ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram

Palmbomen II w/ Tendts & Giganta - Live @ Romantso, Athens

Ήμασταν εκ των προτέρων βέβαιοι ότι δεν θα μας απογοητεύσει, όμως αυτήν τη φορά, ο Κορμοράνος υπερέβαλλε εαυτόν, διοργανώνοντας ένα από τα καλύτερα events στην ιστορία του και ένα live που όσοι είχαμε την χαρά να παραβρεθούμε, θα θυμόμαστε για καιρό.

Φτάσαμε στο Romantso νωρίς προκειμένου να μας παραχωρήσει ο Kai Hugo (Palmbomen II) μια συνέντευξη την οποία θα δημοσιεύσουμε σύντομα στο site μας. Έτσι, ο χώρος ήταν ακόμη άδειος από κοινό. Τελικά, η κουβέντα μας πραγματοποιήθηκε σε παραπλήσια κρητική ταβέρνα, οπότε χρειάστηκε να αποχωρήσουμε για λίγο από το venue.


Giganta

Όταν επιστρέψαμε στην οδό Αναξαγόρα, δυστυχώς η κατάσταση δεν είχε αλλάξει δραματικά όσον αφορά την προσέλευση του κόσμου. Έτσι, πολύ λίγοι ήμασταν αυτοί που παρακολουθήσαμε το εναρκτήριο act της βραδιάς, την Giganta.

H Ελένη Αδαμοπούλου κατέλαβε την σκηνή του Romantso για μία περίπου ώρα, κατά την διάρκεια της οποίας προσπάθησε να μας μεταφέρει στο σύμπαν της. Ένα σύμπαν προσωπικό και ιδιαίτερο. Ως ένα κολάζ ήχων στο οποίο διαλύονται τα φωνητικά θα μπορούσαμε να περιγράψουμε τη μουσική της Αθηναίας παραγωγού.

Για το set της στο Ρομάντσο επέλεξε να κινηθεί περισσότερο στα μονοπάτια του garage και λιγότερο σε αυτά του chiptune χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα 8-bit στοιχεία και το glitch έλειπαν. Τα hip hop και soul φωνητικά που έλιωναν μέσα στις συνθέσεις, έρχονταν σε πολύ ενδιαφέρουσα αντίθεση με τον καθαρό, “κλινικό” ήχο δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα που θα περιέγραφα ως intelligent club music.

 

LIVE/180430-palmbomen-romantso-review/giganta-romantso.JPG

Photo by Eirini Kampitsi

 

Με ελάχιστες, διακριτικές κινήσεις, που παρέπεμπαν σε Γιαπωνέζα γκέισα, η μικροκαμωμένη καλλιτέχνης εκτέλεσε τα κομμάτια της, καταφέρνοντας να δημιουργήσει ηχοτοπία που ήταν μεν προσωπικά, ωστόσο και αρκετά επίπεδα.

Αν και είχα την αίσθηση ότι η Giganta ήθελε να μας κάνει περισσότερο να αισθανθούμε, εισάγοντας μας στην βραδιά, παρά να χορέψουμε (παρότι η έμφαση στα μπάσα παρέπεμπε σε αντίθετες προθέσεις), νομίζω ότι κάτι τέτοιο επιτεύχθηκε μόνο εν μέρει. Η ομοιογένεια κατάφερε συντριπτική νίκη έναντι της περιπέτειας και της εναλλαγής των συναισθημάτων. Η μουσική της Giganta στο Romantso εξέπεμπε ένα όμορφο φως, όμως οι υφές απουσίαζαν, αφήνοντας μας με ένα συναίσθημα ανολοκλήρωτης εμπειρίας.

Ίσως η Giganta, λόγω και της ιδιότητας της ως dj να θέλησε να αποτελέσει περισσότερο μια εισαγωγή στο live. Αναμφίβολα πάντως, επρόκειτο για ένα set άρτιο και εκλεπτυσμένο και προτείνω ανεπιφύλακτα όσοι δεν την γνωρίζετε να κατευθυνθείτε στο soundcloud της και να βουτήξετε στον ιδιαίτερο κόσμο της.Tendts

Δραματική αλλαγή σκηνικού πραγματοποιήθηκε όταν ανέβηκαν στην σκηνή οι Tendts. Tα δύο αδέλφια από την Θεσσαλονίκη φάνηκε ότι είχαν έλθει στην Αθήνα με άγριους σκοπούς. Παρακολουθώντας την εμφάνισή τους μπορούμε να πούμε ότι πολύ καλά έκαναν. Με την αστείρευτη ενέργεια με την οποία έπαιξαν για περίπου μια ώρα κατάφεραν να μεταδώσουν στον κόσμο, οποίος είχε πια αρχίσει να συγκεντρώνεται, τον ενθουσιασμό τους.

Ντυμένοι και οι δύο στα μαύρα, πήραν τις θέσεις τους ο καθένας πίσω από το δικό του μεγάλο βιομηχανικό πάγκο, στραμμένοι ελαφρά ο καθένας προς την δική του κατεύθυνση, δίνοντας την εντύπωση ότι ο καθένας από αυτούς έχει αναλάβει να επιτελεί ξεχωριστή αποστολή στο σχήμα, όμως ο συνδυασμός των δύο κάνει την μηχανή τους να λειτουργεί άψογα.

 

LIVE/180430-palmbomen-romantso-review/tendts-romantso.JPG

Photo by Eirini Kampitsi

 

Οι ίδιοι διατείνονται ότι φτιάχνουν μουσική στην οποία μπορεί κανείς να χορέψει αν θέλει, ή και όχι, το set που μας παρουσίασαν ωστόσο στο Romantso δεν μας έθεσε κανένα τέτοιο δίλημμα: το σώμα μας παραδόθηκε στον ρυθμό των Tendts και ο χορός ήταν η επιταγή στην οποία πρόθυμα υπάκουσε. Η μουσική των Τendts έχει το πλεονέκτημα να διαθέτει τόσο υφές, όσο και μελωδίες. Η ευφορία της house αναμιγνύεται με disco και electro στοιχεία, και ο ήχος τους παλινδρομεί σε ένα ακαταμάχητο δίπολο βρομιάς και αλητείας / χαράς και καθαρότητας. Ακολουθώντας την παράδοση της leftfield, οι μελωδίες έχουν ξεχωριστή σημασία στις συνθέσεις των Tendts. 

Όσον αφορά την ζωντανή εμφάνιση, ο Φώτης και ο Χρήστος Παπαδάκης δεν σταματούν να χτυπιούνται πάνω από τον εξοπλισμό τους παρασύροντάς μας σε ένα χορευτικό παραλήρημα. Κανένα laptop και αποκλειστικά hardware εξοπλισμός και για τους Tendts σε αυτή την ζωντανή τους εμφάνιση, όπως και για τον Palmbomen II που θα ακολουθήσει. Το Roland ΤΒ 303 που βρισκόταν μπροστά από τον Φώτη χρωμάτισε τον ήχο τους με acid αποχρώσεις αλλά δεν έλειπαν και οι 80s πινελιές.

Πολύ ενδιαφέρουσα και καλά εκτελεσμένη η προσθήκη ζωντανών, πειραγμένων φωνητικών στα ήδη υπάρχοντα προηχογραφημένα από τον Χρήστο Παπαδάκη. Όλα αυτά τα διαφορετικά στοιχεία αναμιγμένα αβίαστα για να απαρτίσουν τελικά ένα σύνολο που αποτελεί τον ξεχωριστό ήχο των Τendts. Συναισθηματικό εύρος που αγαπά το φως χωρίς να φοβάται στο σκοτάδι από μια μπάντα που διεκδικεί επάξια θέση σε μεγάλα international festivals και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που αμερικάνικη εταιρεία αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα δικά τους κομμάτια και remixes. Μια εξαιρετική μπάντα που αν σας δοθεί η ευκαιρία να παρακολουθήσετε live, δεν πρέπει να την χάσετε.

Palmbomen II

Υπάρχουν κάποια sets ικανά να σου μεταδώσουν ένα συναίσθημα τόσο πηγαίο που είναι δύσκολο να το μετουσιώσεις σε γραπτό κείμενο. Τα λόγια δεν αρκούν για να περιγράψω την πραγματική και ενστικτώδη εμπειρία που ήταν το live set του Palmbomen II. Μια εμπειρία τόσο σωματική, όσο και νοητική αλλά και συναισθηματική. Ωστόσο θα επιχειρήσω να το κάνω για όσους φίλους της ηλεκτρονικής μουσικής είχαν την ατυχία να τον χάσουν. 

Κατ' αρχήν, ο μεγάλος βιομηχανικός πάγκος που βρισκόταν κάτω από την σκηνή και στην μέση περίπου του Romantso, καλυμμένος από ένα μαύρο ύφασμα, ξεσκεπάστηκε για να αποκαλύψει τον εξοπλισμό του Palmbomen ΙΙ. Από αυτήν την θέση, ανάμεσά μας, ένας από εμάς και ένας με εμάς, ξεχωρίζοντας ωστόσο φυσικά χάρη στο ύψος του και τα μακριά ξανθά του μαλλιά, ο Kai Hugo μας παρέσυρε σε ένα χορευτικό ντελίριο. 

Κάνοντας την αρχή με αργά, πηχτά, σκοτεινά synths, o Palmbomen II μας δελέασε στον κόσμο του. Δέκα λεπτά περίπου μετά την έναρξη του live, o Oλλανδός παραγωγός ανέβασε το tempo με το κομμάτι Cindy Savalas και από αυτή την στιγμή ως το τέλος της βραδιάς ο κόσμος δεν σταμάτησε να χορεύει.

 

LIVE/180430-palmbomen-romantso-review/palmbomen-romantso-01.JPG

Photo by Eirini Kampitsi


Το να παίξει κανείς ένα set που μεταπηδά από την μία διάθεση στην άλλη αλλά παραμένει συνεκτικό και παρασέρνει το κοινό χωρίς να το μπερδεύει είναι ένα στοίχημα που, όταν κερδίζεται, η επιτυχία της βραδιάς είναι απόλυτη. Tο βράδυ της Δευτέρας, ο Ηugo έβαλε αυτό το στοίχημα και το κέρδισε με ευκολία. Είτε έπαιζε περισσότερο ευφορικά και παιχνιδιάρικα κομμάτια όπως το Mary Louise Lefante από το Palmbomen II, είτε περισσότερο σκοτεινά όπως το ΙΑΟ Industries o Palmbomen II παρέμενε πάντα "to the point".

Με εξοπλισμό αποτελούμενο αποκλειστικά από hardware όπως το Roland TR- 707, το analogue synth Xoxbox ή το sequencer MPC1000 της ΑΚΑΙ, o Hugo έπαιξε εκτελέσεις των κομματιών του εξαιρετικά εύστοχα τροποποιημένες ώστε να δημιουργούν ένα σφιχτά δεμένο live σύνολο, το οποίο όμως ήταν τόσο περιπετειωδες όσο λίγα έχω παρακολουθήσει.

Μεταπηδώντας από το φως στην σκοτεινιά, από το house στο techno, με το acid στοιχείο να παραμένει σχεδόν σταθερό και όλες αυτές οι διαθέσεις και οι υφές να εναλλάσσονται με αριστοτεχνικό τρόπο διαρκώς μέσα στο set του, ο Palmbomen απέδειξε στον κόσμο που παραβρέθηκε ότι είναι βασιλιάς της lo-fi ηλεκτρονικής μουσικής. Και το κοινό που ήταν παρόν του παρέδωσε το άξια κερδισμένο στέμμα του χορεύοντας ασταμάτητα. 

 

LIVE/180430-palmbomen-romantso-review/palmbomen-romantso-02.JPG

Photo by Eirini Kampitsi


Η ιδέα να τοποθετηθεί ο πάγκος με το setup του ανάμεσα στο κοινό ήταν ιδιαίτερα ευφυής και σε συνδυασμό με τα εξαιρετικά φώτα δημιούργησε μια υπνωτιστική ατμόσφαιρα ηλεκτρονικής παγανιστικής τελετής. Mέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Κai Hugo, σαν μάγος μας βύθισε σε ένα υπναγωγικό όνειρο χορού από το οποίο δεν θέλαμε να ξυπνήσουμε. Ένας πραγματικά εκλεκτός καλλιτέχνης σε μια βραδιά εξαιρετική.

O Palmbomen II θα εμφανιστεί και στο φετινό Primavera, το οποίο το Clocksound πρόκειται να καλύψει επίσημα.

 

Venue : Romantso, Athens
Date: 30.04.2018
Photos by Eirini Kampitsi
Hosted by Kormoranos
 
*Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Κορμοράνο για την πρόσκλησή του για να καλύψουμε επίσημα αυτή την εξαιρετική βραδιά.

Σχετικά άρθρα

Banner
Banner
Banner