ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram

Ανακοινώθηκε το line-up του Fraternity of Sound για τις 26 Οκτωβρίου

To Fraternity of Sound Festival ανακοίνωσε το line up του event της 26ης Οκτωβρίου, το οποίο αποτελεί τα Opening Rites, την τελετή δηλαδή έναρξης, ή μάλλον την ιεροτελεστία εκκίνησης, του πολύ ενδιαφέροντος αυτού φεστιβάλ στο οποίο το ClockSound είναι προσκεκλημένο και θα καλύψει πλήρως από τις 26 έως τις 29 Οκτωβρίου. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στον νέο ανακαινισμένο χώρο του Temple (Ιάκχου 17, Γκάζι, πρώην Kookoo Bar).

Στα πολύ ενδιαφέροντα ονόματα που έχουν ήδη ανακοινωθεί τις τρεις βασικές ημέρες του festival, προστίθενται τα ακόλουθα σχήματα, υπό την επιμέλεια του Αθηναϊκού "audio outlet" Coherent States:

  • Το experimental/ambient/noise project Croatian Amor, αποτελείται ουσιαστικά από τον Δανό Loke Rahbek, γνωστό από τη συμμετοχή του στους  Lust For Youth και τους VÅR, ο οποίος φημίζεται για τις απρόβλεπτες εμφανίσεις του.
  • Ο Άγγλος Colin Potter, είναι παραγωγός και μουσικός και ασχολείται με τον ευρύτερο ηλεκτρονικό ήχο για περισσότερα από τριάντα χρόνια έχοντας συνεργαστεί με σχήματα όπως οι Nurse with Wound, οι Current 93 κ.α.
  • H Δανή experimental/noise/drone Puce Mary, κατά κόσμο Frederikke Hoffmeier, είναι γνωστή από την εμπλοκή της με την underground ηλεκτρονική και punk σκηνή της Κοπεγχάγης και όπως και οι Croatian Amor, κυκλοφορεί τα albums της στην εταιρία Posh Isolation
  • Ο Έλληνας DEAD GUM, ένα solo experimental/noise/drone project, με πρόσφατη κυκλοφορία στην Coherent States σε μορφή κασέτας
  • Ο Έλληνας Jay Glass Dubs, που κινείται σε σκοτεινά dub μονοπάτια. 

  

 

Διαβάστε την ανακοίνωση της παραγωγής για τα opening rites την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου:

 

► OPENING RITES – Temple Productions (Πεμ. 26.10.17)
Curated by Coherent States

Croatian Amor (DK)
Colin Potter (UK)
Puce Mary (DK)
DEAD GUM (GR)
Jay Glass Dubs (GR)

 

Η περίπτωση του Croatian Amor έχει αφήσει ένα ξεχωριστό impact τα τελευταία χρόνια στο χώρο της πειραματικής μουσικής. Όντας το κυριότερο εκ των πολλών καλλιτεχνικών ψευδωνύμων του Δανού Loke Rahbek που διατηρεί το label Posh Isolation (με πάνω από 200 κυκλοφορίες τα τελευταία 8 χρόνια), αποτελεί εκείνο με τη μεγαλύτερη επικοινωνία με το κοινό του, τόσο σε πρακτικό όσο και σε concept-ικό επίπεδο. Οι μακρινές ιαχές του ψυχρού industrial όσο και του retro synth pop παρελθόντος έχουν δώσει χώρο στο πιο ανθρώπινο πρόσωπο που εκφράζει η ζεστασιά της ambience του τελευταίου του δίσκου με τίτλο "Love Means Taking Action". Το αμέσως επόμενο 12" του λέγεται "Finding People". Όλα φαίνονται να έχουν μπει σε ένα δρόμο. Είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται ως Croatian Amor στην Αθήνα.

Ο Colin Potter υπήρξε ζωντανός θρύλος του underground πειραματικού ήχου πολύ πριν αποτελέσει αναπόσπαστο μέλος των Nurse With Wound. Συγκεκριμένα από τα early 80's, και τις πρώτες ημέρες του αυτοσχέδιου του IC studio μέσω του οποίου ηχογραφούσε τις ιστορικές πρώτες του κασσέτες. Με σήμα κατατεθέν την χρήση του synthesizer, του drum machine και της κιθάρας, κυκλοφόρησε μνημεία της ηλεκτρονικής μουσικής όπως τα "Two Nights" (1981), "The Where House?" (1981) και "A Gain" (1982), δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα τεράστιο κασσετικό κύκλωμα που αναδείχθηκε μέσω της δικής του ICR Distribution η οποία αποτέλεσε κοινό χώρο έκφρασης για μερικούς από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της πειραματικής μουσικής που έβγαλε ποτέ η Μεγάλη Βρετανία. Από το 1988 και έπειτα συνδράμει τα μέγιστα στη δημιουργία των πιο σκοτεινών και ατμοσφαιρικών στιγμών στη δισκογραφία των Nurse With Wound όντας ο σταθερότερος συνεργάτης του Steven Stapleton μέσα στα χρόνια. Είναι η πρώτη φορά που θα εμφανιστεί στην Αθήνα.

Αν έπρεπε να βάλουμε ένα στοίχημα, θα λέγαμε πως το πρώτο όνομα που αναφέρεται στις συζητήσεις περι σύγχρονου industrial / power electronics που "δεν είναι ένα απλό αναμάσημα προηγουμένων δεκαετιών και έχει καινούργια πράγματα να πει", είναι αυτό της Puce Mary. Η Frederikke Hoffmeier με ήδη τρία προσωπικά LPs και αρκετές συνεργασίες με καλλιτέχνες όπως ο Dan Johansson (Sewer Election), o Rodger Stella (Macronympha) και ο Loke Rahbek (Croatian Amor), συμπυκνώνει όση αίγλη και αισθητική είχε απομείνει στο πεθαμένο industrial και το φέρνει στην εποχή μας. Οι λοξές ματιές προς τον θόρυβο, τα field recordings, τα σκληρά φωνητικά, τα drone ανοίγματα και μια ροπή στον ambient ήχο, τελειοποιήθηκαν με το χρόνο, και ο προσωπικός ήχος της Puce Mary ακούγεται στην πιο τέλεια μορφή του στο "The Spiral" του 2016. Κάτι ακόμα πιο επιθετικό, είναι οι ζωντανές εμφανίσεις της.

Είναι δύσκολο να κατατοπίσεις έναν άνθρωπο που θα σε ρωτήσει τι μουσική ακριβώς φτιάχνει ο Jay Glass Dubs, κατά κόσμον Δημήτρης Παπαδάτος (KU, The Hydra). Γνωρίζοντας πως το ηχητικό φάσμα από το οποίο αντλεί επιρροές είναι τόσο ευρύ, και πως δεν αρκεί να πεις experimental και να ξεμπερδέψεις, η δουλειά γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Η πολυδιάστατη προσέγγιση στην dub είναι η γενική ιδέα, αλλά ακόμα και αυτό χάνεται όσο προχωράει ο χρόνος μέσα στα κομμάτια και η αποσπασματικότητα μεμονωμένων στιγμών σε οδηγούν συνεχώς σε διαφορετική αίσθηση περί του τι συμβαίνει εδώ και -κυρίως- του θα συμβεί εδώ το επόμενο δευτερόλεπτο. Η ατμόσφαιρα είναι σίγουρα γκρίζα και αστική, το dancefloor όχι γεμάτο αλλά όχι και άδειο, ο χώρος είναι σίγουρα οικείος. Ίσως ο τίτλος "Dislocated Folklore", τελευταίας του κυκλοφορίας στην Tapeworm (με εξαντλημένη πρώτη έκδοση μάλιστα, για όσους καταλαβαίνουν τι σημαίνει να σε επανακυκλοφορεί η Tapework) να το περιγράφει καλύτερα.

Αν έπρεπε δε να περιγράψουμε στον ίδιο άνθρωπο τη μουσική που ηχογραφεί από το 2009 ο Παναγιώτη Σπούλος ως Dead Gum, θα τονίζαμε πως το παιχνίδι εδώ είναι η εξερεύνηση των ορίων του κιθαριστικού ήχου με κάθε πιθανή και απίθανη διαφεύγουσα προς τον αυτοσχεδιαστικό θόρυβο, με λανθάνουσα ροπή στο lo-fi, με περίεργη χρήση της φωνής και με μέγιστη αφοσίωση στην collage ψυχεδέλεια. Ο ήχος των Dead Gum δομείται μέσα απο εμπειρία πολλών συναυλιών και studio πειραματισμών ανά τα χρόνια, με πολλές κασσετικές κυκλοφορίες και cdr να οδηγούν στο LP "Gainer" του 2014 όσο και στο επερχόμενο "META" LP. ο Σπούλος συμμετέχει επίσης στους Wham Jah, Reverse Mouth και $oft $kull, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί εδώ και 15 χρόνια την πειραματική δισκογραφική εταιρία Phase! Records, σπίτι όλων όσων περιγράφησαν παραπάνω. Και πολλών άλλων.

 

Full festival event page: Fraternity of Sound Festival 2017
Official FB page: Fraternity of Sound

Σχετικά άρθρα