ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram

St. Vincent & Tycho @ A38, Budapest

Στην επίσκεψή μας στη Βουδαπέστη είχαμε την τύχη να παρεβρεθούμε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα βραδιά στο μοναδικό συναυλιακό χώρο A38 που στεγάζεται εδώ και χρόνια σε ποταμόπλοιο στο Δούναβη!

Τα δύο live των St. Vincent και Tycho αποτελούσαν μέρος των γενικότερων εκδηλώσεων του φετινού Cafe Budapest Festival 2014 (03-19.10.2014).

Στο ποταμόπλοιο του A38 λοιπόν χωρούν περίπου 600 άτομα και ο χώρος στεγάζει εδώ και περίπου 10 χρόνια σημαντικές συναυλίες. Η αίσθηση του να βρίσκεται κανείς σε ένα τέτοιο χώρο είναι μοναδική πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια βραδιά που θα βλέπαμε αγαπημένους καλλιτέχνες που βρίσκονται σε εξαιρετική φόρμα!

Με τη St. Vincent (Annie Clark) ειδικά είχαμε μιλήσει κατά τη διάρκεια του Primavera Sound Festival (συνέντευξη εδώ).

LIVE/stvincent-tycho-a38-budapest/stvincent2.JPG

Η St. Vincent (a.k.a. Annie Clark) ξεκίνησε το πρόγραμμά της νωρίς το απόγευμα (19:00), διότι στον ίδιο χώρο θα ακολουθούσαν αργότερα γύρω στις 11:00 οι Tycho.

LIVE/stvincent-tycho-a38-budapest/stvincent3.JPG

Η παρουσία της στη σκηνή ήταν πολύ δυναμική και η σχέση της με την κιθάρα εξαιρετική. Η μουσική της μοναδική και χαρακτηριστική, η οποία θεωρώ ότι ανήκει στην κατηγορία των ξεχωριστών ήχων όπως αυτοί των The XX, των Beach House και των Bon Iver.

Τόσο από τη σκηνική της παρουσία όσο και από τη μουσική της εξέλιξη, είναι από τις λίγες γυναίκες στη τρέχουσα μουσική σκηνή που μπορούν να σταθούν αξιολογικά δίπλα σε σημαντικά γυναικεία ονόματα του χώρου όπως η Alanis Morissette και η Annie Lennox. Κατά κάποιον τρόπο, επίσης, από τη συνολική της παρουσία (μουσική και συναυλιακή), πιστεύουμε ότι αποτελεί την θηλυκή έκδοση του Jack White. 

LIVE/stvincent-tycho-a38-budapest/stvincent4.JPG

Κατά τη διάρκεια του live συνέχισε αρκετά κομμάτια στο τέλος τους με εντυπωσιακά κιθαριστικά σόλο, ενώ ανέβαινε σε 2 διαφορετικά επίπεδα πάνω στη σκηνή. Θα λέγαμε ότι δεν ήταν ιδιαίτερα επικοινωνιακή, αλλά η μουσική της αποζημίωσε το κοινό ανάλογα. Ίσως ισχύει κάτι που έχει πει και παλιότερα σε συνέντευξή της: "ας δώσουμε έμφαση στη μουσική". 

LIVE/stvincent-tycho-a38-budapest/stvincent5.JPG

Ξεκίνησε το πρόγραμμα με τα Rattlesnake και Digital Witness από το νέο της άλμπουμ και συνέχισε με κομμάτια από όλη της τη δισκογραφία επιμένοντας, βέβαια, περισσότερο στο τελευταίο της, ομώνυμο, άλμπουμ. Ξεχώρισαν επίσης τα Cheerleader και Cruel.

LIVE/stvincent-tycho-a38-budapest/stvincent6.JPG

 

Η συνέχεια μας βρήκε στον πάνω όροφο του A38 για ένα σνακ πριν το σετ του αμερικανού Christopher Willits σε ένα μικρότερο χώρο του πλοίου A38. Η μουσική του αποτελεί ένα πάντρεμα οπτικού και ακουστικού υλικού.

LIVE/stvincent-tycho-a38-budapest/christwillits1.JPG

Όπως μας είπε ο Willits, ο ίδιος έχει φωτογραφήσει τοπία και περιοχές ανά τον κόσμο και μαζί με την ιδιαίτερη ambient μουσική του προσπαθεί να ενώσει τον αναλογικό με τον ψηφιακό κόσμο.

LIVE/stvincent-tycho-a38-budapest/christwillits2.JPG

To live του ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για μας και ήταν ακριβώς ότι χρειαζόμασταν για την επικείμενη εμφάνιση των Tycho...

 

LIVE/stvincent-tycho-a38-budapest/tycho1.JPG

Οι Tycho με τους ιδιαίτερους και έντονους ambient ρυθμούς τους μας κράτησαν σε χορευτική διάθεση από την αρχή μέχρι το τέλος του set τους.

Μας προσέφεραν ένα ηλεκτρονικό live με πραγματική ζωντανή μουσική από μουσικά όργανα (κιθάρες, μπάσο, drums και synthesizer). 

LIVE/stvincent-tycho-a38-budapest/tycho2.JPG

LIVE/stvincent-tycho-a38-budapest/tycho3.JPG

LIVE/stvincent-tycho-a38-budapest/tycho4.JPG

LIVE/stvincent-tycho-a38-budapest/tycho5.JPG

LIVE/stvincent-tycho-a38-budapest/tycho6.JPG

LIVE/stvincent-tycho-a38-budapest/tycho7.JPG

Οι Tycho έπαιξαν σχεδόν ολόκληρο το τελευταίο τους άλμπουμ "Awake" και μέρος του προηγούμενου "Dive". Βγήκαν για encore παίζοντας τα Awake και Montana ενώ περιμέναμε και Coastal Brake το οποίο δεν επέλεξαν στη λίστα τους. 

LIVE/stvincent-tycho-a38-budapest/tycho8.JPG

Στο τέλος του σετ ο Scott Hansen ανέφερε ότι ήταν μόλις η δεύτερη φορά που έπαιξαν σε πλωτό χώρο και αποκάλυψε με χιουμοριστική διάθεση ότι αυτό ήταν το καλύτερο από όλα τα live που έχουν κάνει στην καριέρα τους σε πλοίο!

Και εμείς για ένα περίπου 6-ωρο περάσαμε πολύ καλά και προσβλέπουμε και σε άλλες μελλοντικές "πλωτές" μουσικές εμπειρίες! 

P.S.1: Αναφερόμαστε στον πληθυντικό για τους Tycho γιατί πρόσφατα ο Scott Hansen δήλωσε ότι τελευταία λειτουργούν περισσότερο ως γκρουπ παρά ο ίδιος ο καλλιτέχνης μόνος του.

P.S.2: Ευχαριστούμε πολύ το Press Department του Cafe Budapest Festival και την κυρία Andrea που μας έδωσαν τη δυνατότητα να καλύψουμε αυτή την πολύ όμορφη συναυλική βραδιά.

Σχετικά άρθρα

Banner
Banner