ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram

Swans - Live @ Gagarin 205, Athens

Επιστροφή των Swans στην Αθήνα, δυόμισι χρόνια μετά την τελευταία τους εμφάνιση στο Winter Plissken Festival το Δεκέμβρη του 2014, με μία εξαιρετική κυκλοφορία το 2016 ("The Glowing Man", μπορείτε να διαβάσετε το review μας εδώ).

Αγαπημένο συγκρότημα τόσο για το ClockSound (εμφανίστηκε τόσο στη λίστα μας με τα καλύτερα album του 2016 και στη λίστα των αγαπημένων μας κομματιών για το 2016), όσο και για το ελληνικό κοινό με αποτέλεσμα η συναυλία να γίνει, την ημέρα του live, sold out. Αυτό είχε βέβαια το αρνητικό επακόλουθο το σχετικά μικρό Gagarin να έχει γεμίσει ασφυκτικά, μέχρι την έξοδο, "χαλώντας" ελαφρά την εξαιρετική συναυλία που ακολούθησε. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

 

170305-1


Support act για τους Swans, o θρυλικός Ψαραντώνης. Προσωπικά έχω σχεδόν μηδενική σχέση με τη μουσική και το έργο του και στην πρώτη ανακοίνωση του ονόματος του είχα προβληματιστεί. Παρόλα αυτά, εκ του αποτελέσματος, ο Ψαραντώνης μου φάνηκε τελικά πολύ πιο ταιριαστό support από ότι ο Moa Bones στο Fuzz το 2013 ή τα ονόματα που τους πλαισίωναν στο Winter Plissken το 2014.

Τέσσερα άτομα στη σκηνή, λαούτα, κρουστά και λύρα. Ο Ψαραντώνης υποβλητικός σαν φωνή, ύφος και ερμηνεία άλλοτε ανεβάζοντας ένταση και ταχύτητα και άλλοτε ψιθυρίζοντας, πραγματικά θεωρώ ότι ο χαρακτηρισμός “The Cry Of Gods” που του έχει αποδοθεί είναι πολύ ταιριαστός. Σε μερικά κομμάτια φωνητικά και από τον λαουτίστα αλλά και από την κοπέλα με τα κρουστά, εξαιρετικό το νανούρισμα με το οποίο έκλεισαν μετά από μία σχεδόν ώρα στη σκηνή. Ο κόσμος θεωρώ ότι ανταποκρίθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό στον Ψαραντώνη και τους μουσικούς του, αποδεικνύοντας ότι στη μουσική δεν πρέπει να υπάρχουν στεγανά.

  

170305-2


O Michael Gira εμφανίστηκε στη σκηνή γύρω στις 10:30 σχεδόν αμέσως μετά τον Ψαραντώνη και μέσα σε ένα δεκάλεπτο όλα ήταν έτοιμα για να ξεκινήσει η performance των Swans. Πρώτη βασική παρατήρηση ο εμβληματικός πολυοργανίστας Thor Harris απουσιάζει από το tour του 2016-2017 και τη θέση του έχει πάρει στα πλήκτρα ο Paul Wallfisch των Ministry Of Wolves. Οι υπόλοιποι Swans στη θέση τους, όπως τους έχουμε συνηθίσει, Norman Westberg στην κιθάρα, Christoph Hahn στη lap steel guitar, Phil Puleo στα drums / κρουστά και Chris Pravdica στο μπάσο. Ενδεχομένως η αλλαγή αυτή στο line-up των Swans ξένισε και είναι γεγονός ότι αφαίρεσε ένα μέρος από το ιδιαίτερο ηχόχρωμα ορισμένων κομματιών, αλλά ο Paul Wallfisch αποδείχτηκε καλή επιλογή, εκφραστικός ακολουθώντας στενά την ένταση του Gira.

  

170305-3


Η συναυλία ξεκίνησε με καινούριο κομμάτι, το διάρκειας σχεδόν μίας ώρας The Knot, το οποίο υφολογικά κινείται κοντά στο "Glowing Man" και έχει τις καταβολές του στο No Words / No thoughts από το "My Father Will Guide Me Up a Rope to the Sky". Αυξομειώσεις εντάσεων, ονειρικά περάσματα, οργισμένα ξεσπάσματα, μυσταγωγία, κατάνυξη, ακατάληπτοι στίχοι και ο Gira να δίνει τη γνωστή παθιασμένη ερμηνεία του. Στη συνέχεια, ευχάριστη έκπληξη το Screenshot από το "To Be Kind" σε αρκετά πιο δυναμική εκτέλεση από ότι στο album, με τον κόσμο να ανταποκρίνεται έντονα στις κλιμακώσεις του κομματιού.

 

 

To προσωπικό αγαπημένο Cloud Of Unknowing από το "The Glowing Man" αποδεικνύει τον εξαιρετικό έλεγχο που έχουν οι Swans στις εκτελέσεις των κομματιών τους, ακόμα και όταν αυτά είναι ιδιαίτερα σύνθετα, με πολλές εναλλαγές δυναμικών και ρυθμών. Μια εξαιρετική μισάωρη εσωτερική ερμηνεία, άλλοτε σπαρακτική και άλλοτε τελετουργική.

  

170305-4


Στη συνέχεια, άλλο ένα καινούριο κομμάτι, το The Man Who Refused To Be Unhappy, ένα δυναμικό κομμάτι το οποίο φαίνεται ότι έχουν γράψει και επεξεργάζονται κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους οι Swans τους τελευταίους μήνες.

Όπως μας δήλωσε άλλωστε ο Gira στη συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα στο ClockSound, πάντοντε επιδιώκει να παίζει στα live καινούρια κομμάτια. Τα δύο πολύ καλά καινούρια κομμάτια δίνουν ενδεχομένως το στίγμα της επόμενης κυκλοφορίας των Swans, δεδομένου ότι ο Michael Gira είπε ότι το album "The Glowing Man" θα είναι και το τελευταίο με την τρέχουσα “ενσάρκωση” της μπάντας.

  

170305-5

  

170305-6

 

Για κλείσιμο, το ομότιτλο Glowing Man, σε αρκετά διαφορετική εκδοχή από τη studio version, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, μοναδικό παράπονο εδώ, η απουσία των κρουστών του Thor είναι αισθητή. Παρόλα αυτά, το συγκρότημα δίνει μία τόσο καλή αφοσιωμένη ερμηνεία και η υπέροχη βραδιά κλείνει, με τη μπάντα να υποκλίνεται στο κοινό και τον Michael Gira να μας αποχαιρετά εγκάρδια.

 

  

170305-7


Μία υπέροχη μουσική εμπειρία διάρκειας σχεδόν δυόμισι ωρών, πέντε μόλις κομμάτια, αλλά με την καθηλωτική σκηνική παρουσία των Swans. Η αγάπη, ο ενθουσιασμός και η αφοσίωσή τους σε αυτό που κάνουν είναι κάτι μοναδικό. Τους ευχαριστούμε και ελπίζουμε να συνεχίζουν να μας δίνουν το ίδιο καλά albums και συναυλίες όπως τα τελευταία χρόνια.

 

Venue: Gagarin 205, Athens

Date: 03.03.2017

Σχετικά άρθρα

Banner
Banner