστα φώτα, εν τέλει, όχι μόνο δεν με ενόχλησαν - ίσα ίσα μπόρεσα να εστιάσω πιο πολύ στο λιτό οπτικά, δρώμενο μεν, αλλά τόσο συμπαγές δε. Α, ναι, από τα highlights της βραδιάς, η αγαπημένη μας πλέον διασκευή τους στο I Want You των Beatles.

Στα μείον της βραδιάς, είπαμε, το απότομο κλείσιμο της βραδιάς - ούτε να χαρεί ο κόσμος το encore που ζήτησε. Στα συν, όλα τα άνω - καλοτάξιδο λοιπόν, και εις άλλα, σύντομα!

 

Venue: Temple, Athens
Date: 30.03.2018
Hosted by 3P Lab
 
 

foolinthebox_007

Photo by Afroditi Zaggana

 

foolinthebox_007

Photo by Afroditi Zaggana

Σχετικά άρθρα

Banner
Banner