ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram

Release Athens 2017 - Thievery Corporation, Archive, Kadebostany, Omega Ray, Chinese Basement (D-2)

ο περσινό Release Athens Festival 2016, ήταν ένας πραγματικός θρίαμβος, με βραδιές που θα θυμόμαστε για χρόνια (οι κριτικές μας: Day 1Day 2Day 3Day 4) και η πρώτη ημέρα του φετινού Release Athens Festival 2017 άφησε εξαιρετικά καλές εντυπώσεις (η κριτική μας: Day 1). To ClockSound, όπως και πέρυσι, κάλυψε επίσημα το φεστιβάλ, ως χορηγός επικοινωνίας.

Την Παρασκευή βράδυ, την 16η Ιουνίου, ήταν η δεύτερη και τελευταία δυστυχώς βραδιά του φετινού Release, καθώς ο Jay Kay, τραγουδιστής των headliners της τρίτης ημέρας Jamiroquai, υποβλήθηκε σε επέμβαση στη μέση του με αποτέλεσμα να ακυρωθούν όλες οι συναυλίες της μπάντας.

Σε ότι αφορά τη διοργάνωση, τα πράγματα κύλησαν άψογα όπως και πέρσι, στην καθαριότητα του χώρου, τις τουαλέτες, τα stands για τις μάρκες και τα ποτά. Παρόλο που η απογευματινή βροχή προκάλεσε μία καθυστέρηση στο πρόγραμμα, έγινε προσπάθεια οι καλλιτέχνες να εμφανιστούν όσο πιο κοντά γινόταν στην ώρα που είχε προαναγγελθεί, με αποτέλεσμα οι συνολικές καθυστερήσεις να μειωθούν πολύ δεδομένων των συνθηκών.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τι είδαμε τη δεύτερη ημέρα του Release Athens Festival.

 

Chinese Basement

Οι Έλληνες Chinese Basement κλήθηκαν να ανοίξουν τη δεύτερη μέρα του φετινού Release Festival. Η μπάντα εμφανίστηκε με συνέπεια στο πρόγραμμα στη σκηνή στις 17:40 και παρουσίασε με ένταση, δυναμισμό και ορμητικότητα το υλικό του στον λιγοστό κόσμο που έχει προσέλθει από νωρίς στην Πλατεία Νερού.

Οι ιδιαίτεροι στίχοι τους είναι στα ελληνικά και ηχούν σαν ειρωνικά ποιήματα, ενώ στο μουσικό κομμάτι, χτίζουν έναν ήχο που περιφέρεται γύρω από διάφορα μουσικά είδη, χωρίς να περιορίζονται από κανένα, αν και οι ίδιοι αυτοχαρακτηρίζονται, αρκετά εύστοχα, ως ηλεκτρικό / θεατρικό punk.

Ο κόσμος που τους παρακολούθησε έδειχνε να ανταποκρίνεται πολύ θετικά στο ιδιαίτερο μουσικό τους ιδίωμα και οι ίδιοι δήλωσαν πολύ χαρούμενοι για την παρουσία τους στη σκηνή του Release Athens Festival, αποχαιρετώντας μας μετά από ένα μισάωρο set.

 

LIVE/170616-release-athens-festival-day-2/170616-release-1-chinese.jpg

Photo: © Iren Rys _ΕΙΡΉΝΗ ΡΥΣΆΚΗ 

 

Μετά την αποχώρηση από τη σκηνή των Chinese Basement, ο ουρανός σκοτείνιασε και, για πολλοστή φορά τον φετινό Ιούνιο, υποστήκαμε μία ακόμα "τροπική" Αθηναϊκή μπόρα. Η βροχή ήταν ιδιαίτερα έντονη και είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η εμφάνιση στη σκηνή των Omega Ray, καθώς όταν άρχισε να κοπάζει χρειάστηκε η σκηνή να καθαριστεί από τα νερά πραγματικά ... με σκούπες! Με επιφύλαξη λοιπόν για το τι άλλο θα μας επιφύλασσε ο καιρός περάσαμε στο δεύτερο συγκρότημα του Φεστιβάλ.

(ΗΣ)

 

Omega Ray (Ω-Ray)

Το δεύτερο όνομα της ημέρας ήταν οι Έλληνες Omega Ray, η μπάντα του Γιώργου Καρανικόλα των Last Drive. Με τον ομώνυμο δίσκο στις αποσκευές τους, δυνατό psych rock ήχο, δόσεις ψυχεδέλειας, ελληνικό στίχο και έντονο θόρυβο κέρδισαν τον περισσότερο κόσμο που άρχισε να μαζεύεται στη σκηνή. Είχαν όρεξη να παίξουν και το έδειξαν, αλλά εξαιτίας της καθυστέρησης της εμφάνισής τους λόγω της βροχής, το set τους περιορίστηκε σε δύο μόλις κομμάτια από την πρόσφατη ομότιτλη κυκλοφορία τους.

Το γεγονός κάνει δύσκολη την κρίση μας για τη μπάντα και αναδεικνύει ακόμα περισσότερο την αστοχία της μη σωστής μόνωσης της σκηνής. Πάντως, η μουσική των Omega Ray έχει ακόμα το άρωμα της ελληνικής ροκ σκηνής των 90’s, κάτι που προσωπικά δε με ενθουσιάζει πια, πρέπει όμως να παραδεχτώ ότι σκηνικά μου τράβηξαν το ενδιαφέρον και θα επιδιώξω να τους δω σε κάποιο μικρότερο venue.

(Alexis Karahalios)

 

LIVE/170616-release-athens-festival-day-2/170616-release-2-wrey.jpg

Photo: © Iren Rys _ΕΙΡΉΝΗ ΡΥΣΆΚΗ 

 

LIVE/170616-release-athens-festival-day-2/170616-release-3-wrey.jpg

Photo: © Iren Rys _ΕΙΡΉΝΗ ΡΥΣΆΚΗ 


Kadebostany

Μετά το τέλος της εμφάνισης των Omega Ray και καθώς η σκηνή στηνόταν για τους Kadebostany ο καιρός έδειχνε ότι ήθελε να μας ταλαιπωρήσει λίγο ακόμα. Μόλις εμφανίστηκαν εν μέσω επιφυμιών οι Kadebostany στη σκηνή και αφού έπαιξαν το πρώτο τους κομμάτι, η βροχή δυνάμωσε και τους ανάγκασε να κάνουν μία ολιγόλεπτη διακοπή. Ευτυχώς όμως, η βροχή τελικά διατηρήθηκε σε ήπια επίπεδα και το live συνεχίστηκε με επιτυχία.

Οι Kadebostany, δημιούργημα του Ελβετού παραγωγού Kadebostan (διαβάστε τη συνέντευξη που μας παραχώρησε προ της εμφάνισής τους στο Release εδώ) είναι ιδιαίτερα αγαπητοί στο ελληνικό κοινό και είναι γνωστοί από ορισμένα hit singles που είχαν κυκλοφορήσει τα περασμένα χρόνια. ενώ φέτος κυκλοφόρησαν και νέο album, το "Monumental".

Πρέπει να παραδεχτώ πως οι προσδοκίες μου ήταν πάρα πολύ χαμηλές από τους Kadebostany, καθώς τους θεωρούσα ως ένα τυπικό pop συγκρότημα που είναι λίγο πολύ one (ή στη συγκεκριμένη περίπτωση), a few hit(s) wonder. Παρόλα αυτά, η εμφάνιση των Kadebostany στο Release μου ανέτρεψε αυτήν την εικόνα και με εξέπληξε θετικά.

Οι Kadebostany εμφανίζονται στη σκηνή στυλιζαρισμένοι στο ενδυματολογικό μπεζ ύφος που λανσάρουν φέτος, με δύο πνευστά (τρομπέτα και τρομπόνι), laptop/ηλεκτρονικό εξοπλισμό για τον Guillaume/William/Emperor Kadebostany (ή όπως αποκαλείται αυτόν τον καιρό) και κιθάρα, την οποία παίζει η τρέχουσα τραγουδίστρια του σχήματος Kristina.

 

LIVE/170616-release-athens-festival-day-2/170617-release-01.jpg

Photo: © Iren Rys _ΕΙΡΉΝΗ ΡΥΣΆΚΗ

 

Ο ίδιος ο Kadebostany είναι φυσικά μία καρικατούρα, κανείς δεν ξέρει τι κάνει επί σκηνής, εαν κάνει κάτι, και οι προτροπές/παρεμβάσεις του προς τον κόσμο (Are you ready Athens? κτλ.) σίγουρα προκαλούν στο μεγαλύτερο μέρος του κοινού θυμηδία.

 

LIVE/170616-release-athens-festival-day-2/170617-release-04.jpg

Photo: © Iren Rys _ΕΙΡΉΝΗ ΡΥΣΆΚΗ

 

Παρόλα αυτά καταφέρνει και παραμένει ευχάριστος και να βγάζει θετικά vibes προς τον κοινό. Αυτή η ευφορία ενισχύεται πολύ με την παρουσία των πνευστών, τα οποία εντείνουν την αίσθηση της live performance και ανεβάζουν τη διάθεση με τη σκηνική τους παρουσία.

Το μεγάλο προτέρημα της μπάντας είναι όμως η ίδια η Kristina. Εκτός από πολύ γλυκιά παρουσία, έχει μία πολύ όμορφη, καθαρή pop φωνή, η οποία αποδεικνύεται εξαιρετική στην εκτέλεση τόσο των παλιότερων όσο και των νέων τους κομματιών. Ειδικά στα πιο αργά τους κομμάτια όπου υπάρχει περισσότερο περιθώριο, φανερώνεται μία πραγματικά εκφραστική φωνή.

 

LIVE/170616-release-athens-festival-day-2/170617-release-03.jpg

Photo: © Iren Rys _ΕΙΡΉΝΗ ΡΥΣΆΚΗ

 

Το set τους περιλάμβανε όλες τις επιτυχίες τους, από τα παλαιότερα hit Walking With A ghost, Castle In The SnowJolan, έως το νεότερο Mind If I Stay, αλλά και δύο πολύ καλές διασκευές, στο Heroes του David Bowie και το Crazy In Love της Beyoncé.

Μας αποχαιρέτησαν έχοντας αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις με προσμονή για το επόμενο αγαπημένο group της βραδιάς.

(ΗΣ)

 

LIVE/170616-release-athens-festival-day-2/170616-release-4-kadebostany.jpg

Photo: © Iren Rys _ΕΙΡΉΝΗ ΡΥΣΆΚΗ 

 

Archive

Οι Archive είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις πολύ αγαπημένες μπάντες του Ελληνικού κοινού και αυτό έχει αποδειχτεί από την θερμή υποδοχή που είχανε σε όλες τις εμφανίσεις τους στην Ελλάδα, παρόλη την εμφανή, κατά την προσωπική μου άποψη, πτώση της ποιότητας του υλικού τους, μετά το "Controlling Crowds" το 2009. Τα επτά μέλη των Archive εμφανίστηκαν στη σκηνή του Release γύρω στις 21:30 με εξαιρετικά visuals να τους συνοδεύουν στο background.

 

LIVE/170616-release-athens-festival-day-2/170617-release-07.jpg

Photo: © Iren Rys _ΕΙΡΉΝΗ ΡΥΣΆΚΗ

 

LIVE/170616-release-athens-festival-day-2/170617-release-06.jpg

Photo: © Iren Rys _ΕΙΡΉΝΗ ΡΥΣΆΚΗ

 

Τα πρώτα κομμάτια του setlist, όσο και τα visuals φανέρωσαν πως βαρύτητα στην εμφάνισή τους θα είχε το νεότερο υλικό, καθώς ξεκίνησαν με τα Driving in Nails και το ομότιτλο από το "The False Foundation". Οι ογκώδεις, γεμάτες ενορχηστρώσεις που χαρακτηρίζουν την εν λόγω κυκλοφορία μεταφέρθηκαν με επιτυχία στη σκηνή, μάλιστα με ένα περισσότερο trippy ύφος, που ενισχυόταν από τα εντυπωσιακά visuals. Για τη συνέχεια επιλέγουν τα Crushed και Kid Corner, από το επίσης μέτριο κατά τη γνώμη μου "Restriction". Σε όλη τη διάρκεια του live οι Archive έχουν μία σχετικά δωρική παρουσία, αλλά η σκηνική τους παρουσία ταίριαζε με το ύφος της μουσικής τους και τα visuals που συνόδευαν την εμφάνισή τους.

 

LIVE/170616-release-athens-festival-day-2/170617-release-08.jpg

Photo: © Iren Rys _ΕΙΡΉΝΗ ΡΥΣΆΚΗ

 

Η έντονη ανισορροπία του νέου υλικού των Archive συγκριτικά με το παλιότερο είναι έκδηλη όταν παίζουν το You Make Me Feel, στο οποίο το κοινό ανταποκρίνεται εκρηκτικά. Η αποδοχή είναι σχετικά πιο ήπια στο πρόσφατο ατμοσφαιρικό Splinters, το οποίο ακολουθεί μία εξαιρετική εκτέλεση του Bullets, το οποίο μαζί με το δημοφιλές Fuck U κάνουν το κοινό να πάρει φωτιά.

 

LIVE/170616-release-athens-festival-day-2/170617-release-09.jpg

Photo: © Iren Rys _ΕΙΡΉΝΗ ΡΥΣΆΚΗ

 

Η εκτέλεση που παρουσιάζουν στο προσωπικό αγαπημένο Controlling Crowds δυστυχώς χάνει πολύ σε σχέση με την ατμοσφαιρική αίσθηση της studio ηχογράφησης. Για κλείσιμο, μία πολύ καλή εκτέλεση του Numb, χωρίς να έχουμε δυστυχώς έστω μία short version του Again.

 

LIVE/170616-release-athens-festival-day-2/170617-release-02.jpg

Photo: © Iren Rys _ΕΙΡΉΝΗ ΡΥΣΆΚΗ

 

Συνολικά θεωρώ ότι οι Archive έκαναν μια τίμια εμφάνιση. Το μισό τους set έδωσε βαρύτητα στο νέο τους υλικό που πολύ καλά κάνουν και υποστηρίζουν, έστω και αν προσωπικά το βρίσκω πολύ χαμηλότερης ποιότητας σε σχέση με τις παλιότερες δουλειές τους και το άλλο μισό είχε αγαπημένα κομμάτια του παρελθόντος.

Θεωρώ ότι αν είχαν λίγο ακόμα χρόνο η εμφάνισή τους θα ήταν ακόμα καλύτερη, αλλά το πρόγραμμα έπρπε να τηρηθεί και να παραδοθεί η σκηνή στους πολύ αγαπητούς στο ελληνικό κοινό headliners της ημέρας.

(ΗΣ)

 

LIVE/170616-release-athens-festival-day-2/170616-release-5-archive.jpg

Photo: © Iren Rys _ΕΙΡΉΝΗ ΡΥΣΆΚΗ 

 

LIVE/170616-release-athens-festival-day-2/170616-release-6-archive.jpg

Photo: © Iren Rys _ΕΙΡΉΝΗ ΡΥΣΆΚΗ 


Thievery Corporation

Οι headliners της δεύτερης ημέρας ήταν - οι αγαπημένοι του ελληνικού κοινού - Thievery Corporation. Έχοντας διανύσει μία εικοσαετή μουσική διαδρομή, συνεχίζουν να δουλεύουν πάνω σε νέα μουσικά μονοπάτια και αυτό φάνηκε στην εμφάνισή τους. Ο νέος τους δίσκος, “The Temple Of I & I”, είναι μία επιστροφή του συγκροτήματος στις επιρροές από dubκαι reggae, ενώ δε λείπουν οι hip hop και trip hop πινελιές.

 

LIVE/170616-release-athens-festival-day-2/170617-release-05.jpg

Photo: © Iren Rys _ΕΙΡΉΝΗ ΡΥΣΆΚΗ

 

Όσοι περίμεναν ένα τυπικό DJ set με laptop και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, εξεπλάγησαν. Οι Thievery ανέβηκαν στη σκηνή με πλήρη μπάντα, κιθάρες, ντραμς, σιτάρ και πολλούς τραγουδιστές. Δεν είναι πλέον μόνο το δίδυμο Garza – Hilton, αλλά είναι μία πολυσυλλεκτική κολεκτίβα. Ιδιαίτερη μορφή ο Rob Myers, που καθόταν οκλαδόν παίζοντας σιτάρ «πάνω» από hip hop beats σε ένα πολύ ενδιαφέρον μουσικό μείγμα.

 

LIVE/170616-release-athens-festival-day-2/170616-release-7-thievery.jpg

Photo: © Iren Rys _ΕΙΡΉΝΗ ΡΥΣΆΚΗ  

 

Το live τους ήταν χαρακτηριστικά άνισο, με τα πρώτα κομμάτια να είναι αρκετά δυνατά, το συγκρότημα να συστήνει τους τραγουδιστές του και τον κόσμο να αρχίσει σιγά – σιγά να χορεύει. Στη συνέχεια όμως ήταν πολύ υποτονικοί και πολύ μακριά από τις προσδοκίες μας, με αποτέλεσμα να αρχίσουν κουβεντούλες και πηγαδάκια. Ο χορός σταμάτησε και οι πιο mid tempo μελωδίες πήραν τη σκυτάλη.

 

LIVE/170616-release-athens-festival-day-2/170617-release-10.jpg

Photo: © Iren Rys _ΕΙΡΉΝΗ ΡΥΣΆΚΗ

 

Και εκεί που λέγαμε ότι η βραδιά τελειώνει άδοξα, ξεκινάνε ένα θεότρελο πάρτι, κάνοντας όλον τον κόσμο στην Πλατεία Νερού να χορεύει ασταμάτητα. Εξάλλου η reggae και η hip hop είναι πάντα ένας καλός σύμμαχος για να ξεσηκώσει μία μπάντα το κοινό. Τι χορός!

Οι Thievery ξέρουν να «χειρίζονται» το κοινό τους. Παρουσίασαν πολλά κομμάτια από τον τελευταίο τους δίσκο (Weapons Of Distraction, True Sons Of Zion, Fight To Survive) αλλά και παλιές επιτυχίες που αγαπάει το κοινό, όπως τα Sweet Tides, Amerimacka και Richest Man Of Babylon.

 

LIVE/170616-release-athens-festival-day-2/170617-release-11.jpg

Photo: © Iren Rys _ΕΙΡΉΝΗ ΡΥΣΆΚΗ

 

Αν και δε θα είναι το live που θα μνημονεύω τα επόμενα χρόνια, ήταν μία τίμια εμφάνιση, που διήρκεσε πάνω από δύο ώρες. Οι Thievery Corporation μας αποχαιρέτησαν, μετά από δύο encore και την παρουσίαση της μπάντας, κολακεύοντάς μας λέγοντας ότι η Αθήνα είναι το αγαπημένο τους μέρος για να εμφανίζονται ζωντανά. Από την πλευρά μας, ευχαριστούμε για τον χορό και την εξαιρετική διάθεση!

(Alexis Karahalios)

 

Μετά την ακύρωση της τρίτης μέρας του φεστιβάλ, το φετινό Release έφτασε στο τέλος του. Ομολογουμένως περάσαμε δύο όμορφες βραδιές, οι οποίες όμως ήταν ένα σκαλί κάτω σε σχέση με τα περσινά επίπεδα, όσον αφορά το lineup.

Πέρυσι, τέτοια εποχή, είχαμε ως headliners τους Sigur Ros και την PJ Harvey, στο απόγειο της καριέρας τους. Δύο ονόματα που είναι από τα πιο περιζήτητα σε όλον τον κόσμο. Τα περσινά μνηνειώδη live τους μας έκαναν να παραμιλάμε και να τα συζητάμε ακόμα.

Σίγουρα είναι πολλοί οι λόγοι που δεν είδαμε κάποιο αντίστοιχο όνομα φέτος, για μέρος των οποίων δεν ευθύνεται προφανώς η διοργάνωση. Ο Jamiroquai θα πληρούσε αντίστοιχες προσδοκίες αλλά δυστυχώς.. Σε κάθε περίπτωση η ύπαρξη του Release Athens Festival εμπλουτίζει σημαντικά τη συναυλιακή Ελλάδα και αναμένουμε και του χρόνου να ζήσουμε όμορφες στιγμές.

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως την Fuzz Productions που για μια ακόμα χρονιά μας προσκάλεσε για να καλύψουμε επίσημα το φεστιβάλ με τον καλύτερο τρόπο έτσι ώστε και εμείς με τη σειρά να σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας αναλόγως.

Σχετικά άρθρα