ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram

Οι Mouse On Mars την Δευτέρα 22 Οκτωβρίου στα St. Paul's Sessions

Για 3η συνεχόμενη χρονιά, τα St. Paul’s Sessions ανανεώνουν τις συναντήσεις τους με με το κοινό στην Αγγλικανική Εκκλησία της Αθήνας. Η σειρά συναυλιών που κατάφερε, χάρη στις εκλεκτικές επιλογές καλλιτεχνών, τον ιδιαίτερο χώρο της νεογοτθικής εκκλησίας του Αγίου Παύλου που επέλεξε ως χώρο διεξαγωγής, αλλά και στις δυναμικές στη σχέση μεταξύ ακροατηρίου και μουσικών που οι δύο προαναφερθέντες παράγοντες δημιούργησαν, να εδραιωθεί ως καινοτόμα αλλά και ως εμβληματική, επιστρέφει για έναν ακόμη κύκλο. Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, έτσι και φέτος, το ClockSound θα βρίσκεται εκεί με ανταποκρίσεις από τις συναυλίες.

Η αρχή γίνεται στις 22 Οκτωβρίου με πρώτους καλεσμένους της Groove Productions τους εξαιρετικούς Mouse On Mars. Το ιστορικό πλέον ηλεκτρονικό μουσικό project των Γερμανών Jan St. Werner και Andi Toma, θεμελιώθηκε και εξελίχθηκε πάνω στην ιδέα της αναρχίας, με την έννοια της απόλυτης καλλιτεχνικής ελευθερίας, πέρα από τα στεγανά των genres, των περιχαρακωμένων μουσικών ταυτοτήτων, της κυρίαρχης κουλτούρας ή ακόμα και των προκάτ υποκουλτούρων και των κοινωνικών κατασκευών.

 

Οι Mouse on Mars δημιουργήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του '90 και στα 25 περίπου χρόνια που είναι ενεργοί, δεν έχουν σταματήσει να επαναπροσδιορίζονται δημιουργικά, να περνάνε αλλεπάλληλα μουσικά όρια, εξερευνώντας νέες ηχητικές περιοχές και δημιουργώντας ιδιοσυγκρασιακή ηλεκτρονική μουσική. Κατά την διάρκεια της μακρόχρονης πορείας τους, έχουν πειραματιστεί με πληθώρα μουσικών ειδών, ποτέ ωστόσο έχοντας ως σκοπό να δημιουργήσουν μουσική που να “ανήκει” σε κάποιο από αυτά τα είδη, αλλά γυρεύοντας να ενσωματώσουν στον ήχο τους στοιχεία από αυτά, σε μια αέναη πρόσμιξη που διαρκώς γεννά κάτι καινούριο μουσικά και συνεπώς ρέει συνεχώς ανεμπόδιστα. Με άλλα λόγια, σκοπός τους δεν είναι να δημιουργήσουν μουσική που να ανήκει σε αυτό που αποκαλούμε “πειραματική μουσική” ως είδος (και η οποία γνώριζε εξάλλου μεγάλη άνθιση τον καιρό που δημιουργήθηκαν), αλλά να πειραματιστούν πέρα από τα όρια οποιουδήποτε είδους, ενσωματώνοντας ταυτόχρονα πληθώρα από genres.

Το πρώτο τους album “Vulvaland” κυκλοφόρησε το 1994 στην βρετανική εταιρεία Τοο Pure και χαρακτηρίστηκε από τους κριτικούς ως μια σύνθεση ambient υφών, διανθισμένη με στοιχεία από το techno, την dub και το Krautrock. Tην αμέσως επόμενη χρονιά, κυκλοφορούν το δεύτερο album τους, “Iaora Tahiti”, το οποίο ήδη σηματοδοτεί ένα άνοιγμα προς μια ευρύτερη γκάμα από sub-genres της ηλεκτρονικής μουσικής, καθώς και προς έναν ήχο περισσότερο παιγνιώδη και φωτεινό. Στις κυκλοφορίες που θα ακολουθήσουν θα διατηρήσουν αυτόν τον ζεστό, παιχνιδιάρικο και κυρίως πολύπλευρο ήχο.

Ακολουθεί ένας ακόμα δίσκος στην Τοο Pure,  τo “Autoditacker” και τo 1997 ιδρύουν την δική τους εταιρεία Sonig, στην οποία κυκλοφορούν τα “Ιnstrumentals”, “Glam” και εντέλει το “Νiun Niggung” , το οποίο κυκλοφόρησε επίσης από την Domino και την Thrill Jockey και στο οποίο τα φυσικά όργανα έχουν για πρώτη φορά εξέχοντα ρόλο. To Wire το ψήφισε ως δίσκο της χρονιάς. 

Τα τρία επόμενα studio albums τους, “Idiology”, “Radical Connector” και “Varcharz” καθώς και η κυκλοφορία του live album, “Live 04” ακολούθησαν το ίδιο μονοπάτι, με την επιπλέον προσθήκη φωνητικών, αλλά και με την περαιτέρω εξερεύνηση του φάσματος της pop. Μετά τους παραπάνω δίσκους, έρχονται έξι χρόνια δημιουργικής σιωπής και το 2012 κυκλοφορούν τα “Parastrophics” και “WOW”, και τα δύο από την Monkeytown Records. Στους δίσκους αυτούς, οι Mouse on Mars στρέφονται προς έναν πιο χορευτικό, club ήχο, αποδεικνύοντας ότι τους ενδιαφέρουν εξίσου η νοητική και η σωματική φύση της μουσικής. Eίναι έξαλλου ικανότατοι στο να στήνουν ένα χορευτικό party.

 

 

Στην Αθήνα έρχονται με την φετινή κυκλοφορία του “Dimensional People” και πάλι από την Thrill Jockey, έναν δίσκο στον οποίο συνεργάζονται με περισσότερους από πενήντα μουσικούς. Το πνεύμα συνεργασίας διέπει άλλωστε την καριέρα των Mouse on Mars, τόσο στο μουσικό, όσο και στο εικαστικό επίπεδο. Tα εικαστικά είναι ένα άλλο πεδίο (από τα πολλά) που τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα, γεγονός που δικαιολογεί το ότι και στην αγγλικανική εκκλησία θα παρουσιάσουν ένα οπτικοακουστικό show.

O ηδονισμός, το χιούμορ, η διαρκής εξερεύνηση, το ξεπέρασμα των ορίων, η διαρκής μελέτη της δομής του ήχου με έναν τρόπο που είναι κάθε άλλο παρά ακαδημαϊκός, αλλά αντιθέτως παιγνιώδης, η αποδόμηση της φόρμας, η ενσωμάτωση του “άσχημου”, η σύνθεση και αποσύνθεση της μουσικής ως τα όρια του “θορύβου” είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που συνθέτουν τον πολυδιάστατο ήχο των Γερμανών Mouse on Mars, κάνοντάς μας να ανυπομονούμε ακόμα περισσότερο για την 22η Οκτωβρίου και την έναρξη των φετινών St. Paul’s Sessions.

 

 

Δείτε επίσης την πρόσφατη εμφάνισή τους στο Αμβούργο και στην κορυφαίας ακουστικής Elbphilharmonie:

 

 

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση της Groove Productions:

 

 

Mouse on Mars (DE / Thrill Jockey) | Live Audio-Visual

St Paul's Sessions | www.stpaulssessions.gr

Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου
Φιλελλήνων 27, Σύνταγμα (Μετρό Συντάγματος)

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018 | Ώρα έναρξης 20:30

Εισιτήρια / Tickets: www.ticketservices.gr/event/st-pauls-sessions

Τιμή εισιτηρίου: 18 ευρώ (περιορισμένος αριθμός καθήμενων και ορθίων)

Οι θρυλικοί Mouse on Mars ανοίγουν την αυλαία των φετινών St Paul's Sessions 3 με ένα μοναδικό οπτικοακουστικό show.

Οι Mouse on Mars, είναι ένα ηλεκτρονικό ντουέτο από τη Γερμανία που εμφανίστηκαν στο προσκήνιο στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 και αποτελεί το κοινό όχημα των Γερμανών παραγωγών Jan St. Werner από την Κολωνία και του Andi Thoma από το Ντίσελντορφ, δύο από τις πιο σημαντικές μορφές στο χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής της τελευταίας 30ετίας. Αναγνωρίζονται ως ένα από τα πιο πρωτοποριακά και επιδραστικά ηλεκτρονικά πρότζεκτ που με το ευμετάβλητο κράμα ψηφιακών, αναλογικών και φυσικών ήχων συνθέτουν μια πρωτοποριακή περιπλάνηση ανάμεσα στις avant garde, art, pop και club music. 

Στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 ξεκίνησαν να πειραματίζονται με την ηλεκτρονική μουσική στην Κολωνία, σε μια εποχή γενικής μουσικής αναταραχής και του ξυπνήματος της μη-ακαδημαϊκής πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής. 

Το 1994 είχαμε την έκδοση του ντεμπούτο τους άλμπουμ, το κλασικό ¨Vulvaland¨στο επιδραστικό βρετανικό label Too Pure, αποδίδοντας ένα ambient κομψοτέχνημα μπολιασμένο με techno, IDM και krautrock στοιχεία, ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά ήρθε η κυκλοφορία του επικού ¨Iaora Tahiti¨ πάλι στην Too Pure, κάνοντάς τους ευρύτερα γνωστούς, με το έγκριτο Pitchfork να το συγκαταλέγει ανάμεσα στα κορυφαία 100 άλμπουμ της δεκαετίας του `90.

H διεθνής αποδοχή των Mouse on Mars πια εξαπλώνεται ραγδαία και οι μετέπειτα κυκλοφορίες των¨Autoditacker¨ (1997), ¨Instrumentals¨ (1997) και ¨Glam¨ (1998) έρχονται για να επισφραγίζουν μια ξέφρενη πορεία που κορυφώνεται με την κυκλοφορία του μνημειώδους ¨Niun Niggung¨ στην Thrill Jockey το 1999. Ένα άλμπουμ που εξέπληξε το κοινό εντάσσοντας πια στις ηχογραφήσεις τους και φυσικά όργανα, με το περιοδικό Wire να το αποθεώνει αποδίδοντάς του τον τίτλο του κορυφαίου άλμπουμ της χρονιάς.

Έως το 2006 ακολουθούν τρία στούντιο άλμπουμ - ¨Idiology¨ (2001), ¨Radical Connector¨ (2004) και ¨Varcharz¨ (2006) - καθώς και η κυκλοφορία του πρώτου τους live άλμπουμ με τίτλο ¨Live 04¨ το 2004, λαμβάνοντας εγκωμιαστικές κριτικές.

Ακολουθούν έξι ολόκληρα χρόνια δημουργικής σιωπής και οι Mouse on Mars επανέρχονται το 2012 με την έκδοση του ¨Parastrophics¨ στην υπερδραστήρια Monkeytown Records του Modeselektor, φτάνοντας στην φετινή χρονιά και την κυκλοφορία του ¨Dimensional People¨ σηματοδοτώντας την μεγάλη τους επιστροφή στην Thrill Jockey, ένα άλμπουμ αντάξιο της ιστορίας και της αξίας των δυο αυτών ρηξικέλευθων καλλιτεχνών.

Παράλληλα με τους Mouse on Mars, ο Jan St. Werner και ο Andi Thoma είναι αφοσιωμένοι με μια πληθώρα προσωπικών τους πρότζεκτ, ενώ πρόσφατα ο St. Werner ανακηρύχθηκε καθηγητής στην Academy of Fine Arts στη Νυρεμβέργη και λέκτορας στο Institute of Technology στην Μασαχουσέτη. 

Στον πολύ ιδιαίτερο χώρο της Αγγλικανικής Εκκλησίας του Αγίου Παύλου στο Σύνταγμα, έναν χώρο εξαιρετικής ακουστικής που δημιουργεί μια μοναδική επαφή μεταξύ ερμηνευτών και κοινού, οι Mouse on Mars θα εμφανιστούν συνδυάζοντας μουσική και εικόνα σε ένα μοναδικό οπτικοακουστικό show, ανοίγοντας με τον πιο ιδανικό τρόπο την αυλαία των φετινών St Paul`s Sessions 3.

www.mouseonmars.com

St Paul's Sessions 3
www.stpaulssessions.gr

Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου
Φιλελλήνων 27, Σύνταγμα

Πληροφορίες - Κρατήσεις
Υπηρεσία εισιτηρίων: 2107234567
Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου
www.ticketservices.gr

και σε όλα τα καταστήματα PUBLIC

Τιμή εισιτηρίου: 18 ευρώ (περιορισμένος αριθμός καθήμενων και ορθίων)

Οργάνωση – Παραγωγή: Groove Productions www.grooveproductions.gr | info@grooveproductions.gr

Photo by Szary Car

Σχετικά άρθρα