ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram

Οι Coldcut σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις 8 & 9 Δεκεμβρίου

Πόσες φορές άραγε είμαστε 100% σίγουροι για την αυθεντικότητα μιας πληροφορίας ή την προέλευσή της; Για τον/την πραγματικό δημιουργό μιας ταινίας, ενός soundtrack ή ενός κομματιού; Ή πόσες φορές ανακαλύπτουμε για πρώτη φορά έναν μουσικό, μία μπάντα, ένα συνθέτη μέσα από ένα φιλμ, ένα βιντεοπαιχνίδι, ένα άλλο μουσικό κομμάτι ή μια διαφήμιση και είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι το κομμάτι που ακούσαμε φτιάχτηκε για τη συγκεκριμένη ταινία/διαφήμιση/video game, για να μάθουμε αργότερα και με κίνητρο λίγη περιέργεια ότι η συγκεκριμένη δημιουργία μετρά π.χ. 2 δεκαετίες ή ότι ο/η δημιουργός είναι τελικά κάποιος άλλος από αυτόν που αρχικά φανταζόμασταν;

 

 

Αυτή ακριβώς η εντύπωση και το συναίσθημα δημιουργείται στο νου όταν κανείς αναφέρεται στους Coldcut και τη μουσική τους... και πιστέψτε μας δεν είναι λίγα αυτά που έχουν καταφέρει. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά από τα κομμάτια τους τα αναγνωρίζει κόσμος που ασχολείται με τα video games χωρίς απαραίτητα να γνωρίζει τους ίδιους και την τριαντάχρονη πορεία τους στην ηλεκτρονική μουσική σκηνή.

Τυχαίο δεν είναι επίσης ότι αρκετοί είναι αυτοί (ειδικότερα οι πιο νέοι ηλικιακά) που, μέσα από τη μουσική τους, ήρθαν σε επαφή για πρώτη φορά με σημαντικούς καλλιτέχνες από τη δεκαετία του ‘50, του ‘60 και ιδιαίτερα του ‘80 όπως για παράδειγμα τον James Brown, τον Ennio Morricone, τη Nina Simone, τον Kurtis Blow, τον Afrika Bambaataa, τη Lisa Stansfield , τους Eurythmics, τους Fall, την Blondie, τον Steve Reich και η λίστα συνεχίζεται.

 

 

Από τα τέλη της δεκαετίας του '80, οι Matt Black και Jonathan More έπαιξαν έναν αναμφισβήτητο ρόλο στη διαμόρφωση της ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής στο Ηνωμένο Βασίλειο και όχι μόνο. Ως πρωτοπόροι στην τέχνη του sampling, αντλώντας το υλικό τους από το αναδυόμενο είδος για την εποχή του hip hop, το πλούσιο ρεπερτόριο της τζαζ και άλλα πολυμέσα, όπως τον κινηματογράφο, έκαναν το παρθενικό τους ντεμπούτο το 1987 με το single “Say Kids, What Time Is It?”. Το συγκεκριμένο κομμάτι αποτέλεσε την πρώτη μουσική κυκλοφορία που δημιουργήθηκε εξολοκλήρου, ούτε λίγο ούτε πολύ, από 36 ηχητικά samples.

Με την κυκλοφορία ακόμα μερικών από τα πιο δημοφιλή τους singles τον ίδιο χρόνο και τον επόμενο, όπως το πλέον αποδεκτά hip hop classic και αγαπημένο remix “Paid in Full” των Eric B & Rakim (“Not Paid enough”) και τα “Beats & Pieces”, “Stop this Crazy Thing”, το 1989 τους βρίσκει με την παραγωγή της πρώτης ολοκληρωμένης δουλειάς τους “What's That Noise?” (Tommy Boy Records). Ακολούθησαν 9 ακόμα στούντιο albums, πολυάριθμα singles και συνεργασίες με αξιολογότατους καλλιτέχνες (όπως DJ Food, Dj Krush, Roots Manuva, Mpho Skeef, Saul Williams, The Herbaliser, Jello Biafra, Talvin Singh κ.α.) που συναντά κανείς (ακόμα αλλά όχι μόνο) στο roster της δισκογραφικής Ninja Tune, εταιρίας που ίδρυσαν οι ίδιοι το 1990, ανεβάζοντας τον πήχυ ακόμα πιο ψηλά.

 

 

Εννοιολογικά, οι Coldcut οφείλουν τις ιδέες τους στο συγγραφέα και εκπρόσωπο του beat ρεύματος William S. Burroughs, της industrial art ομάδας Throbbing Gristle από τη δεκαετία του 1970, και των θρησκευτικών γραπτών του JR "Bob" Dobbs όσο και πρωτεργατών του hip hop, όπως ο Grandmaster Flash ή των νεότερων πρωτοπόρων Double D και Steinski. Υπό αυτήν την οπτική σκοπιά, θα λέγαμε ότι τόσο με τη μουσική τους αλλά και με τη δραστηριοποίησή τους ευρύτερα στην τέχνη και την τεχνολογία (οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει το δικό τους software για μουσική παραγωγή, έχουν συνδράμει στην παραγωγή ντοκιμαντέρ, ενώ installations τους έχουν φιλοξενηθεί σε περίφημες γκαλερί ανά τον κόσμο) οι Coldcut αποτελούν γνήσιους εκπροσώπους του D.I.Y κινήματος και φιλοσοφίας.

To Βρετανικό δίδυμο των Black και More συνδυάζοντας το sampling ήχων από τη funk, soul, house, hip hop και folk ανθολογία με video προβολές (στηριζόμενες κατ’ αντιστοιχία σε μία cut-up λογική) και με την πρόσφατη κυκλοφορία του album “Outside The Echo Chamber” (Μάιος 2017) στο ενεργητικό τους, έρχονται στην Αθήνα και το Gagarin στις 8 Δεκεμβρίου και το Principal Club Theater στη Θεσσαλονίκη στις 9 Δεκεμβρίου για να γιορτάσουν μαζί με το Ελληνικό κοινό τα 30 τους χρόνια. Ευχόμαστε να μη λείψει κανείς!

 

Η ανακοίνωση της διοργάνωσης:

 

“Οι Βρετανοί Coldcut στην Ελλάδα, για τον εορτασμό των 30 ετών τους.”

 

Οι Βρετανοί Coldcut και τα  indie, folk, pop, jazz και soul samples τους έρχονται στις 8 Δεκεμβρίου στο Gagarin 205 της Αθήνας και στις 9 Δεκεμβρίου στο Principal Club Theater της Θεσσαλονίκης, για δύο ζωντανές εμφανίσεις, με αφορμή τον εορτασμό για τα 30 χρόνια ύπαρξής τους, κατά τις οποίες θα παρουσιαστεί ένα αποκλειστικό AVShowόπως και ένα σετ με τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους μέχρι σήμερα.

Πίσω στο μακρυνό 1986, το μουσικό δίδυμο των Matt Black και Jonathan More, δημιούργησε αυτό που μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο αστραφτερά “διαμάντια” της βρετανικής ηλεκτρονικής σκηνής και ένα από τα πρώτα μουσικά σχήματα που αξιοποίησε τις –πρωτόγονες ακόμα− δυνατότητες των synths για να παραγάγει samples που έμελλε να μείνουν χαραγμένα στο μυαλό χιλιάδων ανθρώπων!

 

Δείτε παρακάτω όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με τις πολυαναμενόμενες συναυλίες των Βρετανών στη χώρα μας:

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου – Gagarin 205 / Αθήνα

Special guest: Cayetano (GR)

Event page: www.facebook.com/events/1987993241437807

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

• Περιορισμένη προπώληση: 15€

• Προπώληση: 18€

• Ταμείο: 22€

ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ:

•   Syd Records (Πρωτογένους 13, Ψυρρή, τηλ.: 210 3218373, www.sydrecords.com)

  • Rhythm Records (Εμ. Μπενάκη 74, Αθήνα, τηλ.: 210 3841550, www.rhythmrecords.gr)
  • Ticket House (Πανεπιστημίου 42, Αθήνα, εντός της στοάς,  τηλ.: 210 3608366, www.tickethouse.gr)
  • Τηλεφωνικά στο 11876

• Reload Stores

• Media Markt

  • Seven Spots

• Βιβλιοπωλείο Ευριπίδης

• Ηλεκτρονική προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/music/gagarin-205-live/coldcut-30-years-av-show

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου – Principal Club Theater / Θεσσαλονίκη

Opening acts: Nekubi Tapes (GR) & misterT (GR)

Event page: www.facebook.com/events/122982621665102 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

• Περιορισμένη προπώληση: 15€

• Προπώληση: 18€

• Ταμείο: 22€

ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ:

  • Musicland Records / Ticket House (Πλατεία Αριστοτέλους 5, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 264880)
  • Stereodisc (Αριστοτέλους 4, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 231 026 2912)
  • Lotus Record Shop (Σκρα 7, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 260776, www.lotus.gr)
  • Rover Bar(Σαλαμίνος 6, Λαδάδικα, τηλ.: 2310 544304)
  • Τηλεφωνικάστο11876

• Reload Stores

• Media Markt

  • Seven Spots

• Βιβλιοπωλείο Ευριπίδης

• Ηλεκτρονική προπώληση: http://www.viva.gr/tickets/music/principal-club-theater/coldcut-uk

 

Ψυχρότητα - κόψιμο. Ακούγοντας κανείς αυτές τις λέξεις, ίσως φέρει στο νου του ένα διαμάντι και δεν θα έχει τελείως άδικο. Οι Coldcut, το μουσικό δίδυμο των Matt Black και Jonathan More, είναι ένα από τα πρώτα “διαμάντια” της βρετανικής ηλεκτρονικής σκηνής. Για την ακρίβεια, είναι ένα από τα πρώτα μουσικά σχήματα που αξιοποίησε τις –πρωτόγονες ακόμα− δυνατότητες των synths για να παραγάγει samples που έμελλε να μείνουν χαραγμένα στο μυαλό χιλιάδων ανθρώπων.

Όλα ξεκίνησαν το 1986, όταν o Black αξιοποίησε τις γνώσεις που είχε ως προγραμματιστής υπολογιστών για να δημιουργήσει μίξεις παρέα με τον More, τον οποίο είχε γνωρίσει σε ένα δισκοπωλείο. H μουσική τους αφετηρία ήταν το single “Say Kids What Time Is It”, το πρώτο κομμάτι στην ιστορία της μουσικής που ήταν φτιαγμένο αποκλειστικά από samples.

Η αρχή είχε γίνει. Ένα χρόνο αργότερα, το 1987, κυκλοφόρησαν το single “Beats + Pieces”. Περιείχε samples από καλλιτέχνες όπως ο James Brown και οι Led Zeppelin, τα οποία οι Coldcut αξιοποιήσαν με δημιουργική κοπτοραπτική, σε μαγνητοταινίες εκατοντάδων κασετών ήχου. Οι θρύλοι της electronica The Chemical Brothers έχουν χαρακτηρίσει το “Beats + Pieces” ως το πρώτο bigbeat  κομμάτι στην ιστορία της μουσικής. Άλλοι καλλιτέχνες οι οποίοι αξιοποιήθηκαν από τους Coldcut είναι οι Eurhythmics, οι INXS, οι Blondie, η Nina Simone, η Queen Latifah και οι The Fall.

Οι δεκαετίες του 1990 και του 2000 επεφύλασσαν μερικές ακόμα εκπλήξεις στην πορεία των Coldcut. Το 1990 ο Black ίδρυσε την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία Ninja Tune, σπίτι για καλλιτέχνες όπως ο Amon Tobin ή ο Bonobo. Το 1997 παρουσίασε ένα από τα πρώτα software για DJing, το VJAMM. Το 2001 οι δύο δημιουργοί μπήκαν στο χώρο των βιντεοπαιχνιδιών, αφού συνθέσεις τους εμφανίστηκαν στο παιχνίδι Rez της Sega. Το 2008 τούς ζητήθηκε να κάνουν remix για το theme song της δημοφιλούς σειράς Doctor Who. 

Το δημιουργικό και καινοτόμο τους χάρισμα παραμένει ζωντανό και σήμερα. Στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας δημιούργησαν το Ninja Jam, ένα app παραγωγής μουσικής για smartphones. Τον περασμένο Μάιο κυκλοφόρησαν το τελευταίο τους άλμπουμ με τίτλο “Outside the Echo Chamber”, ενώ συνεχίζουν να κάνουν εμφανίσεις ανά τον κόσμο για να παρουσιάσουν τη μουσική τους και να γιορτάσουν τα τριάντα χρόνια από τη δημιουργία τους.

***

LINKS:

• Love Light Productions:www.facebook.com/lovelightprods

***

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

• 3PLab: 3plabgr@gmail.com

***

 

171119-coldcut-greece-live-2017-preview-02

171119-coldcut-greece-live-2017-preview-02

Σχετικά άρθρα

Banner
Banner