ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram

Rival Consoles - Persona

Rate
7.5

Η Erased Tapes είναι μια δισκογραφική που ευθύνεται κατά ένα μεγάλο κομμάτι για την επιστροφή της άκρατης μελωδικότητας στην ηλεκτρονική παραγωγή αλλά και την γεφύρωση αυτής με την μεθοδικότητα της κλασικής σύνθεσης. Το roster της είναι όσο εντυπωσιακό όσο και πλήρες με τους Nils Frahm (διαβάστε για την πρόσφατη εμφάνισή του στο Barbican του Λονδίνου), Ólafur Arnalds, Kiasmos, A Winged Victory for the Sullen μεταξύ άλλων να είναι μερικά από τα ονόματα υπεύθυνα για την ηχηρή “ευαισθη-tronika” που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού της.

Ο Ryan Lee West, γνωστός και ως Rival Consoles, είχε δείξει ψήγματα του ταλέντου του στα τελευταία του EP "Odyssey" (2014) και "Sonne" (2015) αλλά και με το LP "Ηοwl" (2015) που τον ταξίδεψε ως support act των Kiasmos στο ευρωπαϊκό τους tour ανοίγοντάς του τις πόρτες για μια ίσως πιο εμφατική παραγωγή που θα τον έκανε και αυτόν “μπροστάρη” χρησιμοποιώντας την προσωπική του σφραγίδα. Στο "Persona" o Wells φωνάζει πως η στιγμή εκείνη έφτασε...

Επηρεασμένο από το ομώνυμο δημιούργημα του Ingmar Bergman, "Persona", συστήνεται με τη σειρά του όπως και το έργο του Σουηδού σκηνοθέτη με μια δυναμική πάλη μεταξύ διαφορετικών συναισθημάτων πάντα με μια υποβόσκουσα ευαισθησία και καθαρότητα στον ήχο του που παρασέρνει το αυτί από την πρώτη ακρόαση.

Το εισαγωγικό Unfolding είναι γραμμένο για ακουστική σάλας με αρκετά drops αλλά και quirky synths που φέρουν την υπογραφή του δημιουργού σταματώντας απότομα για να δώσει τη θέση του στο πολυτονικό βάθος του “Persona”.

Από τις πρώτες κιόλας επαναλήψεις δίνεται η εντύπωση ότι ο Wells ακολουθεί μια επιτυχημένη πεπατημένη που του έδωσε το δικαίωμα να μπει στη παρέα της Erased Tapes, όμως η ικανότητα της πολυμορφικότητας του ταλέντου του αρχίζει να ξεδιπλώνεται από το Μemory Ark με εξαιρετικές ατμοσφαιρικές αναλαμπές. Το εξαιρετικό δέσιμο του track με το Phantom Grip εμένα τουλάχιστον με πήγε πολλά χρόνια πίσω όταν ο Sasha έφτασε στα αυτιά μου με το "Airdrawndagger" (2002), ένα δίσκο που ανεξάρτητα αν το κοινό σεβόταν η όχι τα “χιλιόμετρα” του παραγωγού στην ηλεκτρονική σκηνή, μοιράστηκε μαζί μας μια παραγωγή σχεδόν αψεγάδιαστη. Η δυναμική των breaks του Wells και η προσήλωση στο υπομονετικό χτίσιμο του track σε κάνει να θέλεις να το αφήσεις στο repeat.

Επιστρέφοντας όμως στην νηνεμία του ο δίσκος συνεχίζει με τα Be Kind και Ι Think So, βάζοντας τα φίλτρα στην υπηρεσία της δυναμικής αποχαύνωσης μοιάζοντας βγαλμένα από ένα περιβάλλον Sci-Fi που τρομοκρατεί αλλά και αγκαλιάζει ταυτόχρονα χωρίς όμως να εκβιάζει τον ακροατή για ανούσιες “αγκαλίτσες”. Το υπόγειο electropunk του Sun's Abandon βάζει ένα ακόμα λιθαράκι στο να κατανοήσουμε το σύνολο που προσφέρει ο Rival Consoles με αυτό το LP: απλόχερη ομορφιά μέσω ενός αρκετά uneasy listening (αν επιτρέπεται ο όρος) βάζοντας στην ευχάριστη διαδικασία τον ακροατή να βγάλει άκρη μέσα από πολυεπίπεδες γραμμικές ρυθμών και χρωμάτων.

Στο σημείο που το Untravel ξεκινάει την αφήγησή του - συστηνόμενο κάποιες βδομάδες πριν σαν promo του LP - η βουτιά στον ωκεανό του Brian Eno είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Εξαιρετικά απλό και μελωδικό έχει σαν απόλυτο στόχο την επανάληψη βγάζοντας μια ζεστασιά και παρηγοριά που δικαίως το κάνει στα αυτιά μου σαν το απόλυτο track του δίσκου.

Σε παρόμοιο ύφος το Rest αφυπνίζεται ρυθμικά προς το τέλος για να δώσει τη θέση του στην έκρηξη του Hidden με φεστιβαλικό ύφος κοψιμάτων και μελωδικό γρέζι παίζοντας με αλλεπάλληλα build ups ανεβάζοντας το tempo ακολουθώντας το πιάνο του West που καθορίζει την επιθετικότητα που πάει όμως χέρι χέρι με μια απρόσμενη γαλήνη.

Κλείνοντας με το Fragment που λειτουργεί στην ουσία σαν ένα mini outro συνειδητοποιεί κανείς ότι η κλασική παιδεία του δημιουργού δίνει την ευκαιρία στον Rival Consoles σε αυτό το δίσκο να κάνει ίσως την διαφορά. Και ίσως αυτή η λογική που τοποθετεί την soundtrack αισθητική μαζί με τo rave συναισθηματισμό σε ένα τεχνικό μπλέντερ να είναι αυτή που θα τον σπρώξει παραπέρα.

Erased Tapes Records, 13.04.2018

Artwork and photography by Özge Cöne
Design by FELD

 

Σχετικά άρθρα