ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram

Ο Danny Griffiths των Archive στο ClockSound.gr

Ενόψει της εμφάνισης των Archive στο Release Athens Festival στις 16 Ιουνίου (μαζί με Thievery Corporation, Kadebostany, Omega Ray, Chinese Basement), το ClockSound μίλησε με τον Danny Griffiths, έναν εκ των δύο βασικών μελών της μπάντας.

Ο Danny βρίσκονταν στο Brighton, στις τελευταίες μέρες χαλάρωσης πριν την επερχόμενη καλοκαιρινή περιοδεία της μπάντας. Σε μία σύντομη συζήτηση, στην οποία ειπώθηκαν όμως πολλά, θα διαβάσετε για την κατάσταση στην Αγγλία μετά το γεγονός στο Manchester, την άποψή του για την όλη πολιτικο-κοινωνική κατάσταση, την μπάντα, τον νέο δίσκο και, φυσικά, την Ελλάδα.

 

ClockSound (CS): Για σου Danny. Που σε βρίσκουμε?

Danny Griffiths (DG): Ακόμα είμαι στο Brighton που ζω μόνιμα.

CS: Πώς είσαι?

DG: Μια χαρά! Ευχαριστιόμαστε τον καλό καιρό αυτές τις μέρες, χωρίς βροχή.

CS: Ξεκούραση πριν τις προετοιμασίες για τη νέα περιοδεία?

DG: Ναι. Φεύγουμε σε τρεις μέρες (29/05) για τη Γαλλία, τέσσερις μέρες πρόβες, μετά ένα show εκεί, ύστερα Ρωσία, πίσω στο σπίτι και μετά ερχόμαστε σε σας!

CS: Οπότε λίγη χαλάρωση στο Brighton ακόμα! Πως είναι όμως το κλίμα εκεί? Μετά τα γεγονότα στο Manchester?

DG: Ωωωω, πολύ δυσάρεστο και σοκαριστικό. Και τώρα είναι ενοχλητικό το γεγονός οτι όλοι είναι σε αναμονή για το τι άλλο μπορεί να συμβεί. Γεμάτο αστυνομία παντού, το οποίο γίνεται πιο φανερό σε ένα χαλαρωτικό μέρος όπως το Brighton.

Αλλά μιλάμε για νέα παιδιά! Και ξέρω οτι αυτό γίνεται και στις χώρες εκεί και είναι πάντα πιο στενάχωρο όταν βλέπεις μικρά παιδιά.

CS: Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, καλώς ή κακώς, γίνεται ξανά σε κάτι πολύ οικείο σε μας, σε μία συναυλία, και κάπως το λαμβάνεις ακόμα πιο έντονα.

DG: Ακριβώς. Σε ανθρώπους που απλά πήγαν να περάσουν καλά. Και το πρόβλημα είναι οτι τελικά δεν κατηγορούνται τα σωστά πρόσωπα.

CS: Εσένα προσωπικά, μια και είσαι σε αυτό χώρο και ετοιμάζεσαι για περιοδεία, πως σε έχει επηρεάσει?

DG: Μετά το Bataclan, αλλά και το Manchester, κάπου σε ανησυχεί ίσως. Αλλά γενικά απλά δεν σκέφτεσαι οτι μπορεί να παίξεις μια συναυλία και ξαφνικά να γίνει κάτι τέτοιο. Και αντίστοιχες σκηνές είχες στην Αγγλία και στο παρελθόν, με κινήσεις από τον IRA. Και αυτές ήταν πιο τρομακτικές εποχές να πω την αλήθεια. Αλλά βλέπω γύρω μου να δημιουργείται σιγά σιγά ένα τέτοιο αίσθημα στους ανθρώπους.

CS: Σωστό. Δεν το σκέφτηκα αυτό.

DG: Ναι στα 80s είχαμε λεωφορεία να ανατινάσσονται κτλ. Και όλοι περίμεναν ποιο θα είναι το επόμενο που θα συμβεί και αυτό είναι που σταδιακά βλέπω τώρα.

CS: Και μετά βλέπεις και όλη την κατάσταση, με το Brexit, τον Trump και όλα όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο χρόνο. Πως επηρεάζει αυτό εσένα και την διαδικασία γραφής μουσικής?

DG: Ενδιαφέρον εποχή σίγουρα! Υπάρχουν πολλά για οποία έχει κανείς να γράψει! Το Brexit με σόκαρε! Δεν το περίμενα σε καμία περίπτωση. Και γενικά είναι απογοητευτικό, γιατί και εδώ οι λάθος άνθρωποι κατηγορούνται για τα λάθος πράγματα. Και με τον Trumpνα βγαίνει και να παρακινεί σε λάθος κατευθύνσεις και το φταίξιμο να πέφτει σε λάθος ανθρώπους. Είναι τρελές εποχές. Νομίζω τίποτα δεν μπορεί να με σοκάρει πλέον!

CS: Το οποίο είναι απόδειξη του πόσο άσχημη είναι η κατάσταση.

DG: Ακριβώς!

CS: Όσον αφορά εσάς? Έχετε σκοπό να περιοδεύσετε κυρίως το νέο άλμπουμ?

DG: Κυρίως ναι, αλλά τώρα το καλοκαίρι έχουμε πολλά φεστιβάλ. Και κάθε ένα είναι διαφορετικό, έχοντας ίσως μία ώρα περιθώριο να παίξουμε, ίσως περισσότερο ή λιγότερο. Οπότε θα δουλέψουμε σε τουλάχιστον τρία διαφορετικά σετ. Επίσης σε φεστιβάλ δεν μπορείς να έχεις τα πιο μαλακά κομμάτια σου. Γενικά θέλει σκέψη ακόμα.

Και η Ελλάδα είναι πολύ σημαντική για εμάς. Δεν έχουμε παίξει για αρκετά χρόνια. Και για το λόγο αυτό θα κάνουμε κάποιες αλλαγές μόνο για εκεί!

CS: Ναι, είμαστε πολύ χαρούμενοι να σας έχουμε ξανά πίσω στη χώρα μας! Ξέρεις οτι οι Έλληνες αγαπούν τους Archive.

DG: Ναι και είναι κρίμα που δεν έχουμε εμφανιστεί για τόσο καιρό. Ελπίζουμε αυτό να είναι η αρχή για αρκετά περισσότερα show σε εσάς. Πάντα είχαμε πολύ θετική και ενθουσιώδεις ανταπόκριση από το κοινό στην Ελλάδα.

CS: Ελπίζουμε και εμείς. Ακόμα περισσότερο ακούγοντας και το νέο άλμπουμ The False Foundation. Το οποίο μου έδωσε την αίσθηση οτι είναι πιο ωμό ίσως από προηγούμενες δουλειές. Τι διαφορές μπορείς να δεις εσύ στη νέα αυτή δουλειά?

DG: Ήμασταν αποφασισμένοι να πάμε πίσω στο στούντιο και να δουλέψουμε σκληρά, κάνοντάς τα όλα μόνοι μας. Και την παραγωγή και την μίξη. 14 μήνες ηχογράφησης, μίξης και δουλειάς. Και τελικά το αποτέλεσμα είναι ένα βήμα μπροστά από τα προηγούμενα δύο, ειδικά στην παραγωγή. Νιώθουμε οτι δεν έχουμε κάνει κάποιο άλμπουμ τόσο έντονο τα τελευταία χρόνια. Και πειραματιστήκαμε πολύ στο στούντιο. Με τα beats, την παραγωγή, παίζαμε πολύ με παλιά αναλογικά drum machines. Βυθιστήκαμε σε ήχους που δεν το περιμέναμε, ακούγοντας και δοκιμάζοντας bass drums, παλιούς ήχους, διαφορετικά keyboards. Μας ενθουσίασε η όλη διαδικασία και αυτό ήταν κάτι που το χρειαζόμασταν σαν μπάντα, αυτό το επιπλέον βήμα μπροστά.

CS: Ακούγοντάς σε, ο δίσκος αυτός σας αναζωογόνησε.

DG: Ναι εντελώς! Ήταν απίστευτα εξαντλητικός δίσκος και όταν τελικά ολοκληρώθηκε, κάτσαμε πίσω και νιώσαμε πολύ περήφανοι για το αποτέλεσμα. Και νομίζω μπορεί κανείς να το νιώσει ότι είναι μια δουλειά που έχει δουλευτεί πολύ, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια.

CS: Ακριβώς. Συγγνώμη αλλά βλέπω τώρα οτι τελείωσε κιόλας ο χρόνος μας! Κάτι τελευταίο που ήθελες να μας πεις? Κάποια ανάμνηση από Ελλάδα ίσως?

DG: Ω, απλά δεν μπορώ να περιμένω να έρθουμε ξανά! Τόσα πολλά και τέλεια συναισθήματα και αναμνήσεις. Έχουμε πολλούς φίλους στην Ελλάδα και αυτό το κάνει ακόμα πιο συναρπαστικό το γεγονός οτι ερχόμαστε πίσω. Εύχομαι να μας ευχαριστηθεί και το κοινό και να κάνουμε μια καλή συναυλία.

CS: Σας περιμένουμε και εμείς!

 

*Ευχαριστούμε πολύ την παραγωγή του Release Athens Festival (Fuzz Productions) για την βοήθειά τους στο να κανονιστεί η ανωτέρω συνέντευξη.

Μπορείτε εδώ να διαβάσετε την προεπισκόπηση του ClockSound για τη φετινή έκδοση του φεστιβάλ και εδώ τις εντυπώσεις μας από την πρώτη μέρα, με τους Röyksopp, Moderat, Larry Gus, The Rattler Proxy και Etten. 

Σχετικά άρθρα