ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram

Peter Broderick - Live @ St Paul's Sessions, Athens

Η Κυριακή της 4ης Φεβρουαρίου 2018 είχε χαρακτηριστεί από πολλούς ως μία δύσκολη ημέρα για τους Αθηναίους. Δύσκολη κυρίως γιατί στην ημέρα αυτή δέσποζε ένα συλλαλητήριο "εθνικής ανάτασης", το οποίο, έχοντας διαφημιστεί και σχολιαστεί έντονα από όλα τα μέσα επικοινωνίας, δημιούργησε σε πολλούς την αίσθηση ότι το κέντρο της Αθήνας θα ήταν απροσπέλαστο. Τη δύσκολη αυτή λοιπόν ημέρα, είχε προγραμματιστεί η εμφάνιση του Peter Broderick στα πλαίσια των αγαπημένων μας πλέον St Paul's Sessions, στην Αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Παύλου, στο Σύνταγμα, σε μία παραγωγή της Groove Productions.

Η εμφάνιση του πολύ συμπαθούς καλλιτέχνη θα ήταν η 2η μέσα σε ένα χρόνο, μετά την περσινή του εμφάνιση στον ίδιο χώρο, στις 17 Μαΐου του 2017, κατά τη διάρκεια του πρώτου κύκλου των St Paul's Sessions. Ίσως εξαιτίας αυτού του γεγονότος, συνδυαζόμενου και με την ιδιαιτερότητα της ημέρας, το event δεν έγινε sold out και τα γνώριμα στασίδια του όμορφου αυτού χώρου δεν είχαν γεμίσει ασφυκτικά λόγω και του ότι αρκετοί δεν είχαν τη δυνατότητα καν να μεταβούν στο κέντρο.

Update: Σε επικοινωνία που είχαμε με την παραγωγή ενημερωθήκαμε ότι τελικά το event έγινε πρακτικά sold-out, ειδικά σε μια ημέρα που τελικά τόσο για τους ίδιους διοργανωτές όσο και για τον ίδιο τον μουσικό ήταν εξαιρετικά δύσκολη και μας είπαν ότι παραλίγο να αναγκαστούν να ακυρώσουν τη συναυλία, κάτι που συνέβη με αρκετές άλλες παραστάσεις στο κέντρο της Αθήνας. Για να πραγματοποιηθεί το event τελικά χρειάστηκε να μεταφερθεί το πιάνο από την πύλη του Αδριανού σε ροδάκια με τα πόδια (!) στη 13:00 της Κυριακής γιατί νωρίτερα η εκκλησία είχε λειτουργία. Για το soundcheck στις 18.00 αναγκάστηκε να περπατήσει o Broderick συνοδεία της παραγωγής από την περιοχή του Hilton μαζί με τις αποσκευές αμέσως μετά το το αεροδρόμιο. Δυστυχώς 17 άτομα που είχαν αγοράσει στην προπώληση εισιτήριο δεν κατάφεραν να έρθουν στη συναυλία για προφανείς λόγους.

 

peterbroderick_001

Photo by Afroditi Zaggana 

 

Ο Broderick, παρόλο το σχετικά νεαρό της ηλικίας του, 31 χρόνων, είναι ένας ιδιαίτερα αξιόλογος καλλιτέχνης με σχετική αναγνωρισιμότητα. Υπήρξε μέλος του Δανέζικου indie group Efterklang από το 2007 μέχρι το 2012, συμμετέχοντας στο εξαιρετικό τέταρτο album τους "Piramida". Το παράλληλο συνθετικό έργο του καλλιτέχνη είναι έντονο με 7 studio albums και δεκάδες EPs, singles και συνεργασίες. Η μουσική του πολυοργανίστα Broderick είναι ανοικτή σε πολλές επιρροές και θα μπορούσε πρωτίστως να τοποθετηθεί στον ευρύτερο χώρο της folk, χωρίς όμως αυτό να είναι δεσμευτικό καθώς έχει πολλά neo-classical στοιχεία και οι συνθέσεις του, instrumental ή μη, έχουν μεγάλο υφολογικό εύρος.

 

peterbroderick_001

Photo by Afroditi Zaggana 

 

Στη λιτή σκηνή της Αγγλικανικής εκκλησίας του Αγίου Παύλου εμφανίστηκε λίγο μετά τις 21:00, απλός και προσιτός, προλογίζοντας την εμφάνισή του λέγοντας πόσο πολύ του αρέσει η πόλη και πόσο χαρούμενος αισθάνεται που έχει την ευκαιρία να εμφανιστεί ξανά σε αυτήν. Ξεκίνησε τραγουδώντας όρθιος a capela, με την όμορφη, γλυκιά χροιά της φωνής του να προσηλώνει το κοινό και χωρίς να διακόψει το κομμάτι, βημάτισε προς το πιάνο, κάθισε και συνέχισε με μουσική πλέον συνοδεία το τραγούδι του. Στη συνέχεια, μας έπαιξε ένα κομμάτι για solo piano, το οποίο προέρχεται από υλικό που έχει εκδώσει αποκλειστικά για το όργανο αυτό, το οποίο είχε έντονες ιμπρεσιονιστικές αναφορές. Ήταν απόλυτα προσηλωμένος στην ερμηνεία του αναδεικνύοντας την έντονα λυρική διάσταση της μουσικής του. Συνεχίζοντας στο πιάνο, μας τραγούδησε ένα ακόμα πολύ όμορφο κομμάτι το οποίο αποτελεί μεταγραφή από κιθάρα, παραμένοντας μελωδικός και ήπιος.

 

peterbroderick_001

Photo by Afroditi Zaggana 

 

Στη συνέχεια αφιέρωσε ένα 5-λεπτο για μας αφηγηθεί μια σουρεαλιστική, κατά ένα τρόπο ιστορία, μοιραζόμενος μαζί μας τη αφορμή για την οποία έγραψε το επικείμενο κομμάτι: Ταξίδι από το Όρεγκον προς το Los Angeles σε πάρκο νύχτα, να πλατσουρίζει υπό την επήρεια "μανιταριών", που χαρακτήρισε εξαιρετική, και βρισκόμενος χωρίς κλειδιά σε ένα μέρος δίπλα σε ένα ρυάκι χωρίς τη δυνατότητα να επιστρέψει πίσω στο χώρο διαμονής του. Τελικά το σοκ για τον ίδιο ήταν η ενημέρωση από αυτούς που τον φιλοξενούσαν ότι εκείνες τις ημέρες αναζητούσαν ένα δολοφόνο στην περιοχή, ο οποίος είχε σκοτώσει όλη του την οικογένεια (!).

 

peterbroderick_001

Photo by Afroditi Zaggana 

 

Επιστρέφοντας και πάλι στο πιάνο, ο Broderick αποφάσισε να ασχοληθεί και με ορισμένα ηλεκτρονικά στοιχεία. Τραγουδώντας live αρχίζοντας με μία χαμηλά τονικά μελωδία, με τη βοήθεια του sampler του, άρχισε να χτίζει ζωντανά μία λούπα με φωνητικά, προσθέτοντας κάθε φορά μία μελωδία σε υψηλότερο τονικό ύψος. Όταν η λούπα δομήθηκε πλήρως, έκατσε πάλι στο πιάνο και τη συνόδεψε για άλλη μία φορά με την φωνή του, δημιουργώντας ένα μείγμα συνηχήσεων φωνητικών και μίας όμορφης μελωδίας στο πιάνο.

Μία αντίστοιχη σύνθεση βασισμένη σε συνηχήσεις ακολούθησε, αλλά αυτή τη φορά αποκλειστικά instrumental, βασισμένη στους ήχους του πιάνο του. Ξεκίνησε με γρήγορες αλληλουχίες από νότες σε χαμηλές οκτάβες, σταδιακά προσθέτοντας νότες σε υψηλότερες, διατηρώντας πατημένο το πεντάλ του πιάνου. Μπορεί η ταχύτητά του να μην ήταν αντίστοιχη με αυτήν που είχαμε δει στην εμφάνιση του Lubomyr Melnyk, αλλά το τελικό αποτέλεσμα ήταν μία πυκνή ηχητική μάζα, η οποία γέμιζε τον χώρο δημιουργώντας ένα συναρπαστικό ηχητικό τοπίο, αποτελώντας ίσως, μαζί με το προηγούμενο κομμάτι και τα highlights της βραδιάς.

 

peterbroderick_001

Photo by Afroditi Zaggana 

 

Στη συνέχεια ο Broderick παρουσίασε μερικά ακόμα όμορφα τραγούδια σε αντίστοιχο ύφος, καθώς και μια μικρή instrumental σύνθεση η οποία και πάλι είχε ιμπρεσιονιστικές επιρροές. Κλείνοντας το set του μας ευχαρίστησε θερμά για την παρουσία μας, πριν επανέλθει στην σκηνή για encore. Επειδή όπως μας ανέφερε ο ευδιάθετος καλλιτέχνης, η οπτική πρόσβαση στη σκηνή ορισμένων θεατών στα πλάγια της εκκλησίας ήταν περιορισμένη, επέλεξε να ερμηνεύσει ένα ακόμα τραγούδι a capela, όρθιος μπροστά στη σκηνή.

Η αμεσότητά του και η όμορφη, μελωδική του ερμηνεία απέσπασαν ένα ακόμα έντονο χειροκρότημα από τον κόσμο και οδήγησαν σε ένα δεύτερο encore, στο οποίο ο Broderick πήρε για τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της βραδιάς τη θέση του στο πιάνο, παρουσιάζοντας ένα ακόμα λυρικό τραγούδι.

 

peterbroderick_001

Photo by Afroditi Zaggana 

 

Το στήσιμο του Peter Broderick κατά όλη τη διάρκεια του set του στην σκηνή ήταν εξαιρετικό και η ήπια μελωδική του προσέγγιση λειτούργησε καθαρτικά σε σχέση με την υπόλοιπη ημέρα στο κέντρο της πόλης αποδεικνύοντας ότι είναι ένας καλλιτέχνης τον οποίο πραγματικά αξίζει να παρακολουθήσει κανείς ζωντανά. Η συνολική του εμφάνιση, παρότι σχετικά σύντομη, ήταν ενδεχομένως καλύτερη και από την περσινή του εμφάνιση, αφήνοντάς μας με υψηλές προσδοκίες για την επόμενη συνάντησή μας μαζί του.

 

Venue : St. Paul's Anglican Church, Athens
Date: 04.02.2018
 
peterbroderick_001
Photo by Afroditi Zaggana 
 

Σχετικά άρθρα