ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram

Ο Kormoranos στο ClockSound.gr

Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα συναυλιακά γεγονότα που το ClockSound παρακολούθησε και κατέγραψε φέτος, ήταν παραγωγές του Κορμοράνου. Δεν είναι πολλοί στην χώρα μας οι διοργανωτές συναυλιών που συνδυάζουν οξυμένο μουσικό αισθητήριο, την τόλμη να βάζουν την αγάπη τους για την μουσική και τους καλλιτέχνες πάνω από το - αναπόφευκτο είναι αλήθεια - κυνήγι του κέρδους, την ενέργεια να τρέχουν πολλά διαφορετικά projects ταυτόχρονα και εν τέλει κατορθώνουν να παρουσιάζουν στο κοινό μια ολοκληρωμένη αισθητική πρόταση.

Ο Κορμοράνος είναι μια τέτοια εξαιρετική περίπτωση. Στα 15 χρόνια που είναι ενεργός (τα οποία γιόρτασε με ένα σερί πολύ καλών συναυλιών και dj sets), έχει δημιουργήσει την δική του σχολή σε ότι αφορά την διοργάνωση μουσικών events, αποδεικνύοντας ότι ακόμα και σε μια μικρή αγορά, όπως είναι η αθηναϊκή, άνθρωποι με όραμα καταφέρνουν να δημιουργήσουν μουσικές κοινότητες που ενώνουν ανθρώπους από όλον τον κόσμο με συνδετικούς κρίκους την αγάπη για παρόμοιους ήχους και χρώματα, και ότι η εκπροσώπηση εναλλακτικών σκηνών από διάφορες χώρες και φάσματα, είναι δυνατόν να υπάρξει παντού, ανεξαρτήτως εμπορικών μεγεθών.

Πλησιάζοντας το τέλος της συναυλιακής σεζόν, θελήσαμε αναπόφευκτα να μιλήσουμε με τον ιθύνοντα νου πίσω από την μάσκα του υπερδραστήριου πτηνού, Δημήτρη Ρόκο, σχετικά με τα όσα έφερε σε πέρας την σαιζόν που μας πέρασε και όχι μόνο, τα μελλοντικά του σχέδια και το μυστικό για τις πετυχημένες τηγανητές πατάτες.interviews/180626-kormoranos-interview/kormoranos-01.jpg
 
 

Δημήτρη, και φέτος ήταν για τον Κορμοράνο μια πολύ δραστήρια χρονιά! Πες μας σε παρακαλώ λίγα λόγια για τα όσα διοργάνωσε κατά την διάρκειά της!

Από τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι και τώρα, έχω όντως περάσει τον ενάμιση πιο γεμάτο χρόνο στην δεκαπενταετή ιστορία του Κορμοράνου!! Κάναμε πολλά φανταστικά live (με Marie Davidson, Yves Tumor, Wham Jah, Sean Nicholas Savage, Cruel Anagrams, Eleanor Friedberger, Άγγελο Κυρίου, Sun Araw, Jay Glass Dubs, Acid Baby Jesus, Dollkraut, Man Duo, The Voyage Limpid Sound, Montero, Mary Ocher, Hand & Leg, Blue Hawaii, NTEIBINT & Σtella, Echo Canyon, Palmbomen II, Tendts, Giganta και Colour For A Rebel), πολλά καταπληκτικά dj events (με Red Axes, Lena Willikens, Acid Arab, Moscoman, Andrew Weatherall, Avalon Emerson, Bill Kouligas, Chevy, Scot Dech, Anatolian Weapons, Khmer, Not Really Disco, Sonny Crocket & The Mighty Robot, The Prudence Tapes, Andreas Palmer, V3sta, Dj Not I, Winjer, SRJ και Noff Weezy μεταξύ πολλών άλλων), συνεχίσαμε πολλές και πολύ καλές συνεργασίες και συμπαραγωγές (με Heretic, six d.o.g.s., Ρομάντσο, Περδικιώτικα, Needless και άλλα), ξεκινήσαμε τη σειρά Kormoranos & Versaweiss με εγκαταστάσεις στο χώρο των πάρτυ και προσωπικά έπαιξα σε πολλά και πολύ ωραία φεστιβάλ (Yupiyaya, Syros International Film Festival, Saristra, Κάννες, Add 2018), καθιέρωσα το "Σχεδόν Κάθε Τετάρτη στο Cantina Social" (που όμως τέλειωσε άδοξα πριν από δυο-τρεις βδομάδες) και ξεκίνησα προφίλ στο instagram όπου τον τελευταίο καιρό ανεβάζω ως επί το πλείστον τηγανιτές πατάτες.  

 

interviews/180626-kormoranos-interview/kormoranos-02.png

 

NTEIBINT & Σtella ClockSound Review 

 

Πως ξεκίνησε ο Κορμοράνος; Γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς με την διοργάνωση συναυλιών;

Το 2000 αποφάσισα, μεταξύ σοβαρού και αστείου, μαζί με τον αδερφό μου κι ένα φίλο να φέρουμε ένα συγκρότημα από το Βέλγιο που μας άρεσε πάρα πολύ, τους Zita Swoon, προσωπικό σχήμα του Stef Kamil Carlens, μέλους - μέχρι λίγο νωρίτερα - των dEUS. Λίγο αργότερα, πάλι με φίλους και πάλι μεταξύ σοβαρού και αστείου, αρχίσαμε να σκεφτόμαστε το ενδεχόμενο της ίδρυσης μιας - πολύ αόριστης σε δομή - εταιρείας μέσω της οποίας θα συνεχίζαμε κάποια παρόμοια δραστηριότητα, καταλήγοντας το 2002 σε αυτή τη μορφή και αυτό το όνομα. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι μετά από τόσα χρόνια θα ασχολιόμουν τόσο πολύ με τέτοιου είδους διοργανώσεις και ούτε τώρα πιστεύω πραγματικά ότι θα συνεχίσω να το κάνω αυτό με τέτοιου είδους ρυθμούς. Μου αρέσει πάρα πολύ η μουσική όμως και η διάθεσή μου να γνωρίζω καινούριες τάσεις και καινούριους ανθρώπους μέσω αυτής παραμένει αρκετά ζωηρή.  

 

interviews/180626-kormoranos-interview/kormoranos-03.jpg

 

Palmbomen II ClockSound Review

 

Πόσο έχουν αλλάξει τα συναυλιακά δεδομένα στην Αθήνα κατά την διάρκεια του διαστήματος που ο Κορμοράνος είναι ενεργός;

Πηγαίνω σε συναυλίες από πολύ μικρός. Επιφανειακά έχουν αλλάξει φαντάζομαι πάρα πολλά πράγματα. Επί της ουσίας όμως δεν ξέρω καθόλου.  

 

Με ποια κριτήρια επιλέγεις τους καλλιτέχνες που προσκαλείς;

Στην αρχή το μόνο κριτήριο ήταν να είμαι ήδη φαν τους. Πλέον, μια συγκυρία, μια ημερομηνία, ένας χώρος, ένας προϋπολογισμός, μια ιδέα, μια συνεργασία ή ένας συνδυασμός πραγμάτων μπορεί εξίσου συχνά να με οδηγήσει σε κάποια διοργάνωση. Αφού εντρυφήσω όμως στον καλλιτέχνη τελικά, θέλω σε κάθε περίπτωση να με συναρπάζει η δουλειά του και να μου φαίνεται ο ίδιος - τελείως προσωπική προσέγγιση αυτό - ενδιαφέρων και συμπαθής άνθρωπος.  

 

interviews/180626-kormoranos-interview/kormoranos-05.jpg

 

Ανταποκρίνεται το κοινό στις συναυλιακές προτάσεις;

Στις δικές μου δυστυχώς όχι!!! Σχεδόν όποτε κάνω κάτι που να απαιτεί κάτι παραπάνω από το μίνιμουμ της συμμετοχής ενός σκληρού πυρήνα, αποτυγχάνω...

 

Ποιες είναι οι δυσκολίες που συναντά ένας διοργανωτής στην Ελλάδα? Τι θα ήθελες να αλλάξει;

Δεν ξέρω τι από αυτά αφορά μόνο την Ελλάδα και τι μεγάλο μέρος του κόσμου, προσωπικά όμως, για τα σχετικά μικρού μεγέθους events με τα οποία ασχολούμαι, θα ήθελα ένα πιο ανοιχτόμυαλο και δυνατό ραδιόφωνο, περισσότερους μεσαίους χώρους με σκηνή, περισσότερους μικρούς χώρους με καλό εξοπλισμό και συχνότερη ανάμιξη των διαφορετικών κοινών.  

 

interviews/180626-kormoranos-interview/kormoranos-06.jpg

 

Avalon Emerson, Bill Kouligas ClockSound Review

 

Εκτός από διοργανωτής συναυλιών, έχεις και πολλές άλλες ιδιότητες όπως dj και εικαστικός. Πες μας λίγα πράγματα για αυτές σε παρακαλώ.

Ναι, παίζω πολύ συχνά σαν dj ανεξαρτήτως των δικών μου παραγωγών. Μου αρέσουν πολλά είδη μουσικής, παίζω σε πολλούς - και διαφορετικών τύπων - χώρους και πάντα μ' ενδιαφέρει το interaction που έχω με το εκάστοτε κοινό ακόμα κι αν κάποιες φορές το ζητούμενό μου είναι να έρχομαι σε μερική ρήξη με τις απαιτήσεις του.

Ασχολούμαι επίσης με τη ζωγραφική και κάποιες εικονογραφήσεις, πιο πρόσφατη δουλειά που έκανα ήταν το εξώφυλλο του καινούριου δίσκου των Daphne & Celeste από το Λονδίνο στην Balatonic Records του Max Tundra. Και διατηρώ μαζί με τον φίλο Ιλάν Μανουάχ μια μικρή εκδοτική σειρά μεταφράσεων κόμικς που λέγεται inkpress. 

 

 

Υπάρχουν κάποια events που έχεις διοργανώσει και που θεωρείς ότι ξεχωρίζουν από άλλα δικά σου και από ποια άποψη;

Εννοείς εκ των υστέρων;;; Ναι! Χωρίς να μπορείς να εντοπίσεις ακριβώς το λόγο, πολλές φορές και ανεξαρτήτως συγκεκριμένων συνθηκών συνδυάζονται κάποια στοιχεία και παράγεται κάτι ξεχωριστό. Με μια γρήγορη σκέψη: ένα μεγάλο κι ενθουσιώδες κοινό, ένα πολύ μικρό αλλά συνωμοτικό κοινό, ένας πολύ ωραίος χώρος, ένα πολύ σωστό timing, ένας πολύ συμπαθητικός άνθρωπος ή ένας καλλιτέχνης σε πολύ καλή μέρα είναι παράγοντες που ακόμα κι από μόνοι τους ο καθένας μπορούν να λειτουργήσουν έτσι. 

 

interviews/180626-kormoranos-interview/kormoranos-07.jpg

 

Blue Hawaii ClockSound Review

 

Χωρίς να προδώσεις ονόματα αν δεν θες, σου έχει συμβεί ποτέ κάτι αστείο ή δύσκολο με κάποιον καλλιτέχνη που έχεις συνεργαστεί;

Ήταν ελάχιστες οι φορές που κάποιος με έφερε σε δύσκολη θέση (ίσως μόνο μία-δύο) και πάρα πολλές οι αστείες στιγμές, οι ενδιαφέρουσες καταστάσεις, οι μικροαναποδιές και οι ευχάριστες γραφικότητες.

 

interviews/180626-kormoranos-interview/kormoranos-08.jpg

 

Aν είχες τη δυνατότητα να βάλεις σε μια βραδιά τρεις καλλιτέχνες  ή συγκροτήματα (όποιους/α θα ήθελες εσύ, με μόνο περιορισμό να είναι σήμερα ενεργοί/-α), ποιο θα ήταν για σένα το ιδανικό line up;

Πολύ δύσκολο να απαντήσω!!! Δεν θα μπορούσα με τίποτα να κάνω τώρα έναν καλό συνδυασμό. Κάποιοι καλλιτέχνες με τους οποίους έχω φτάσει πάρα πολύ κοντά στο σημείο να κλείσουμε κάτι τα τελευταία ένα-δυο χρόνια αλλά δεν έχει γίνει τελικά καθόλου είναι οι Pilotwings, Reckonwrong, Baba Stiltz, Manfredas, Or:la, Peter Oren, Visible Cloaks, Homeshake, Jamie XX κι ένα μεγάλο showcase της Καναδέζικης Arbutus Records να γλείφεις τα δάχτυλά σου!!    

 

interviews/180626-kormoranos-interview/kormoranos-09.jpg

 

Πως οραματίζεσαι το προσεχές μέλλον του Κορμοράνου; Υπάρχει κάτι που ετοιμάζεις για του χρόνου;

Την Παρασκευή έχουμε ένα πολύ ωραίο πάρτυ στο αίθριο του Πραξιτέλους με την Charlie από την Πολωνία, στις 7 Ιουλίου τον Autarkic μαζί με Needless και Ρομάντσο, τέλη Ιουλίου ένα πολλά υποσχόμενο τριήμερο στην Αίγινα με βασικό guest dj τον Alexis Taylor των Hot Chip, 3 Αυγούστου θα είμαι στο πολύ καλό φεστιβάλ Φέγγαρος στην Κύπρο και στα ενδιάμεσα θα παίξω αρκετά σε διάφορα μέρη τριγύρω. Για του χρόνου σκέφτομαι να τα μειώσω όλα δραματικά. Και για πιο μετά βλέπουμε..  

 

kormoranos-cover

 
Alexis Taylor (Hot Chip) / Event On Facebook
 interviews/180626-kormoranos-interview/kormoranos-10.jpg

Σχετικά άρθρα

Banner
Banner