ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram

SixForNine - SixForNine

Rate
8.5
RECOMMENDED

Έχουμε σχολιάσει αρκετές φορές στο παρελθόν εδώ στο ClockSound την άνοδο της Ελληνικής σκηνής τα τελευταία (λίγα) χρόνια. Το γεγονός δεν γινόταν να μην γίνει αντιληπτό από το κοινό, το οποίο πλέον στηρίζει εγχώρια live και μπάντες πολύ περισσότερο από ότι στο παρελθόν. Και ενώ η προσοχή μας είναι στραμμένη σε πιο garage/psych (π.χ. Acid Baby Jesus, The Noise Figures) ή εναλλακτικούς ήχους (π.χ. Electric Litany, Empty Frame, Fool In The Box), ξαφνικά, και μετά από αρκετές καθυστερήσεις, κυκλοφορεί το πρώτο άλμπουμ των SixForNine.

Ένα χρόνο πριν είχαμε την χαρά να παρακολουθήσουμε αυτή την μπάντα, σε ένα live που μας είχε κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση (το review μας εδώ). Λίγο καιρό μετά έδωσαν στη δημοσιότητα το βίντεο για το πρώτο single του δίσκου, με τον τίτλο Save Me. Τώρα έχουμε στη διάθεσή μας ολόκληρο το άλμπουμ.

Ακούγοντάς το συνέχεια για αρκετές μέρες τώρα, μπορεί κανείς να πει ότι πρόκειται ίσως για την πιο ευχάριστη μουσική έκπληξη φέτος. Με ένα πολύ ιδιαίτερο ήχο, τον οποίο θα περιμέναμε να ακούσουμε ίσως από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το SixForNine έχει να προσφέρει κάτι ξεχωριστό και ιδιαίτερο στο ακροατή. Πρόκειται για ένα άλμπουμ που ωριμάζει γρήγορα, μελωδίες οι οποίες μένουν αμέσως στο μυαλό. Αυτό έχει συνήθως ως αποτέλεσμα να χάνεται γρήγορα το ενδιαφέρον. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, αυτό όχι μόνο δεν γίνεται, αλλά νιώθει κανείς την ανάγκη με κάθε επόμενο άκουσμα να δυναμώσει την ένταση και λίγο παραπάνω. Τόσο που πιστεύω πλέον αν βγω στο δρόμο και φωνάξω «You cannot play with…», όλοι οι γείτονες θα απαντήσουν «Fireeeee» (Sound of Perfection)!

Φρέσκοι heavy ήχοι, όπως πρέπει να παίζονται στην εποχή μας, αναμεμειγμένοι με εναλλακτικά ακούσματα Αμερικάνικου ροκ της Δυτικής ακτής (Seattle, California) αλλά και κάποια πιο progressive περάσματα. Σε κάθε περίπτωση, ο ήχος έχει μια ωριμότητα, την οποία δεν θα περίμενε κανείς από το πρώτο άλμπουμ μιας μπάντας. Και αυτό είναι το αποτέλεσμα τεσσάρων πολύ έμπειρων μουσικών.

Ο Fotis Benardo, μετά από χρόνια πίσω από τα drums, αναλαμβάνει τα φωνητικά, σε ένα ρόλο ο οποίος του ταιριάζει απόλυτα. Αρκετές εναλλαγές, άριστη τεχνική αλλά και πάθος το οποίο γίνεται αντιληπτό από το πρώτο κιόλας άκουσμα.

Ο George Kapa στην κιθάρα, πότε πολύπλοκος, πότε απλός, παρουσιάζει μια πληθώρα από πολύ προσεγμένους ήχους, τεράστιο όγκο, riff που δεν ξεχνάς με τίποτα, αλλά και solo ευδιάκριτα και ταξιδιάρικα, σε μία σύγχρονη μορφή μιας 70s προσέγγισης.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στο μπάσο και τα ντραμς, τα οποία δεν έχουν σε καμία περίπτωση υποστηρικτικό καθαρά ρόλο, όπως παρατηρεί κανείς στην πλειοψηφία των σύγχρονων συγκροτημάτων. Παίξιμο με πολύ χαρακτήρα και νεύρο, αλλά και πάρα πολύ ενδιαφέροντα θέματα από τους Herc Booze και Pete Outfox, μας ανάγκασαν σε στιγμές να γυρίσουμε λίγο πίσω το cdγια να ακούσουμε πάλι κάποιο γέμισμα, κάποιο riff…ή να έχουμε το Hourglass στο repeat κάμποσες φορές, απολαμβάνοντας τα ηχεία να τρεμοπαίζουν στο 3:30!

Κλείνοντας, θα ήταν άδικο να πούμε ότι οι SixForNine είναι απλά ένα από τα καλύτερα σχήματα της εγχώριας σκηνής. Θεωρώ ότι έχουν να προσφέρουν κάτι ξεχωριστό σε έναν ήχο ο οποίος έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον του τα τελευταία χρόνια (εξαιρώντας φυσικά λίγες περιπτώσεις όπως Mastodon, Baroness κτλ). Για το λόγο αυτό, θα συνεχίσουμε να ακούμε το SixForNine για καιρό ακόμα, βλέποντας την μπάντα αυτή να μεγαλώνει.

Αγαπημένα κομμάτια: Hourglass, Sound Of Perfection, 649, Drifted

*Οι SixForNine θα παρουσιάσουν live το άλμπουμ τους στο An Club στις 9 Μαίου, μαζί με τους Ghost Season και Potergeist.

 

reviews/SixForNine_Album_Cover.jpg

 

 

Sixfornine, 01.04.2015

Σχετικά άρθρα

Banner
Banner
Banner