ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram

Ο Lubomyr Melnyk στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσού 3 & 4 Απριλίου

Ο καλλιτέχνης που έχει δηλώσει ότι όταν παίζει πιάνο μεταμορφώνεται σε έναν ιπτάμενο αετό, ξανά στην Αθήνα. Ο κορυφαίος πιανίστας Lubomyr Melnyk θα εμφανιστεί στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσού την Τετάρτη 3 και την Πέμπτη 4 Απριλίου, καλεσμένος του Plisskën Festival που συνεχίζει και φέτος το σερί εξαιρετικών bookings για δύο μοναδικές συναυλίες.

 

news/030419-lubomyr-melnyk-announcement/030419-lubomyr-melnyk-announcement-03.jpg


Γεννημένος στο Μόναχο το 1948, ο Ουκρανικής καταγωγής πιανίστας και συνθέτης έγινε γνωστός για την ιδιαίτερη τεχνική παιξίματος που ανέπτυξε, την λεγόμενη continuous music (συνεχόμενη μουσική). Μια τεχνική που του επέτρεψε να κατακτήσει όχι ένα αλλά δύο παγκόσμια ρεκόρ πιανιστικών επιτευγμάτων: πρόκειται αφενός για τον ταχύτερο πιανίστα στον κόσμο, καταφέρνοντας να επιτύχει ταχύτητες της τάξης των 19.5 νοτών ανά δευτερόλεπτο σε κάθε χέρι και αφετέρου για τον άνθρωπο που έχει παίξει τις περισσότερες νότες στο πιάνο σε διάστημα μιας ώρας. Συγκεκριμένα, μέσα σε 60 λεπτά, ο Μelnyk, διατηρώντας μέση ταχύτητα 13 νοτών ανά δευτερόλεπτο σε κάθε χέρι, κατάφερε να “χτυπήσει” στο πιάνο ένα σύνολο 93.650 διαφορετικών νοτών.

Δεν απορεί λοιπόν κανείς όταν ο συνθέτης και εκτελεστής δηλώνει ότι θεωρεί το πιάνο του προέκταση του σώματός του. Κάποιοι τον έχουν χρίσει “προφήτη του πιάνο”, κάποιοι άλλοι δηλώνουν ότι το να τον δει κανείς να ερμηνεύει συνθέσεις ζωντανά είναι μια εμπειρία που αλλάζει την ζωή, άλλοι ότι παίζει το πιάνο όπως θα έπρεπε να παίζεται. Αδιαμφισβήτητα, οι συναυλίες του Melnyk οδηγούν το κοινό σε μια μεταβατική εκστατική κατάσταση, ένα είδος trance, καθώς βυθίζεται σε έναν κυκεώνα, μια σπείρα δίχως τέλος, από νότες και συναισθήματα. 

 

news/030419-lubomyr-melnyk-announcement/030419-lubomyr-melnyk-announcement-02.png

 

Ξεκίνησε να παίζει πιάνο για τάξεις χορού και στη συνέχεια για γκαλερί τέχνης και μικρούς εναλλακτικούς χώρους, πολλές φορές μην μπορώντας καν να ανταπεξέλθει στο κόστος ενός πιάτου φαγητού. Πήρε χρόνια μέχρι ο Melnyk να αποκτήσει το πιανιστικό status που του άξιζε και να εμφανίζεται πλέον σε χώρους όπως το Royal Festival Hall.

Το ClockSound είχε την χαρά να τον απολαύσει σε δύο προηγούμενες εμφανίσεις του, τόσο στα πλαίσια των St. Paul’s Sessions (η κριτική μας εδώ), όσο και στην Volksbühne του Βερολίνου (η κριτική μας εδώ).

 

 

Παρά τις δυσκολίες, σε όλα αυτά τα χρόνια, ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό του Μelnyk να εγκαταλείψει την ιδιαίτερη, πολύπλοκη, μαγευτική τεχνική του προκειμένου να παρουσιάσει στο κοινό κάτι ποιο εμπορικό. Ένας άνθρωπος που έχει κυριολεκτικά αφιερώσει την ζωή του στο πιάνο, έχει συνθέσει πάνω από 120 έργα, κυρίως για πιάνο και διπλό πιάνο, αλλά μόνο πρόσφατα αναγνωρίστηκε ευρέως με albums όπως τα ”Corollaries” στην Erased Tapes, “Rivers and Streams” και “Illirion”. Πέρσι κυκλοφόρησε από την Erased Tapes και πάλι το “Fallen Trees”.

 O τρόπος που παίζει ο Melnyk το πιάνο απαιτεί ένα εντελώς ξεχωριστό είδος σωματικών και πνευματικών ικανοτήτων. Ο ίδιος αποτελεί την πύλη μέσα από την οποία το κοινό μπορεί να ακούσει και να δει μια άλλη διάσταση: μια διάσταση στην οποία σώμα και όργανο, άνθρωπος και μουσική γίνονται ένα. 

Όσοι βρεθούν στο Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσού αυτή την Τετάρτη και Πέμπτη θα μπορέσουν να γίνουν κοινωνοί του πιανιστικού του οράματος.

 

Facebook Event 3rd of April

Facebook Event 4th of April

 

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση της παραγωγής:

 

Lubomyr Melnyk στην Αθήνα
Πέμπτη 4 Απριλίου 2019
Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός»
21:00


Εισιτήρια: www.viva.gr/tickets/music/filologikos-syllogos-parnassos/lubomyr-melnyk

O θρυλικός Ουκρανός πιανίστας, συνθέτης και «εφευρέτης» της continuous music, Lubomyr Melnyk, ζωντανά στην Ελλάδα στις 4 Απριλίου 2019 στην υπέροχη αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός».

Lubomyr Melnyk (UA)

O Lubomyr Melnyk αποτελεί, κατά γενική ομολογία, έναν από τους σπουδαιότερους πιανίστες και συνθέτες της εποχής μας. Τον έχουν αποκαλέσει «Προφήτη του Πιάνου» λόγω της μακροχρόνιας ενασχόλησής του με το όργανο και φυσικά για την ασταμάτητη προσπάθειά του να εξελίξει τα όριά του όπως τα γνωρίζουμε. Στα μέσα της δεκαετίας του 70΄και ενώ διέμενε στο Παρίσι, δημιούργησε την αποκαλούμενη "Continuous Music", μία νέα τεχνική για το πιάνο που απαιτεί υψηλού επιπέδου δεξιότητες προκειμένου να απελευθερώσει τη «φυσική φωνή» του οργάνου. Η μουσική του Lubomyr Melnyk έχει φυσικά τις ρίζες της στο κλασσικό Πιάνο, ειδικά από συνθέτες όπως ο Λίστ και ο Μπραμς. Έχει ωστόσο επηρεαστεί εξίσου τόσο από την Ανατολική φιλοσοφία όσο και από τη μινιμαλιστική μουσική με αποτέλεσμα να καταφέρει να δημιουργήσει ένα υπέροχο υβρίδιο μοντέρνων ρομαντικών αρμονιών και μελωδιών. Χρησιμοποιώντας την εκπληκτική του ικανότητα να παράγει 19,5 νότες το δευτερόλεπτο σε κάθε χέρι, είναι πλέον και επίσημα ο πιο γρήγορος πιανίστας που έχει ηχογραφηθεί ποτέ. Από τις αρχές της δεκαετίας του 70' μέχρι και σήμερα έχει ηχογραφήσει παραπάνω από 120 δίσκους, τους περισσότερους για σόλο ή διπλά πιάνα, και έχει δημιουργήσει με τον τρόπο του νέα συναρπαστικά ηχητικά μονοπάτια για τη μοντέρνα μουσική.

Links
Website: www.lubomyr.com
Facebook: www.facebook.com/lubomyrmelnyk
Twitter: www.twitter.com/Lubomyr_Melnyk
Instagram: www.instagram.com/lubomyr.melnyk

Eισιτήρια
30€ - A Ζώνη - Sold Out
25€ - Β΄Ζώνη - Ελάιχστα
20€ - Άνω Διάζωμα - Sold Out

Σημεία προπώλησης
viva.gr, τηλεφωνικά στο 11 876, Reload, Seven Spots, Ευριπίδης, Viva Kiosk Συντάγματος (Ερμού 1 , καθημερινά 9:00-21:00), Viva Spot Τεχνόπολης (μέσα στον χώρο της Τεχνόπολης, είσοδος από οδό Περσεφόνης, Δευτ-Σαβ 11:00-19:00)

Χώρος:
Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός
Πλ. Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8
10561 Αθήνα
+30 21 0322 1917
www.events.lsparnas.gr

Lubomyr Melnyk
4th April 2019
Parnassos Hall
21:00

The Master Of Continuous Piano

Minimalism at its most lush and ornate’— Pitchfork

"Another staggering accomplishment from a man who has taken the possibilities of composition and improvisation to new heights, fusing the fervor he strives to endure as a performer with the promise of creating an expansive sonic landscape for his audience that’s teeming with life and bounding with possibility' — Tiny Mix Tapes

Lubomyr Melnyk is one of the most extraordinary pianists and composers of our day.

He has been called The Prophet Of The Piano because of his life-long devotion to the instrument, and for his work in pushing the boundaries of what can be done with it. In the mid-1970s, while living in Paris, he created Continuous Music - a totally new language for the piano, one that requires amazing technical abilities that use the full natural voice of the piano.

One can recognise immediately that this music is founded in the traditional Classical piano technique - with reminiscences of Liszt and Brahms - but it also introduced many influences from Eastern philosophy, as well as minimal music, combining these into a wonderful mixture of modern romantic harmonies and melodies.

Using his extraordinary piano abilities to generate over 19.5 notes per second in each hand, he is the fastest pianist ever recorded. Since the early 1970s he has produced an astonishing oeuvre of more than 120 works, most for solo or double piano, and has blazed wholly new paths in contemporary music.

Tickets:
30€ - A' Zone - Sold Out
25€ - Β΄Zone - Limited
20€ - Upper Tier - Sold Out

Presale:
Viva Wallet
Viva kiosks (Syntagma Sq. & Technopolis)
Seven Spots
Reload Stores
Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης - Evripidis Bookstores
Αθηνόραμα

Venue::
Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός
6, Ag. Georgiou Karytsi Square
10561 Athens
+30 21 0322 1917
www.events.lsparnas.gr

Σχετικά άρθρα

Banner
Banner