ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram

Dalek - Endangered Philosophies

Rate
8.5

Oι Dälek είναι ένα Αμερικανικό experimental hip hop group από το Newark του New Jersey, του οποίου βάση αποτελεί ο MC Dälek, Will Brooks. Το σχήμα ξεκίνησε τη δραστηριότητά του στα μέσα των 90s και το 1998 κυκλοφόρησε το πρώτο του album "Negro Necro Nekros", το οποίο ξεχώρισε για τον ιδιαίτερο ήχο του. Τέσσερα ακόμα πολύ καλά album ακολούθησαν μέχρι το 2009, με κορυφαίο το "Absence",  στην εταιρία του Mike Patton των Faith No More, Ipecac, μέχρις ότου μετά την αποχώρηση ενός εκ των δύο βασικών μελών του σχήματος Oktopus και την κυκλοφορία ενός ακόμα album to 2010 από το έταιρο βασικό μέλος MC Dälek, το σχήμα να παύσει να υφίσταται για μερικά χρόνια.

Το 2016, ο frontman και βασικός MC του σχήματος Dälek επαναδημιούργησε το σχήμα μαζί με τον DJ rEk, παλιότερο μέλος του σχήματος και τον Mike Manteca. Αποτέλεσμα ήταν το album "Asphalt For Eden" το οποίο συνέχισε την καλή παράδοση των προηγούμενων album του σχήματος και έθεσε τις βάσεις για την κυκλοφορία του πιο πρόσφατου, όγδοου κατά σειρά album τους "Endangered Philosophies", με το ίδιο line up.

Ο ήχος του "Endangered Philosophies" και η ταξινόμησή του στην κατηγορία του hip hop ενδεχομένως να ξενίσει τον μέσο ακροατή, καθώς το συγκρότημα  δεν θυμίζει καθόλου ένα μέσο hip hop συγκρότημα. Η μουσική βασίζεται σε industrial ηχους και κιθαριστικά drones, τα οποία μάλιστα έχουν οδηγήσει στο να χαρακτηριστεί ο ήχος τους και ως shoegaze hip hop, ενώ χρησιμοποιεί μία εκτενή ηχητική παλέτα samples που ξεφεύγει από τα αυστηρά προκαθορισμένα όρια του είδους. Σημείο αναφορά με το μουσικό αυτό είδος αποτελεί μόνο το ραπάρισμα του MC Dälek και η θεματολογία που κατά κύριο λόγο σχετίζεται με πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι μειονότητες.

Το εναρκτήριο Echoes Of...  και πρώτο single του album, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κομματιού που περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω στοιχεία. Μουσική βάση που απαρτίζεται από παραμορφωμένους ήχους κιθάρας, καθαρά ρυθμικά drums και στίχοι που αναφέρονται σε δολοφονημένους μαύρους ακτιβιστές, Martin Luther King Jr., Malcolm X, Medgar Evers και Fred Hampton. Τη στοιχειωμένη ατμόσφαιρα του εναρκτήριου κομματιού ακολουθεί η γαλήνια εισαγωγή του Weapons, η οποία θυμίζει περισσότερο trip hop παρά hip hop. Στο ραπάρισμά του ο Dälek σχολιάζει, μεταξύ άλλων, το θάνατο του Eric Garner, ο οποίος δολοφονήθηκε με πνιγμό κατά τη σύλληψή του το 2014 ως ύποπτος λαθρεμπορίας τσιγάρων, από αστυνομικούς στη Νέα Υόρκη. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Dälek δεν μένει σε μία στείρα κριτική απέναντι στον ρόλο της αστυνομίας και της εξουσίας αλλά σχολιάζει "A brainwashed public elects inept government…More than troubling".

Η κοινωνική θεματολογία συνεχίζεται στο Few Understand, όπου ο Dälek εκφράζει την ανάγκη για αυτοβελτίωση "Mind sharpened and honed, becomes a lethal weapon, Essential essence in tone seems to be effective", ενώ η μουσική παραμένει ήπια ηχητικά αν και πιο ανήσυχη ρυθμικά. Στο Son Of Immigrants, το οποίο συνδυάζει έξυπνα τόσο ονειρικούς ηλεκτρονικούς ήχους και γεμάτα μπάσα, όσο και ήχους κιθάρας με reverb, o Dälek  παρουσιάζει τα βιώματά του "Son of Immigrants Seen my Pops surrounded by cops with guns drawn", αλλά αντιμετωπίζει τα ρατσιστικά ζητήματα μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα ""I'm your worst nightmare, Educated and born here". Σε πολλά σημεία του album γίνεται λόγος για τη διανόηση όχι μόνο ως μέσο αυτοβελτίωσης αλλά και τον μοναδικό δρόμο προκειμένου να επέλθει ουσιαστική κοινωνική αλλαγή.

Η άποψη αυτή, στο Beyond The Madness, "Beyond the madness blood shed for visions, my eyes gauged for wisdom"γίνεται και κριτική προς καλλιτέχνες οι οποίοι ξεχνούν ή υποβαθμίζουν την αξία της γνώσης "Most of these heads missing it, keep this shit intimate and intricate". Η ηχητική βάση του κομματιού είναι εξαιρετική με ονειρικούς ήχους και samples από φωνές, ενώ η απλή επαναλαμβανόμενη μελωδία σε συνδυασμό με το από beat είναι πραγματικά εθιστική. Στο πιο ανήσυχο ρυθμικά Sacrifice ο Dälek αναφέρεται στην μακροχρόνια μουσική καριέρα του, σε επιδραστικούς συγγραφείς αλλά και εμέσως στον τρέχοντα πρόεδρο των ΗΠΑ "Guess the paradigm shifted, now the world teeters… elected leaders shout without research".

To Nothing Stays Permanent είναι σαφώς πιο σκοτεινό από τα υπόλοιπα κομμάτια του δίσκου, με τις sampled συνομιλίες στο τέλος του κομματιού να εντείνουν αυτή την αίσθηση, ενώ το κομμάτι μιλάει επικριτικά για την αβεβαιότητα στο σύγχρονο κόσμο "Living in the age of uncertainty, absence of clarity creates opportunity".

Το Collected Cancelled Thought εκκινεί με μία εκτενή drone εισαγωγή με πλήκτρα, πολλά layers από ζοφερούς ήχους κιθάρας, μέχρις ότου ξεκινήσει το beat και προστεθούν ακόμα περισσότερα σκοτεινά industrial στοιχεία. Ο Dälek μπαίνει εσκεμμένα πολύ αργά στο κομμάτι και τα φωνητικά του υπερκαλύπτονται από τη μουσική στην τελική μίξη, κατά τρόπο ώστε τελικά το ραπάρισμα να αποτελεί ουσιαστικό τμήμα της μουσικής. Στο Battlecries οι μουσικοί πειραματισμοί συνεχίζουν, με την προσθήκη samples πνευστών και στίχους που αναφέρονται στις ευρείες μουσικές επιρροές του σχήματος "Sustained by the refrains of Coltrane, find solace in phrases exhaled by Ian Curtis".

To γεμάτο ηχητικά Straight Razors συνεχίζει τον συνδυασμό  πολυάριθμων experimental samples από drones, strings και πιάνο, ενώ οι στίχοι μιλάνε για την ανάγκη εξέλιξης "Stale visions stay myopic, evolution constant, prominent speech destined to reach limited ears". Το τελευταίο κομμάτι του album, Numb, αποτελεί μία νότα αισιοδοξίας, καθώς πραγματεύεται ότι, παρά την τρέχουσα απογοητευτική κοινωνικο-πολιτική κατάσταση, η αλλαγή είναι αναπόφευκτη "Perhaps we all broken, current state got me heartbroken, gotta say what we all hoping, explosive times will get the illest minds open". Η την μουσική του κομματιού έχει αντίστοιχο ύφος με τους στίχους, ενώ το κομμάτι κλείνει με ένα sample από πλήθος που τραγουδάει ρυθμικά σε κάποια συγκέντρωση "people power".

Συνολικά, το "Endangered Philosophies" είναι σαφώς πιο βατό για τον ακροατή, συγκριτικά με προηγούμενα albums του Dalek τα οποία περιείχαν δύσκολα, εκτενή τμήματα industrial θορύβου, όπως για παράδειγμα το "Abandoned Language". Εδώ ο θόρυβος έχει αντικατασταθεί σε πολλά κομμάτια από ονειρικές ατμόσφαιρες, και drones, χωρίς όμως αυτό να γίνεται αφενός εις βάρος της αιχμηρής και ώριμης κριτικής των στίχων και αφεταίρου της γενικότερης διάθεσης πειραματισμού του συγκροτήματος. Το "Endangered Philosophies" είναι ένα χορταστικό album με έντονο πολιτικό αλλά και μουσικό στίγμα που σίγουρα δεν απευθύνεται αποκλειστικά στο αμιγώς hip hop κοινό, αλλά σε κάθε ανοιχτόμυαλο μουσικόφιλο, χαρίζοντας ένα άλλοτε υπνωτικό και άλλοτε θορυβώδες ηχητικό και διανοητικό ταξίδι.

 

reviews/171127-dalek-endagered-philosophies-01.jpg

 

Ipecac, 01.09.2017

 

Σχετικά άρθρα

Banner