ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram

The 1975 – A Brief Inquiry Into Online Relationships

Rate
8.5
RECOMMENDED

Λίγο πριν το κλείσιμο της χρονιάς λέτε οι 1975 να κυκλοφόρησαν το άλμπουμ της χρονιάς;

Αν όχι, σίγουρα μιλάμε για μια από τις κορυφαίες επιλογές σε λίστες που θα μας απασχολήσουν σύντομα... Ο ενθουσιασμός από τα πρώτα ακούσματα πάντως δε "δύναται" να κοπάσει τις τελευταίες μέρες.

Και πώς να κοπάσει όταν αυτά τα τρομερά παιδιά, που τόλμησαν να ονομάσουν πριν δύο χρόνια άλμπουμ "I Like It When You Sleep, for You Are So Beautiful yet So Unaware of It", συνοδευόμενο με το αντίστοιχο κορυφαίο ομώνυμο τραγούδι, κυκλοφορούν - κατ' ελάχιστο - κομμάτια όπως τα I Like America & America Likes Me, How To Draw/ Petrichor, Give Yourself A Try, The 1975, TooTimeTooTimeTooTime χωρίς "έλεος" και in our faces, αποδεικνύοντας ότι για ακόμα μια φορά η ανοδική τους πορεία όχι μόνο έχει απόλυτα νόημα, αλλά και ουσία, αφού κάθε φορά κυκλοφορούν και καλύτερο άλμπουμ στη μέχρι στιγμής μουσική τους καριέρα.

Οι Βρετανοί από το Manchester αποτελούν μια από τις λίγες σύγχρονες ποπ μπάντες για τις οποίες το Νησί μπορεί να υπερηφανεύεται. Προσφέρουν απλόχερα και με δεξιοτεχνία την ποπ όπως θα θέλαμε να ακούμε σήμερα, με δόσεις απαραίτητης διαφοροποιημένης δημιουργικότητας, τόσο μουσικά και ενορχηστρωτικά, όσο και στιχουργικά θίγοντας κακώς κείμενα της σύγχρονης εποχής.

Η εξέλιξη του δίσκου είναι υποδειγματική. Σε όλη του τη διάρκεια σου κρατά την προσοχή με διαφορετικό τρόπο, και με μουσικές "μεταπτώσεις" οι οποίες στο σύνολό τους συνιστούν ένα μεγάλο δίσκο. Στο φοβερό του ξεκίνημα στα τέσσερα πρώτα κομμάτια, σε κάνουν να απορείς σαν τον "Τι έγινε ρε παιδιά;" Σπύρο Παπαδόπουλο στους Απαράδεκτους, με την ευφορική διάθεση που προκύπτει να μη έχει ταβάνι... 

Ακολουθεί η τριάδα του Love It If We Made It, της μπαλάντας του Be My Mistake και του gospel Sincerity Is Scary, κομματιού προετοιμασίας της διάθεσης για το κορυφαίο του δίσκου, και λογικά επηρεασμένο από τον Joseph Beuys, I Like America & America Likes Me. Σε αυτό το σημείο κράτησα την αναπνοή μου και σκέφτηκα...

The 1975 are a wonderful band.

Από κει και πέρα ο Matty Healy και η παρέα του κάνουν ότι θέλουν - και γιατί όχι? - να γράψουν ένα "musicless" κομμάτι - ιστορικό ενός ανθρώπου, που δικαιολογεί όσο πιο άμεσα γίνεται τον τίτλο του δίσκου: "A Brief Inquiry Into Online Relationships". Ειλικρινά, ανάμεσα στο μεγαλείο τη μουσικής και της πολύ καλής φωνής του Matthew, το κυρίως απαγγελτικό The Man Who Married A Robot / Love Theme ακούστηκε με μια απρόσμενη μουσικότητα.

"Musicless Music".

Στα υπόλοιπα 5 κομμάτια του ωριαίου δίσκου η μπάντα δημιουργεί περνά στο τελευταίο θεματικό μέρος και το Inside Your Mind με αναφορές στον Morrissey,

Σε πιο χορευτική και ίσως απλοϊκή διάσταση το It's Not Living (If It's Not With You), ακολουθούμενο από το Surrounded By Heads And Bodies που μου θύμισε πολύ τον S. Carey.

Mine και I Couldn't Be More In Love, I Always Wanna Die (Sometimes) με τους 1975 να θυμίζουν σε πιο εσωτερικές στιγμές μιας πιο σοφτ ποπ και να δίνουν ένα τόνο "σβησίματος" στον δίσκο με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να κλείνει με τρόπο που διαφεύγει τη προσοχής.

Οι 1975 είναι μια μπάντα που καλύπτει με μεγάλη επιτυχία την ανάγκη του κοινού για φρέσκια και με σαφείς 80's αναφορές ποπ μουσική. Στην Interscope / Polydor Records φαίνεται ότι το έχουν εκτιμήσει ανάλογα κάτι που φαίνεται από την πολύ καλή υποστήριξη που τους παρέχουν.

Η παραγωγή αψεγάδιαστη από τα ίδια μέλη της μπάντας, Matthew Healy και George Daniel. Αν και από την Αγγλία, οι μουσικές αναφορές τους στην αμερικάνικη μαύρη μουσική είναι παρούσες στο νέο τους δίσκο, κάτι που δείχνει ότι αναζητούν και πράγματα και εκτός της δικής τους μουσικής παράδοσης.

Οι 1975 έχουν το magic touch για να ανταποκριθούν στις high-end απαιτήσεις του ανάλογου κοινού και δη στους φαν τους, συμπεριλαμβανομένου και του υπογράφοντα. 

Polydor Records, 30.11.2018

 

Σχετικά άρθρα