ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram

Four Tet - New Energy

Rate
7

Στο άτυπο residency του Kieran Hebden, γνωστού και ως Four Tet, στο “σαλονάκι” του Plastic People στο Shoreditch, πριν δώσει και αυτό τη θέση του σε ακόμα ένα ακόμα απρόσωπο κτίριο με γραφεία, η εντύπωση αλλά και κινητήρια δύναμη των set, που ο ίδιος επεδίωκε, βασιζόταν στη ηχητική πολυμορφία και στην αποφυγή της ταμπέλας.

Ο Kevin Saunderson παντρευόταν με τους Souls of Mischief και ο Burial με τους 13th Floor Elevators σχηματίζοντας ένα παζλ αυθεντικού freestyle. Στην μέχρι τώρα καριέρα του είναι φανερό πως ακριβώς αυτό κυνήγησε. Ξεκινώντας με ένα όμορφο μπλέξιμο ακουστικών οργάνων με ρομποτικά synths και breaks (που άστοχα κονσερβοποιήθηκε ως folktronica) στα “Pause” και “Rounds” τα ίδια layers που τον ανέδειξαν, σε συνδυασμό την τάση του Four Tet για εμφανίσεις και Dj sets, του επέτρεψαν να βάζει κατά βούληση άλλες φορές τη στολή του παραγωγού (James Yorkston, Roketnumbernine) του remixer (Anti Pop Consortium, Neneh Cherry) και άλλες του συνεργάτη (Burial, Daphni), δημιουργώντας μια φόρμουλα που τον ώθησε να κάνει μια μίνι έκπληξη/στροφή στο “ There Is Love In You”.

Ένα release με σαφώς πιο clubing αισθητική που έσπρωξε και αυτό με τη σειρά του τον Four Tet να παίξει με πιο 4beat τράπουλες στα sets που έγραψε για το Fabric, στο “Pink” αλλά και σε πιο “βρόμικα” μονοπάτια (σαφώς επηρεασμένος από την έκρηξη της Hyperdub τότε) στο “Beautiful Rewind”. To “New Energy” ακούγοντας το κάποιος σε σχέση με τα προαναφερθέντα αποτελεί ίσως μια άτυπη επιστροφή στις ρίζες. Tο αν, από μόνο του, αυτό είναι αρκετό είναι άλλο ζήτημα....

Ο ήχος του δίσκου από την εισαγωγή του μοιάζει αρκετά πιο καθαρός σε σχέση με αυτό που πειραματίστηκε ο Four Tet στις πρόσφατες κυκλοφορίες. Μειωμένος μινιμαλισμός, χαλαροί σε σημείο ambient ρυθμοί, μακριά από τις φιλτραρισμένες λούπες πειρατικών ραδιοφώνων και τα πνιχτά σε ύφος grime φωνητικά.

Η trip hop ατμόσφαιρα των Τwo Thousand Seventeen και LA Trance μπορεί να ακούγεται σαν από άλλη εποχή, όμως βάζει αρκετά εύστοχα τη σφραγίδα στην αισθητική του υπόλοιπου δίσκου. Ακόμα και το Lush σε πιο χορευτικούς ρυθμούς με μια εξαιρετική συνεργασία με τον ήχο του hang κινείται σε πλαίσια αρμονικά χωρίς περιττές στροφές επανάληψης.

Το Scientists καταφεύγει και αυτό σε μια τρομπέτα στο finale ενός οργανικού boogie που ίσως να αποτελεί και μια μικρή γέφυρα με την τεχνοτροπία του “There Is Love In You”. Στο You Are Loved, που για μένα είναι το κομμάτι του δίσκου όπου τα drums θυμίζουν πολύ το αρχικό ξεπέταγμα του Hebden όταν το “Everything Is Allright” υπήρχε σε σχεδόν όλες τις playlists.

To SW9 9SL το βρήκα κομματάκι cheesy, όμως είναι και αυτό που επιστρέφει το δίσκο σε dowbeat μονοπάτια. Η δίχρονη κόρη που μεσολάβησε μεταξύ αμέτρητων tours και εμφανίσεων έχει πιθανόν την τιμητική της στο Daughter με το εξαιρετικό Planets να κλείνει το δίσκο με την afro/ονειρική αισθητική που δίνει ο ήχος του Δυτικοαφρικανικού Kora.

Η αλήθεια είναι ότι το “New Energy” δεν συμβαδίζει ιδιαίτερα με το τίτλο του αφού δεν δίνει και ούτε αποσκοπεί μάλλον να δώσει κάτι καινούργιο. Μας αρέσει όμως που η καμπή αυτή τη στιγμή του Four Tet επιστρέφει σε πιο αιθέρια επίπεδα χωρίς φλυαρίες και πως η παραγωγή του είναι πεντακάθαρη κάνοντας το να ακούγεται αρκετά ευχάριστα. Μένει να δούμε πως θα συνεχιστεί.

Text Records, 29.09.2017

 

Σχετικά άρθρα

Banner
Banner