ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram

Dekmantel 2017 - ClockSound Preview

Το φεστιβάλ Denkmantel αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγες μέρες στο Άμστερνταμ. Θα διαρκέσει 5 ημέρες, αρχίζοντας στις 2 Αυγούστου, κατά τις οποίες το πρόγραμμα είναι γεμάτο με μικρές ή μεγαλύτερες φυσιογνωμίες της ηλεκτρονικής σκηνής.

Δίπλα σε καθιερωμένους καλλιτέχνες, όπως ο Jeff Mills, o Omar S, o Robert Hood, θα παίξουν μουσικοί, οι οποίοι έχουν κερδίσει την προσοχή του κοινού τα τελευταία χρόνια, όπως η Lena Willikens, ενώ δεν λείπουν οι πιο διακριτικές, αλλά επιδραστικότατες παρουσίες των Das Ding και Wolfgang Voigt (Gas), τον οποίο είχαμε δει πριν λίγο καιρό στο MaerzMusik Festival στο Βερολίνο.

 

LIVE/170802-denkmantel-ams-2017/denkmantel-2017-clocksound-preview-05.jpg
Οι συναυλίες και τα πάρτυ θα γίνουν σε διάφορες τοποθεσίες στην πόλη, ενώ η κεντρική σκηνή θα είναι στο Amsterdamse Bos.

Το φεστιβάλ ανοίγει με μια συναυλία με έργα του Steve Reich, με την σύμπραξη του σχήματος Slagwerk Den Haag: "Pendulum Music", "Clapping Music", "Mallet Quartet", "Music for Mallet Instruments, Voices and Organ" και βέβαια το "Drumming".

 

 

Γραμμένο αποκλειστικά για κρουστά, το έργο έχει μεγάλη διάρκεια και αποτελεί ένα από τα μνημεία της μινιμαλιστικής δημιουργίας των τελευταίων δεκαετιών. Με διάρκεια άνω της ώρας και με patterns που αλλάζουν σταδιακά αλλά έντονα, η σύνθεση προσφέρει στον ακροατή την δυνατότητα να γνωρίσει τις δυνατότητες των κρουστών, να συγκεντρωθεί στον ρυθμό και να απολαύσει μια διαλογιστική εμπειρία.


Το πλήθος των συμμετεχόντων καλλιτεχνών δημιουργεί την προσδοκία να γνωρίσει κανείς νέα σχήματα και καλλιτέχνες. Παρακάτω μερικές από τις συμμετοχές, που έχουμε ήδη λόγους να περιμένουμε με ενδιαφέρον:

Floating Points

Με παρουσία από το 2008, ο μουσικός και νευροεπιστήμονας Sam Shepherd, κυκλοφόρησε μόλις το 2015 το πρώτο Studio Album έχει ωστόσο δώσει γοητευτικά δείγματα με παλιότερες δουλειές

 Wolfgang Voigt (Gas)

Ένας από τους βασικούς συντελεστές της Kompakt Records, ο W. Voigt συμβολίζει την συνέχεια της ηλεκτρονικής μουσικής παράδοσης της Κολωνίας.Actress

Δύσκολα ξεχνιέται το άλμπουμ "RIP" του Actress και το αγωνιωδώς κινούμενο σκοτάδι στο κομμάτι A Shadow From Tartarus:

 


Ο μουσικός έχει διαμορφώσει έναν αναγνωρίσιμο χαρακτήρα και συνεργάζεται με την Ninja Tune. Η εμφάνισή του στο Φεστιβάλ θα είναι μια ευκαιρία να ακούσουμε την πρόσφατη εξέλιξή του.

 

LIVE/170802-denkmantel-ams-2017/denkmantel-2017-clocksound-preview-05.jpg


Omar S

Αν ρωτήσει κάποιος τι είναι το Detroit Techno, μια καλή απάντηση θα ήταν μερικά δείγματα της δουλειάς του Omar S.

 

 

Κατά βάση στεγνός και απλός, βρίσκει τον τρόπο να υπονοήσει και μια δεύτερη εντύπωση και να μίξει τον ρυθμό και την ακρίβεια με το συναίσθημα.

Jeff Mills & Tony Allen

Με συνεχή παρουσία για 25 χρόνια, ο Jeff Mills είναι ταυτισμένος με το Detroit Techno. Παρ΄όλα αυτά δεν ανακυκλώνει μόνο παλιά κατορθώματα, αλλά έχει επιχειρήσει συνεργασίες, στις οποίες συναντιέται ο ήχος του με άλλες μουσικές πραγματικότητες. Πριν περίπου δέκα χρόνια συνέπραξε με συμφωνική ορχήστρα, ενώ τώρα δουλεύει με τον κρουστό Tony Allen.

 


Robert Hood

Άλλος ένας εκπρόσωπος της σκηνής του Detroit. Μέλος των Underground Resistance, θεωρείται ο πατέρας του Minimal Techno. To 1991 ίδρυσε το label Hardwax, ενώ για την εμφάνιση του στο Denkmantel μας προετοιμάζει με αυτό το Podcast:

 

 

LIVE/170802-denkmantel-ams-2017/denkmantel-2017-clocksound-preview-05.jpg

 

Marcel Dettmann

Eίναι dj στο Berghain στο Βερολίνο για περισσότερο από είκοσι χρόνια.
Εδώ μια σύντομη συνέντευξή του:

 

 

και ένα παλιότερο mix:

 Legowelt

Φτιάχνει μουσική από τις αρχές της δεκαετίας του '90, με εμφανείς επιρροές από την σκηνή του Detroit, αλλά και από μουσικούς όπως ο Μ-ziq και Aphex Twin. Ο Ολλανδός Legowelt έχει δημιουργήσει ωραίες συνθέσεις, με ισορροπία και γούστο:Lena Willikens

Χαρακτηριστική νέα φυσιογνωμία στον χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής, με έντονη δράση τα τελευταία χρόνια και ένα αρκετά επιμελημένο στυλ.

 

 

Η Γερμανίδα dj είναι από τις πιο εξελισσόμενες παρουσίες αυτή την περίοδο.

Αν πολλοί από τους παραπάνω μουσικούς είναι μια καλή σύνδεση του φεστιβάλ με το ήδη μακρό παρελθόν της ηλεκτρονικής μουσικής, η Willikens μπορεί πιθανόν να μας φέρει πίσω στο παρόν.

 

Θα θέλαμε εδώ να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα την Jessica και το τμήμα επικοινωνίας του Dekmantel για την πρόσκλησή τους, έστω και τελευταία στιγμή, για να καλύψουμε για πρώτη φορά το κορυφαίο αυτό φεστιβάλ.

Μείνετε συντονισμένοι τις επόμενες ημέρες για την εξέλιξη του φεστιβάλ στο Αμστερνταμ.

Εισιτήρια ημερήσια είναι ακόμα διαθέσιμα εδώ.

 

LIVE/170802-denkmantel-ams-2017/denkmantel-2017-clocksound-preview-05.jpg

Σχετικά άρθρα

Banner
Banner