ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram

Forest Swords - Live @ Village Underground, London

Τα συστατικά της επιτυχίας ήταν όλα έτοιμα στο blender για την επιστροφή του Matthew Barnes στο Λονδίνο μετά από τις αποθεωτικές κριτικές για το τελευταίο του release “Compassion” (διαβάστε την κριτική μας εδώ). Ένας πρακτικός αλλά και αρκετά ατμοσφαιρικός χώρος (Village Underground), μια γενική αποδοχή του κοινού μέσω ενός sold out σε μερικές μέρες, αλλά και μια περιέργεια για το πως θα μετουσιωθεί όλο αυτό σε μια εμφάνιση που θα εδραιώσει τον Forest Swords, σε ένα από τα πρώτα βιολιά της Ninja Tune, έπειτα από την πρόσφατη μεταπήδησή του στο roster της.

 

Κlein

H βραδιά άνοιξε με την, γνώριμη από την συμμετοχή της στο Plissken, Κlein. Αναλαμβάνοντας τα ηνία ενός σχετικά απλού set up, συνοδευόμενη από 6 (!) φίλες της, έπαιξε για περίπου 30 λεπτά με το κοινό με ένα κολάζ από ήχους επηρεασμένους κατά βάση από τη πολιτισμική της βάση, το Νότιο Λονδίνο που μεγάλωσε από Νιγηριανούς γονείς, με πνιχτές πινελιές από παραμορφωμένα gospel, r&b στοιχεία πάντα μέσα από το πρίσμα ενός noise περιβάλλοντος που έβρισκε σύνδεση με τη φωνή της Klein μέσα από ατελείωτα reverbs και delays.

Σε διαστήματα το κοριτσομάνι στο background έδινε και αυτό ένα χέρι στην Klein με back vocals αλλά και samples από γέλια, ενώ έπαιζε και έβγαζε φωτογραφίες το κοινό σαν να ήταν σε πάρτυ σπιτιού. O λόγος που η Hyperdub την επέλεξε είναι προφανής. Αν και όχι ιδιαίτερα εύπεπτος σαν ήχος, η μουσική της Klein εκφράζει μια νέα urban γλώσσα που μπορεί να σέβεται τις ρίζες της στο hip hop και το soul αλλά απαιτεί μια νέα ματιά παράλληλα στα πράγματα.

Το κοινό την χειροκρότησε χλιαρά (προφανώς ανυπόμονο για το κυρίως όνομα της βραδιάς) και με μια μικρή παύση και χρονική καθυστέρηση ο Forest Swords έκανε την εμφάνιση του.

 

forest-swords-village-underground-2017-london-05

 

Forest Swords

Συνοδευόμενος από τον μπασίστα James Freeman και τον VJ Sam Wiehl (που αποδείχτηκε και ο αφανής ήρωας της βραδιάς) το “Congregate” πρόσφατο single και πειραγμένο για χάρη μιας άτυπης εισαγωγής πλημμύρισε με τη μία το tunnel του Village Underground. Ο χώρος κατ' εμέ τουλάχιστον δεν επιλέχθηκε τυχαία για ένα τέτοιο live. Ανακαινισμένη αποθήκη με δύο επιβλητικές καμάρες, το V.U. αγκάλιασε αρμονικά το στήσιμο του Forest Swords με εξαιρετικό ήχο και ατμόσφαιρα. 

 

forest-swords-village-underground-2017-london-03

 

Όσο προχωρούσε στο set (σαφώς επικεvτρωμένο στο πρόσφατο "Compassion" αλλά και με ματιές στις προηγούμενες δουλειές), με τις εκτελέσεις των Weight of Gold, Ljoss και War It, αντιλαμβανόταν κανείς το πόσο όμορφα έχει μετεξελιχθεί το dub μέσω του ήχου του Barnes.

Ακόμα περισσότερο στο live παίξιμο οι γραμμές του Freeman βγαλμένες από τα manuals του Αugustus Pablo και του King Tubby μπλέκονταν αρμονικά με τα samples στο drumkit του Swords μέσω ενός επιβλητικού soundsystem που το μπάσο καθήλωνε το κοινό. Τόσο καθαρό αλλά και δυνατό που “έσκασε” και το ΜacBook του Barnes στη μέση του War it (“sorry London I got to do a rewind” μέσα σε αποθέωση). Ακόμα και στα αρκετά κοψίματα λόγω της τεχνοτροπίας που αποδίδει τον ήχο της η μουσική του Forest Swords δεν ακουγόταν το παραμικρό μέσα στην αίθουσα, ούτε ένας ψίθυρος. 

 

forest-swords-village-underground-2017-london-03

 

Η υπνωτική ελεγεία του Panic απέδειξε στα δικά μου αυτιά το γιατί αυτό που κάνει ο Barnes μαζεύει όλο και περισσότερους ακόλουθους. Μέσω της μουσικής του αναδύεται μια ομορφιά ατόφια και καθαρή με σκοπό έναν διαλογισμό που συχνά πυκνά διακόπτεται από ρυθμικά “χαστούκια” κατασκευάζοντας ολόκληρους κόσμους που μυρίζουν άλλες φορές τσαμπουκά και άλλες γαλήνη.

Tα visuals του Wiehl κυρίως επικεντρωμένα στην ανθρώπινη φιγούρα και σε μουτζουρωμένες λεπτομέρειες που ξετυλίγονταν σε ένα αφαιρετικό παζλ έδεσαν αρμονικά με το ηχητικό background από την αρχή του set. Οι εικόνες νοσταλγίας στο video wall αποτέλεσαν εισαγωγή για το dub surf rock του Miarches (όπου ο Barnes έπαιξε στην κιθάρα) και έστειλε το κοινό σε άλλη μια ύπνωση. 

Μέχρι το μικρό, η αλήθεια είναι, σε διάρκεια set (1 ώρα και κάτι) του Swords να φτάσει στο τέλος του οι συνθέσεις που εκτελέστηκαν βγήκαν προς τα έξω τόσο φυσικά που έβλεπες μια ικανοποίηση σπάνια γύρω σου. Aς του δώσει κάποιος να γράψει ένα soundtrack να μας αποτελειώσει.


Venue: Village Underground

Date: 18.10.2017

Hosted by Eat You Own Ears

 

*Θα θέλαμε να ευχαριστούμε τους Tom και Lauren από την Ninja Tune για την πρόσκλησή τους να καλύψουμε τον ξεχωριστό αυτό καλλιτέχνη, λίγες ημέρες πριν τον ερχομό του στην Ελλάδα.

 

forest-swords-village-underground-2017-london-03

Σχετικά άρθρα

Banner
Banner