ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram

SUUNS - Live @ Temple, Athens

“No Breaks”

Η έκφραση του Joe Yarmush των Suuns μόλις τελείωσε το φοβερό live τους την Τρίτη 9 Απριλίου στο μισογεμάτο, δυστυχώς, Temple.

Και όμως η παραπάνω έκφραση, για μας, δεν αφορούσε μόνο το live των Suuns αλλά και των 2 σχημάτων που προηγήθηκαν.

Το απόγευμα εκείνης της μέρας μας βρήκε στο backstage του Temple Athens να συνομιλούμε με τον άνθρωπο πίσω από μια από τις σημαντικότερες σύγχρονες μπάντες και το βράδυ ενώπιον μια μαγικής βραδιάς παρακολουθώντας 3 εξαιρετικά λαιβ.

 

The Rattler Proxy

“No Breaks” και από την μπάντα από την Αθήνα που παρακολούθησα από το πίσω μέρος του χώρου με μεγάλη ετερόκλητη παρέα. Δεν τους είχα ξανακούσει ζωντανά.

Ο ήχος τόσο των ιδίων όσο και κάθε μπάντας, την 9η Απριλίου, ήταν τέλεια κουρδισμένος, αποδεικνύοντας είχε γίνει πολύ καλή δουλειά τόσο από τους τεχνικούς, όσο και από το ότι το Temple αποτελεί ίσως τον πιο αποδοτικό σε σχέση μεγέθους και ποιότητας ήχου χώρο αυτή τη στιγμή στην Αθήνα.

Η εμφάνιση τους, για μισή ώρα περίπου, δεν μας άφησε στιγμή να κοιτάξουμε οπουδήποτε αλλού, μόνο να μεταφέρουμε στους διπλανούς μας - κατ' ελάχιστο - τον ενθουσιασμό μας για το τι βλέπαμε. Με καλυμμένα τα πρόσωπα με κουκούλες και σκούφους, δημιούργησαν ηθελημένα μια αισθητική που ουσιαστικά σε προσέλκυε στο να αφοσιωθείς στις νότες τους.

Μια μπάντα που ενσωματώνει τον – συχνά παρεξηγημένο - ηλεκτρονικό ήχο στο σύγχρονο ροκ στερέωμα με ιδανικό τρόπο.

Τους Rattler Proxy είχαμε δει στο Release Athens Festival το 2017 (διαβάστε εδώ) όπως και την βραδιά που άνοιξαν (την ίδια χρονιά) για τους Boy Harsher (διαβάστε εδώ).

 

1250_3

Photo by Manos Kalafatelis

 

Scattered Clouds

Σειρά είχαν οι Scattered Clouds που αποτέλεσαν και την μόνιμη opening μπάντα των Suuns στο Balkan Tour τους.

Μια αποκάλυψη, με τη σειρά τους, η μπάντα από τον Καναδά. To ντουέτο με το απλό setup κιθάρας και drums, κοντά όσο δεν πάει στο κοινό, και με κόκκινο φόντο, δεν μας άφησε επίσης να κάνουμε επίσης κανένα “break”, και στα 45 λεπτά που εμφανίστηκαν δικαιολόγησαν και το λόγο που ακολούθησαν τους Suuns στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Dark “scattered cloud-y” sounds μας και μικρο-λούπες μας γύριζαν στο χώρο (μεταφορικά και κυριολεκτικά), στο ποτό, και - εν τέλει - στον μουσικό ενθουσιασμό. Εύγε. Πλέον προστίθενται επάξια στην playlist μας.

Τόσο με τους Rattler Proxy όσο και με τους Scattered Clouds, δεν υπήρξε στιγμή που να ένιωσα ότι παρακολουθώ support μπάντες, με την συνήθη ανυπομονησία για το main act...

 

1250_3

Photo by Manos Kalafatelis 

 

1250_3

Photo by Manos Kalafatelis 

 

SUUNS

H ώρα περασμένη 23:00 και οι Suuns, κάτι λιγότερο από πέντε χρόνια μετά την τότε καλοκαιρινή απογευματινή τους εμφάνιση το Plisskën 2014, ξανά στην Αθήνα.

Αφορμή του τουρ τους, όπως μας ενημέρωσε ο Joe στη συζήτησή μας, ήταν o καινούριος πληκτράς αντικατέστησε τον Max Henry. Η μπάντα διάλεξε τα Βαλκάνια μια γενική πρόβα του νέου μέλους και του επικείμενου μεγαλύτερου καλοκαιρινού τουρ (Bonnaroo, Woodstock 50, κλπ).

Η συναυλία τους θα μας μείνει στη μνήμη ότι με την εντύπωση "μιας ανάσας".

Μιας ανάσας που πήραμε στην αρχή του σετ, την αφήσαμε να εκτονωθεί στη διάρκεια της 1,5 ώρας που έπαιξαν οι εξαιρετικοί Suuns με τον iconic Ben Shemie στα φωνητικά και το χαρακτηριστικό του λύγισμα στην κίνηση που κάθε φορά κάνει για να τραγουδήσει, λοξά και πλάγια απ' το μικρόφωνο.

 

1250_3

Photo by Manos Kalafatelis 

 

Το γκρουπ που έχει την τύχη μέχρι σήμερα να έχει εμφανιστεί σε όλα τα σημαντικά φεστιβάλ στον κόσμο, μας "δώρισε" μια αποκλειστική πρακτικά και για λίγους, εκλεκτούς εμφάνιση στο Temle και την Αθήνα χάρη και στα παιδιά τη 3p Lab3 Shades of Black και της Rock Svirke που ανέλαβε να υποστηρίξει την βαλκανική τους μίνι περιοδεία.

Στην Ελλάδα, που δυστυχώς δεν έχει τον τρόπο να φέρνει στην επιφάνεια του hype τις μπαντες που πραγματικά ηχογραφούν στο σήμερα με ήχους του σήμερα. Από την άλλη θα λεγε κανείς ότι οι Suuns δεν αποτελούν την απόλυτα καινοτόμο μπάντα, έχουν όμως έναν δικό τους χαρακτηριστικό ήχο που έχουν χτίσει και έχουν δημιουργήσει ένα άψογο live experience, στο οποίο και ήμασταν θεατές την περασμένη εβδομάδα.

 

1250_3

Photo by Manos Kalafatelis 

 

Αποτελούν μια μπάντα - εκφραστή της νέο–ψυχεδέλειας και τελευταία κατάφεραν με το πιο προσβάσιμο "Felt" (η κριτική μας εδώ) να μπουν και στο χώρο του πιο εμπορικού ροκ.

Μια φίλη που τους είχε καλύψει στο Pitchfork Paris το 2016 είχε νιώσει ότι βρισκόταν στο φεγγάρι. Αυτό κατά ένα τρόπο νιώσαμε και μεις από τις πρώτες νότες και κατά τη διάρκεια ολόκληρου του σετ.

 

1250_3

Photo by Manos Kalafatelis 

 

Τη μπάντα προσωπικά ακολουθώ εδώ και 2 χρόνια, και αφού κυκλοφόρησαν το περσινό άλμπουμ έγιναν από τους κύριους συναυλιακούς μου στόχους. Η τύχη να μπορώ να τους δω στην Αθήνα, δίπλα σε φίλους, ήταν μεγάλη.

Σκεφτόμουν εν τω μεταξύ ότι στην εποχή στην οποία οι μπάντες, τουλάχιστον αυτές που έχουν μια σεβαστή απήχηση, μη έχοντας τα έσοδα που κάποτε είχαν από την πώληση δίσκων κλπ, πλέον πιστεύω ότι δουλεύουν πιο πολύ στο να κάνουν καλύτερα λάιβ.

Αυτό το έβλεπε κανείς όλη την ώρα στη σκηνή του Temple με τα 4 μέλη να βρίσκονται σε συνεχή οπτική επαφή τόσο μεταξύ τους όσο και με τον τεχνικό ήχου ενίοτε, έτσι ώστε να ενσωματώσουν με τον καλύτερο τρόπο τον νέο keyboard-ιστα τους.

Μια βραδιά που θα μας μείνει αξέχαστη για πολλούς λόγους, με μόνο μικρό παράπονο ότι μας έλλειψε πολύτο φοβερό "Baseline", που ενώ στο soundcheck το δοκίμαζαν συνεχώς, τελικά δεν έπαιξαν το βράδυ.

 

Venue: Temple, Athens

Date: 09.04.2019

Hosted by: 3p Lab3 Shades of BlackRock Svirke

Photos by Manos Kalafatelis

Gallery on Facebook 

 

1250_3

Photo by Manos Kalafatelis 

 

Σχετικά άρθρα

Banner
Banner