ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram

Οι Heliocentrics στο Gazarte στις 9 Δεκεμβρίου

Το 2017 σηματοδοτεί δέκα χρόνια από την κυκλοφορία του ντεμπούτου άλμπουμ των Heliocentrics “Out There” (Now-Again Records, 2007) ενώ μέσα σε αυτή τη χρονική περίοδο η πολυσυλλεκτική κολεκτίβα από το Λονδίνο (Malcolm Catto: ντραμς & παραγωγή, Jake Ferguson: μπάσο, Adrian Owusu: κιθάρες, Jack Yglesias: πολυ-οργανίστας) προχώρησε στην παραγωγή αντίστοιχων μουσικών πονημάτων (8 στούντιο albums & 1 soundtrack) με την ίδια περιέργεια, αγάπη και συνέπεια για τα διάφορα μουσικά genres που διακλαδίζονται από το αιωνόβιο δέντρο της jazz μουσικής και κουλτούρας με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδόκιμο για κάποιον να κατονομάσει με ακρίβεια το είδος της μουσικής του συγκεκριμένου group.

Οι συνεργασίες των Heliocentrics, με αξιολογότατους μουσικούς όπως τον Mulatu Astatke, τον οποίο θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ζωντανά στο επερχόμενο Winter Plisskën Fesival το Δεκέμβριο, τoν Lloyd Miller περίφημο Αμερικανό μουσικό της jazz και ιδιαίτερα γνωστό ως ερευνητή της παραδοσιακής μουσικής του Ιράν και του Αφγανιστάν και φυσικά τον γνωστό και μη εξαιρετέο Νιγηριανό σαξοφωνίστα Orlando Julius, μεταξύ άλλων, επιβεβαιώνουν την αειθαλή πρόθεση του group να δοκιμάσει την αυτοσχεδιαστική του ιδιοσυγκρασία με καλλιτέχνες που έχουν διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα εντός και εκτός του στούντιο και να κινηθούν κατ’ αυτόν τον τρόπο σε μονοπάτια μεταξύ της Ethio-jazz, της free-jazz, της avant-garde, της Afro-funk, της phych-jazz, του hip-hop, των ταινιών της δεκαετίας του ‘60 και γιατί όχι του Kraut-rock. Πέρσι κυκλοφόρησαν το "From The Deep" (διαβάστε εδώ την κριτική μας).

 

 

Ακούγοντας κανείς τις παραγωγές της μπάντας την τελευταία δεκαετία ή αν κάποιος είχε την πραγματική τύχη να βρεθεί σε live τους θα διαισθανόταν σίγουρα ότι το μουσικό περιεχόμενο της δουλειάς τους είναι κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα της χημείας μεταξύ των μελών του group και της γλώσσας που χρησιμοποιούν, η οποία είναι στη βάση της αυτοσχεδιαστική. Δεν είναι τυχαίο ότι ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνούν επί σκηνής ή στο στούντιο, όπως άλλωστε έχουν δηλώσει και οι ίδιοι στο παρελθόν, είναι σχεδόν τηλεπαθητικός.

Παρακινούμενοι από την ενέργεια του ήλιου, που διακατέχει τους ίδιους όταν παίζουν ζωντανά και με δύο πρόσφατες αλλά αρκετά αξιόλογες κυκλοφορίες στις αποσκευές τους, το “A World of Masks” (Soundway Records, 2017) και το original soundtrack του Αγγλικού ντοκιμαντέρ “The Sunshine Makers” (OST, Soundway Records, 2017) έρχονται στην Αθήνα και στο Gazarte στις 9 Δεκεμβρίου για να παρουσιάσουν το πρόσφατο υλικό τους καθώς και υλικό από προηγούμενες δουλειές τους μαζί με την προσθήκη των Raven Sean Bush στο βιολί, Daniel John Montagu Smith στην κιθάρα, Thomas Neville John Hodges στα πλήκτρα και synths και φυσικά την ιδιαίτερη Barbora Patkova στα φωνητικά ή οποία συμμετείχε στον τελευταίο τους δίσκο.

Παρότι η μουσική των Heliocentrics δεν είναι “everyone’s cup of tea” και απευθύνεται στον απαιτητικό ακροατή, ωστόσο το να παρακολουθήσει κανείς ζωντανά μια παρέα από μουσικούς χαμαιλέοντες να ξεπηδούν από το ένα μουσικό είδος στο άλλο με αξιοζήλευτη δεξιοτεχνία και να “ταξιδέψει” μαζί τους σε κόσμους σαν αυτούς που έφτιαχνε κάποτε με τη δική του μουσική ο Sun Ra ή πιο πρόσφατα ο DJ Shadow ή ο Gaslamp Killer (και οι 2 αμφότεροι έχουν συνεργαστεί μαζί τους) αποτελεί μοναδική ευκαιρία που χωρίς καμία αμφιβολία δεν θα αφήσει το Αθηναϊκό κοινό ανικανοποίητο.

 

Event on Facebook

Εισιτήρια μέσω Viva.gr

 

171111-the-heliocentrics-gazarte-live-9-december-01

 

Διαβάστε και την ανακοίνωση της Doledrums:

 

“Restless, marauding and cacophonous” Mojo

“There's something about being a band unstuck in time that makes the question of aging and consistency almost beside the point” Pitchfork

“The Heliocentrics’ old-school commitment to their art is as precious as their music is magnificent” The Quietus

The Heliocentrics. Το group που... "αγνοεί" τη διαφορετικότητα ανάμεσα στα εναλλακτικά είδη μουσικής και... "καταργεί" τα μουσικά όρια, για πρώτη φορά στο gazarte με την πλήρη σύνθεσή του!

Από την πρώτη κιόλας συμμετοχή στο album "The Outsider" της DJ Shadow το 2006, έχουν παρουσιάσει πλήθος δίσκων που κινούνται μεταξύ jazz, hip-hop, phsych, krautrock και musique concrete ενώ στις συνεργασίες τους συναντά κανείς κορυφαία ονόματα από διαφορετικές μουσικές σκηνές, από τον Mulatu Astake μέχρι τον Gaslamp Killer. Στους fans τους συγκαταλέγονται prestigious περσόνες όπως ο Madlib και ο David Axelrod.

Η πηγαία ικανότητα του group να "χειρίζεται" τη μουσική διαισθητικά και παρορμητικά προέρχεται από την επιθυμία τους να μην εγκλωβίζονται σε μουσικές νόρμες και διαδικασίες δημιουργίας. Ήδη από τη σύστασή τους, ο ήχος τους ήταν προϊόν του live αυτοσχεδιασμού. Αυτή η μουσική προσέγγιση είναι που δημιουργεί τον ιδιαίτερο μουσικό ήχο και ταυτότητα του group. Για τους Heliocentrics τίποτα δεν είναι προκαθορισμένο.Τα πάντα συμβαίνουν επί τόπου. Στο συγκεκριμένο χώρο, με τους συγκεκριμένους ανθρώπους, τη συγκεκριμένη στιγμή.

Μετά από μία δεκαετία ενδελεχούς μουσικής εξερεύνησης και περιπέτειας το group έχει αναπτύξει έναν καθοριστικό "δεσμό" τον οποίο αποκαλούν μεταξύ τους "σχεδόν μία μορφή τηλεπάθειας με μουσικές εναλλαγές τις οποίες θα ήταν σχεδόν αδύνατο να εξηγήσουμε...".

Η "ζεστή", μελωδική φωνή της Barbora Patkova, συναντά τα δίχως όρια grooves της μπάντας σε ένα live που μας οδηγεί σε "ανεξερεύνητες μουσικές διαστάσεις".

To Σάββατο 9 Δεκεμβρίου, στην καρδιά του χειμώνα, οι Heliocentrics ανεβάζουν τη θερμοκρασία από το Main Stage του gazarte με κομμάτια από το τελευταίο album τους "A World Of Masks" (2017, Soundway Records) καθώς και με αγαπημένα κομμάτια από ολόκληρη τη μουσική τους διαδρομή.

Ένα κορυφαίο live από ένα θρυλικό group.

Barbora Patkova, vocals
Jake Ferguson, bass
Malcolm Douglas Catto, drums
Jack Yglesias, congas/ organ
Adrian Maurice Owusu, guitar
Raven Sean Bush, violin
Daniel John Montagu Smith, guitar
Thomas Neville John Hodges, electronics /keys

 

171111-the-heliocentrics-gazarte-live-9-december-01

Σχετικά άρθρα

Banner
Banner