C-Loud Fest @ Gagarin 205: Keep Shelly In Athens, Monsieur Minimal, Papercut
Το Σάββατο 21ης Οκτωβρίου στην Αθήνα στο Gagarin 205 πραγματοποιήθηκε το C-Loud Fest, μια διοργάνωση με διαλεγμένο line-up από την εγχώρια μουσική σκηνή. Το ClockSound, εκ των χορηγών επικοινωνίας του φεστιβάλ, βρέθηκε στο φεστιβάλ για να καλύψει και να σας μεταφέρει τις εντυπώσεις του φεστιβάλ, στη νέα αυτή προσπάθεια της Cooking Brass.
Οι πόρτες του φεστιβάλ άνοιξαν νωρίς, όπως είχε προγραμματιστεί στις 20:00 και ο κόσμος άρχισε σιγά σιγά να προσέρχεται. Δυστυχώς η εμφάνιση των Playground Theory που αναμέναμε με ενδιαφέρον (διαβάστε τη συνέντευξη που μας παραχώρησαν πρόσφατα εδώ), ακυρώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου για σοβαρούς λόγους υγείας και το κενό που δημιουργήθηκε κάλυψε το συμπαθητικό dj set του DJ Spector.
Η σχετικά χαμηλή προσέλευση του κόσμου έως της 21:30 προκάλεσε την καθυστέρηση της εμφάνισης του Papercut μέχρι τις 22:00. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την απουσία ύπαρξης live act επί σκηνής προκάλεσε σχετικά μεγάλη αναμονή, ειδικά για όσους είχαν έρθει έγκαιρα στον συναυλιακό χώρο.
Ευτυχώς όμως, λίγο μετά τις δέκα ο Papercut με το σχήμα του εμφανίστηκαν στη σκηνή και κάπως έτσι ξεκίνησε η βραδιά από πλευράς live acts.
Ο Papercut (Βασίλης Νάκης) είναι ένας Έλληνας παραγωγός που συστήθηκε για πρώτη φορά στο κοινό το 2008 μέσω του remix στο τραγούδι PS των Monitor, ενώ κυκλοφόρησε το πρώτο του, ομότιτλο, album στα τέλη του 2012. Ο ήχος της πρώτης του κυκλοφορίας συνδυάζει την electronica και την downtempo, ενώ υπάρχουν πολλά έντονα κινηματογραφικά και retro στοιχεία. Το 2015 κυκλοφόρησε το album "Pockets Of Silence" και έγραψε τη μουσική για την ταινία "Invisible". Στο "Pockets of Silence", ο Papercut εμπλούτισε τον ήχο και έκανε πολλές συνεργασίες όσον αφορά τα φωνητικά των κομματικών.
Στη σκηνή του C-Loud Fest, το setup με το οποίο εμφανίστηκε ο Papercut λίγο μετά τις δέκα, περιελάμβανε εκτός από τον ίδιο στα πλήκτρα και τα electronics, ένα πλήρες σχήμα απαρτιζόμενο έναν κιθαρίστα (Χρυσόστομος Καβούνης), μία κοπέλα στα βιολί (Matina Sous Peau), ακουστική κιθάρα, backing vocals και drum pads και φυσικά την Αλίκη Αβδελοπούλου και την Τζένη Καπάδαη, οι οποίες συμμετέχουν με τα φωνητικά τους στα studio albums του.
Το set ξεκίνησε με το instrumental A Dream, από τον πρώτο του δίσκο και σύντομα στη σκηνή βρέθηκαν οι δύο τραγουδίστριες, προκειμένου να εκτελέσουν το Adrift, στο οποίο πρώτο ρόλο αναλαμβάνει η Αλίκη Αβδελοπούλου, φωνή των Monitor. Τα φωνητικά και η μουσική απόδοση του κομματιού είναι εξαιρετικά, όπως και στο επόμενο Better Skies, στο οποίο συνδυάζεται όμορφα ο λυρισμός και μία ελαφριά μελαγχολία.
Στη συνέχεια πρώτο ρόλο λαμβάνει στα φωνητικά η Τζένη Καπάδαη στο Papersun και ξεπερνώντας γρήγορα κάποια μικρά προβλήματα με τα μόνιτορ μας δίνει μία πολύ όμορφη ερμηνεία που ενισχύεται από τα backing vocals της βιολονίστριας.
Το επίσης πετυχημένο Tinman ακολουθεί ένα πολύ ενδιαφέρον σόλο βιολί, το instrumental Στα σύννεφα και καθώς το "Pockets of Silence" έχει την τιμητική του, το Here I am και το uptempo Turn The Tables.
Η πολύ ενδιαφέρουσα ηλεκτρονική επανεκτέλεση του "Αγάπη που΄ γινες δίκοπο μαχαίρι" με τα φωνητικά samples από τη θρυλική Μελίνα Μερκούρη δε θα μπορούσε να λείπει από την setlist, καθώς και το αιθέριο He Loves Me, She Loves Me Not, με την Matina Sous Peau στα φωνητικά.
Για κλείσιμο ο Papercut επιλέγει τα Storm και Βlack Dog, ολοκληρώνοντας μία ατμοσφαιρική μουσική εμφάνιση γεμάτη λυρισμό και ρετρό μελαγχολία.
(ΗΣ)
O Monsieur Minimal (Χρήστος Τσιτρούδης), ο οποίος πρόσφατα παραχώρησε συνέντευξη στο ClockSound, μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας indie pop συνθέτης που η μουσική του όμως περιλαμβάνει αρκετά στοιχεία από electronica. To 2007 έκανε την πρώτη του εμφάνισή με τα τραγούδια Silk και Love Is A Circle, ενώ κυκλοφόρησε το ντεμπούτο άλμπουμ του “Lollipop” το 2008, το οποίο διαδέχτηκε, το 2010, το “Pasta Flora”.
Η δημοφιλία του σταδιακά αυξάνεται καθώς κυκλοφορεί δύο ακόμα άλμπουμ: “Minimal To Maximal” (2012) και “High Times” (2015). Πρόσφατα κυκλοφόρησε τη νέα του δουλειά “Erotica”, η οποία απαρτίζεται από συνθέσεις κυρίως με ελληνικά φωνητικά, στην οποία υπάρχουν ορισμένες αναπάντεχες συνεργασίες στα φωνητικά, με τραγουδιστές όπως ο Δάκης, η Ανδριάνα Μπάμπαλη, η Τζένη Καπάδαη και η Kid Μoxie.
Ο Monsieur Minimal εμφανίστηκε στην σκηνή του C-Loud Festival με συγκρότημα που απαρτιζόταν, εκτός από τον ίδιο στα φωνητικά και την κιθάρα, από drums, μπάσο, τρομπέτα και πλήκτρα/electronics. Η setlist που μας παρουσίασε ήταν χωρισμένη κατά κάποιο τρόπο σε δύο τμήματα. Στην αρχή επέλεξε να παίξει κομμάτια από τις παλαιότερες, αποκλειστικά αγγλόφωνες δουλειές του.
Ξεκίνησε λοιπόν, με το ταξιδιάρικο Gaidadelic από το album "High Times" και συνέχισε με το Love Is A Circle από το "Lolipop". Η προσθήκη live τρομπέτας και η περισσότερο "rock" εκτέλεση των κομματιών συγκριτικά με τις studio ηχογραφήσεις δημιουργεί στο συγκρότημα επιπλέον δυναμική επί σκηνής, δείχνοντας ότι έχει διάθεση να το διασκεδάσει. Ακολουθεί μία σειρά από "ανεβαστικά", χορευτικά κομμάτια, Last song, Bitter, Youth, με αποκορύφωμα το High Times.
Το "αγγλικό" τμήμα της εμφάνισης του Monsieur Minimal κλείνει με το εναρκτήριο κομμάτι του "High Times", My World Is You, για να ακολουθήσουν τα κομμάτια από το πρόσφατο "Erotica", με εναρκτήριο το κομμάτι Η Αγκαλιά, το οποίο κινείται σε περισσότερο groovy/lounge στιλ. Στη συνέχεια, παίζει μία εκδοχή του Ιci, το οποίο στο album έχει γαλλικούς στίχους και ερμηνεύεται από την Kid Moxie, σε μία ελεύθερη ελληνική απόδοση.
Ήταν βέβαιο πως στη setlist του, ο Monsieur Minimal θα παρουσίαζε το single του "Erotica" H Στιγμή, αλλά αυτό που δεν περίμενε να δει το κοινό στη σκηνή του Gagarin ήταν τον αειθαλή Δάκη να το ερμηνεύει live!
Η εκτέλεση αυτή, με τον αναπάντεχο surprise guest, κινητοποίησε κάπως τον κόσμο, ο οποίος όπως φάνηκε τελικά είχε έρθει πρωτίστως για την εμφάνιση των Keep Shelly In Athens, να συμμετάσχει περισσότερο ενεργά στην live εμφάνιση του συγκροτήματος επί σκηνής.
Για κλείσιμο, ο Monsieur Minimal επέλεξε το πιο δυναμικό spacey κομμάτι του "Erotica", O Έρωτας στα χρόνια της Ψυχεδέλειας, αφήνοντας τη σκηνή για τους headliners που προσμέναμε όλοι μας έντονα.
(ΗΣ)
Λίγο πριν τη μία το πρωί έχουμε τους headliner επιτέλους κοντά μας! Παρά το γεγονός ότι η βραδιά του φεστιβάλ θα κράτησε πέραν του συνηθισμένου οι παρόντες διακρίνονταν από καλή διάθεση και μάλλον ανυπομονησία. Το κοινό του Gagarin ήταν κάπως ετερόκλητο, με την έννοια ότι δεν έδειχνε ξεκάθαρη προτίμηση προς ένα από τα συμμετέχοντα συγκροτήματα. Το θετικό είναι ότι όσοι δέχτηκαν την πρόσκληση της διοργανώτριας εταιρείας Cooking Brass και επέλεξαν το Σάββατο της 21ης Οκτωβρίου για να “ονειρευτούν” με ηλεκτρονική υπόκρουση ελληνικής προέλευσης, είχαν έρθει αποφασισμένοι να το απολαύσουν.
Όταν μια μπάντα ξέρει να εκφράζεται μέσα από το έργο της, δεν χρειάζεται καμία βαρύγδουπη είσοδο στη σκηνή. Ο RΠЯ αθόρυβα πιάνει το πόστο του ενώ το άλλο μισό των Keep Shelly In Athens, η Jessica Bell, καταφέρνει να συγκεντρώσει την προσοχή όλων και το μουσικό τους ταξίδι ξεκινά.
“Συνεπιβάτες” άλλοι δύο μουσικοί ως αρωγοί στα ντραμς και το μπάσο για τη live εμφάνισή τους. Οι πρώτες νότες του Philokalia είναι ό,τι πρέπει για αρχή. Πρόκειται για το 5o τραγούδι του πολύ πρόσφατου και πετυχημένου ομότιτλου άλμπουμ τους. Όσοι περίμεναν μια μίνι παρουσίαση της νέας τους δουλειάς διαψεύστηκαν.
Το setlist είχε αρκετή ποικιλία, αφού οι επιλογές δεν περιορίστηκαν μόνο στο “Philokalia” (2017). Από την αρχή με τα Higher, Flyway, Recollection, το ένα μετά το άλλο, πήραμε μια γεύση από το “At Home” (2013).
Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείψουν κομμάτια όπως το Running Out Of You, DIY και το Fokionos Negri Street. Όσο για τα πιο φρέσκα Dark Light, Game Over (Daniel’s Scene) και We Want More, ήταν όλα υπέροχα. Το καλύτερο, ίσως, έμεινε για το τέλος – Leave In Silence.
Οι κοσμογυρισμένοι Keep Shelly In Athens, με πολυάριθμες εμφανίσεις σε Ευρώπη και Αμερική, διατηρούν ένα ήσυχο προφίλ που διαπνέεται από σοβαρότητα και επαγγελματισμό. Η σκηνική τους παρουσία, εντελώς ανεπιτήδευτη, συμπληρώθηκε άψογα από τις εναλλαγές του φωτισμού που συνέβαλαν στη δημιουργία μιας πιο ρομαντικής και ταξιδιάρικης ατμόσφαιρας.
Η μουσική τους, κατά βάση ηλεκτρονική, είναι αρκετά ιδιότυπη. Είναι εύκολο να αρέσει χωρίς όμως να θυμίζει κάτι mainstream. Όσοι έχουμε περάσει ώρες ακούγοντας τις μουσικές τους είχαμε τη δυνατότητα να ακούσουμε και live τα αγαπημένα μας κομμάτια. Σίγουρα η live εκτέλεση είναι πάντα διαφορετική και για αυτό ξεχωριστή.
Πιστεύω όμως ότι ακόμα και οι ανυποψίαστοι θεατές του C-Loud Festival αφέθηκαν με εμπιστοσύνη στο δημιουργικό ταλέντο των Keep Shelly In Athens, που έγραψαν ένα σίγουρα “ονειρικό” επίλογο για τη βραδιά.
Production: CookingBrass
Venue: Gagarin 205 Live Music Space
Date: 21.10.2017
*Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Cooking Brass και το C-Loud Fest για την δυνατότητα να καλύψουμε την 1η έκδοση του φεστιβάλ και να αποτελέσουμε έναν εκ των χορηγών επικοινωνίας του.