ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram

Arcade Fire – Reflektor

Rate
6

Είναι περιπτώσεις που θέλεις να εκφράσεις μια άποψη αλλά αναρωτιέσαι αν θα θεωρηθείς ψευτο-εναλλακτικός. Για παράδειγμα, θεωρώ ότι το «Πολίτης Κέιν» δεν αξίζει να θεωρείται μία από τις 5 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Επίσης, δεν μου αρέσουν τα βιβλία του Χέρμαν Χέσσε (όπως τον γράφουν οι ελληνικές μεταφράσεις!) ή ότι μπορώ να σκεφτώ τουλάχιστον 10 καλύτερους κιθαρίστες από τον Jimmy Page. Ναι, μπορώ! Μία τέτοια περίπτωση λοιπόν είναι και το review που ακολουθεί. Για το λόγο αυτό συνεχίστε να διαβάζετε με δική σας ευθύνη, καθώς θα ειπωθούν άκρως ανατρεπτικές σκέψεις.

Παραδέχομαι πως ο πρόλογός μου ήταν κάπως πομπώδης. Ήθελα όμως να δημιουργήσω ένα αίσθημα αναμονής για το τι θα ακολουθήσει. Αίσθημα το οποίο θα μπορούσε να καλύψει ενδεχομένως ένα αδιάφορο κείμενο. Marketing For Dummies λέει το γνωστό κίτρινο βιβλίο. Το διάβασαν σίγουρα όλο οι Arcade Fire, ίσως και 2-3 φορές, ώστε να καταλάβουν τι τους λένε αυτοί οι νέοι κουστουμάτοι τύποι από την Capital Records ή την Universal, όπως μάθαμε από το Billboard.

Ομολογώ πως είναι από τις λίγες φορές που περιμένω τόσο καιρό και τόσο πολύ κάτι τόσο μέτριο. Το Reflektor αποδείχτηκε το πιο αδύναμο άλμπουμ των Arcade Fire, συνεχίζοντας την πτωτική τάση που επιδεικνύουν από το Neon Bible και έπειτα. Είναι όμως μία αριστουργηματική δουλειά εκ μέρους του James Murphy!

Εν μέσω αποδοκιμασιών λοιπόν εξηγώ. Μουσικά ο ήχος είναι ότι πιο φρέσκο κυκλοφορεί τώρα, αν βέβαια με το τώρα εννοούμε την εποχή όπου κυριαρχούν τα μαλλιά περμανάντ, πουκάμισα με βάτες και παντελόνια μέχρι το λαιμό (βλ επίσης Random Access Memories, AM, Comedown Machine). Βέβαια, τα 80s στοιχεία προσφέρονται με μία επίσης φρεσκότατη 2005 LCD Soundsystem αισθητική, όπως αναφέρουμε και πιο κάτω. Και οι απίστευτες μελωδίες που είχαμε αγαπήσει σε προηγούμενα άλμπουμ, όπως στο Funeral, λείπουν χάριν πιο ρυθμικών και χορευτικών σημείων.

Ο δίσκος καταφέρνει σε κάθε άκουσμα να ενθουσιάζει στην αρχή. Το ομώνυμο θεωρώ ότι είναι από τα καλύτερα κομμάτια της μπάντας ως τώρα. Το We Exist είναι επίσης πάρα πολύ καλό. Έπειτα όμως η κατάσταση, ενώ έχει κάποια σκαμπανεβάσματα, σταδιακά κάνει τον ακροατή να χάσει το ενδιαφέρον. Το αποκορύφωμα του φαινομένου θεωρώ συμβαίνει στα Awful Sound και It’s Never Over, τα οποία είναι τόσο αδιάφορα που καταφέρνουν να με αποκόψουν εντελώς από την ακρόαση. Τόσο που ούτε τα ωραία Porno και Afterlife δεν καταφέρουν να με επαναφέρουν.

Από την άλλη πλευρά είναι εμφανές πως ο Murphy ακολούθησε την οδό του overproduction για να καλύψει τις συνθετικές αδυναμίες και τα καταφέρνει ΤΕΛΕΙΑ. Η δουλειά του στο Reflektor είναι τόσο εντυπωσιακή που παραλίγο να παραβλέψω το γεγονός της συνθετικής μετριότητας. Δεν είναι όμως μόνο η παραγωγή. Ακούγοντας κάποιος LCD Soundsystem γίνεται αμέσως αντιληπτό από τα beats, τα πλήκτρα, τα rhythmic patterns κτλ πως μετά την παρέμβασή του τα κομμάτια ήταν αγνώριστα και δικά του. Αυτή είναι η εντύπωση που αποκομίζει κανείς.

Φυσικά θεωρώ κακή την απόφαση του διπλού άλμπουμ. Με τα μισά κομμάτια, θα σχηματιζόταν μία σαφώς καλύτερη εικόνα. Αςκάνουμελοιπόνέναδιάλλειμακαιναθυμηθούμετισημαίνειδιπλόάλμπουμμενόημα: The Beatles (White Album), The Wall, London Calling, Songs in The Key of Life, Mellon Collie & The Infinite Sadness, Use Your Illusion κτλκτλ

Επανέρχομαι στο θέμα του Reflektor και προσθέτω πως μόλις τελείωσε μία από τις ακροάσεις του μπήκε αυτόματα στο player μου το Do I Wanna Know? (Arcade Fire - Arctic Monkeys αλφαβητικά) και αμέσως χαμογέλασε το αυτί μου! Ξύπνησα από το λήθαργο! Και σκέφτηκα πως οι Arcade Fire είναι από τις μπάντες όπου κάθε άλμπουμ είναι χειρότερο από το προηγούμενο. Όσο χαμηλώνει όμως η ποιότητα τόσο πιο δημοφιλείς γίνονται! Αυτό είναι κατόρθωμα. Όχι όμως της μπάντας αλλά της μουσικής βιομηχανίας. Ναι, αυτής που απεχθάνονταν οι ίδιοι πριν από 6 χρόνια τραγουδώντας MTV what have you done to me, set me free, I can’t breathe etc

Τέλος, θεωρώ πως η οποιαδήποτε αρνητική άποψη για το νέο δίσκο γίνεται δευτερεύουσας σημασίας όταν κάποιος δει live τους Arcade Fire. Τους θεωρώ από τις καλύτερες συναυλιακές μπάντες της εποχής μας. Η ενέργεια που μεταδίδουν κάνει το κοινό να διασκεδάζει πραγματικά και σίγουρα το Reflektor θα λειτουργεί άψογα live.

Merge Records, 29.09.2013

 

Σχετικά άρθρα