ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram
Parov Stelar - The Demon Diaries

Parov Stelar - The Demon Diaries

Rate
8

O Αυστριακός Parov Stelar, κατά κόσμον Marcus Füreder, έκανε πάλι το θαύμα του. Ο σπεσιαλίστας της electro swing έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια, είτε από τα decks είτε από το στούντιο, να δημιουργήσει δική του σχολή. Σαμπλάρει και ρεμιξάρει αριστοτεχνικά ήχους μιας άλλης εποχής, που όμως ακούγονται τόσο φρέσκοι, ενώ δεν παύει να δημιουργεί μοναδικά κομμάτια πρωτότυπου ηλεκτρονικού ήχου.

Επέστρεψε, λοιπόν, με 24 δυνατά κομμάτια σε ένα deluxe άλμπουμ με πολλές εκπλήξεις, twists και ενδιαφέρουσες συμμετοχές. Αυτή η δουλειά περιέχει τα πάντα, από τον χαρακτηριστικό "ήχο Parov Stelar", που ο δεξιοτέχνης του δεν παύει να εξελίσσει και να απογειώνει, μέχρι τις μελαγχολικές downtempo εκτελέσεις.

Και το μουσικό ταξίδι στον κόσμο του Αυστριακού ξεκινά. Το γρήγορο μπιτ του Demon Dance σε κάνει να καταλάβεις, με κλειστά μάτια, ότι πρόκειται για Parov Stelar.

Και εκεί που έχεις προετοιμαστεί για ένα τρελό πάρτι με τον «χορό των δαιμόνων», να και η πρώτη έκπληξη. Ο Parov, μάλλον, ανυπομονεί να μας δείξει όλες τις δεξιότητές του στον ήχο και έτσι μας δίνει σαν δεύτερο κομμάτι το Keep This Burning Fire. Αισθαντικά, δυνατά φωνητικά και πλούσιος ήχος που δίνουν μια πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει στο δεύτερο μέρος αυτής της δουλειάς.

Το πρώτο μέρος συνεχίζει με τη φωνή του Timothy Auld. Ποπ στυλ με smooth φωνητικά στα Hooked On You και Hit Me Like A Drum. Το κέφι ανάβει για να κορυφωθεί με τα old swings Clap Your Hands και Don’t Mean A Thing. Το δεύτερο, να μου το θυμηθείτε, προορίζεται για το νέο Chambermaid Swing.

Σαν ακόμη μια παραπομπή σε παλιότερο κομμάτι ηχεί στα αυτιά μου και το I Need L.O.V.E.. Θυμίζει αρκετά το Love του Stelar. Κινείται στον ίδιο ξεσηκωτικό ρυθμό και το βλέπω σύντομα να δεσπόζει στα airplay charts του καλοκαιριού. Εγώ, πάντως, θα το συμπεριλάβω σίγουρα στη φετινή συλλογή των διακοπών μου.

Το Green Frog, ενώ ξεκινάει ως μια πολλά υποσχόμενη σύνθεση, ρέπει προς την υπερβολή. Μέτριο κομμάτι κατά τη γνώμη μου, αλλά σίγουρα θα "φορεθεί" πολύ. Το πρώτο μέρος συνεχίζει στο ίδιο τέμπο και κλείνει με την club εκδοχή του Hit Me Like A Drum.

Τι έχει να προσφέρει το πρώτο μέρος του Demon Diaries; Χορό, ξεφάντωμα, πάρτι και γνήσιο Parov Stellar. Καθόλου άσχημα για ένα καλοκαίρι που τώρα ξεκινά!

Οι πιο μελαγχολικοί τύποι θα εκτιμήσουν το δεύτερο μέρος, όπου οι τόνοι πέφτουν. Η μυστηριακή φωνή της Claudia Kane στο Six Feet Underground, ίσως ενός από τα καλύτερα κομμάτια αυτής της δουλειάς, μας καλωσορίζει σε έναν άλλο κόσμο: πιο downtempo, εξίσου δυναμικό αλλά περίεργα σκοτεινό, με μόνη λάμψη εκείνη του The Sun, αυτού του τόσο αισιόδοξου hit που μπορείς να ακούς σε λούπα κάθε μέρα, όλη μέρα.

Πολύ καλό είναι το Walk Away με τη φωνή της Anna F., ενώ δεν μπορώ να αφήσω εκτός το Golden Arrow με τη λατρεμένη φωνή της Lilja Bloom, που ο Stelar δεν παραλείπει ποτέ από τις δουλειές του. Αρκεί να θυμηθούμε τον δίσκο του "Coco" (2009), όπου η μαγευτική της φωνή μας ταξίδευε, ανάμεσα στα άλλα, με το ομώνυμο τραγούδι.

Για το τέλος, ο Parov μας φυλάει ένα deep house σβήσιμο με το ρεμίξ του Keep This Fire Βurning και το The Lonely Trumpet.

Με τέτοιο νέο μουσικό "οπλοστάσιο", έχουμε να περιμένουμε πολλά από τον Parov Stelar στις 15 Ιουλίου, στο Ejekt Festival. Ελπίζουμε πως θα μας δικαιώσει, όπως άλλωστε έχει κάνει και προηγούμενες φορές, όπως και πέρσι στο Γκάζι.

Etage Noir, 01.05.2015

Σχετικά άρθρα

Banner
Banner