ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram

James Blake @ Electronic Beats Festival, Budapest

Σε συνέχεια της επίσκεψής μας στη Βουδαπέστη επιστρέψαμε στο τόπο - όχι του εγκλήματος - αλλά του σύγχρονου συναυλιακού χώρου Millenáris στην πλευρά της Βούδας, εκεί που είδαμε τους Moderat τον περασμένο Μάιο.

LIVE/james-blake-budapest-2014/eb-budapest-general7.JPG

Η διοργάνωση γινόταν από την Electronic Beats της γερμανικής εταιρείας τηλεφωνίας Deutsche Telekom. Η Electronic Beats είναι ένα ειδικό concept φεστιβάλ που διοργανώνει διάφορα event ανά την Ευρώπη και όχι απαραίτητα σε πολύ συνηθισμένες πόλεις (π.χ. στη Λειψία της Γερμανίας, στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας).

Από την πρώτη στιγμή που παραλάβαμε τα Press Pass του live και από την εξυπηρέτηση στο helpdesk καταλάβαμε ότι η όλη φροντίδα του χώρου είχε αναληφθεί από την ίδια την εταιρεία φροντίζοντας κάθε λεπτομέρεια. Από το δωρεάν WiFi έως ειδικά τοποθετημένα κιόσκια με δωρεάν τσάντες, βινύλια, βιβλία κλπ.

Ο συναυλιακός χώρος είχε πολλούς προτζέκτορες που δημιουργούσαν μια 3D ατμόσφαιρα ενώ ο ηχητικός εξοπλισμός και τα φωτορυθμικά ήταν σχεδιασμένα από την παραγωγή της Electronic Beats. Η συνέχεια και η ποιότητα του ήχου στα live έδειξε ότι επρόκειτο για μια άψογα στημένη παραγωγή.

LIVE/james-blake-budapest-2014/eb-budapest-general6.JPG

LIVE/james-blake-budapest-2014/eb-budapest-general5.JPG

Ακόμα και ανάμεσα στα live σετ είχαν DJ's (DJ 9b0 & DJ BOOTH) για να κρατούν ζεστό το κοινό.

LIVE/james-blake-budapest-2014/eb-budapest-general2.JPG

LIVE/james-blake-budapest-2014/eb-budapest-general3.JPG

Οι Βέλγοι Joy Wellboy ξεκίνησαν ακριβώς στις 21:15. Μια νέα μπάντα που δεν είχαμε ακούσει πριν από την ανακοίνωση του live. Είχαμε όμως προλάβει να ακούσουμε τη δουλειά τους η οποία είναι πολύ καλή και με προσδοκίες για το μέλλον.

LIVE/james-blake-budapest-2014/eb-budapest-joy-wellboy1.JPG

Το ντουέτο των Joy Adegoke και Wim Janssens μας θύμισε τους The XX με βάση την παρουσία τους στη σκηνή όπως και με κάποιες επιρροές στον ήχο τους που κυρίως προέρχονταν από το MPC (Music Production Center).

LIVE/james-blake-budapest-2014/eb-budapest-joy-wellboy2.JPG

LIVE/james-blake-budapest-2014/eb-budapest-joy-wellboy3.JPG

Έπαιξαν 45 περίπου λεπτά στα οποία αποζημιώσαν το, λίγο εκείνη την ώρα, κοινό με την πολύ καλή εμφάνισή τους παίζοντας κομμάτια όπως τα Birds και Lay Down Your Blade.

LIVE/james-blake-budapest-2014/eb-budapest-joy-wellboy4.JPG

LIVE/james-blake-budapest-2014/eb-budapest-joy-wellboy6.JPG

Με βάση τα γούστα μας, μετά από το live του Blake, ήταν η αμέσως πιο σημαντική εμφάνιση του φεστιβάλ.

LIVE/james-blake-budapest-2014/eb-budapest-general4.JPG

Στη συνέχεια και στις 22:15 βγήκαν στη σκηνή οι Βρετανοί Zoot Woman. Το ηλεκτρονικό γκρουπ αποτέλεσε αφορμή να μαζευτεί πιο πολύς κόσμος στην αίθουσα με αρκετούς φαν τους. Δυναμικό το live τους, χωρίς όμως να έχουν καμιά επικοινωνία με το κοινό. Θα έλεγα ότι αδύναμο τους σημείο είναι φωνή του Johnny Blake ενώ η synth - electronica μουσική τους χωρίς να είναι κάτι το ιδιαίτερο μας κράτησε σε καλή διάθεση.

LIVE/james-blake-budapest-2014/eb-budapest-zoot-woman1.JPG

LIVE/james-blake-budapest-2014/eb-budapest-zoot-woman2.JPG

LIVE/james-blake-budapest-2014/eb-budapest-zoot-woman3.JPG

LIVE/james-blake-budapest-2014/eb-budapest-zoot-woman4.JPG

Ακολουθώντας το πρόγραμμα με ακρίβεια ελβετικού ρολογιού ο James Blake με τους μόνιμους συνεργάτες του Ben Assiter (Drums) Rob McAndrews (Guitar / Sampler) εμφανίστηκαν στη σκηνή στις 23:35.

LIVE/james-blake-budapest-2014/eb-budapest-james-blake3.JPG

LIVE/james-blake-budapest-2014/eb-budapest-james-blake4.JPG

Έχοντας την τύχη να παρακολουθήσω για 6η φορά τον James Blake ζωντανά θεωρώ ότι είναι από τους λίγους καλλιτέχνες που σε κάθε live εκτελεί τα κομμάτια με διαφορετικό τρόπο και ξεχωριστούς αυτοσχεδιασμούς.

LIVE/james-blake-budapest-2014/eb-budapest-james-blake5.JPG

LIVE/james-blake-budapest-2014/eb-budapest-james-blake2.JPG

LIVE/james-blake-budapest-2014/eb-budapest-james-blake6.JPG

LIVE/james-blake-budapest-2014/eb-budapest-james-blake8.JPG

LIVE/james-blake-budapest-2014/eb-budapest-james-blake10.JPG

Το ταλέντο του είναι αστείρευτο και το ευχάριστο είναι ότι όπως μας ενημέρωσε έχει το νέο του δίσκο έτοιμο, από τον οποίο έπαιξε το κομμάτι Radio Silence (λογικά πρέπει να είναι η πρώτη φορά που παρουσίασε ζωντανά κομμάτι από τη νέα του δουλειά).

LIVE/james-blake-budapest-2014/eb-budapest-james-blake7.JPG

LIVE/james-blake-budapest-2014/eb-budapest-james-blake9.JPG

Ο James Blake συμπεριλαμβάνεται στους καλλιτέχνες για τους οποίους η γνώμη μας δεν γίνεται να είναι αντικειμενική. Σε κάθε περίπτωση η γενικότερη αναγνώριση αποτελεί ένδειξη της σημαντικότητάς του. Καταφέρνει να κρατάει χαμηλό προφίλ και σίγουρα δεν πρέπει να σταματάει να δουλεύει ποτέ.

Στο live του κατάφερε με ευκολία και με τα εκκωφαντικά μπάσα να μας εκπλήξει ακόμα μια φορά θετικά με τους αυτοσχεδιασμούς και τις φωνητικές δυνατότητές του.

Είναι αξιοσημείωτο για όσους δεν τον έχουν δει από κοντά να πούμε ότι το Live Experience του Blake και της μπάντας του είναι στάθμες πιο δυνατό και δυναμικό από τις στούντιο εκδόσεις των κομματιών του.

LIVE/james-blake-budapest-2014/eb-budapest-james-blake11.JPG

LIVE/james-blake-budapest-2014/eb-budapest-james-blake12.JPG

Ξεκίνησε, όπως συχνά κάνει, με τα Air & Lack Thereof και CMYK. Με τη μεγάλη του επιτυχία Limit To Your Love (όπου μην ξεχνάμε ότι είναι διασκευή κομματιού της Feist) έκανε έναν εξαιρετικό σχεδιασμό κατά τον οποίο - και με διάθεση χιούμορ - διαπιστώσαμε ποιοι πραγματικά εκτιμούν τη μουσική του και ποιοι όχι!

Στη συνέχεια και μετά τα εξαιρετικά Klavierwerke και Voyeur μας έδωσε μια ιδέα από το νέο του δίσκο με την πρεμιέρα - όπως ο ίδιος μας δήλωσε - του Radio Silence. Μας άρεσε και μας άφησε σε θετική αναμονή για τη νέα του δουλειά.

Στη συνέχεια ακούσαμε τα Life Round HereRetrograde και The Wilhelm Scream ενώ στο Measurements αποχώρησε η μπάντα του για να μας προσφέρει μια απίστευτη ακαπέλα εκτέλεση. Στο τέλος του κομματιού ο ίδιος λούπαρε τη φωνή του και άφησε το χώρο με το loop για 1-2 λεπτά.

LIVE/james-blake-budapest-2014/eb-budapest-james-blake14.JPG

Ένα μοναδικό live έφτασε στο τέλος του και μας πρόσθεσε ακόμα μια αξέχαστη συναυλική εμπειρία με τον Blake κατά τη διάρκεια της πιο ώριμης περιόδου της καριέρας του εως τώρα.

Το κλείσιμο με τον βρετανό παραγωγό James Holden ήταν ότι έπρεπε για να κρατηθεί το κοινό στο φεστιβάλ μέχρι τέλους αλλά και για όσους βέβαια ήρθαν στο φεστιβάλ ειδικά για αυτόν. Ο παραγωγός μας προσέφερε σε ζωντανή εκτέλεση το σετ του και ήταν τόσο υποβλητικός που μετά το τέλος του του live του το κοινό φώναζε για 10 περίπου λεπτά το όνομά του χωρίς όμως ο καλλίτέχνης να επιστρέψει για encore!

LIVE/james-blake-budapest-2014/eb-budapest-james-holden1.JPG

LIVE/james-blake-budapest-2014/eb-budapest-james-holden3.JPG

LIVE/james-blake-budapest-2014/eb-budapest-james-holden4.JPG

LIVE/james-blake-budapest-2014/eb-budapest-james-holden2.JPG

Ήταν μια εξαιρετική βραδιά κατά την οποία είδαμε πολύ καλά live και βρεθήκαμε σε μια άψογα προετοιμασμένη διοργάνωση από την Electronic Beats.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους κύριους Laci από την Βουδαπέστη και Philipp από το Βερολίνο από την παραγωγή και το τμήμα τύπου της Electronic Beats που μας επέτρεψαν να καλύψουμε το event.

LIVE/james-blake-budapest-2014/eb-budapest-general1.JPG

Η Βουδαπέστη για αρκετούς λόγους είναι ένας βολικός και προσιτός προορισμός για βρεθεί κανείς και να παρακολουθήσει καλλιτεχνικά γεγονότα. Η πόλη και ο κόσμος της εκτιμούν παραδοσιακά την τέχνη και σίγουρα θα προτείναμε στους αναγνώστες μας να συνδυάσουν κάποια συναυλία με την επίσκεψή τους στην πανέμορφη αυτή πόλη.

Σχετικά άρθρα

Banner
Banner