ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram

Depeche Mode, Raveonettes – Live @ Terra Vibe, Athens

Είμαστε λιγο περίεργο συναυλιακό κοινό εδώ στην Ελλάδα.

Την Τετάρτη 17 Μαίου, οι Depeche Mode έπαιζαν στο Terra Vibe. Αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο όνομα που επισκέπτεται τη χώρα μας φέτος, ξαφνικά γίνεται πολύ λιγότερο σημαντικό επειδή (1) έχουν ξανάρθει μερικές φορές και (2) η πρόγνωση έδειχνε βροχή. Ειδικά για το τελευταίο διάβασα στο διαδίκτιο σχόλια του τύπου «Θα πρέπει να ντρέπονται στη Didi γιατί θα κάνουν το live με βροχή και δεν το ακυρώνουν», «αίσχος να γίνει στο Terra Vibe». Και πολλά ακόμα ευχάριστα...

Και εμείς σκεφτόμαστε οτι σε όλες τις συναυλίες και φεστιβάλ που έχουμε παρευρεθεί σε Βορειοευρωπαικές χώρες αν δεν βρέξει ανάβουμε λαμπάδα. Αλλά συνήθως βρέχει. Και περνάμε τέλεια και πάλι.

Φτάσαμε λοιπόν στη Μαλακάσα κατά τις 19.30. Αρκετό περπάτημα και πολύς ο κόσμος στην είσοδο, σε μία ουρά που παραδόξως κινούνταν αρκετά γρήγορα. Ο χώρος ήταν χωρισμένος σε 5 κατηγορίες (Golden Standing, 2 Pitch, 2 VIP). Το γεγονός σε συνδυασμό με τον λιγότερο του αναμενόμενου κόσμου έκανε τις συνθήκες τέλειες. Χαλαρότητα, καλή ορατότητα της σκηνής και χώρος να χορέψει κανείς.

 

LIVE/170523-depeche-mode-terra-vibe/170523-Depeche-Mode-Terra-Vibe-4.jpg

 

Στις 20.15 ανεβαίνουν στη σκηνή οι Raveonettes. Μία κορυφαία μπάντα για support, η εμφάνιση της οποίας έχει ήδη ξεχαστεί. Ο ήχος ήταν καλός και οι ίδιοι έπαιξαν όσο καλά μπορούν (αρκετά δηλαδή), αλλά σίγουρα το φως της ημέρας και το τεράστιο (για αυτούς) venue δρουν ως αποτρεπτικοί παράγοντες για τη δημιουργία της ατμόσφαιρας που τους πρέπει. Με αποτέλεσμα η εμφάνισή τους σχεδόν να αγνοηθεί από τον περισσότερο κόσμο, με εξαίρεση έναν πρόσκαιρο ενθουσιασμό για το πιο βαρετό κομμάτι τους, Love In A Trashcan.

Μισή ώρα περίπου διάλειμμα και ήρθε η ώρα για τους Depeche Mode, οι οποίοι ήταν στην ώρα τους πάνω στη σκηνή. Κρατούσαμε μικρό καλάθι για αυτή τη συναυλία, καθώς η αποδοτικότητά τους onstage είναι φθίνουσα με την πάροδο των ετών. Από τα προηγούμενα live τους στο Terra Vibe, στις εμφανίσεις τους που ήμασταν παρόν σε ευρωπαικά φεστιβάλ, όπως πχ το Rock Werchter.

Το live ξεκίνησε με το Going Backwards από το νέο άλμπουμ. Η είσοδος του Gahan έφερε φυσικά κύματα ενθουσιασμού. Ο ίδιος στέκονταν στο πίσω μέρος της σκηνής, ένα επίπεδο πάνω από τους άλλους με το τεράστιο video wall από πίσω του να μας αφήνει να βλέπουμε σχεδόν αποκλειστικά την σιλουέτα του να χορεύει με τον ιδιαίτερο τρόπο που μας έχει συνηθίσει. Καταπληκτική εικόνα πραγματικά. Ο ήχος ήταν τέλειος, ο ίδιος τραγουδούσε με υπέρμετρο πάθος και εμείς αρχίσαμε να υποψιαζόμαστε οτι η πραγματικότητα ίσως ξεπεράσει τις προσδοκίες μας!

 

LIVE/170523-depeche-mode-terra-vibe/170523-Depeche-Mode-Terra-Vibe-1.jpg

 

Στη συνέχεια ακολούθησε το (μέτριο) So Much Love, πριν μπούμε στην αληθινή ουσία με το Barrel Of A Gun. Και από εκεί και πέρα, η ποιότητα του live παρέμεινε σταθερά σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ένας Gahan απολαυστικότατος, με πάθος και απίστευτη ενέργεια, δεν σταματούσε να χορεύει, να πηγαινοέρχεται στη σκηνή και στις εξέδρες που είχαν στηθεί ανάμεσα στο κοινό. Ζούσε πραγματικά την κάθε στιγμή, τον κάθε στίχο, και μαζί του και εμείς. Σε στιγμές σκεφτόμασταν εντυπωσιασμένοι το πόσο μοναδικός performer είναι, και ας τους έχουμε δει αρκετές φορές στο παρελθόν. Αιχμαλώτισε τα βλέμματα και την προσοχή όλων μας, ακριβώς όπως είχε γίνει και σε εκείνο το κορυφαίο live στο ΟΑΚΑ το 2001.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στον Martin Gore, ο οποίος πέρα από τις παικτικές του ικανότητες, τραγούδησε τα κομμάτια που του αναλογούν με πάρα πολύ πάθος. Ειδικά στο Question Of Lust, σχεδόν μόνος του, κατάφερε και μας παρέδωσε μία από τις καλύτερες στιγμές της βραδιάς.

 

LIVE/170523-depeche-mode-terra-vibe/170523-Depeche-Mode-Terra-Vibe-2.jpg

 

Συνολικά έπαιξαν 17 κομμάτια στην κανονική διάρκεια, κλείνοντας με το Never Let Me Down Again, με το κοινό να συμμετέχει σύσσωμο στην χαρακτηριστική κίνηση των χεριών δεξιά-αριστερά που καθοδηγεί ο Gahan. Πριν από αυτό, θα λέγαμε ως καλύτερες στιγμές τα Everything Counts, Stripped, Wrong.

Μετά από λίγα λεπτά, οι Depeche ανέβηκαν ξανά στη σκηνή, με το Somebody και τον Gore, το Walking In My Shoes, το tribute στον Bowie με το Heroes, πριν το κλείσιμο με extended εκτελέσεις των I Feel You και Personal Jesus.

 

LIVE/170523-depeche-mode-terra-vibe/170523-Depeche-Mode-Terra-Vibe-3.jpg

 

LIVE/170523-depeche-mode-terra-vibe/170523-Depeche-Mode-Terra-Vibe-5.jpg

 

Εν κατακλείδι, θεωρώ κρίμα το οτι αυτή τη συναυλία δεν την ευχαριστήθηκαν ακόμα περισσότεροι επισκέπτες (από τους περίπου 15χιλ που διαβάσαμε). Απρόσμενα, οι Depeche έκαναν το δεύτερο καλύτερο live που έχουμε δει, μετά από εκείνο του 2001. Μας δώρισαν μία βραδιά, που πραγματικά δεν θα μπορούσε να ήταν καλύτερη...

 

LIVE/170523-depeche-mode-terra-vibe/170523-Depeche-Mode-Terra-Vibe-6.jpg

 

LIVE/170523-depeche-mode-terra-vibe/170523-Depeche-Mode-Terra-Vibe-7.jpg

 

*Ευχαριστούμε πολύ την C. Alossi Photography για την άδεια χρήσης του φωτογραφικού υλικού. Για περισσότερες φωτογραφίες από την συγκεκριμένη, αλλά και άλλες, συναυλίες, μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα ή το προφίλ στο facebook.

 

Depeche Mode Setlist Terra Vibe, Malakása, Greece 2017, Global Spirit Tour

 

Venue: Terra Vibe. Μαλακάσα

Date: 17.05.2017

Σχετικά άρθρα