ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram

The xx - Live @ Bilbao BBK Live, Spain

Παρασκευή και 13, μια μέρα εφιάλτης για τους προληπτικούς, αλλά μια μέρα όνειρο για εμάς που βρεθήκαμε στη δεύτερη μέρα του BBK Bilbao Live που φιλοξένησε μεταξύ άλλων, τους xx και τους Chemical Brothers. Προτού όμως αναφερθούμε στο μουσικό κομμάτι, αξίζει να σχολιαστεί το κομμάτι της διοργάνωσης.

Το BBK Bilbao Live έχει ξεκινήσει να υφίσταται ως Bilbao Live Festival από το 2006 κι έκτοτε έχει αποκτήσει μεγαλύτερο κοινό και κατ’ επέκταση μεγαλύτερο όγκο τόσο από άποψη χώρου όσο κι από την άποψη του line-up του, ενισχύοντας σημαντικά τον τουρισμό της πόλης. Το festival διαδραματίζεται στο βουνό Kobeta, γεγονός που αφενός κάνει ελαφρώς δύσκολη την πρόσβαση -για εμάς τους τουρίστες τουλάχιστον- εφόσον απαιτεί την ανάβαση αρκετών σκαλοπατιών, κι αφετέρου προσφέρει ένα ιδανικό περιβάλλον για την διεξαγωγή του festival.

Έτσι και φέτος λοιπόν, με ένα πολύ καλό line-up το φεστιβάλ φιλοξένησε χιλιάδες κόσμου, μεταξύ αυτών κι εμάς, που πρέπει να ήμασταν οι μοναδικοί Έλληνες αν όχι σε ολόκληρη την πόλη, στο φεστιβάλ σίγουρα. Αφού φτάσαμε μετά δυσκολίας στον χώρο, αρχίσαμε να περιηγούμαστε στις σκηνές. Το BBK διέθετε 7 σκηνές, εκ των οποίων οι δύο ήταν καθαρά για τα DJ sets, food tracks και bars σε διάφορα σημεία, ώστε να μη μένεις στιγμή νηστικός ή διψασμένος.

Σε μία εκ των βασικών σκηνών λοιπόν, την Bilbao, θα έβγαιναν στις 22:55 οι xx. Όμως τους καθυστέρησαν κάποιες τεχνικές δυσκολίες, όπως μας ενημέρωσαν οι ίδιοι αργότερα, εντείνοντας την ήδη ανεβασμένη στα ύψη ανυπομονησία του κοινού. Ο κόσμος ασφυκτικά πολύς, ο καιρός βροχερός και οι xx, με τη μίνιμαλ παρουσία τους βρίσκονται πλέον στην σκηνή.

Στο κέντρο, σε ένα ελαφρώς υπερυψωμένο stage ο Jamie με τα παιχνίδια του και μπροστά του οι Romy και Oliver με τις κιθάρες και τα μπάσα τους, ξεκίνησαν την συναυλία τους.

 

the-xx-live-bilbao-bbk-live-spain-review-02

 

Άνοιξαν με το πρώτο του τελευταίου εκ των τριών δίσκου τους, Dangerous και η ανατριχίλα ξεκίνησε. Η μπάσα και περίεργα αισθησιακή φωνή του Oliver εναλλασσόταν τέλεια με την γλυκιά και μελωδική φωνή της Romy, συμπληρώνοντας η μία την άλλη και σε συνδυασμό με τις ηλεκτρονικές μελωδίες του Jamie έβγαινε ένα πολύ έντονο μουσικό αποτέλεσμα.

Ειδικά για μένα που δεν τους είχα ξαναδεί ζωντανά, περίμενα ότι ο ήχος τους δεν θα ήταν όσο καλός είναι στο studio. Με διέψευσαν όμως πανηγυρικά!

 

the-xx-live-bilbao-bbk-live-spain-review-02


Μετά τις απολογίες τους για την καθυστέρησή τους, ο Oliver μας έκανε μια επίδειξη του ερωτισμού του σχολιάζοντας την επικρατούσα υγρασία. Δεν θα μπορούσε επίσης να μην αναφερθεί στην περίοδο του Pride, που για κείνον αντιστοιχεί στα δικά του Χριστούγεννα όπως μας εξομολογήθηκε, και αφιέρωσε ένα κομμάτι σε όλη την κοινότητα, χωρίς φυσικά να ξεχωρίζει κανέναν.

Συνέχισαν με το ερωτικό Crystalised, το οποίο σε συνδυασμό με την βροχή και τον φωτισμό που την αναδείκνυε, ήταν τουλάχιστον ανατριχιαστικό. Βαθιά μεθυστικός ο ήχος, που σημειωτέον ήταν εξαιρετικά προσεγμένος. Εκτός του ήχου όμως, είχαν και μία πολύ καλή σκηνική παρουσία, κάνοντας αυστηρούς βηματισμούς ο ένας προς το μέρος του άλλου και αλλάζοντας θέσεις, χωρίς να ξεφεύγουν απ’ το μίνιμαλ μεν, περίτεχνο δε στυλ τους.

 

the-xx-live-bilbao-bbk-live-spain-review-02

 

Το setlist τους ήταν μια συλλογή των καλύτερων κομματιών τους απ’ τους δίσκους τους, με τον τελευταίο "I See You" (2017) να δίνει μια πιο συναισθηματική αίσθηση καθόλη τη διάρκεια του live. Διαμάντια όπως το Say Something Loving, το πειραγμένο απ’ τον Jamie, On Hold ή το γλυκά μελαγχολικό Angels, σε βύθιζαν στον έντονο και περίεργο ερωτισμό των xx. Τους αποθεώναμε λεπτό προς λεπτό. Όλοι βρεγμένοι και μαγεμένοι από την μουσική τους, χορεύαμε στο ρυθμό. Η αποθέωσή τους ήρθε με το χαρακτηριστικό τους κομμάτι, το Intro, που σήμαινε σιγά σιγά και το τέλος της συναυλίας τους.

Μας ευχαρίστησαν θερμά κι έμεινε στη σκηνή μόνη της η Romy για να παίξει ένα κομμάτι που σημαίνει πολλά για κείνη, το Performance, και το αφιέρωσε σε ένα αγαπημένο της πρόσωπο που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο χώρο, αποχαιρετώντας μας γλυκά.

Συνολικά, ήταν μια μοναδική εμπειρία για μένα καθώς βρέθηκα για πρώτη φορά σε ένα φεστιβάλ μεγάλης κλίμακας, με ένα απ’ τους αγαπημένα μου συγκροτήματα να μου χαρίζουν μια ανέλπιστα δυνατή εμπειρία. Δεν μπορώ να βρω μισό ψεγάδι στην εμφάνισή τους. Ήχος, σκηνική παρουσία, vibe, αλληλεπίδραση με το κοινό, καιρός.. Όλα τσεκ! Μακάρι να τους δούμε σύντομα και στην Ελλάδα δηλαδή...

 

Festival: Bilbao BBK Live, Spain

Venue: Kobetamendi (Bilbao)

Date: 13.07.2018

Hosted by Last Tour

 

 

the-xx-live-bilbao-bbk-live-spain-review-02

Σχετικά άρθρα