ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram

Lubomyr Melnyk | Sven Helbig & Forrklang Quartett - Live @ Volksbühne, Berlin

Κυριακή 21 Οκτωβρίου οδεύω προς την Volksbühne αυτήν την φορά για να δω τον Ουκρανικής καταγωγής συνθέτη Lubomyr Melnyk και τον Γερμανό Sven Helbig. H σημερινή συναυλία γίνεται στα πλαίσια του Scope festival, το οποίο πραγματοποιήθηκε απο 19 μέχρι 21 Οκτωβρίου στο Βερολίνο και περιλάμβανε live απο jazz, contemporary μουσική και indie pop ήχους. Πέρσι είχαμε την τύχη να δούμε τον Melnyk στα St Paul's Sessions ενώ τον τον Απρίλιο του 2019 επιστρέφει ξανά στην Αθήνα μέσω του Plisskën.

 

Hania Rani

Λίγα λεπτά μετά τις 20:00, στην σκηνή εμφανίζεται η μουσικός Hania Rani. Η Hania Rani, είναι μια συνθέτης την οποία δεν γνώριζα αλλά που με ενθουσίασε με το performance της. Ταίριαζε αρμονικά με το μουσικό ύφος των παραπάνω καλλιτεχνών και σίγουρα πρόκειται για μια ταλαντούχα μουσικό, η οποία μάλιστα έχει κερδίσει και διάφορες διακρίσεις για την μουσική της. Επιγραμματικά να αναφέρω την ειδική διάκριση στο Ιnternational Transatlantyk festival στο Lodz της Πολωνίας καθώς και την ανάδειξή της ως νικήτρια του Firestone Headliner of Tomorrow διαγωνισμού. Μοιράστηκε μαζί μας τις συνθέσεις της, σε κάποιες από τις οποίες συνόδευσε και με την φωνή της. Ο ήχος της λυρικός και αρκετά μινιμαλιστικός. Το performance της διήρκεσε 25 λεπτά.

 

lubomyr-melnyk-sven-helbig-volksbuhne-berlin-01

Photo by Peter Meister / Scope Festival

 

 

Lubomyr Melnyk

Έπειτα από λίγα λεπτά, στην σκηνή εμφανίζεται ο αγαπημένος Lubomyr Melnyk. Mας καλωσορίζει με μια τόσο ταπεινή διάθεση που σε κάνει να τον αγαπήσεις ακόμα περισσότερο! Πρόκειται για έναν μουσικό που έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους πιο γρήγορους πιανίστες στον κόσμο και παρ' όλα αυτά παραμένει τόσο ταπεινός. Και αυτό είναι το μεγαλείο ενός καλλιτέχνη. Πέρα από οποιαδήποτε διάκριση, να παραμένει ταπεινός. Πριν ξεκινήσει τα 3 κομμάτια που θα μας παρουσίαζε, μας ευχαρίστησε μέσα από την καρδιά του που τον τιμήσαμε με την παρουσία μας και τόνισε ότι το ευχαριστώ μπορεί να ακούγεται ως κλισέ, αλλά πραγματικά το εννοεί. "Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση για έναν καλλιτέχνη να έχει κοινό που να ενδιαφέρεται για την μουσική του. Για αυτό σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου που είστε εδώ απόψε".

 


lubomyr-melnyk-sven-helbig-volksbuhne-berlin-01

Photo by Peter Meister / Scope Festival

 

Στην συνέχεια μας ενημέρωσε ότι θα ξεκινήσει με το Illirion, το ομώνυμο κομμάτι του δίσκου (2016), "το οποίο όμως θα αναγνωρίσετε μόνο στην αρχή, γιατί στην συνέχεια θα αυτοσχεδιάσω οπότε και δεν θα τo αναγνωρίσετε", είπε επιγραμματικά και έτσι έκανε. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό με πόση άνεση χειρίζεται αυτό το υπέροχο μουσικό όργανο, το βασιλιά των οργάνων, το πιάνο και πόσο αβίαστα μας προσέφερε απλόχερα τις συνθέσεις του, παρασύροντας μας σε ένα αέναο μουσικό ταξίδι γεμάτο εικόνες απελευθερωτικές, εικόνες που σε ταξιδεύουν σε όμορφα τοπία, γαλήνιες θάλασσες, πανύψηλα βουνά, ομορφιά μόνο ομορφιά και όμορφα συναισθήματα!

 

lubomyr-melnyk-sven-helbig-volksbuhne-berlin-01

Photo by Peter Meister / Scope Festival

 

Πριν προχωρήσει στο δεύτερο κομμάτι του οποίου δεν ανέφερε τον τίτλο, μας ενημέρωσε ότι μετά το live, θα βρίσκεται στο φουαγιέ του θεάτρου όπου θα μπορέσουμε να αγοράσουμε cd και βινύλια με την μουσική του, την οποία δεν μπορούμε να αγοράσουμε πουθενά αλλού. Και κάπως έτσι μας εξήγησε την "καταστροφή" που προκαλούν στους καλλιτέχνες διάφορες διάσημες μουσικές πλατφόρμες. Συγκεκριμένα στάθηκε περισσότερο σε μια και αναφέροντας πραγματικούς αριθμούς, μας έδωσε να καταλάβουμε πόσο οι καλλιτέχνες δεν κερδίζουν από την συγκεκριμένη πλατφόρμα και πόσο τα κέρδη συγκεντρώνονται κυρίως στον ιδρυτή αυτής της κάθε πλατφόρμας. Πραγματικό και συνάμα λυπηρό.

Η δεύτερη σύνθεση ήταν και αυτή ένας αυτοσχεδιασμός με προηχογραφημένο πιάνο το οποίο τον συνόδευε παράλληλα. Στο τέλος αυτού του αυτοσχεδιασμού είπε : "Wow! Πόσο όμορφο να γεμίζουν τα αυτιά σου μόνο με πιάνο!" Πριν περάσει στο τρίτο και τελευταίο κομμάτι, μας εξήγησε πως το εμπνεύστηκε. "Η σύνθεση αυτή έχει να κάνει με το τέλος του κόσμου, το οποίο ίσως και να πλησιάζει." Μοιράστηκε μαζί μας κάποιες ιδέες για το πως θα έρθει αυτό το τέλος, αναφέροντας ότι ο πραγματικός κίνδυνος δεν είναι ο Τραμπ αλλά όλες οι φιλικές για το περιβάλλον εναλλακτικές ενέργειες, όπως τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα και πόσο περισσότερα δέντρα χρειάζεται να κοπούν για να κατασκευαστεί αυτή η "φιλική" για το περιβάλλον μπαταρία του αυτοκινήτου.

 

lubomyr-melnyk-sven-helbig-volksbuhne-berlin-01

Photo by Peter Meister / Scope Festival

 

Παρομοίασε την τελευταία του σύνθεση, σαν ένα πουλί που είναι όμορφο και πετάει περήφανα στον αέρα και σε κάποια στιγμή πληγώνεται και σιγά σιγά πέφτει στο έδαφος και υποφέρει αλλά στο τέλος καταφέρνει και επιβιώνει : "θα το καταλάβετε και στο κομμάτι σε ποιο σημείο καταφέρνει να επιβιώσει, γιατί ο ήχος μου θα αλλάξει". Η τελευταία του σύνθεση ήταν νομίζω και το καλύτερο φινάλε που θα μπορούσε να μας δώσει, χωρίς να αναιρώ τις δυο προηγούμενες συνθέσεις του. Στο σύνολο της, ήταν μια παρουσίαση άρτια, μεστή και πολύ συγκινητική. Άρτια ως προς την τεχνική αυτού του καλλιτέχνη, μεστή ως προς την πνευματική του ωριμότητα και συγκινητική ως προς το πόσο ταπεινά στέκεται μπροστά στο μεγαλείο της μουσικής του.

 

lubomyr-melnyk-sven-helbig-volksbuhne-berlin-01

Photo by Peter Meister / Scope Festival

 

 

Sven Helbig & Forrklang Quartett

Μικρό διάλειμμα και στην σκηνή ανεβαίνει ο Sven Helbig. Mας καλωσορίζει στα γερμανικά βεβαίως βεβαίως και ξεκινάει το μουσικό του ταξίδι. Μαζί του στην σκηνή ένας πιανίστας και το Forrklag Quartett. Ο ίδιος είχε αναλάβει να ντύσει αυτήν την παρουσίαση με κρουστά και ηλεκτρονικούς ήχους. Αρκετά κινηματογραφικός ο ήχος του. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι αυτό που χαρακτηρίζει τον Sven Helbig, είναι η ικανότητά του να συνδυάζει επιτυχώς την κλασική μουσική με την πειραματική ηλεκτρονική και την ποπ. Ακόμα μια άρτια και επαγγελματική παρουσίαση, που προσωπικά όμως δεν με συνεπήρε όπως η παρουσίαση του Lubomyr Melnyk.

 

lubomyr-melnyk-sven-helbig-volksbuhne-berlin-01

Photo by Peter Meister / Scope Festival

 

Αναμφίβολα ήταν ένα υπέροχο φεστιβάλ με μπόλικη μουσική και υπέροχο κοινό το οποίο αξίζει να σημειωθεί, έδειξε τον απαιτούμενο σεβασμό ως προς τους καλλιτέχνες και ως προς το όμορφο θέατρο.

 

Venue: Volksbühne, Berlin

Date: 21.10.2018

Photos by Peter Meister / Scope Festival 

 

*Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Wiebke από το τμήμα επικονωνίας της Volksbühne στο Βερολίνο για την πρόσκλησή τους να καλύψουμε αυτή την υπέροχη βραδιά.

 

Ο Lubomyr Melnyk έρχεται στην Ελλάδα και την Αθήνα στις 4 Απριλίου 2019 στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» σε μια παραγωγή του Plisskën.

Εισιτήρια: www.viva.gr/tickets/music/filologikos-syllogos-parnassos/lubomyr-melnyk 

 
Eισιτήρια
30€ - A Ζώνη
25€ - Β΄Ζώνη
20€ - Άνω Διάζωμα
 
Σημεία προπώλησης
viva.gr, τηλεφωνικά στο 11 876, Reload, Seven Spots, Ευριπίδης, Viva Kiosk Συντάγματος (Ερμού 1 , καθημερινά 9:00-21:00), Viva Spot Τεχνόπολης (μέσα στον χώρο της Τεχνόπολης, είσοδος από οδό Περσεφόνης, Δευτ-Σαβ 11:00-19:00)
 
Χώρος
Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός
Πλ. Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8
10561 Αθήνα
+30 21 0322 1917

 

 

lubomyr-melnyk-sven-helbig-volksbuhne-berlin-01

Photo by Peter Meister / Scope Festival

Σχετικά άρθρα