ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram

Christian Fennesz - Live @ St. Paul's Anglican Church, Athens

Η Groove Productions έχει καταφέρει με τα St Paul's Sessions να θέσει ψηλά των πήχυ στις διοργανώσεις της. Τα St Paul's Sessions πραγματοποιούνται στον υπέροχο χώρο του Αγγλικανικού ναού του Αγίου Παύλου στην οδό Φιλελλήνων και φιλοξενούν κυρίως πειραματικούς ηλεκτρονικούς συνθέτες από το εξωτερικό αλλά και την Ελλάδα. Η εμφάνιση του Tim Hecker τον Μάρτιο (διαβάστε το review μας εδώ) ήταν μία συναρπαστική ατμοσφαιρική εμπειρία, οπότε η εμφάνιση του Christian Fennesz το βράδυ της Παρασκευής 28 Απριλίου αναμενόταν με προσμονή.

Ο πενηντατετράχρονος Αυστριακός Christian Fennesz είναι βετεράνος του ηλεκτρονικού ατμοσφαιρικού ambient ήχου και οι κυκλοφορίες του στα τέλη των 90s και αρχές των 00s ("Hotel Paral.el", "Endless Summer") θεωρούνται επιδραστικές για πλήθος καλιτεχνών. O Joshua Eustis των Telephon Tel Aviv σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ClockSound στο Λονδίνο μάλιστα μνημόνευσε τον Fennesz λέγοντας ότι δημιουργεί "ambient music that blew our mind".

Οι συνεργασίες του πολλές, με σημαντικότερη το αυτοσχεδιαστικό σχήμα "Fen O' Berg" με τον Jim O' Rourke και τον Peter Rehberg. Ο ήχος του Fennesz χτίζεται με βάση την ηλεκτρική κιθάρα και με τη βοήθεια υπολογιστή δημιουργεί σύνθετα ατμοσφαιρικά τοπία τα οποία συνδυάζουν έντονα το μελωδικό στοιχείο με θόρυβο και glitches.

Το βράδυ της Παρασκευής, ο Fennesz εμφανίστηκε στην "σκηνή" του Αγγλικανικού ναού του Αγίου Παύλου στις 9:10, με απόλυτη συνέπεια ως προς την ανακοινωμένη ώρα έναρξης, στοιχείο που χαρακτηρίζει όλα τα events των St. Paul's Sessions. Ο φωτισμός εναλλάσσεται σε μπλε, πράσινες και κόκκινες αποχρώσεις και πλαισιώνει την εικόνα του Fennesz, ο οποίος είναι απόλυτα προσηλωμένος στην κιθάρα, το laptop του και τον υπόλοιπο εξοπλισμό του.

 

LIVE/170428-Fennesz/170428-fennesz-1.jpg

 

Το set που παρουσιάζει ο Fennesz δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στη μελωδία και την ατμόσφαιρα και όχι τόσο σε glitch και noise στοιχεία τα οποία εμφανίζονται μόνο περιστασιακά. Επίσης, ο ήχος στην αρχή είναι λίγο μουντός, γεγονός που οφείλεται όπως πληροφορήθηκα στο τέλος της βραδιάς σε αστοχία του Fennesz σε ένα monitor επί σκηνής. Πάντως, στην πορεία του set του, ο ήχος βελτιώνεται και το κοινό που παρευρίσκεται στον χώρο δείχνει να απολαμβάνει τα ονειρικά μουσικά τοπία που ξετυλίγει ο Christian για πενήντα περίπου λεπτά. 

 

 

LIVE/170428-Fennesz/170428-fennesz-2.jpg

 
Στις 10:00 τελειώνει το κυρίως μέρος του set του Fennesz και προσκαλεί στην σκηνή τον Γιάννη Αναστασάκη για έναν μουσικό αυτοσχεδιασμό. Ο Αναστασάκης είναι πειραματικός κιθαρίστας και συνθέτης, με έργο το οποίο παραπέμπει σε μεγάλο βαθμό στον Fennesz, καθώς χρησιμοποιεί κιθάρα και αναλογικά synths στα έργα του. Είναι επίσης δημιουργός της σειράς "JAM pedals", τα οποία είναι αναλογικά πετάλια κιθάρας με μεγάλη απήχηση σε γνωστούς καλιτέχνες του εξωτερικού, ανάμεσά τους και τον Fennesz. Για το επόμενο τέταρτο παρουσιάζουν μαζί μία πολύ ενδιαφέρουσα σύνθεση χρησιμοποιώντας άλλοτε τις κιθάρες τους και άλλοτε τον υπόλοιπο εξοπλισμό τους.

 

LIVE/170428-Fennesz/170428-fennesz-3.jpg

 

Το αποτέλεσμα είναι πολύ ενδιαφέρον και προσωπικά θεωρώ ότι η σύνθεση που δημιούργησαν επί σκινής ήταν το highlight της βραδιάς, καθώς τα noise και drone στοιχεία είναι πιο έντονα από το προηγούμενο set του Fennesz. Με αυτόν τον όμορφο τρόπο τελειώνει άλλο ένα St. Paul's Session, έχοντας φέρει έναν ακόμα αξιόλογο καλιτέχνη κοντά στο κοινό, με τη μοναδική αμεσότητα που προσφέρει στους παρευρισκόμενους η διοργάνωση στον χώρο αυτό.

Αναμένουμε την πρώτη εμφάνιση στην Ελλάδα του θρυλικού William Basinski και του ανερχόμενου Peter Broderick στα πλαίσια των St. Paul's Sessions από την Groove Productions στις 11 και 18 Μαΐου αντίστοιχα. Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε την διοργανώτρια για μια ακόμα πρόσκλησή της στις ιδιαίτερες αυτές εκδηλώσεις, μετά τις εμφανίσεις των Keep Shelly In Athens και Tim Hecker.

Venue: St. Paul's Anglican Church, Athens

Date: 28.04.2017

Σχετικά άρθρα