ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram

Lapalux - Live @ six d.o.g.s., Athens

Το Plissken Festival συνεχίζει με μια σειρά από live να προσφέρει στο αθηναϊκό κοινό την δυνατότητα να παρακολουθήσει με πολύ οικονομικό εισιτήριο, κορυφαίους καλλιτέχνες της παγκόσμιας μουσικής σκηνής του τώρα, από ένα ευρύ φάσμα μουσικών ειδών, την στιγμή που βρίσκονται στην πιο δημιουργική φάση της καριέρας τους. Κάτι που αναμφίβολα έλειπε από την τοπική μουσική σκηνή και που ελπίζουμε να συνεχιστεί και στο μέλλον.

Σειρά την Παρασκευή είχε ο Βρετανός παραγωγός Lapalux, κατά κόσμον Stuart Howard. O Lapalux ανήκει στο roster της Brainfeeder, της εταιρείας του εμβληματικού Flying Lotus και της οποίας το distribution διαχειρίζεται η Ninja Tune.

 

FlökosH

Την βραδιά άνοιξε ο FlökosH, o μουσικός παραγωγός από την Αθήνα, του οποίου το πέρασμα από την βερολινέζικη μουσική σκηνή φαίνεται ότι άφησε για τα καλά τα σημάδια του επάνω του. Μας προετοίμασε εξαιρετικά για το live του Lapalux, με ένα ηλεκτρονικό dj set με πολλά jungle, drum and bass αλλά και witch house στοιχεία και με πειραματικό, lo-fi ήχο. Προσωπικά ελπίζω να μου δοθεί σύντομα η ευκαιρία να τον ακούσω να παίζει live αποκλειστικά δικό του υλικό, καθώς μάλιστα μόλις κυκλοφόρησε το νέο του album με τίτλο "Everlong 13STR".

 

lapalux-live-six-d.o.g.s.-athens-review-01

 

Lapalux

Αμέσως μετά ανέβηκε στην σκηνή ο Lapalux, ο οποίος πήρε την θέση του πίσω από τo μεγάλο τραπέζι με τον πολύ εξοπλισμό του, κατά μήκος του οποίου δεν σταμάτησε να κινείται κατά την διάρκεια της βραδιάς, μιξάροντας samples και tracks.

Όπως τα albums του, έτσι και τα live του Lapalux είναι πολυεπίπεδα, ξετυλίγονται όχι μόνο οριζόντια κατά μήκος του χρόνου αλλά και κάθετα, κατά πλάτος του ακουστικού χώρου. Το live ξεκίνησε με το Reverence από το φετινό "Ruinism".

Ο Lapalux ωστόσο δεν είχε σκοπό να παίξει το "Runinism" στην ολότητα του για το αρκετό σε πλήθος κοινό που είχε συγκεντρωθεί στο 6 d.o.g.s. Με ξεκάθαρα χορευτική διάθεση. Και από ότι φάνηκε κατά την διάρκεια της βραδιάς, ο παραγωγός και dj από το Essex ικανοποίησε πλήρως τις χορευτικές του ορέξεις.

Ακολούθησε το Data Demon. Καταιγιστικά beats και χαοτικά, επικά synths κηρύσσουν την έναρξη της βραδιάς.

 

lapalux-live-six-d.o.g.s.-athens-review-01

 

Ουσιαστικά αυτό που κάνει ο Lapalux όταν παίζει υλικό από το "Ruinism" κατά την διάρκεια του set του είναι να αποδομεί ξανά, ζωντανά, ένα album το οποίο περιστρέφεται γύρω από την ιδέα της αποδόμησης και του οποίου τα κομμάτια στοχεύουν στην κατάλυση της φόρμας και στην δημιουργία μιας χαοτικής διάθεσης. Τμήματα διαφορετικών κομματιών μιξάρονται το ένα μέσα στο άλλο, οι ήχοι παραμορφώνονται, οι ρυθμοί επιταχύνονται.

Η εκτέλεση του Closure από το "Lustmore" δημιουργεί μια πιο soulfull, sexy διάθεση πάνω στην οποία ο Howard θα ξεκινήσει να χτίζει για εμάς, με εξαιρετική ποιότητα ήχου, μια club ατμόσφαιρα που θα συνεχιστεί σε όλη την διάρκεια του set του. 

 

lapalux-live-six-d.o.g.s.-athens-review-01

 

Ο Lapalux σίγουρα παίζει idm, αλλά όπως ακριβώς οι studio ηχογραφήσεις του διακρίνονται από την διαίσθηση και τον πειραματισμό, έτσι και τα live του διακατέχονται από την επιθυμία για εξερεύνηση. Έτσι, κατά την διάρκεια του set του, κινήθηκε μέσα από τους δρόμους του κλασικού techno έως τα μονοπάτια του grime, με περάσματα από το R&B, το hip hop αλλά και πιο soulfull ήχους, αποδεικνύοντας ότι ένα ηλεκτρονικό live δεν χρειάζεται να είναι μονολιθικό αλλά μπορεί να είναι περιπετειώδες καταφέρνοντας και πάλι να κάνει το κοινό να μην μπορεί να σταματήσει να κινεί τα χέρια και τα πόδια του στους ρυθμούς του.

Έχοντας καταλάβει την σημασία του multitexturing, τοποθετεί τη μια υφή πάνω στην άλλη αριστοτεχνικά. Το live του είναι ένα collage από breakbeats και beats που αντιστέκονται στην υποδούλωση στον μετρονόμο.

Ο κόσμος, ανταποκρίθηκε πολύ θετικά, χορεύοντας συνεχώς και σε πολλά σημεία χειροκροτώντας και επευφημώντας. Κάτι που φάνηκε να αρέσει πολύ στον Stuart, ο οποίος απαντούσε στα επιφωνήματα χαμογελώντας και χειροκροτώντας και αυτός με την σειρά του. Μετά το τέλος του live μάλιστα, πολλά κορίτσια περίμεναν να συναντήσουν τον Howard, γεγονός που κάνει προφανές ότι ο παραγωγός έχει μια star quality που τον συνοδεύει και στις περιοδείες του.
Δικαίως πιστεύουμε, καθώς ο Lapalux παίζει μουσική που κάνει το σώμα σου αλλά και το μυαλό σου να είναι σε εγρήγορση όση ώρα τον ακούς.

 

Venue: six d.o.g.s, Athens

Date: 06.10.2017

Hosted by Plissken Festival

 

*Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το τμήμα επικοινωνίας του Plissken για την πρόσκλησή τους να καλύψουμε το live του Βρετανού παραγωγού.

 

lapalux-live-six-d.o.g.s.-athens-review-01

Σχετικά άρθρα

Banner
Banner