ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram

Baby Guru, MOA Bones - Live @ Gagarin 205, Athens

Όλος περιέργως δεν είχα δει ποτέ τους Baby Guru ζωντανά. Παρόλο που είχα λιώσει το Marginalia λίγα χρόνια πριν. Παρόλο που έλεγα “αυτή τη φορά δεν τους χάνω”, όποτε έκαναν κάποιο live.

Την Πέμπτη όμως 30 Μαρτίου ήμασταν στο Gagarin.

Ο βασικότερος λόγος;

Η κυκλοφορία του Baby Guru IV. Η πιο ποιοτική δουλειά της μπάντας μέχρι σήμερα. Ένας δίσκος με καταπληκτικές συνθέσεις, πολυσυλλεκτικός, πολύπλοκος αλλά με μία ασύγκριτη συνέχεια στα μουσικά του θέματα.

Η συναυλία ξεκίνησε με τον Moa Bones, ο οποίος αυτή τη φορά συνοδεύονταν από δύο ακόμα μουσικούς, στην ηλεκτρική κιθάρα και το κοντραμπάσο. Η σύνθεση αυτή του πάει πολύ, δίνοντας ακόμα περισσότερο, διακριτικό, χρώμα στην υπέροχη φωνή του. Η εκφραστικότητά του και το story telling των κομματιών μας ταξίδεψαν πιο ψηλά και από τον αγενή θόρυβο των θεατών, οι οποίοι δυστυχώς συνέχισαν την αδιάκοπη παραγωγή συνεχόμενου white noise ακόμα και μετά την σχετική παράκληση του Moa Bones. Ό ίδιος αποδεικνύει την καλλιτεχνικότητά του και εξελίσσεται σωστά, χρησιμοποιεί με τέχνη τις επιρροές του από τον Αμερικάνικο νότο, χωρίς ίχνος επιδεικτικότητας. Αναμένουμε κάθε βήμα του με πολύ ενδιαφέρον.

Με μία μικρή καθυστέρηση, ανέβηκαν στη σκηνή οι Baby Guru. Φωνή και πλήκτρα, κιθάρα, μπάσο, τύμπανα και το ταξίδι ξεκινά. Ένα ταξίδι με βασικό όχημα το ροκ, εντέχνως εμπλουτισμένο με afro-jazz ή Νεουορκέζικο funk, πότε βγαλμένο από το βρόμικο CBGB’s και τους Talking Heads, πότε από τα Electric Lady Studios και τον Nile Rodgers. Μία progressive αισθητική διακατείχε όλα σχεδόν τα νέα κομμάτια, τα οποία η μπάντα απέδωσε τέλεια. Και με αλλαγές σε σημεία από τις στούντιο εκδοχές, κάνοντας την εμπειρία ακόμα καλύτερη.

Βλέποντας κανείς τους Baby Guru ζωντανά διαπιστώνει οτι πρόκειται για μια πάρα πολύ δουλεμένη σφιχτοδεμένη μπάντα, η οποία αποτελείται από 4 καταπληκτικούς μουσικούς! Τα τύμπανα και το μπάσο πολλές φορές busy με ιδιαίτερα και ετερόκλητα μετρήματα, όχι μόνο θέτουν μία σταθερότατη βάση για τους υπόλοιπους δύο, αλλά με εξαιρετικό τρόπο χρωμάτιζαν κάθε κομμάτι. Θεωρώ το καλύτερο rhythm section (και ας απεχθάνομαι τον όρο) σε αγγλόφωνη ελληνική μπάντα αυτή τη στιγμή!

Ο Prins Obi τραγουδά με υπέρμετρο πάθος, διατηρώντας όμως τον απόλυτο έλεγχο της φωνής του (δύο χαρακτηριστικά τα οποία πολλές φορές έχουμε δει να αποτελούν αλληλοαποκλείοντα σε άλλους τραγουδιστές). Τα πλήκτρα του ίδιου και η κιθάρα μας εντυπωσίασαν με την διαφορετικότητα και τη σωστή επιλογή των ήχων, όπως άλλωστε κάνουν και στο IV, την αρμονική ροή διαφορετικών θεμάτων, ακόμα και σε πιο “jamming” σημεία, αλλά και το συναίσθημα που έβγαζαν οι ήχοι τους ζωντανά, το οποίο θεωρώ ότι ήταν αρκετά πιο έντονο και από το άλμπουμ.

Σαν highlights θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τα Tell Me What You’re Made Of και Oaxaca, αλλά και τα πιο αργά Amarousion και Before Sundown, στα οποία οι Baby Guru έχτισαν την απόλυτη ατμόσφαιρα, με το πάθος της φωνής και της κιθάρας να μας κάνει πραγματικά να ανατριχιάσουμε.

Για το τέλος, η μπάντα κράτησε κάποια ακυκλοφόρητα από το νέο άλμπουμ. Οι ταχύτητες ξαφνικά ανέβηκαν κατακόρυφα με garage ή Sabbath-ικούς ήχους μέχρι το τέλος του live. Ένα τέλος κάπως ξαφνικό, που τελικά ταίριαζε με το τελευταίο μέρος του live. Σαν ένας ανεμοστρόβιλος που ξαφνικά διαλύθηκε...

Θεωρώ σωστή την απόφαση να μην συμπεριληφθούν τα κομμάτια αυτά στο IV, καθώς το ύφος τους δεν ταιριάζει τόσο με τον υπόλοιπο δίσκο. Ελπίζω όμως κάποια στιγμή να κυκλοφορήσουν. Ως μέρος ενός EP για παράδειγμα. Αξίζουν και με το παραπάνω.

Εν κατακλείδι... Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες. Στο επόμενο live θα είμαστε φυσικά πάλι εκεί!

 

 

Venue: Gagarin 205, Athens

Date: 30.03.2017

Σχετικά άρθρα

Banner
Banner