ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram

Rival Consoles - Live @ St. Paul's Sessions, Athens

Ένα ακόμη St.Paul's Session έλαβε χώρα την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου με καλεσμένο τον Βρετανό Rival Consoles ή κατά κόσμον Ryan Lee West, του οποίου ο ερχομός οδήγησε σε δύο πολύ γρήγορα sold-outs. Για μένα ήταν η πρώτη φορά που θα παρακολουθούσα μια συναυλία στον ιδιαίτερο χώρο της αγγλικανικής εκκλησίας του Αγίου Παύλου, γεγονός που ενέτεινε την ήδη υπάρχουσα αδημονία μου γι' αυτή την εμπειρία, πόσο μάλλον τώρα που θα είχα την ευκαιρία να δω και να ακούσω έναν τόσο χαρισματικό καλλιτέχνη.

Ο Rival Consoles, ένα ακόμη παιδί της Erased Tapes Records, είναι ένας ευρηματικός και καινοτόμος μουσικός, που ύστερα από χρόνια ενασχόλησης με διάφορα μουσικά όργανα, κατέφυγε στην ποικιλομορφία της ηλεκτρονικής μουσικής για την επίτευξη του στόχου του. Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος αλλά και όπως φαίνεται από τις παραγωγές του, σκοπός της μουσικής του είναι η δημιουργία και ταύτιση ήχων με τα ανθρώπινα συναισθήματα, κάτι που φαίνεται να καταφέρνει με κάθε του δισκογραφική δουλειά.

 

rivalconsoles_004

Photo by Afroditi Zaggana Photography

 

Στο δια ταύτα όμως... Μπαίνοντας ελαφρώς καθυστερημένη στην γεμάτη αγγλικανική εκκλησία, κάθισα στο stage που θα εμφανιζόταν ο Rival Consoles, δυστυχώς απ' τη μια πλευρά γιατί δεν κατάφερα να δω το συνολικό θέαμα με τα visuals, ευτυχώς όμως γιατί ήμουν τόσο κοντά ώστε να βλέπω και να παρατηρώ κάθε κίνηση κι αντίδραση του καλλιτέχνη. Έτσι λοιπόν, μόλις έσβησαν τα φώτα και ανέβηκε στη σκηνή, στο κέντρο της οποίας ήταν τοποθετημένο ένα τραπέζι με όλα του τα απαραίτητα gadgets, για να ξεκινήσει την παρουσίαση του τελευταίου του άλμπουμ, "Persona" (διαβάστε εδώ την κριτική μας).

 

rivalconsoles_004

Photo by Afroditi Zaggana Photography


Αφότου επικράτησε απόλυτη ησυχία, εξαπλώθηκαν στον χώρο υπόκωφοι ήχοι που σε καθήλωναν. Η προσοχή σου δε μπορούσε να είναι πουθενά αλλού παρά μόνο στους ήχους που σιγά σιγά πλημμύριζαν τον χώρο. Ήρεμες μελωδίες με συνθετικές πινελιές σου προκαλούσαν έναν καταιγισμό συναισθημάτων. Με τον ενθουσιασμό ενός μικρού παιδιού που βρίσκεται μπροστά στα καινούρια του παιχνίδια και την εμπειρία και δεξιοτεχνία ενός μεγάλου, έπαιζε με το κοινό του.

 

rivalconsoles_004

Photo by Afroditi Zaggana Photography

 

Άλλοτε σε κατέκλυζαν συναισθήματα άγχους, αγωνίας, ανεξήγητης προσδοκίας, φλερτάροντας οριακά με τον φόβο, κι άλλοτε ένιωθες κένωση, ηρεμία και μια ανεξήγητη χαρά. Ο ίδιος φαινόταν να απολαμβάνει αυτό που κάνει, σαν να το ξαναζεί κάθε φορά, δημιουργώντας σου μια αίσθηση ασφάλειας κι ελέγχου, χωρίς όμως να σου δίνει την εντύπωση χειραγώγησης. Απλώς, ξέρει τί κάνει και τί θέλει απ’ τη μουσική του.

 

rivalconsoles_004

Photo by Afroditi Zaggana Photography

 

Με μαεστρία εναλλάσσονταν ορχηστρικές σχεδόν μελωδίες με βαθιά και συνεχόμενα beat. Ατμοσφαιρικός και αισθαντικός σε όλη τη διάρκεια. Ειδικά στην εκτέλεση του Unfolding νομίζω ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Προσωπικά ανατρίχιαζα καθ’ όλη τη διάρκεια. Υπήρχε πλήρης αρμονία στις μεταβάσεις του, όσο απότομες κι αν ήταν, προσφέροντάς σου την απαραίτητη κορύφωση. Σε κάθε κλείσιμο το κοινό τον αποθέωνε. Ήταν οι μόνες στιγμές που άφηνε περιθώριο φασαρίας. Από σεβασμό και δέος προς τη μουσική του δεν ήθελες να προκαλέσεις την παραμικρή απόσπαση. Βυθιζόσουν στις αφηρημένες εικόνες, που σου δημιουργούσαν οι αρμονικές του συνθέσεις και συγκεντρωνόσουν σε αυτές, περιμένοντας εναγωνίως το επόμενο βήμα.

 

rivalconsoles_004

Photo by Afroditi Zaggana Photography


Και χωρίς να το καταλάβουμε, πέρασε η μία ώρα και τελείωσε αυτή η μαγική βραδιά. Χωρίς πολλά πολλά, μας ευχαρίστησε και αποχώρισε από τον χώρο, αφήνοντάς μας πραγματικά στα κρύα του λουτρού. Νομίζω κανείς δεν ήθελε να λήξει τόσο σύντομα αυτό το μουσικό ταξίδι - φάνηκε κιόλας απ’ την μάταιη προσπάθεια κάποιων για ένα ενδεχόμενο encore-. Δυστυχώς όμως, δεν ξαναβγήκε στη σκηνή και μείναμε απλώς εντυπωσιασμένοι με αυτό που ζήσαμε.

 

rivalconsoles_004

Photo by Afroditi Zaggana Photography


Η συναυλία του Rival Consoles είναι απ’ αυτές που νιώθεις τυχερός που βρίσκεσαι εκεί. Καλλιτέχνης και κοινό ενώνονται σε έναν ιδιαίτερο και περίεργα κατάλληλο χώρο, προκειμένου να επικοινωνήσουν μέσω της μουσικής συναισθήματα, βιώματα και ιδέες. Είναι εντυπωσιακά όμορφο όταν αυτό πετυχαίνει και ειδικά χωρίς την χρήση vocals. Είσαι αντιμέτωπος με το μεγαλείο της μουσικής, την οποία ο Βρετανός εξελίσσει και διαμορφώνει με απόλυτο σεβασμό και ταπεινότητα. Αποτελεί τον μεταφραστή μεταξύ των ήχων και των συναισθημάτων, με τον δικό του χαρισματικό τρόπο. Αναμένω για την επόμενη κυκλοφορία του - η οποία ήδη βρίσκεται υπό επεξεργασία - κι ελπίζω στην επόμενη εμφάνισή του που θα παρευρεθώ να έχει λίγο μεγαλύτερη διάρκεια.

 

Venue : St. Paul's Anglican Church, Athens
Date: 08.11.2018
 

Σχετικά άρθρα

Banner
Banner