ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram

Ejekt Festival 2017 - The Killers, The Kills, Circa Waves, Deaf Radio (Day 1)

Το φετινό Ejekt για μια ακόμα φορά παρών με 2 διακριτές ημέρες στο γνωστό χώρο, που μοιράζεται με το Release Athens Festival, την Πλατεία Νερού.

Αποτελεί το φεστιβάλ που έχει την δυνατότητα πλέον να φέρνει, σε επίπεδο φεστιβάλ, τα πιο ηχηρά ονόματα, όπως πέρσι με τους Muse και φέτος με τους Killers.

Έπεται και η 2η ημέρα βέβαια στις 14 Ιουλίου όπου θα εμφανιστούν Kasabian, The Jesus And Mary Chain, Peter Hook And The Light, Of Montreal, Black Hat Bones (πληροφορίες εδώ).

 

LIVE/170624-eject-2017-day-1/ejekt-day-one-2017-1.jpg

 

LIVE/170624-eject-2017-day-1/ejekt-day-one-2017-1.jpg

 

Διαβάστε τις εντυπώσεις τριών συντακτών μας για την πρώτη ημέρα του Ejekt (24 Ιουλίου).

 

Deaf Radio

Οι Deaf Radio είναι μία Αθηναϊκή μπάντα που σχηματίστηκε πρόσφατα, το 2015, και έχει κυκλοφορήσει στις αρχές του 2017 το πρώτο ολοκληρωμένο του album με τίτλο “Alarm”. Ο ήχος του συγκροτήματος είναι πρωτίστως heavy rock, ενώ δεν λείπουν και αναφορές σε άλλα μουσικά είδη όπως το post punk. Η μπάντα εμφανίστηκε επί σκηνής στην Πλατεία Νερού στις 17:55 το απόγευμα, με απόλυτη συνέπεια στο ανακοινωθέν πρόγραμμα, σε σχετικά πολυάριθμο κοινό με δεδομένο το πρώιμο της ώρας και τον έντονο ήλιο και ζέστη.

Το τετραμελές σχήμα απαρτίζεται από δύο κιθάρες/φωνή, μπάσο, τύμπανα και από τα πρώτα κιόλας κομμάτια που παρουσιάζει φανερώνει τις έκδηλες επιρροές από τους Queens Of The Stone Age, τόσο στο μουσικό όσο και στο φωνητικό κομμάτι. Αναλογικά με την σχετική τους απειρία σε μεγάλα συναυλιακά events, οι Deaf Radio τα καταφέρουν πολύ καλά επί σκηνής και παρουσιάζουν τις συνθέσεις τους με δύναμη και ένταση, προκαλώντας την ένθερμη αποδοχή του κοινού.

Με τα ωραία, αν και όχι απολύτως πρωτότυπα, riffs, την όμορφη φωνή του τραγουδιστή, ο οποίος προφανώς αγαπάει τον Josh Homme (Queens Of The Stone Age), με τα bluesy περάσματα και γυρίσματα των κομματιών τους και τη δεμένη σκηνική και μουσική παρουσία τους δημιούργησαν πολύ καλές εντυπώσεις και κέρδισαν μεγάλη μερίδα του κοινού που παραβρέθηκε από νωρίς στην Πλατεία Νερού. Αναμένουμε με ενδιαφέρον μελλοντικές τους δουλειές και εμφανίσεις, καθώς μας έδωσαν την αίσθηση ότι είναι ένα αξιόλογο συγκρότημα.

 

LIVE/170624-eject-2017-day-1/170624-ejekt-deaf-radio.jpg

 

(ΗΣ)

 

LIVE/170624-eject-2017-day-1/ejekt-day-one-2017-9.jpg

 

Circa Waves

Οι Circa Waves είναι Βρετανοί και κατάγονται από το Liverpool. Το 2015 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους album “Young Chasers” ενώ τον Μάρτιο του 2017 κυκλοφόρησαν το “Different Creatures”. Το συγκρότημα που απαρτίζεται από δύο κιθάρες/φωνή, μπάσο και drums, εμφανίστηκε στην σκηνή του Ejekt λίγο πριν τις 19:00 και ξεκίνησε την εμφάνισή του με το Wake Up, εναρκτήριο κομμάτι του νέου τους album.

To indie rock που παίζουν οι Circa Waves είναι φρέσκο, νεανικό, ελαφρύ, ανέμελο και δυναμικό και θυμίζει αρκετά τους Λονδρέζους The Vaccines. Ωραίες κοφτές κιθάρες, ανεβαστικές μελωδίες που είναι φτιαγμένες για να ξεσηκώνουν το ακροατήριο, δεμένη rhythm section, μικρής διάρκειας κομμάτια, από τα οποία ξεχωρίζουν τα singles Fire That Burns, T-Shirt Weather, Fossils και Young Chasers. Ο τραγουδιστής του συγκροτήματος είναι πολύ επικοινωνιακός και συνεχώς παροτρύνει το κοινό να συμμετάσχει ζητώντας του να επιδοθεί σε όποιον χορό θεωρεί ότι τον εκφράζει. Το συγκρότημα, το οποίο μόλις το προηγούμενο βράδυ είχε εμφανιστεί στην σκηνή του Glastonbury Festival, παίζει με ενέργεια και δυναμισμό και καταφέρνει να συμπαρασύρει με τη δυναμική του το κοινό το οποίο παρόλο που η ώρα είχε περάσει δεν έμοιαζε να έχει αυξηθεί αισθητά σε αριθμό.

 

 

Οι Circa Waves αποχωρούν από τη σκηνή του Ejekt Festival αφού έπαιξαν συνολικά δεκατρία κομμάτια, σε ένα set που διήρκεσε περίπου μία ώρα, αφήνοντάς μας να προσμένουμε με ανυπομονησία την εμφάνιση των, "μισών" Αμερικανών "μισών" Άγγλων, The Kills.

 

 

LIVE/170624-eject-2017-day-1/ejekt-day-one-2017-1.jpg

 

Circa Waves Setlist

01. Wake Up
02. Get Away
03. Young Chasers
04. Goodbye
05. Out On My Own
06. Fossils
07. Different Creatures
08. Stuck
09. Stuck in My Teeth
10. A Night on the Broken Tiles
11. My Love
12. Fire That Burns
13. T-Shirt Weather

 

(ΗΣ)

 

LIVE/170624-eject-2017-day-1/ejekt-day-one-2017-1.jpg

 

The Kills

 

LIVE/170624-eject-2017-day-1/ejekt-day-one-2017-9.jpg

Την ημέρα που πολλοί περίμεναν να απαντηθεί και στην πράξη το ιστορικό ερώτημα, Kills ή Killers, οι Kills έκλεψαν την παράσταση παρουσιάζοντας ένα αυθεντικό ροκ live, που παρέσυρε σχεδόν όλους τους μέχρι εκείνη τη στιγμή παρευρισκόμενους.

 

LIVE/170624-eject-2017-day-1/ejekt-day-one-2017-9.jpg

 

Οι Kills αν και έχουν μιας παρόμοιας έκτασης μουσική διαδρομή με τους Killers, έχουν πιο ποιοτικό ροκ ήχο και τα βήματά τους είναι από τη μια λιγότερο εμπορικά, είναι όμως πιο προσεκτικά και αυτό φάνηκε και στην εμφάνισή τους στην Αθήνα.

 

 

LIVE/170624-eject-2017-day-1/ejekt-day-one-2017-9.jpg

 

Αν και προσωπικά δεν είχα ποτέ εντρυφήσει στη μουσική του διδύμου από τη Φλόριντα και την Αγγλία, είδα στην πλατεία νερού μια από τις απρόσμενα καλύτερες ζωντανές παραστάσεις της ζωής μου.

 

 

LIVE/170624-eject-2017-day-1/ejekt-day-one-2017-9.jpg

 

Η - θεά - Alison Mosshart μου θύμισε την Shirley Manson των Garbage από τα 90's και έδειξε τι εστί performer και πως πρέπει να μεταφέρει την στούντιο ηχογράφηση ενώπιον του κοινού. Αν και η καταγωγή της από τη Φλόριντα, μαζί με τον Jamie Hince, μου θύμισαν blues ήχους από το Nashville, ενώ ήταν τόσες οι θετικές και διαφορετικές εντυπώσεις από την εμφάνισή τους όπου κάποια στιγμή μου δόθηκε και η εντύπωση ότι ο ήχος τους άφησε και μια αίσθηση από The xx. Σε ότι αφορά τα blues στοιχεία, αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι, αφού η Mosshart αποτελεί και μέλος των Dead Weather του μεγάλου Jack White των White Stripes.

 

 

H μπάντα έπαιξε σχεδόν 1,5 ώρες στη σκηνή και θεωρούμε ότι έδωσε ότι χρειαζόταν στην παρθενική της εμφάνιση ενώπιον του ελληνικού κοινού. Ένα live που ενδεικτικό του τι έχει ανάγκη το ελληνικό κοινό, έστω και μια στο τόσο, στους συναυλιακούς χώρους.

 

LIVE/170624-eject-2017-day-1/ejekt-day-one-2017-9.jpg

 

The Kills Setlist

01. Heart of a Dog
02. Siberian Nights
03. Kissy Kissy
04. U R A Fever
05. Black Balloon
06. Tape Song
07. Doing It to Death
08. Sour Cherry
09. No Wow
10. That Love
11. Monkey 23
12. The Last Goodbye

 

(ΥΖ)

 

The Killers

 

LIVE/170624-eject-2017-day-1/170624-ejekt-the-killers.jpg

 

Οι Killers ήταν κυριολεκτικά και δικαιωματικά οι headliner της βραδιάς! Με απαστράπτουσα περιβολή και αέρα καταξιωμένου σταρ ο Brandon Richard Flowers προσφώνησε με καμάρι την έναρξη του σόου της μπάντας του τονίζοντας την καταγωγή τους – το Λας Βέγκας!

 

LIVE/170624-eject-2017-day-1/ejekt-day-one-2017-9.jpg

 

Εμπνεύστηκαν το όνομα και το σήμα τους από την φανταστική μπάντα που παριστάνει τους New Order στο βίντεο του Crystal και έχουν κυκλοφορήσει ήδη 4 άλμπουμ, ενώ το πέμπτο (Wonderful Wonderful) αναμένεται μέσα στο 2017. Από το τελευταίο ακούσαμε το αρκετά δυνατό The Man, που αποτελεί και το πρώτο single.

 

 

Η εμφάνισή τους (η πρώτη σε ελληνικό έδαφος) είχε συζητηθεί αρκετά και, συνεπώς, οι προσδοκίες του κοινού ήταν μεγάλες. Ήδη, πριν ανέβουν στη σκηνή, φάνηκε ότι ο κύριος όγκος των παρευρισκομένων ήταν εκεί για να δει τους Killers. Οι σχετικά πιο αδιάφοροι ακροατές κατά τη διάρκεια των προηγούμενων συναυλιών είχαν πλέον αποφασιστικά παραταχθεί μπροστά στη σκηνή με διάθεση να τα δώσουν όλα.

 

LIVE/170624-eject-2017-day-1/ejekt-day-one-2017-9.jpg

 

Με την ίδια διάθεση ξεκίνησαν και οι Killers ξεσηκώνοντάς μας με το Mr Brightside από το πρώτο τους άλμπουμ Hot Fuss (2004). Φαινόταν ότι έχουν βάλει στοίχημα να μην μας απογοητεύσουν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κατέβαλαν κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια. Πρόβαλαν ένα χαλαρό, αυθόρμητο στυλ που δεν είχε καμία δόση ερασιτεχνισμού ή προχειρότητας αλλά, αντίθετα, πρόσδιδε μια φυσικότητα. Θα λέγαμε ότι κοινό και μπάντα αλληλεπιδρούσαν αβίαστα, με τον ενθουσιασμό να επικρατεί και στις δυο πλευρές.

 

 

Ο ενθουσιασμός ήταν ίσως δεδομένος, αφού η μπάντα έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία σε Αμερική και Ευρώπη, αλλά και συγκεκριμένα στη χώρα μας. Οι περισσότεροι θα έχουν ακούσει επανειλημμένα τις επιτυχίες τους στο ραδιόφωνο. Οι Killers απευθύνονται σε αρκετά ευρύ κοινό, γεγονός που μας έκανε να απορούμε για τη μικρή συγκριτικά προσέλευση του κόσμου.

 

LIVE/170624-eject-2017-day-1/ejekt-day-one-2017-9.jpg

 

Οι επιλογές τους για το live της 24ης Ιουνίου ήταν λίγο πολύ αναμενόμενες. Άλλωστε δε θα μπορούσαν να λείπουν κομμάτια όπως τα Somebody Told Me, Smile Like You Mean It, Human και Read My Mind. Δεν επικεντρώθηκαν σε κάποιο από τα άλμπουμ τους, αλλά μας έδωσαν τα πιο ξεχωριστά δείγματα της δουλειάς τους. Βασικά, το setlist θυμίζει αρκετά το άλμπουμ τους Direct Hits (2013) από το οποίο ακούσαμε και το καταπληκτικό Shot At The Night, που ήταν και μία εκ των δυο επιλογών για το encore.

 

 

Τελικά, τι μας άφησε το live των Killers; Θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν μας επεφύλαξε κάποια έκπληξη ούτε υπερέβη τις προσδοκίες μας. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μας άρεσαν. Οι Killers ήταν αυτό που είναι. Μια μπάντα που ροκάρει για το πολυπληθές κοινό της χωρίς στενά όρια, με ανοιχτές τις πόρτες σε διάφορα μουσικά στυλ που αγγίζουν το mainstream κρατώντας παράλληλα ένα αυθεντικό χαρακτήρα. Είναι άνετοι, ωραίοι και ταλαντούχοι. Αγαπούν αυτό που κάνουν και εμείς τους αγαπάμε γι’ αυτό ακριβώς.

 

 

LIVE/170624-eject-2017-day-1/ejekt-day-one-2017-9.jpg

 

The Killers Setlist

01. Mr. Brightside
02. Spaceman
03. Somebody Told Me
04. The Way It Was
05. Smile Like You Mean It
06. The Man
07. Human
08. Shadowplay
09. Glamorous Indie Rock & Roll
10. For Reasons Unknown
11. A Dustland Fairytale
12. Read My Mind
13. Runaways
14. All These Things That I've Done
15. Shot at the Night
16. When You Were Young

 

(Dimitra Malainou)

 

Διοργάνωση

Στα πολύ θετικά της διοργάνωσης της πρώτης ημέρας του Ejekt Festival ήταν η πιστή τήρηση του ανακοινωθέντος προγράμματος. Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό το πρόγραμμα να ακολουθείται προς διευκόλυνση των θεατών και τη διευθέτηση του προσωπικού τους χρόνου.

Στα επίσης πολύ θετικά, το lineup. Παρόλο που θα μπορούσε ενδιάμεσα στους Circa Wavesκαι τους The Killsνα χωρέσει μία ακόμα ξένη μπάντα μέσου βεληνεκούς, όπως συμβαίνει στη δεύτερη ημέρα του φετινού Ejekt Festival, το line up είχε συνοχή και εμπεριείχε δύο πολύ σημαντικά μουσικά ονόματα.

Στα αρνητικά της διοργάνωσης, αρχικά η τιμή του εισιτηρίου. Είναι κατανοητό πώς μία μεγάλη μπάντα όπως οι Killers έχει υψηλό κόστος και δεν είναι εύκολο να κλειστεί γγια συναυλία στην Ελλάδα, αλλά από την άλλη τα ουσιαστικά μεγάλα ονόματα ήταν δύο, οπότε θεωρούμε ότι λίγο χαμηλότερη τιμή εισιτηρίου θα προκαλούσε υψηλότερη προσέλευση κοινού, οδηγώντας σε μεγαλύτερο οικονομικό αλλά και επικοινωνιακό όφελος για το φεστιβάλ.

Δεύτερο αρνητικό, η πολύ έντονη παρέμβαση κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ από τους σπόνσορες. Είναι λογικό ένα μεγάλο φεστιβάλ να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό και στους σπόνσορές του. Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι σε όλα τα διαλείμματα ανάμεσα στα συγκροτήματα υπήρχαν παρεμβάσεις από το promotion γνωστής εταιρίας μπύρας, με έναν speaker που ζητούσε από τον κόσμο να χορέψει, παίζοντας μόνιμα στο repeat το Seven Nation Army, προκειμένου να ανακαλύψει τα πιο “κεφάτα” άτομα ανάμεσα στο κοινό, με αντάλλαγμα προωθητικά δώρα, ήταν σχετικά ενοχλητικό. Μία πιο διακριτική παρουσία εκ μέρους των sponsors θα λειτουργούσε καλύτερα τόσο για τη διοργάνωση, όσο και για τους ίδιους.

 

LIVE/170624-eject-2017-day-1/ejekt-day-one-2017-9.jpg

Σχετικά άρθρα