ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram

Thurston Moore - Rock n Roll Consciousness

Rate
9
RECOMMENDED

O Thurston Moore είναι αδιαμφισβήτητα ένας δημιουργικός και επιδραστικός καλλιτέχνης. Έχοντας θητεύσει στο πλευρό του Glenn Branca εξοικειώθηκε με όλες τις τεχνικές που περιλάμβαναν εναλλακτικά κουρδίσματα στην κιθάρα, μεταλλάσσοντας τον ήχο της και εξερευνώντας νέα ηχητικά μονοπάτια. Την εμπειρία αυτή ενσωμάτωσε μαζί με τον Lee Ranaldo, έτερο συνεργάτη στα μουσικά projects του Glenn Branca, στον ήχο των SonicYouth, οι οποίοι κατάφεραν και έκαναν το experimental rock προσβάσιμο στο ευρύ εμπορικό κοινό.

Το 1984 παντρεύτηκε την μπασίστρια και συν-τραγουδίστρια του συγκροτήματος Kim Gordon με την οποία απέκτησε μία κόρη το 1994. Το 2011, το συγκρότημα, έχοντας κυκλοφορήσει 15 studio albums ανακοίνωσε την παύση της ύπαρξής του παράλληλα με την ανακοίνωση του διαζυγίου των Thurston και Kim (διαβάστε την κριτική μας για το άλμπουμ των Body/Head).

Όλα τα μέλη του συγκροτήματος ήταν πάντοτε ανήσυχα μουσικά και εκτός από τις πολυάριθμες δραστηριότητες και κυκλοφορίες τους στα πλαίσια του σχήματος των Sonic Youth ασχολήθηκαν και με διάφορα side projects. Ο Thurston Moore ήδη από τις αρχές των 90's είχε σχηματίσει την βραχύβια μπάντα Dim Stars, το 1995 κυκλοφόρησε το πρώτο solo album με το όνομά του, “Psychic Hearts”, ενώ το 2007 κυκλοφόρησε το περισσότερο ακουστικό “Trees Outside The Academy”. Η διάλυση των Sonic Youth βρήκε τον Moore να κυκλοφορεί το album “Demolished Thoughts”, ενώ το 2013 δημιούργησε την σύντομης διάρκειας μπάντα Chelsea Light Moving, κυκλοφορώντας ένα ομότιτλο album.

Το 2014 έχοντας κάνει ένα πέρασμα από την black metal μπάντα Twilight κυκλοφόρησε το album “The Best Day”, έχοντας καταλήξει στο βασικό σχήμα το οποίο χρησιμοποιεί έκτοτε, το οποίο αποτελείται από τον Steve Shelley (Sonic Youth) στα drums, τον James Sedwards (Nought) στην κιθάρα και την Debbie Googe (My Bloody Valentine) στο μπάσο.

Τα τελευταία χρόνια, ο Thurston Moore έχει εγκατασταθεί στην Αγγλία, μία κίνηση που αντικατοπτρίζει την απογοήτευση, όπως έχει επανειλημμένα ο ίδιος δηλώσει, για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Thurston Moore άλλωστε συχνά τον τελευταίο καιρό, όπως και παλιότερα, βγάζει έντονα πολιτικό λόγο είτε συμμετέχοντας στο BDS movement, προσπαθώντας να αποτρέψει τους Radiohead να πραγματοποιήσουν τη συναυλία που τελικά έδωσαν στο Tel Aviv, είτε υποστηρίζοντας την προεκλογική καμπάνια του υποψηφίου για την προεδρία του Δημοκρατικού κόμματος, Bernie Sanders.

Παρά τα σχεδόν εξήντα του χρόνια, ο Thurston Moore είναι διαρκώς δημιουργικός και πολυάσχολος και καταφέρνει και παραδίδει πολύ αξιόλογες κυκλοφορίες, όπως το πρόσφατο “The Best Day”. Δεδομένου ότι το επίπεδο του προηγούμενου album του ήταν πολύ υψηλό και καθώς συχνά το αποτέλεσμα των solo album του Moore έχει υπάρξει άνισο στο παρελθόν, είχα μία σχετική ανησυχία για το αποτέλεσμα του του φετινού του album, “Rock n Roll Consciousness”.

Οι πρώτοι ήχοι του Exalted, που ανοίγει το album είναι ιδιαίτερα γνώριμοι, το κούρδισμα της κιθάρας του Thurston είναι τόσο αναγνωρίσιμο, και μετά από μία σύντομη εισαγωγή το κομμάτι παίρνει ρυθμό, όχι έντονο, αλλά μυστηριακό και μελαγχολικό, ρέει ομαλά μέχρι να εμφανιστεί μία πολύ όμορφη μελωδία στην κιθάρα, η οποία παραπέμπει λιγότερο στον γνώριμό του ήχο.

Το μουσικό αποτέλεσμα έχει δικό του χαρακτήρα και καθώς φαίνεται ότι η χημεία μεταξύ των μελών του συγκροτήματος έχει λειτουργήσει, παρόλο που οποιοδήποτε project του Moore είναι δύσκολο να μην φέρει έντονα τα χαρακτηριστικά του ιδίου. Όπως για παράδειγμα η έντονη κορύφωση που πραγματοποιείται στα μέσα του δωδεκάλεπτου album opener, ανεβάζοντας τον ρυθμό του κομματιού μέχρι ο Thurston να τραγουδήσει τους πρώτους στίχους, μιλώντας για εξύψωση και πνευματική άνοδο, διατηρώντας αυτό το tempo έως ότου οι ρυθμοί ξαναπέσουν και το κομμάτι να σβήσει, κατά τον τρόπο που είχε ξεκινήσει.

Οι στίχοι είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντες σε όλα τα κομμάτια του album, όπως στο δεύτερο κομμάτι, Cusp όπου ο Moore τραγουδάει στίχους για την αγάπη, πάνω σε ένα μουσικό στρώμα που αποτελείται από θορυβώδεις κιθάρες και ένα διαρκές ρυθμικό pattern εμπλουτισμένο με πολλά rolls. Αγάπη όχι αναγκαστικά στοχευμένη σε ένα άτομο, αλλά περισσότερο μια καθολική έννοια με πνευματικές επεκτάσεις, μια μυστικιστική πανανθρώπινη έννοια. Το κομμάτι σε όλη τη διάρκειά του δε χάνει ούτε στιγμή την αίσθηση διαρκούς κίνησης και αποτελεί μία ένα καλό δείγμα που της δεινής συνθετικής ικανότητας του Moore.

To Turn On είναι ένα ακόμα κομμάτι που ξεπερνάει σε διάρκεια τα δέκα λεπτά και έχει στοιχεία που θυμίζουν τόσο ορισμένα κομμάτια από “The Best Day”, όσο και κομμάτια από την “New York Trilogy” εποχή των Sonic Youth. Δομικά αποτελείται από πολλά τμήματα, με διαφορετικές δυναμικές, διαφορετικές ταχύτητες, άλλοτε μελωδικά άλλοτε θορυβώδη. Οι εναλλαγές μεταξύ των τμημάτων είναι αριστουργηματικές και οι κορυφώσεις που δημιουργεί ο Moore με την μπάντα του αν και γνώριμες, δεν σταματάνε ποτέ να είναι συναρπαστικές.

Το Smoke ODreams αποτελεί ίσως το πιο ευθύ κομμάτι του δίσκου, καθώς απαρτίζεται από δύο μέρη. Το πρώτο, mid-tempo, μελωδικό, με ψυχεδελικούς στίχους και γνώριμα ακόρντα, το δεύτερο πιο έντονο, οδηγείται σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνύπαρξη των δύο κιθαρών, οι οποίες έχουν διακριτά διαφορετικό ύφος, αποδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο που έχουν παίξει τα υπόλοιπα μέλη του σχήματος στη διαμόρφωση των κομματιών του “Rock n Roll Consciousness”. Το κομμάτι κλείνει όπως είχε ξεκινήσει, περιγράφοντας εικόνες σκιών σε πόλεις.

Το Aphrodite αποτελεί το τελευταίο κομμάτι του επίσημου release του album και ξεκινά με έντονες ηχητικές αντηχήσεις, δισ-αρμονίες και με μία στιβαρή rhythm, βασισμένη σε μία γεμάτη μπασσογραμμή που δεσπόζει μέχρι το τέλος του κομματιού. Ο Thurston για άλλη μία φορά στο album δίνει μία ανεπαίσθητη μυστικιστική ερωτική χροιά στους στίχους του και αφού τους τραγουδήσει επιδίδεται μαζί με τον James Sedwards σε ένα διαρκές crescendoπαραμορφώσεων στις κιθάρες τους. Μετά την τελευταία κορύφωση, επανέρχεται το αρχικό μοτίβο του κομματιού, με τον ρόλο της φωνής να έχουν πάρει οι θορυβώδεις κιθάρες, κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο ιδανικά το album.

Η έκδοση του “Rock n Roll Consciousness” σε βινύλιο, περιλαμβάνει download code για το κομμάτι που είχε κυκλοφορήσει νωρίτερα το 2017 ο Thurston Moore, το πολύ καλό Cease Fire, που τελικά δεν  συμπεριλήφθηκε στην tracklistτου album (διαβάστε την ανακοίνωσή μας εδώ).

Συνολικά, το “Rock n Roll Consciousness” είναι ένα ολοκληρωμένο έργο, με μεγάλο βαθμό ηχητικής και αισθητικής συνεκτικότητας ανάμεσα στα κομμάτια, κάτι το οποίο δεν ίσχυε σε τόσο έντονο βαθμό σε όλες τις παλιότερες κυκλοφορίες του Thurston Moore.

Με το “Rock n Roll Consciousness” ο Thurston Moore αποδεικνύει πως όσα χρόνια και να περάσουν όχι μόνο δε χάνει τη δημιουργικότητά του, αλλά συχνά καταφέρνει και μας παραδίδει έργα αντάξια των καλύτερων στιγμών της καριέρας του.

Fiction Records, April 28, 2017

 

Σχετικά άρθρα

Banner
Banner