ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram

Η συνέντευξη των Moderat στο ClockSound.gr

Με 7 πλέον χρόνια κοινής πορείας, 3 αξιόλογους δίσκους και πολλές live εμφανίσεις ανά τον κόσμο στο ενεργητικό τους, οι Moderat έχουν κερδίσει επάξια μία θέση ανάμεσα στα πιο αξιόλογα σχήματα της σύγχρονης ηλεκτρονικής σκηνής. Τα live set τους πάντα συνοδεύονται από πάρα πολύ καλά visuals, φρούτο της πολύχρονης συνεργασίας και φιλίας τους με το στούντιο Pfadfinderei, προσφέροντας έτσι μία πολύ δυνατή οπτικοακουστική εμπειρία στο κοινό.

Μία τέτοια εμπειρία είχαμε την τύχη να ζήσουμε κατά την δεύτερη μέρα του φετινού BIME Live Festival στο μαγευτικό Μπιλμπάο της Ισπανίας.

Αλλά, κυρίως, είχαμε την εξαιρετική τύχη να είμαστε το μοναδικό μέσο το οποίο σηνάντησε από κοντά τα τρία μέλη του σχήματος Apparat (Sascha Ring), Gernot Bronsert και Sebastian Szary των Modeselektor κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ και συνομίλήσε μαζί τους λίγες ώρες πριν την εμφάνισή τους στη σκηνή. H ατμόσφαιρα ήταν αρκετά χαλαρή και η συζήτηση κύλησε μάλλον ελεύθερα και αβίαστα, παίρνοντας μια ίσως απρόσμενη τροπή...

 

news/moderat-interview-2016/161102-moderat-interview-bilbao-01.jpg

 

Για του λόγου το αληθές, σας παραπέμπουμε στη συζήτησή μας:

 

Κατερίνα Σουμάνη: Πρώτα απ’όλα, να σας ευχαριστήσουμε ξανά που δεχτήκατε να μας παραχωρήσετε αυτή την συνέντευξη. Ελπίζω να είστε ξεκούραστοι μετά την χθεσινή εμφάνισή σας στο Παρίσι. Αλήθεια, πώς ήταν η εμπειρία στο Pitchfork;

Gernot Bronsert: Πάρα πολύ καλή, αλήθεια.


Απολάυσατε το set και την επαφή με το κοινό εκεί;

GB: Ναι, ήταν στο Παρίσι... Είναι πάντα ωραία όταν παίζουμε εκεί… Αν και χρειάστηκε να συντομεύσουμε λιγάκι το set όπως και σήμερα θα πρέπει να κάνουμε το ίδιο, ακόμα περισσότερο. Μας αρέσει να είμαστε στη σκηνή για πολλή ώρα. Αλλά, εντάξει, κράτησε μιάμιση ώρα, δεν ήταν και λίγο. Δηλαδή, αυτό ήταν το μόνο αρνητικό - αν και δεν ήταν και τόσο αρνητικό τελικά. Ήταν υπέροχα γενικά.

Apparat (Sascha Ring): Νομίζω ότι στην αρχή παίζαμε λίγο ό,τι να’ναι, remixes ή οποιοδήποτε κομμάτι, γιατί δεν είχαμε αρκετό υλικό, αλλά τώρα, μετά από τρεις δίσκους είμαστε πλέον σε θέση να παίζουμε sets μεγάλης διάρκειας και αυτό μας αρέσει πολύ.

 

Δηλαδή σας αρέσουν τα πολύωρα set;

AP: Το θέμα είναι ότι δεν μας φαίνονται πολύωρα! Ούτε καν το καταλαβαίνουμε!

 

news/moderat-interview-2016/161102-moderat-interview-bilbao-01.jpg

 

Πρόσφατα εμφανιστήκατε στο Primavera Sound, στην Βαρκελώνη. Αλλά δεν έχετε ξαναπαίξει στο Bilbao, είναι η πρώτη σας φορα… Εντυπώσεις;

AP: Ναι, έχουμε παίξει στην Gijón, είναι εδώ κοντά νομίζω … και στο Santander…


Ναι… Πως σας φαίνεται όταν παίζετε εδώ (σ.σ. στην Ισπανία);

AP: Θα πρέπει να μας ρωτήσεις μετά (γέλια). Είναι η πρώτη μας φορά στο Μπιλμπάο!
AP: Δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα. Μόλις φτάσαμε και μπήκαμε κατευθείαν σε αυτό το τεράστιο, παράξενο εκθεσιακό «κόσμο»! (σ.σ. Bilbao Exchibition Center). 

 

news/moderat-interview-2016/161102-moderat-interview-bilbao-01.jpg

 

Εντάξει, η επόμενή μας ερώτηση είναι ακριβώς αυτή: μια πολύ σύντομη σύγκριση μεταξύ Βερολίνου και Μπιλμπάο; Είναι και οι δυο τους πόλεις με έντονη πολιτισμική δραστηριότητα, τηρουμένων των αναλογιών μιας και το Βερολίνο είναι πολύ πιο μεγάλο βέβαια...

AP: Αν έχεις πάει στο Βερολίνο, ίσως να μπορείς να απαντήσεις καλύτερα απ’ό,τι εγώ! (γέλια)


Αλλά θέλαμε την δική σας οπτική!

GB: Κάτι κοινό που έχουν τόσο το Βερολίνο όσο και το Μπιλμπάο είναι ότι και οι δύο πόλεις έχουν ωραία αεροδρόμια! (γέλια) Θυμάμαι ότι το αεροδρόμιο του Μπιλμπάο είναι πανέμορφο από αρχιτεκτονικής απόψεως… Με εντυπωσίασε! Και το Βερολίνο έχει επίσης ένα αρκετά παλιό και όμορφο αεροδρόμιο. Αν σε ενδιαφέρει η αρχιτεκτονική, το αεροδρόμιο του Μπιλμπάο είναι πολύ εντυπωσιακό. Μικρό αλλά όμορφο.


Είπατε νωρίτερα ότι τώρα πια τα live σας διαρκούν πολύ περισσότερο αλλά αυτό κάθε άλλο παρά σας κουράζει, είναι αβίαστο. Η συνεργασία σας προέκυψε έτσι φυσικά και αβίαστα; Όταν πρωτοξεκινήσατε, πριν από αυτούς τους 3 δίσκους, ή, για παράδειγμα, με τον πρώτο, ήταν εύκολο να δουλεύετε και να γράφετε μαζί; Μήπως είναι πιο εύκολο τώρα;

AP: Γενικά, πιστεύω ότι το να γράφεις μουσική γίνεται δυσκολότερο επειδή πλέον είναι πολλά τα πράγματα που έχουμε κάνει και δεν θέλουμε να επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια. Επίσης, οι προσδοκίες μας είναι πιο υψηλές οπότε είναι πιο δύσκολο τελικά. Και είμαστε 3 άτομα, που σημαίνει ότι ο καθένας μας μπορεί να κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση σε ό,τι αφορά τα γούστα και τις προτιμήσεις τη στιγμή που μπαίνουμε στο στούντιο για ηχογράφηση. Πρέπει με κάποιον τρόπο να «ξανασυναντηθούμε» σε κάποιο σημείο και δεν είναι πάντα εύκολο. Αλλά είναι ενδιαφέρον, είναι μια πρόκληση.

 

Σίγουρα! Από την δική μας σκοπιά, ως ακροατές, αυτό είναι αλήθεια αλλά δεν ξέρω κατα πόσον γίνεται ευκολότερο για εσάς από ένα σημείο και μετά.

AP: Ναι, σε κάποιους τομείς, στην μεταξύ μας σχέση για παράδειγμα, γίνεται ευκολότερο γιατί με τον καιρό γνωριζόμαστε καλύτερα και δεν τσακωνόμαστε – ή τσακωνόμαστε λιγότερο! - αλλά η δημιουργική διαδικασία στην αρχή ήταν μάλλον πιο εύκολη απ’ ό,τι τώρα. Ήμασταν πιο αφελείς, κάναμε ό,τι θέλαμε και δεν έτρεχε τίποτα. Τώρα πια απομένουν λίγα πράγματα που δεν έχουμε κάνει...


Και η συνεργασία σας με το στούντιο Pfadfinderei? Πόσο σημαντική είναι για τα set και τη μουσική σας;

GB: Δε νομίζω ότι είναι σημαντική για τη μουσική μας αλλά είναι σημαντικότατη για τα live. Και η όλη ιδέα πίσω από τα live των Moderat δεν έχει να κάνει με την προώθηση ενός προϊόντος που κάποιος θέλει να πουλήσει για να βγάλει λεφτά. Αντίθετα, το όλο concept προέρχεται από τη σχέση μας μαζί τους. Βασικά, πρόκειται για μία κοινότητα από φίλους καλλιτέχνες και γραφίστες από το Βερολίνο, που κάνουν νορμάλ δουλειές, ξέρεις, διαφημίσεις για εταιρείες, art installations κτλ, και όταν ξεκινήσαμε να κάνουμε μουσική στο Βερολίνο, συνεργαστήκαμε μαζί τους για πολλά από τα πάρτι μας, οπότε ήταν εξαρχής κομμάτι της δημιουργικής διαδικασίας. Κάναμε παρέα και αργότερα η σχέση μας έγινε και επαγγελματική. Εξελίχθηκαν, όπως κι εμείς, σιγά-σιγά, με κάθε project… Ξέρεις, οι περιοδείες είναι το εύκολο κομμάτι, το να κάνεις μικρές αλλαγές δεν είναι σπουδαίο. Αλλά η φάση της δημιουργικής διαδικασίας είναι πιο δύσκολη. Πρέπει να βγάλουν τη δουλειά, αλλά από την άλλη είναι φίλοι μας, δεν είναι ότι απλώς τους πλήρώνουμε και «άντε γεια μετά»…


Ναι, η προσωπική σχέση ενίοτε δυσκολεύει τα πράγματα, κατανοητό.

 

news/moderat-interview-2016/161102-moderat-interview-bilbao-01.jpg

 

news/moderat-interview-2016/161102-moderat-interview-bilbao-01.jpg

 

Τι μουσική ακούτε αυτή τη στιγμή;

GB: Αυτή τη στιγμή ακούω ό,τι μουσική έχω, γιατί ετοιμάζω καινούρια dj set… Οπότε είμαι σε φάση οργάνωσης των itunes μου και μιας επιλογής από 3000 κομμάτια. Οπότε πολλή ηλεκτρονική μουσική, αλλά επίσης μόλις άρχισα να εντρυφώ στους Beatles!
AP: Ναι, κι εγώ άρχισα να ακούω όλους τους δίσκους τους, κάτι που δεν είχα κάνει ποτέ μου!

GB: Ούτε κι εγώ! Αλλά έχω έναν γιο 8 χρόνων και μια μέρα άκουσε στο ραδιόφωνο το Hey Jude και με ρώτησε “Ποιο είναι αυτό το τραγούδι;” και εγώ του είπα “Είναι των Beatles, του πιο διάσημου συγκροτήματος στον κόσμο!” Και ξέρεις, κάπως έτσι αρχίσαμε να ακούμε Beatles. Δεν το είχα κάνει ποτέ μου. Οι Beatles είναι από τις ελάχιστες μπάντες που είχα αγνοήσει σκόπιμα.

 

Οπότε αποφασίσατε να διευρύνετε τους μουσικούς σας ορίζοντες;

GB: Αναγκάστηκα να το κάνω! (γέλια)

AP: Κι εγώ έχω τους παλιούς τους δίσκους του πατέρα μου από την Ανατολική Γερμανία, κάποιοι μάλιστα είναι μονοφωνικοί, κάποια στιγμή μου τους χάρισε αλλά ακόμα δεν έχω ασχοληθεί σοβαρά μαζί τους.

Sebastian Szary: Κι εγώ τους είχα σε κασέτες στο αμάξι μου, αλλά το αμάξι μου είχε μόνο ένα ηχείο συνδεδεμένο από τη μία πλευρά, και, ξέρεις, οι ηχογραφήσεις των Beatles είναι κάπως «left and right» (!) οπότε κάποια στιγμή άκουγα μόνο τη φωνή ή το the drum set trick και σκεφτόμουνα: κάτι δεν πάει καλά εδώ!

GB: Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η φιλοσοφία τους στις ηχογραφήσεις. Και το έκαναν στην δεκαετία του 60!

AP: Δεν προσπαθούσαν να αλλάξουν τον τρόπο ηχογράφησης, απλώς χρησιμοποιούσαν τον στερεοφωνικό ήχο ως εφέ.

GB: Ανήκαν στην προ-στέρεο εποχή, ακριβώς αυτό. Απλώς προσπάθησαν να πάνε τον μονοφωνικό ήχο πιο μπροστά.

 

Ανεξάρτητα από τα προσωπικά γούστα, αυτό ήταν, στην χειρότερη περίπτωση, ενδιαφέρον! 

GB: Και ήταν τόσο «ψυχεδελικοί»! Αυτό με εξέπληξε! Έχω μία μικρή εμμονή με τους Beatles τώρα τελευταία (το έχω ρίξει στη μελέτη!) Άρχισα με το Blue Album, τώρα έχω καταπιαστεί με το White Album γιατί, όταν ο γιος σου ενδιαφέρεται γι’αυτό και ρωτάει, ψάχνει στο Google και στο Youtube κτλ, πρέπει να ξέρεις κι εσύ! Κι έτσι αρχίζεις να βλέπεις ντοκυμαντέρ. Είδα ένα με τους Rolling Stones όπου κάποιος τους ρωτούσε για τα live tours, τα ναρκωτικά και όλα τα σχετικά και, δεν θυμαμαι καλά, νομίζω ο Mick Jagger, είπε “Ναι, κάναμε ξέφρενα πάρτι και πολλά ναρκωτικά και ήμασταν εκτός ελέγχου, αλλά, στην πραγματικότητα, οι Beatles ήξεραν από πραγματικά πάρτι!

GB: Έχεις αυτήν την εικόνα ότι είναι νηφάλιοι όταν παίζουν…

(Εκείνη τη στιγμή, μας διακόπτει ο tour manager των Moderat, εισβάλλοντας στο δωμάτιο χαμογελαστός και αστειευόμενος πάντα και υπενθυμίζοντάς μας ότι δεν έχουμε πολύ χρόνο. «Μία τελευταία ερώτηση ίσως;» Πραγματικά, όλα έδειχναν ότι η συζήτηση για τους Beatles θα μπορούσε να έχει διαρκέσει ώρες, αλλά, δυστυχώς, έπρεπε να διακοπεί)

 

GB: Ναι, όπως έλεγα, είναι εντυπωσιακό! Μιλάμε για μουσική 50 ετών! Είναι απίστευτο!

 

news/moderat-interview-2016/161102-moderat-interview-bilbao-01.jpg


Η τελευταία μας ερώτηση είναι ίσως και η πιο σημαντική, για ευνόητους λόγους: Πολύ σύντομα, στις 12 του Νοέμβρη, θα εμφανιστείτε στην Ελλάδα. Όπως ξέρετε το live είναι ήδη sold out και μάλιστα χρειάστηκε να μεταφερθεί σε μεγαλύτερο venue (Ιερά Οδός), που σημαίνει ότι πρόκειται για μεγάλο μουσικό γεγονός στην Αθήνα! Αλλά, γενικά, η Ελλάδα δεν θεωρείται συνηθισμένος σταθμός για τα ευρωπαϊκά μουσικά tours… Πώς και επιλέξατε να την συμπεριλάβετε;

AP: Νομίζω ότι έχουμε πολύ καλές αναμνήσεις από τις εμφανίσεις μας εκεί. Αν και αναφέρομαι στη Θεσσαλονίκη…

 

Χαιρόμαστε πολύ που το ακούμε! Στην Αθήνα θα είναι καλύτερες…

(*γέλια)

AP: Πριν καιρό παίξαμε και ο καθένας μας χωριστά αρκετές φορές εκεί και η εμπερία ήταν πάντα θετική. Τώρα τελευταία, με όλα τα προβλήματα, ήταν λίγο αδρανή τα πράγματα και τώρα είναι πολύ ευχάριστο που επιτέλους προέκυψε να επιστρέψουμε. Στην πραγματικότητα ήταν αρκετα δύσκολο κλείσουμε ημερομηνία, δεν ήταν εύκολο να την συμπεριλάβουμε στο tour. Δεν ήξερα για την αλλαγή του χώρου, αυτό είναι πολύ καλό!
GB: Ναι, αφού το είχαμε συζητήσει αυτό! (Αναφερόμενος προς τον Apparat για την αλλαγή του χώρου)

 

news/moderat-interview-2016/161102-moderat-interview-bilbao-01.jpg


Χρειάστηκε να βρούμε μεγαλύτερο χώρο για σας! Οπότε...ετοιμαστείτε!

GB: Πραγματικά ανυπομονούμε και, ξέρεις, είναι δύσκολο, γιατί η Ελλάδα είναι κάπως μακριά από την υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι δύσκολο… Πάντα έχεις συγκεκριμένους προορισμούς, εδώ (στην Ισπανία), μετά Πορτογαλία. Το να μεταφέρεις την παραγωγή εκεί είναι πολύπλοκο και δεν μπορείς να πας με λεωφορείο!
AP: Εντάξει, μπορείς αλλά … στην Πορτογαλία είναι εύκολο, αλλά στην Ελλάδα…

 

Πρέπει να σας πούμε ότι το κοινό στην Ελλάδα δεν βλέπει την ώρα, πραγματικά ανυπομωνεί να σας δει!

AP: Και επιτέλους μπορούμε να παίξουμε περισσότερη ώρα, κανείς δεν θα μας περιμένει έτσι (κοιτάζει με νόημα τον καρπό του).

 

Είναι πολύ τυχερό το ελληνικό κοινό λοιπόν! Στο μεταξύ, κι εμείς ανυπομονούμε να σας δουμε και να σας ακούσουμε σε λίγο.

Σας ευχαριστούμε πολύ!

 

Η συζήτηση έπρεπε να τελειώσει, δεν θα λέγαμε άδοξα, αν και μείναμε με το "παράπονο" μιας φωτογραφίας με τα μέλη, το οποίο τελικά δεν μπόρεσε να συμβεί. Το επόμενο ραντεβού μας θα περιλαμβάνει αυτήν την εκκρεμότητα και πολλά άλλα ενδιαφέροντα θέματα, μιας και οι Moderat φαίνεται ότι θα παραμείνουν για αρκετό καιρό στην μουσική επικαιρότητα. 

Ευχαριστούμε επίσης τη Johanna και την Linda από τη Monkeytown Music για την όλη συνεργασία που έφερε ως αποτέλεσμα αυτή τη συζήτηση και την ευκαιρία να μιλήσουν οι Moderat για πρώτη φορά σε ελληνικό μέσο.  

 

news/moderat-interview-2016/161102-moderat-interview-bilbao-01.jpg

Σχετικά άρθρα

Banner
Banner