ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram

Ulver - Live @ Gagarin 205, Athens

Οι Ulver είναι μία περίπτωση συγκροτήματος που δεν τους αρέσει η στασιμότητα. Από την ίδρυσή τους, το 1993, έχουν κάνει τουλάχιστον τρεις μεγάλες μεταστροφές στον ήχο τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι αρκετά δύσκολο να έχουν φανατικούς οπαδούς που να τους ακολουθούν πιστά σε όλη τη μουσική τους καριέρα, χωρίς να υπάρχουν φυσικά και οι εξαιρέσεις.

Το εξαιρετικό τελευταίο τους album "The Assassination of Julius Caesar" (διαβάστε το review μας εδώ) σηματοδότησε την τελευταία ριζική διαφοροποίηση του ήχου τους προς το synth pop/electro, ένα ηχητικό είδος σχετικά πιο βατό σε σχέση με τις παλαιότερες αναζητήσεις τους. Η μεταστροφή αυτή ενδεχομένως να ξένισε αρκετούς fans των τελευταίων τους κυκλοφοριών, σε συνδυασμό με το ότι το live τους στο Gagarin 205 πραγματοποιήθηκε βράδυ καθημερινής, ενδεχομένως να συνετέλεσε στην σχετικά χαμηλή προσέλευση του κόσμου.

Το βράδυ της περασμένης Τρίτης (06.06) λοιπόν, περίπου 500-600 άτομα παρεβρέθηκαν στο Gagarin προκειμένου να δουν την τρίτη εμφάνιση των UIver στην Ελλάδα, έξι χρόνια μετά την τελευταία τους επίσκεψη, με αποτέλεσμα το κοινό να βρίσκεται άνετα στο χώρο και ειδικά στο πίσω μέρος του club.

Οι Ulver ανέβηκαν στη σκηνή γύρω στις 10:10, λίγο αργότερα από την αρχική ώρα που είχε ανακοινωθεί. Η πενταμελής μπάντα εμφανίζεται πλέον, στα πλαίσια του κύκλου συναυλιών που περιλαμβάνει το τελευταίο τους υλικό, με ένα σετ ντραμς, κρουστά, δύο laptops & synths και με τον τραγουδιστή Kristoffer Rygg να χρησιμοποιεί ένα drum pad. Η μπάντα αρχίζει το live με το πρώτο κομμάτι του "The Assassination of Julius Caesar", Nemoralia.

 

 

Αυτά που κάνουν κατευθείαν εντύπωση είναι αφενός το συναρπαστικό light show με το οπτικό υλικό που προβάλλεται στο video wall και αφετέρου ο καταπληκτικός, καθαρός ήχος του συγκροτήματος. Οι Ulver έχουν δώσει πολύ μεγάλη σημασία στη λεπτομέρεια και το τελικό οπτικό και ηχητικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.

 

LIVE/170609-ulver/170609-ulver-1.jpg

Photo: © Iren Rys _ΕΙΡΉΝΗ ΡΥΣΆΚΗ

 

 

Η φωνή του Kristoffer Rygg είναι καθαρή και σταθερή και βρίσκεται πολύ κοντά στο επίπεδο των studio ηχογραφήσεων, χωρίς όμως να δίνεται η εντύπωση ότι το μεγαλύτερο μέρος των ήχων είναι προηχογραφημένο. Η παρουσία των κρουστών εντείνει την αίσθηση του "live", παρόλο που μεγάλο μέρος του ήχου τους δημιουργείται ψηφιακά.

Για την συνέχεια του set τους επιλέγουν τα Southern Gothic και 1969 σε εκτελέσεις πολύ κοντά στις ηχογραφήσεις τους και πλέον γίνεται εμφανές στο κοινό ότι το βάρος θα δοθεί στο τελευταίο τους album. 

 

LIVE/170609-ulver/170609-ulver-2.jpg

Photo: © Iren Rys _ΕΙΡΉΝΗ ΡΥΣΆΚΗ

 

Το So Falls The World, το οποίο συνδέεται και σε μεγαλύτερο βαθμό με τον τίτλο του album καθώς μιλάει για την πτώση της αρχαίας Ρώμης, συνοδεύεται από πολύ εντυπωσιακά visuals και τους στίχους του κομματιού.

 

 

 

LIVE/170609-ulver/170609-ulver-3.jpg

Photo: © Iren Rys _ΕΙΡΉΝΗ ΡΥΣΆΚΗ

 

Η πρώτη υπέρβαση των Ulver στο live είναι η εκτέλεση του Rolling Stone, προσωπικού αγαπημένου από το "The Assassination of Julius Caesar". Το ήδη μακροσκελές κομμάτι παρουσιάζεται σε μία σχετικά μεγαλύτερη έκδοση και δημιουργεί ένα πολύ όμορφο trip, ειδικά στο δεύτερο τμήμα του όπου η κορύφωση υποστηρίζεται από το light show.

 

 

 

To The Future Sound of Music από το "Perdition City" ήταν το μοναδικό παλαιότερο κομμάτι που επέλεξαν να παρουσιάσουν οι Ulver, σε μία αρκετά διαφοροποιημένη εκδοχή σε σχέση με την ηχογράφηση και έδωσε συνέχεια στο ηλεκτρονικό ταξίδι στο οποίο είχαμε ήδη μπει.

 

LIVE/170609-ulver/170609-ulver-4.jpg

 

Στη συνέχεια της συναυλίας τα σχετικά πιο βατά Transverberation και Angelus Novus σε επίσης πολύ καλές εκτελέσεις, ενώ για κλείσιμο το τελευταίο κομμάτι του "The Assassination of Julius Caesar", Coming Home σε μία σχεδόν δεκαπεντάλεπτη εκτέλεση.

 

LIVE/170609-ulver/170609-ulver-5.jpg

 

Στο κλείσιμο οι Ulver αφιερώνουν τη συναυλία στη μνήμη του Νίκου Τριανταφυλλίδη, ιδρυτή του Gagarin 205 και αποχωρούν από τη σκηνή μετά από περίπου 70 λεπτά, χωρίς να υπάρχει encore.

 

LIVE/170609-ulver/170609-ulver-6.jpg

Photo: © Iren Rys _ΕΙΡΉΝΗ ΡΥΣΆΚΗ

 

Παρόλη τη μικρή του διάρκεια, το live κινήθηκε σε εξαιρετικά επίπεδα αποδεικνύοντας την αδιαμφισβήτητη μουσική ποιότητα των Ulver. Παρόλα αυτά, θεωρώ ότι θα μπορούσαν να είχαν παρουσιάσει μερικά ακόμα παλαιότερα κομμάτια τους σε επανεκτελέσεις κοντινές σε αυτήν του The Future Sound of Music καθώς το κοινό φάνηκε να τα επιζητεί. 

 

Setlist:

1. Nemoralia
2. Southern Gothic
3. 1969
4. So Falls the World
5. Rolling Stone
6. The Future Sound of Music
7. Transverberation
8. Angelus Novus
9. Coming Home

 

Venue: Gagarin 205 Live Music Space, Athens, Greece

Hosted by P90 Events

Date: 06.06.2017

Σχετικά άρθρα

Banner
Banner