ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram

Fat White Family - Live @ Rockwave Festival, Greece

 

"Η μοναδική μπάντα του φετινού Rockwave

που θα μπορούσε να γεννήσει στο κοινό ερωτήματα"

 

Φτάνοντας στην Μαλακάσα συνειδητοποιεί κανείς για πολλοστή φορά ότι αποτελεί το ιδανικό σκηνικό για να στήσει κάποιος ένα festival. ‘Ομορφη φύση, μεγάλη έκταση για να διασκορπιστούν τα περίπτερα που συμπληρώνουν την φεστιβαλική εμπειρία, πράσινο που σε συνθήκες καύσωνα όπως αυτές που ζήσαμε το Σάββατο 2 Ιουλίου μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο όσον αφορά την μείωση των υψηλών θερμοκρασιών. Παρ’όλο που ο υδράργυρος στο θερμόμετρο και στο Terra Vibe παρέμενε σκαρφαλωμένος σε τρομακτικό ύψος, δεν θα ήθελα καν να φαντάζομαι τον εαυτό μου να παρακολουθεί lives επί επτά ώρες σε έναν αντίστοιχο τσιμεντοστρωμένο φεστιβαλικό χώρο.

Ωστόσο, μπαίνοντας, πήραμε την πρώτη κρυάδα από την διαμόρφωση του όμορφου αυτού χώρου. Μπροστά από την κυρίως σκηνή υπήρχε κλεισμένη με μπάρες η έκταση που προορίζεται για τους κατόχους των VIP εισιτηρίων, οι περισσότεροι από τους οποίους προφανώς δεν ενδιαφέρονταν τόσο να παρακολουθήσουν την εμφάνιση των Fat White Family ώστε να βρεθούν εγκαίρως στο Terra Vibe. Ένας χώρος που από τη μία είναι θεμιτό να υπάρχει, από την άλλη, ήταν τόσο μεγάλος ώστε να δημιουργεί ένα διόλου ευκαταφρόνητο άδειο από κόσμο έδαφος ανάμεσα στο συγκρότημα και στο κοινό που είχε έρθει για να το παρακολουθήσει. Σκοτώνοντας κατά συνέπεια την όποια περίπτωση να δημιουργηθεί κλίμα ενθουσιασμού από νωρίς, αφού και φαν της μπάντας να είσαι, μάλλον δύσκολο να χορέψεις όταν βλέπεις τα μέλη της με το κιάλι και μπροστά σου δεν υπάρχει κανείς.

Όσον αφορά την ίδια την μπάντα (και ειδικά μια μπάντα όπως οι Fat White Family που τους αρέσει ιδιαίτερα να έρχονται κοντά στον κόσμο) η συγκεκριμένη χωρική διάταξη καθιστούσε την όποια αλληλεπίδραση με το κοινό πρακτικά αδύνατη.

 

LIVE/170707-rockwave-festival/170707-fatwhitefamily_001.jpg*Photo by Afroditi Zaggana

 

Tο set άνοιξε με το crowd pleasing Touch The Leather, με τον Saul Adamczewski στα φωνητικά και τον frontman Lias Kaci Saoudi να συνοδεύει τα υπόλοιπα μέλη παρατηρώντας το κοινό με ξινισμένο ύφος κάνοντας squatting. Συνεχίστηκε με τα πιο γνωστά κομμάτια του συγκροτήματος, τα περισσότερα από το πρώτο τους album “Champagne Holocaust” του 2013 και όχι από το πιο πρόσφατο “Songs for Our Mothers” όπως θα περίμενε κανείς ίσως. Συγκεκριμένα, από το album του 2016 έπαιξαν μόνο τα Whitest Boy On The Beach και Tinfoil Deathstar. To setlist ήταν μικρό και σφιχτό, όπως συνηθίζουν οι FFW και περιελάμβανε τα ακόλουθα κομμάτια:

 

1. Touch the Leather

2. Cream of the Young

3. I Am Mark E. Smith

4. Bomb Disneyland

5. Tinfoil Deathstar

6. Garden of the Numb

7. Whitest Boy on the Beach

8. Wild American Prairie

Πιστεύουμε ωστόσο ότι η προσθήκη των Satisfied και Hits Hits Hits θα είχε δώσει μεγαλύτερο μουσικό εύρος και ίσως αυτή την διεστραμμένη disco αισθητική που ήταν το στοιχείο μας έλειψε από την εμφάνισή τους.

 

LIVE/170707-rockwave-festival/170707-fatwhitefamily_003.jpg*Photo by Afroditi Zaggana

 

Η δεύτερη έκπληξη ήταν ότι πάνω στη σκηνή του Rockwave Festival εμφανίστηκαν πέντε και όχι έξι μέλη. Αυτός που έλειπε ήταν η δεύτερη κιθάρα, που τα τελευταία χρόνια είναι ο ψηλός Adam Harmer, αφήνοντας έτσι τον Saul Adamczewski με το καθήκον να γεμίσει τον ηχητικό χώρο με την Vox του. Σίγουρα αυτό κόστισε στο συγκρότημα πόντους όσον αφορά τις δυναμικές. Στην σελίδα των Fat White Family o Harmer αναφέρεται κανονικά ως μέλος, καθώς όμως το συγκρότημα δεν ήρθε στη χώρα μας εν μέσω κάποιου tour δυστυχώς δεν μπόρεσα να εξακριβώσω διαδικτυακά ποια είναι η σύνθεση με την οποία παίζουν τώρα.

Αυτό που σίγουρα δεν ήταν έκπληξη ήταν ότι ο frontman Lias Kaci Saoudi εμφανίστηκε όπως συνηθίζει χωρίς μπλούζα και καθ’όλη τη διάρκεια του live δεν αποχωρίστηκε το κουτάκι της μπίρας του. Είχε το γνώριμο ύφος του υπερόπτη αλκοολικού/ ναρκομανούς αν και για την παρθενική του αθηναϊκή εμφάνιση (ελπίζω να ακολουθήσουν και άλλες) προτίμησε να κινηθεί πάνω στη σκηνή σε πιο νωχελικούς ρυθμούς. Δεν απευθύνθηκε στο κοινό παρά μόνο για τον απαραίτητο χαιρετισμό.

 

LIVE/170707-rockwave-festival/170707-fatwhitefamily_004.jpg*Photo by Afroditi Zaggana

 

Γενικά η μπάντα παρέδωσε μια εμφάνιση στην οποία υπερίσχυαν τα slacker στοιχεία της έναντι του punk. Αυτό όσον αφορά την κινητικότητα και την δυναμική γιατί στο σημείο αυτό πρέπει να πούμε ότι πρόκειται για μια μπάντα που και μόνο οι στίχοι της, ο εσκεμμένα “άτεχνος” τρόπος παιξίματος, η εμφάνιση των μελών της, ο ήχος των drums της, αποτελεί την πεμπτουσία του punk. Τίποτα από όλα αυτά δεν έλειπε από το live των FFW στη Μαλακάσα. Εικάζω ότι αν η μπάντα έπαιζε άλλη ώρα και σε κλειστό χώρο θα είχε μια πιο επιθετική παρουσία. Ένα στοιχείο που έλειψε ωστόσο ήταν το δέσιμο μεταξύ των μουσικών που άλλες φορές στα lives τους συνωστίζονται ο ένας πάνω στον άλλον δημιουργώντας στη σκηνή μια φρενιασμένη ατμόσφαιρα. Καμία τέτοια έκρηξη δεν ήρθε στην Μαλακάσα και ο καθένας από τους Fat White Family φαινόταν περισσότερο κλεισμένος στην ατομική του σφαίρα παρά μέλος μιας trashy αδελφότητας. Ίσως οι συνεχείς αλλαγές μελών έχουν αρχίσει να τους επηρεάζουν. Ακόμα και ο αδελφός του Lias, Nathan Saoudi, του οποίου το Korg θα θέλαμε να ακούγεται αρκετά πιο δυνατά, φαινόταν να έχει το σώμα του στραμμένο αντίθετα από τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας

 

LIVE/170707-rockwave-festival/170707-fatwhitefamily_005.jpg*Photo by Afroditi Zaggana 

 

Όποιος είναι εξοικειωμένος με το σύμπαν του συγκροτήματος γνωρίζει ότι πρόκειται για έναν περίεργο κόσμο στον οποίο μουσικά η country και τα blues αναμειγνύονται με το punk αλλά και την pop δημιουργώντας ένα ιδιόμορφο funk’n’ roll. Οι FFW σχηματίστηκαν το 2011 στο Λονδίνο και για μπάντα με εξαετή παρουσία έχουν αλλάξει πολλά μέλη. Αυτό εν μέρει οφείλεται στο ότι πολλά από αυτά είχαν συχνές περιπέτειες που αφορούν κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ. Πιθανόν η απουσία δεύτερης κιθάρας να οφείλεται σε κάποια τέτοια ανακατάταξη μελών. Ο τραγουδιστής του συγκροτήματος έχει σπουδάσει σε μία από τις καλύτερες σχολές καλών τεχνών της χώρας για να καταλήξει στη συνέχεια άστεγος. Ο Adamczewski μπήκε πρόσφατα σε κλινική αποτοξίνωσης από την ηρωίνη και το drug habit του συνεχίζεται. Γενικά η μπάντα δεν σταματά να τονίζει την καλή της σχέση με τις καταχρήσεις, τόσο με τις δηλώσεις της όσο και με την εικόνα της, την οποία θα μπορούσε στην καλύτερη περίπτωση να χαρακτηρίσει κανείς ως ατημέλητη και στην χειρότερη ως βρόμικη και προσβλητική. Ακριβώς όπως μπορεί να είναι και το ίδιο το punk rock. Την ίδια στιγμή όμως πρόκειται για ένα συγκρότημα που δεν σταματά να αρθρώνει πολιτικό λόγο, να μιλάει για την ιστορία, την ακροδεξιά, τους Ναζί, την πολιτική κατάσταση στην Βρετανία, πως είναι να είσαι νέος, φτωχός, άστεγος, ταλαντούχος και καλλιτέχνης στην Γηραιά Αλβιώνα. Δεν κρύβει ότι είναι εθισμένη στα ναρκωτικά, βρόμικη και συγχυσμένη, γιατί αν είσαι όλα όσα αναφέρθηκαν στην προηγούμενη πρόταση, μάλλον θα είσαι και τα επόμενα. Πρόκειται για μια από τις μπάντες που δύσκολα συναντάς πια, μια μπάντα που το performance της είναι οι ίδιες οι ζωές των μελών της. Για μια μπάντα που και μόνο η εμφάνισή της είναι μια πολιτική δήλωση. Και όλα αυτά χωρίς να διεκδικεί δάφνες αυθεντικότητας, κάτι που στο rock’n’roll ήταν πάντα άχρηστο εξάλλου. Είναι όμως πλήρως αυθεντική και όχι άλλο ένα εταιρικό κατασκεύασμα.

Δεν είναι τυχαίο που είναι η μόνη μπάντα που στο φετινό Rockwave κατάφερε να αφήσει τους κριτικούς και μια μερίδα του κοινού να αναρωτιούνται. Και το να θέτει κανείς ερωτήματα σημαίνει να εξερευνά λίγο περισσότερο, τόσο την μουσική, όσο και τον κόσμο.

Προφανώς η μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου προτιμά τις καλογυαλισμένες εμφανίσεις συγκροτημάτων όπως οι Placebo ή καλλιτεχνών όπως ο Silvert Hoyem στις οποίες δεν ξεφεύγει ούτε νότα, όλα ακούγονται όπως στο album, όλες οι κινήσεις επί σκηνής έχουν μελετηθεί και το κοινό ξέρει όλα τα τραγούδια. Φυσικά εννοείται ότι και αυτές οι χειρουργικά επαγγελματικές εμφανίσεις πρέπει να υπάρχουν, είναι όμως απαραίτητο να υπάρχουν και μπάντες που να μας θυμίζουν ότι σκοπός του rock and roll ήταν και είναι να κάνει το κοινό να σοκάρεται, να απορεί, να γιουχάρει ή να χτυπιέται μπροστά στη σκηνή και όχι μόνο να έχει κάτι να ακούει ως ραδιοφωνική μουσική υπόκρουση στο αυτοκίνητό του.

 

LIVE/170707-rockwave-festival/170707-fatwhitefamily_006.jpg*Photo by Afroditi Zaggana

 

*Ευχαριστούμε τη διοργανώτρια εταιρία για την πρόσκλησή τους να καλύψουμε το φετινό Rockwave Festival.

Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει άρθρο με όλες τις εντυπώσεις μας από τις τρεις μέρες του φεστιβάλ.  

 

Photos: © Afroditi Zaggana Photography 

Venue: Terra Vibe 

Date: 01.07.2017

Σχετικά άρθρα