ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram

Laibach - Live @ Fuzz Live Music Club, Athens

Η Κυριακή 25 Μαρτίου, ημέρα εθνικής εορτής, τιμήθηκε στο Fuzz Club με την εμφάνιση των Laibach. Και όντως, κυκλοφόρησαν στα social media λίγο πριν το live κάποιες “πειραγμένες” φωτογραφίες με τη μορφή του Milan Fras και άλλα σύμβολα του συγκροτήματος ανάμεσα στους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του ’21.

Η αλήθεια είναι ότι οι Laibach αποτελούν ένα ιστορικό συγκρότημα με πολλά χρόνια στο ενεργητικό τους και βαθιά συσχέτιση με την έννοια της επαναστατικότητας από διάφορες σκοπιές. Δημιουργήθηκαν το 1980 επιλέγοντας ως όνομα τη γερμανική απόδοση της Λιουμπλιάνας, πρωτεύουσας της Σλοβενίας. Η δημιουργική δράση τους είχε αρχικά αναφορές στο κίνημα της avant garde, τη ναζιστική τέχνη και το σοσιαλιστικό ρεαλισμό και εξαιτίας του μιλιταριστικού στυλ τους και της χρήσης προπαγανδιστικών μανιφέστων δέχτηκε κριτικές για την καλλιτεχνική και πολιτική τοποθέτησή της.

Μετά την ανεξαρτητοποίηση της Σλοβενίας προωθήθηκαν ως ένα εθνικό πολιτιστικό σύμβολο και ξεκίνησαν συναυλίες με την σλοβενική συμφωνική ορχήστρα. Τα πρώτα τους άλμπουμ ήταν καθαρά industrial ενώ αργότερα συμπεριέλαβαν αρκετά στοιχεία από την κλασική μουσική. Με το πέρασμα του χρόνου έχουν κάνει πολλές συνεργασίες με διάφορους μουσικούς, έχουν ηχογραφήσει soundtracks, μουσική για θεατρικές παραστάσεις και συμμετείχαν σε πολλά άλλα παράπλευρα project.

Αυτή τη φορά περιοδεύουν για την προώθηση του τελευταίου άλμπουμ τους “Also Sprach Zaratustra” (βασισμένο στο έργο του Γερμανού φιλόσοφου Νίτσε: «Έτσι μίλησε ο Ζαρατούστρα»), που αποτελεί soundtrack για ένα θεατρικό έργο που ανέβηκε στη Σλοβενία. Συνεπώς, το ύφος της βραδιάς ήταν ανάλογο ως προς αυτό.

Μετά από μια μακρόσυρτη noise εισαγωγή και μπροστά σε μια γιγάντια οθόνη (που κάλυπτε μέχρι και τα πλαϊνά της σκηνής), η οποία ζωντάνευσε αιχμαλωτίζοντας τα βλέμματα, τα μέλη των Laibach σήμαναν την έναρξη με το Von Den Drei Verwandlungen, ενώ λίγο αργότερα ξεχώρισε το Ein Verkündiger με στίχους που ο Milan Fras άρθρωνε αργά, ξεκάθαρα και αποφασιστικά στέλνοντάς τους στο κοινό με τέτοια ορμή που μας καθήλωσε.

 

laibach-live-fuzz-live-music-club-2018-07

Photos by Anastacia Papadaki Photography

 

Αμέσως μετά ο ήχος γίνεται βαρύς, αγωνιώδης, αγγίζοντας τα όρια του τρόμου με το Das Glück, ενώ το Das Nachtlied I ακολουθεί το ίδιο μοτίβο συμπληρώνοντας ένα μάλλον εφιαλτικό σκηνικό που ενισχύεται από τις προβολές στο background.

Ώσπου ξαφνικά τα visuals αλλάζουν τη διάθεσή μας με αστέρια που λαμπυρίζουν και εκτοξεύονται ρυθμικά στήνοντας μια ανάλαφρη, ονειρική ατμόσφαιρα που έδεσε άψογα με τη μελωδική φωνή της Mina Špiler στο Vor Sonnen-Aufgang. Υπέροχες ενορχηστρώσεις που μας έβγαλαν από το κρύο σκοτάδι σε άπλετο ανοιξιάτικο φως. Όμως οι βαρύγδουποι ήχοι επιστρέφουν για άλλο ένα τραγούδι από τη Mina Špiler με φόντο τη «Γκουέρνικα» του Πικάσο. Στη συνέχεια οι ήχοι γίνονται περισσότερο industrial και ebm με το Brat Moj (link). Ακολούθησαν εν μέσω άλλων τα Ti, KiIzzivaš, Wirtsshaft Ist Tot και The Whistleblowers.

 

laibach-live-fuzz-live-music-club-2018-07

Photos by Anastacia Papadaki Photography

 

Οποιαδήποτε επικοινωνία της μπάντας με το κοινό περιορίστηκε σε κοφτά, ηχογραφημένα μηνύματα-προσταγές που ενίσχυσαν τη μιλιταριστική ατμόσφαιρα και το στεγνό, αυστηρό ύφος τους. Τελευταία προτροπή τους ήταν να χορέψουμε (“dance now”) πριν τα δύο κομμάτια του encore Tanz Mit Laibach (link) και Life Is Life (διασκευή των Opus).

 

laibach-live-fuzz-live-music-club-2018-07

Photos by Anastacia Papadaki Photography

 

Ένα fast forward βίντεο της βραδιάς θα περιελάμβανε: επιβλητικές φιγούρες, σαν μεγάλες σκιές, πάνω στη σκηνή, με φόντο που άλλαζε συνεχώς το σκηνικό, πότε ζωηρό πολύχρωμο πότε ζοφερό ασπρόμαυρο φωτίζοντας τα πρόσωπα του κοινού που την περισσότερη ώρα έστεκε ακίνητο με μάτια έτοιμα να καταβροχθίσουν και την τελευταία λεπτομέρεια της δημιουργικότατης παράστασης με soundtrack βαρύγδουπο, σκληρό, αυστηρό που κάποιες φορές ανοίχτηκε σε μια μελωδική λεπτότητα, σαν να θέλει να καλύψει όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης φύσης.

 

laibach-live-fuzz-live-music-club-2018-07

Photos by Anastacia Papadaki Photography

 

Αναμφισβήτητα ήταν μια παράσταση πολυδιάστατη. Οι Laibach κατόρθωσαν μέσα σε 90 λεπτά να προβάλουν την τέχνη της μουσικής τους ενισχύοντάς την με άψογα οπτικά μέσα που απέδωσαν φιλοσοφικά μηνύματα και αλληγορίες ανάγοντας μια απλή συναυλία σε μια εμπειρία που ταρακουνά μυαλό και αισθήσεις.

 

Venue:  Fuzz Live Music Club, Athens

Date: 25.03.2018

Photos by Anastacia Papadaki Photography

Hosted by 3 Shades of Black

 

laibach-live-fuzz-live-music-club-2018-07

Photos by Anastacia Papadaki Photography

 

laibach-live-fuzz-live-music-club-2018-07

Photos by Anastacia Papadaki Photography

 

Σχετικά άρθρα