ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram

Η προεπισκόπησή μας για το Eaux Claires Festival 2015

Ένας από τους δομικούς βασικούς λόγους που δημιουργήσαμε την πλατφόρμα του ClockSound ήταν για να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε μέσω αυτής όλη τη φιλοσοφία του Live Experience που αποτελεί και την πεμπτουσία της μουσικής.

Δυστυχώς στη χώρα μας για - προφανείς και μη λόγους - δεν έχουμε εύκολα την ευκαιρία να υποδεχόμαστε καλλιτέχνες “πρώτης γραμμής”, καλλιτέχνες που παρά το αν είναι γνωστοί ή όχι, βρίσκονται στην πλέον δημιουργική τους περίοδο, τότε που πραγματικά αξίζει να τους δει κανείς ζωντανά. (βλ. Pulp στη Φρεατίδα το 1998, The Smashing Pumpkins στο Λυκαβηττό το 1997, Nine Inch Nails στο Βύρωνα το 2009).

Την Πέμπτη το ClockSound θα βρεθεί στη πρεμιέρα του Eaux Claires Music & Arts Festival στο Wisconsin των ΗΠΑ, δημιούργημα δύο από εκ των πιο “απασχολημένων” μουσικών της γενιάς τους, τον Justin Vernon των Bon Iver και του Aaron Dessner των The National, και δεν μπορούμε να κρύψουμε τον ενθουσιασμό μας για το γεγονός ότι θα δούμε από κοντά μπάντες όπως οι Bon Iver, οι Spoon, οι The National, ή καλλιτέχνες όπως ο Sufjan Stevens και ο Tallest Man On Earth.

Λίγες μέρες πριν την έναρξή του Eaux Claires, και καθώς διανύουμε τον Βόρειο Ατλαντικό, θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας πληροφορίες για τους καλλιτέχνες που λογικά θα παρακολουθήσουμε από κοντά βάσει των προτιμήσεών μας αλλά και του προγράμματος των εμφανίσεων του lineup στο Eaux Claires που μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω:

 

1η Ημέρα

LIVE/eaux-claires-wisconsin-us-2015/150717-eaux-claires-daily-schedule-friday.jpg

 

Την Παρασκευή μετά το μεσημέρι μας ενδιαφέρει να δούμε από κοντά τους Field Report από το Milwaukee μια μπάντα που δε γνωρίζαμε. Η μουσική τους πανέμορφη με στοιχεία country και με τον lead singer τους να έχει την κατάλληλη φωνή να εκτελέσει τις ξεχωριστές μελωδίες τους σαν αυτή:

 


Οι Lone Bellow είναι μια μπάντα για την οποία ο Aaron Dessner δήλωσε ότι ανυπομονεί να δει ζωντανά στο Eau Claire και εμείς θα ακολουθήσουμε γιατί μας έδωσαν τα μουσικά σημάδια σαν το Green Eyes and a Heart of Gold για μας πείσουν να βρεθούμε στην “Lake Eaux Lune” σκηνή για να τους παρακολουθήσουμε.

 

 

Λίγη ώρα μετά θα βρεθούν στη κεντρική σκηνή οι The Staves, οι γλυκύτατες αδελφές Staveley. Είναι από τις εμφανίσεις που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον γιατί αφενός ο Justin Vernon τις πήρε από το χέρι για την παραγωγή και κυκλοφορία του πρώτου τους άλμπουμ φέτος και αφετέρου για να δούμε πως εξελίχθηκαν από το 2012 και μετά, χρονιά που τις είχαμε δει ως support μπάντα των Bon Iver στο Βερολίνο. Ο Vernon δήλωσε ότι είναι οι καλύτερες τραγουδίστριες αυτή τη στιγμή στον κόσμο!

 

 

Η πρώτη μέρα, μπαίνοντας στην τελική της ευθεία μας επιφυλάσσει ίσως την κορυφαία – για τον ήχο τους – μπάντα αυτή τη στιγμή, τους Spoon. Πρώτη φορά θα τους δω προσωπικά, αλλά ίσως το live τους θα είναι από αυτά που δε θα ξεχαστούν εύκολα. Ακούγοντας κομμάτια σαν το The Mystery Zone και το Inside Out, νιώθουμε τυχεροί που υπάρχουν τέτοιες μπάντες στις μέρες μας. Tip: Η πιθανότητα να βρεθεί ο Justin Vernon στη σκηνή μαζί τους είναι μεγάλη λόγω αυτού:

 


Τον Tallest Man On Earth, που θα ακολουθήσει στην κεντρική σκηνή, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο Pitchfork Paris Festival το 2012. Η σκηνική του παρουσία απλή, που αν και μόνος του η μουσική του γέμιζε το συναυλιακό χώρο λες και τον συνόδευε μπάντα... Η φωνή του χαρακτηριστική και “υπεύθυνη” για τον ήχο που παράγει ο καλλιτέχνης. Είναι ξεχωριστός, το τελευταίο του άλμπουμ μας άρεσε, χωρίς όμως να μας κρατήσει για αρκετό καιρό συντροφιά. Οι μελωδίες των τραγουδιών του πολύ όμορφες αλλά όχι διαχρονικές. Θα τον δούμε γιατί είναι απλός, αυθεντικός, λυρικός και σε κάθε περίπτωση μας θυμίζει με τα country στοιχεία της μουσικής του τον τόπο στον οποίο θα παίξει!

 


Την πρώτη βραδιά θα κλείσουν οι μεγάλοι The National. Για την μπάντα που κανείς δε μπορεί να πιστέψει ότι ενώ ηχογραφούν εδώ και μιάμιση και πλέον δεκαετία, έγιναν ευρέως γνωστοί τα τελευταία 5 χρόνια. Για εμάς, που τους έχουμε παρακολουθήσει 6 φορές στα πέρατα του κόσμου και αποτελούν μαζί με τους Bon Iver τις 2 κορυφαίες μας μπάντες, δε χρειάζονται και πολλά λόγια. Ας τα πούμε καλύτερα αφού τους δούμε, όταν και θα έχουμε λόγο να εκφραστούμε με αποδείξεις... Παρακάτω στιγμές τους ανάλογες με αυτές που περιμένουμε να ζήσουμε την Παρασκευή το βράδυ στον πανέμορφο χώρο του φεστιβάλ στο Eau Claire. Ο καιρός και όλες οι παράμετροι για να ένα αξέχαστο live είναι εκεί...

 

 

2η Μέρα

LIVE/eaux-claires-wisconsin-us-2015/150717-eaux-claires-daily-schedule-friday.jpg

 

Το Σάββατο μετά το μεσημέρι θα εμφανιστεί ο S. Carey (βασικό μέλος των Bon Iver) για να παρουσιάσει το ντεμπούτο άλμπουμ του “Range Of Light”. Ο ίδιος ο Vernon σε όλες τις εμφανίσεις των Bon Iver, έσταζε μέλι για την καλλιτεχνική του αξία όταν ερχόταν κάθε φορά η στιγμή της παρουσίασης της μπάντας. Είναι ίσως ο δεύτερος πιο σημαντικός υπεύθυνος για τον ήχο των Bon Iver. 

 

 

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι ο Vernon δήλωσε πρόσφατα ότι στο Eaux Claires αρκετοί μουσικοί θα βρεθούν απροειδοποίητα σε σκηνές συναδέλφων τους και μάλιστα επέμεινε ότι αυτό θα είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά του φεστιβάλ, η δημιουργία δηλαδή ενός κλίματος συνεργασίας μεταξύ των καλλιτεχνών που θα παραβρεθούν καθιστώντας την εμπειρία των παρευρισκομένων ακόμα πιο μοναδική. Παράδειγμα των γραφόμενων που μάλλον θα συμβεί είναι αυτό:

 


Λίγο πιο μετά θα εμφανιστεί ο Rosenau των Volcano Choir και των Collections of Colonies of Bees. Θα παρουσιάσει την πρώτη του προσωπική του δουλειά και ίσως μας δώσει την ευκαιρία να ακούσουμε το ανεπανάληπτο Comrade των Volcano Choir μαζί με τον επί χρόνια συνεργάτη και συντοπίτη του Vernon. Οι Volcano Choir είναι για μας η μοναδική εκωφαντική απουσία του Eaux Claires δεδομένου ότι αρκετά από τα μέλη της μπάντας θα βρίσκονται εκεί ούτως ή άλλως. Λέμε να μας το φυλάνε ως έκπληξη? Εμείς πάντως τους είχαμε δει στις Βρυξέλλες στα τέλη του 2013 που ήταν ένα – ακόμα – από τα live της ζωής μας (η κριτική μας εδώ) και στο Primavera του 2014.

 


Γύρω στις 4 το απόγευμα θα προσπαθήσουμε να συνδυάσουμε για να δούμε τους yMusic μιας ενδιαφέρουσας μπάντας που παίζει φουτουριστική κλασσική μουσική και που, σύμφωνα με την παραγωγή τους, θα εμφανιστούν και στο live των Bon Iver το ίδιο βράδυ,

 

 

και τον πολύ σημαντικό μουσικό της funk / soul Charles Bradley μιας επιλογής ενός από τους δημιουργούς του φεστιβάλ, του Michael Perry.

 


Λίγο πιο μετά, σε πιο ανάλαφρη ατμόσφαιρα θα δούμε τους Givers που σίγουρα θα ανεβάσουν την απογευματινή διάθεση στη “Lake Eaux Lune” ως ακολούθως...

 


Σειρά θα έχουν οι - από τη γειτονική Μινεάπολη ορμώμενοι - Poliça στη σκηνή Flambeaux. Μια πολύ καλή μπάντα που μέχρι σήμερα δεν είχαμε την τύχη να δούμε από κοντά και η οποία έχει επιλεγεί λόγω εντοπιότητας.

 

 

Γύρω στις 7 το απόγευμα θα εμφανιστούν οι Indigo Girls για να παίξουν ολόκληρο το δίσκο τους Swamp Ophelia (1994). Αποτελούν προσωπική επιλογή του Vernon για τις οποίες δήλωσε είναι καλύτερή του μπάντα ever και ο δίσκος που να παίξουν ο καλύτερος ever για τον ίδιο!

 


Αναπόφευκτα την ώρα που αρχίζει να νυχτώνει θα φθάσει η ώρα της απόλυτης μυσταγωγίας. Ο μοναδικός ροκ τροβαδούρος, ο διάδοχος του Leonard Cohen στη μουσική του σήμερα, Sufjan Stevens θα ανέβει στη σκηνή. Ο μουσικός που μας παρέδωσε φέτος ένα άλμπουμ αριστούργημα - κατάθεση ψυχής, διηγούμενος χωρίς υπεκφυγές σχεδόν όλη του τη ζωή με έναν απίστευτα λυρικό και απογυμνωμένο τρόπο. Θα είναι η πρώτη μου φορά που θα τον δω από κοντά, και πραγματικά είναι αδύνατο να περιγράψω τα συναισθήματα που προκαταβολικά με κυριεύουν για τη στιγμή που θα ακουστούν οι πρώτες νότες του Death With Dignity. Τα υπόλοιπα επί του συναυλιακού χώρου...

 


Στο σημερινό άρθρο - και αναπόφευκτα - έχει επαναληφθεί πολλάκις το όνομα του Justin Vernon. Στην παράγραφο αυτή θα μετατραπεί στη μαγική λέξη - που παραπέμπει σε μπάντα - Bon Iver.

Η πρώτη τους εμφάνιση μετά το 2012, χωρίς να βρίσκονται σε περιοδεία και χωρίς να αναμένεται στο σύντομο μέλλον να εμφανιστούν ξανά. Ο προαναφερόμενος πρόσφατα δήλωσε ότι δεν έχουν καθόλου πλάνα για δισκογραφία και το μόνο που τους απασχολεί (!) είναι να συγκεντρωθούν σε αυτό το μοναδικό για αυτούς και για εμάς live, στη γενέτειρά τους.

Αυτό.-

 

 

We'll be keeping in touch from the beautiful festival grounds of Eaux Claires!

 

*Ευχαριστούμε για μια ακόμα φορά την παραγωγή της 44 Communications για την ευκαιρία που μας δίνουν για να βρεθούμε στο Eaux Claires Festival στις 17 και 18 Ιουλίου.

Σχετικά άρθρα

Banner
Banner