ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram

Damo Suzuki's Network w/ Chickn - Live @ Kyttaro Live Club, Athens

Ο εξηνταεπτάχρονος Ιάπωνας Damo Suzuki αποτελεί μία εμβληματική μορφή καλλιτέχνη. Τραγουδιστής των Γερμανών Can, της μπάντας ορόσημο του Krautrock, στην σημαντικότερη περίοδό τους, με τα “Soundtracks”, “Tago Mago”, “Ege Bamyasi” και “Future Days”. Ένας ελεύθερος μουσικός, που κανείς ποτέ δεν μπορεί να προβλέψει τι θα κάνει επί σκηνής. Οι αυτοσχεδιασμοί του, με το προσωπικό μοναδικό ύφος και οι πολυάριθμες συνεργασίες του με διάφορους καλλιτέχνες, συγκροτήματα και σχήματα συνθέτουν την τεράστια μουσική του προσωπικότητα.

Οι live εμφανίσεις του Damo Suzuki από το 2003 βασίζονται αποκλειστικά σε αυτοσχεδιαστικό υλικό με διάφορους καλλιτέχνες, τους οποίους ο ίδιος χαρακτηρίζει ως «Sound Carriers», μία λίστα των οποίων μπορεί κανείς να αναζητήσει στην ιστοσελίδα του project, οι οποίοι δίνουν την ηχητική βάση μέσω της οποίας ο ίδιος επικοινωνεί μαζί τους αλλά και με το κοινό, εμπλουτίζοντας το μουσικό υπόβαθρο που του παρέχουν με τα αυτοσχεδιαστικά φωνητικά του.

Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο εγχείρημα μπορεί να αντιμετωπιστεί ορισμένες φορές με σκεπτικισμό, καθώς μπορεί να αμφισβητηθεί η καλλιτεχνική αξία που μπορεί να έχει ένας αυτοσχεδιασμός, ιδιαίτερα εφόσον το κοινό σημείο αναφοράς στις εμφανίσεις του Damo Suzuki's Network αποτελούν τα φωνητικά και όχι η ίδια η μουσική. Η ενδεχόμενη αμφισβήτηση ενδέχεται να εντείνεται αναλογιζόμενοι τα στενά ή και ανύπαρκτα χρονικά περιθώρια που υπάρχουν για προβάρισμα του υλικού που παρουσιάζεται σε ένα τέτοιο concept.

Επομένως, η εμφάνιση του Damo Suzuki στο KYTTARO Live Club αναμενόταν με μεικτές προσδοκίες και ενδεχομένως με ένα μικρό σκεπτικισμό. Ίσως λίγο το γεγονός αυτό, ίσως επίσης ότι βράδυ της Τρίτης 13 Ιουνίου εν μέσω μίας αρκετά θερμής συναυλιακής περιόδου η απόφαση να παρευρεθεί κάποιος σε ένα κλειστό χώρο στο κέντρο της Αθήνας είναι δύσκολη, να συντέλεσαν στην σχετικά χαμηλή προσέλευση του κόσμου.

 

LIVE/170613-damo-suzuki-kyttaro/170614-damo-suzuki-1.jpg

Photo: © Iren Rys _ΕΙΡΉΝΗ ΡΥΣΆΚΗ 

 

Παρόλα αυτά, η live εμφάνιση του Damo Suzuki διέψευσε τους πάντες καθώς αποδείχτηκε εξαιρετική σε όλα τα σημεία. Η πρώτη θετική έκπληξη κατά την είσοδο στον χώρο στις 21:30 βρισκόταν πίσω από το stand του merchandise. Ο ίδιος ο Damo, φιλικός, γλυκός και χαμογελαστός  μιλάει με τον κόσμο που τον αναγνωρίζει και φωτογραφίζεται με όλους όσους του το ζητάνε, ενώ παράλληλα δεν σταματάει να υπογράφει αυτόγραφα. Πραγματικά λιτός, απλός και απίστευτα θετικός άνθρωπος.

  

LIVE/170613-damo-suzuki-kyttaro/170614-damo-suzuki.jpg

 

Στις 10:30 στη σκηνή ανεβαίνουν οι Chickn, η μπάντα η οποία επιλέχθηκε για να αποτελέσει το “Sound Carrier” του Damo στην εμφάνισή του στην Αθήνα (για τη Θεσσαλονίκη επιλέχθηκαν οι Naxatras) και αρχίζουν το set τους με τον χαμογελαστό Damo να προσθέτει τα φωνητικά του στο μουσικό πλέγμα που χτίζουν για αυτόν. Δεύτερη έκπληξη, ο ήχος είναι πραγματικά εξαιρετικός!

 

LIVE/170613-damo-suzuki-kyttaro/170614-damo-suzuki-2.jpg

Photo: © Iren Rys _ΕΙΡΉΝΗ ΡΥΣΆΚΗ 

 

 

LIVE/170613-damo-suzuki-kyttaro/170614-damo-suzuki-3.jpg

Photo: © Iren Rys _ΕΙΡΉΝΗ ΡΥΣΆΚΗ 

 

Τρίτη έκπληξη, το ίδιο το συγκρότημα των Chickn. Οι Chickn είναι μία εξαμελής μπάντα με δύο κιθάρες, δύο μπάσα, ντραμς και κρουστά, ενώ συχνά η μία κιθάρα δίνει τη θέση της σε πλήκτρα. Το συγκρότημα έχει εξαιρετικό δέσιμο και απίστευτη ενέργεια. Ξεδιπλώνει το μουσικό υπόβαθρο με απίστευτη μαεστρία που αποτελεί το ιδανικό πλαίσιο πάνω στο οποίο κινείται και αυτοσχεδιάζει ελεύθερα ο Damo.

 

LIVE/170613-damo-suzuki-kyttaro/170614-damo-suzuki-4.jpg

Photo: © Iren Rys _ΕΙΡΉΝΗ ΡΥΣΆΚΗ 

 

 

LIVE/170613-damo-suzuki-kyttaro/170614-damo-suzuki-5.jpg

Photo: © Iren Rys _ΕΙΡΉΝΗ ΡΥΣΆΚΗ 

 

Τέταρτη και σημαντικότερη έκπληξη, ο ίδιος ο Suzuki, ο οποίος συνδυάζεται με απίστευτο τρόπο με το συγκρότημα και την μουσική που παράγει. Είναι πραγματικά εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο “δένει” αυτό το εγχείρημα.

 

LIVE/170613-damo-suzuki-kyttaro/170614-damo-suzuki-1.jpg

Photo: © Iren Rys _ΕΙΡΉΝΗ ΡΥΣΆΚΗ

 

Η σφιχτοδεμένη μπάντα γκρουβάρει με μουσικές κυρίως σε Kraut και Prog ύφος (εδώ έχει ενδιαφέρον να τεστάρει κανείς τις θεωρίες της κοινωνικής ψυχολογίας τόσο του "anchoring" όσο και του "framing" για την μπάντα, τον Damo αλλά και τον ακροατή) και ο Suzuki είναι τόσο καλά ενσωματωμένος που μοιάζει σαν να συνυπήρχαν καιρό μαζί και όχι να είχαν κάνει απλά ένα sound check λίγες ώρες νωρίτερα.

 

LIVE/170613-damo-suzuki-kyttaro/170614-damo-suzuki-6.jpg

Photo: © Iren Rys _ΕΙΡΉΝΗ ΡΥΣΆΚΗ

 

 

LIVE/170613-damo-suzuki-kyttaro/170614-damo-suzuki-7.jpg

Photo: © Iren Rys _ΕΙΡΉΝΗ ΡΥΣΆΚΗ 

 

Σε άλλα σημεία του live ο Damo είναι σχετικά μελωδικός, σε άλλα μισοκλείνει τα μάτια και παρασύρεται από τη μουσική ενώ σε άλλα ανεβάζει ρυθμούς. Μουρμουρίζει, τραγουδάει, συνθέτει λεκτικά και φωνητικά μοτίβα, άλλοτε βγαίνει μπροστά, άλλοτε μένει συνειδητά πίσω από τη μπάντα και αφήνει τη μουσική να μας ταξιδέψει.

 

LIVE/170613-damo-suzuki-kyttaro/170614-damo-suzuki-8.jpg

Photo: © Iren Rys _ΕΙΡΉΝΗ ΡΥΣΆΚΗ 

 

Το να μιλήσει κανείς για συγκεκριμένα κομμάτια είναι ανούσιο σε ένα αυτοσχεδιαστικό σετ. Μπορεί αυτό που είδαμε να ήταν μία μακροσκελής σύνθεση σε επτά μέρη, ή οκτώ διαφορετικά κομμάτια, ή μία kraut σουίτα. Το σημαντικό είναι ότι για μία ώρα ο Damo και οι Chickn μας ταξιδεύουν με το ηχητικό τοπίο που δημιουργείται εκείνη τη στιγμή μπροστά μας για πρώτη φορά και παρασύρει τον κόσμο μαζί του, ο οποίος είτε λικνίζεται είτε αφοσιώνεται στο ηχητικό υλικό. Ειδικά το τελευταίο δεκάλεπτο του βασικού σετ τους, είναι συγκλονιστικό.

 

LIVE/170613-damo-suzuki-kyttaro/170614-damo-suzuki-9.jpg

Photo: © Iren Rys _ΕΙΡΉΝΗ ΡΥΣΆΚΗ 

 

Στο τελείωμα του set ο Damo μας ευχαριστεί θερμά και αγκαλιά με τους Chickn υποκλίνεται στο κοινό ένα όμορφο αδιόρατο ιαπωνικό χαμόγελο. Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα και με το κοινό να ζητάει κάτι ακόμα, το συγκρότημα και ο Suzuki εμφανίζονται πάλι στη σκηνή για ένα δεύτερο μέρος, το οποίο αυτή τη φορά βασίζεται τονικά στο Λα σε αντίθεση με το πρώτο μέρος που βασιζόταν κυρίως στο Μι. Για ακόμα μία φορά, η συνέργεια του Damo με τους Chickn είναι μοναδική. Μετά από περίπου ένα μισάωρο μας αποχαιρετούν με τον ίδιο τρόπο, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις και πάρα πολλά χαμόγελα στο κοινό.

 

 

Θεωρώ ότι η εμφάνιση του Damo Suzuki με τους Chickn ήταν μία πραγματικά ξεχωριστή, ολοκληρωμένη μουσική εμπειρία, γεμάτη ουσία, παρόλο που βασιζόταν συντριπτικά στον αυτοσχεδιασμό, που πραγματικά ικανοποίησε το κοινό και σίγουρα συγκαταλέγεται στα καλύτερα live της φετινής χρονιάς.

 

LIVE/170613-damo-suzuki-kyttaro/170614-damo-suzuki-10.jpg

 

Photos: © Iren Rys _ΕΙΡΉΝΗ ΡΥΣΆΚΗ 

Venue: KYTTARO Live Club / ΚΥΤΤΑΡΟ, Athens, Greece

Hosted by Love Light Productions

Date: 13.06.2017

Σχετικά άρθρα

Banner
Banner