ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram

The Cinematic Orchestra, Mélanie De Biasio - Live @ Summer Nostos Festival, Athens

To Summer Nostos Festival αποτελεί ένα φεστιβάλ που διοργανώνεται στο προσφάτως εγκαινιασμένο πολύ όμορφο κτίριο του “Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος”. Κάθε βράδυ, από την Κυριακή 18 Ιουνίου μέχρι την Κυριακή 25 Ιουνίου, δίνεται στους επισκέπτες η ευκαιρία να παρακολουθήσουν δωρεάν, μεταξύ άλλων δρώμενων, μία σειρά από συναυλίες οι οποίες πραγματοποιούνται σε διαφορετικά σημεία στις εγκαταστάσεις και τους εξωτερικούς χώρους του Κέντρου.

Στα πλαίσια του Summer Nostos Festival, παρακολουθήσαμε τις live εμφανίσεις της Mélanie De Biasio και των The Cinematic Orchestra.

 

Mélanie De Biasio

H τριανταοκτάχρονη φλαουτίστα και τραγουδίστρια Mélanie De Biasio από το Βέλγιο εμφανίστηκε στην σκηνή “Κανάλι” του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος στις 20:30, σύμφωνα με το πρόγραμμα, το οποίο τηρείται με μεγάλη ακρίβεια. Η πρώτη προσωπική της κυκλοφορία "A stomach is burning", το 2007 ήταν περισσότερο σε παραδοσιακό στυλ jazz, ενώ στην επόμενη κυκλοφορία της “No Deal”, το 2013 άρχιζε να διαφαίνεται ένα διαφορετικό, περισσότερο προσωπικό στυλ, πιο εσωτερικό και πιο σκοτεινό. Η κυκλοφορία η οποία έκανε την μεγαλύτερη αίσθηση και αύξησε την αναγνωρισιμότητά της, ήταν η περσινή κυκλοφορία του EP “Blackened Cities”. Επομένως η πρώτη της εμφάνιση στην Ελλάδα προσέλκυσε μεγαλύτερο μέγεθος ακροατηρίου συγκριτικά με αντίστοιχες εμφανίσεις καλλιτεχνών τις προηγούμενες βραδιές στην υπέροχη πλωτή σκηνή “Κανάλι”.

 

LIVE/170622-SNFestival/170622-snf-01.jpg

Photo: © Iren Rys _ΕΙΡΉΝΗ ΡΥΣΆΚΗ

 

Η μικροκαμωμένη Mélanie De Biasio εμφανίστηκε στη σκηνή λιτή και σχετικά συνεσταλμένη, μαζί με το συγκρότημά της, που απαρτίζεται από ντραμς, πλήκτρα και κιθάρα, η οποία σε ορισμένα κομμάτια δίνει τη θέση της σε ένα δεύτερο σετ πλήκτρων. Η μουσική που μας ξετυλίγει η μπάντα είναι μία σκοτεινή, μελαγχολική post-apocalyptic jazz, η οποία μερικές φορές διανθίζεται από μικρές φωτεινές πινελιές. Η φωνή της Mélanie είναι εξαιρετική, καθαρή, σταθερή και εκφραστική, θυμίζει σε κάποιο βαθμό τη Billie Holiday. Η ερμηνεία της άλλοτε μυστικιστική, άλλοτε πιο δραματική, εκφέρει καθαρά κάθε συλλαβή, νιώθει κάθε νότα όταν τραγουδάει κοιτάζοντας προς το κοινό με μοναδική κίνηση τα χέρια της. Για τις ανάγκες ορισμένων συνθέσεων παίρνει το φλάουτό της και προσθέτει τις μελωδικές της γραμμές στην εξαιρετική μουσική βάση που της παρέχει το συγκρότημά της.

 

LIVE/170622-SNFestival/170622-snf-02.jpg

LIVE/170622-SNFestival/170622-snf-03.jpg

LIVE/170622-SNFestival/170622-snf-04.jpg

LIVE/170622-SNFestival/170622-snf-05.jpg

 Photos: © Iren Rys _ΕΙΡΉΝΗ ΡΥΣΆΚΗ

 

Η Mélanie παρουσίασε για μία ώρα υλικό από το "Blackened Cities" αλλά και από το "No Deal" (With All My Love, No Deal, 'Gonna Leave You κ.α.) και κατάφερε να αιχμαλωτίσει τα βλέμματα του κοινού με την καθηλωτική της εκφραστική ερμηνεία και τις ενδιαφέρουσες μουσικές συνθέσεις της.

 

LIVE/170622-SNFestival/170622-snf-06.jpgPhoto: © Iren Rys _ΕΙΡΉΝΗ ΡΥΣΆΚΗ

 

 

The Cinematic Orchestra

Η βραδινή συναυλία της Τετάρτης στο Summer Nostos Festival συγκέντρωσε τον περισσότερο κόσμο συγκριτικά με τις συναυλίες των προηγούμενων ημερών, καθώς στις 22:00 στη σκηνή “Ξέφωτο” θα εμφανίζονταν οι δημοφιλείς Cinematic Orchestra. Το Βρετανικό συγκρότημα, δημιούργημα του παραγωγού και dj Jason Swinscoe, έχει κυκλοφορήσει από το 1999 τρία studio album. Μετά από διάστημα δέκα χρόνων από την μεγαλύτερη επιτυχία τους “Ma Fleur”, το οποίο περιλαμβάνει και το δημοφιλέστερο κομμάτι τους To Build Home, κυκλοφόρησαν πέρσι το single To Believe από τη δισκογραφική εταιρία Ninja Tune, στην οποία ανήκουν εδώ και χρόνια.

 

LIVE/170622-SNFestival/170622-snf-07.jpg

Photo: © Iren Rys _ΕΙΡΉΝΗ ΡΥΣΆΚΗ

 

Στην σκηνή, οι Cinematic Orchestra εμφανίστηκαν με επταμελή σύνθεση με κιθάρα, ηλεκτρικό μπάσο/κοντραμπάσο, ντραμς, άλτο/σοπράνο σαξόφωνο, πλήκτρα και φυσικά ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Το συγκρότημα συμπλήρωναν δύο εκφραστικές γυναικείες φωνές. Η αρχή έγινε με τα αρκετά ρυθμικά Man With The Movie Camera και Flite. Οι Cinematic Orchestra παρουσιάζουν με πολύ όμορφο τρόπο το nu-jazz ιδίωμά τους στο κοινό, το οποίο βασίζεται στα drum-breaks και τις jazzy μπασογραμμές, πάνω στα οποία χτίζονται τα επιμέρους τμήματα των κομματιών τους. Οι συνθέσεις εμπλουτίζονται με ψηφιακούς ήχους/sample, με όμορφα μουσικά περάσματα στα πλήκτρα και με τους αυτοσχεδιασμούς του πολύ ικανού σαξοφωνίστα τους. Στη συνέχεια της βραδιάς, στη σκηνή ανεβαίνουν επευφημούμενες οι συμπαθείς vocalists και το κοινό ανταποκρίνεται πολύ θετικά στο νέο υλικό, καθώς και στους αυτοσχεδιασμούς που παρουσιάζουν τα εννιά πλέον μέλη του συγκροτήματος επί σκηνής.

 

LIVE/170622-SNFestival/170622-snf-08.jpg

LIVE/170622-SNFestival/170622-snf-09.jpg

LIVE/170622-SNFestival/170622-snf-10.jpg

LIVE/170622-SNFestival/170622-snf-12.jpg

LIVE/170622-SNFestival/170622-snf-13.jpgPhoto: © Iren Rys _ΕΙΡΉΝΗ ΡΥΣΆΚΗ

 

Τα δημοφιλέστερα κομμάτια που παρουσιάζουν οι Cinematic Orchestra από την κυκλοφορία “Ma Fleur” (Familiar Ground, Child Song) χαίρουν και της μεγαλύτερης αποδοχής από το αρκετά ενθουσιώδες έτσι και αλλιώς κοινό τους, που χορεύει και λικνίζεται στις μελωδίες και τους ρυθμούς του σχήματος.

Προσωπικά, βρίσκω ότι οι Cinematic Orchestra είναι μακράν πιο ενδιαφέροντες όταν ξεφεύγουν στους αυτοσχεδιασμούς τους, ειδικά το σαξόφωνο και τα πλήκτρα, παρόλο που αυτό πραγματοποιείται σχετικά μεμονωμένα, υπό τη μορφή σόλο αυτοσχεδιασμών, χωρίς να αξιοποιούν σε μεγάλο βαθμό τη συνέργεια  των δύο οργάνων. Σε κάθε περίπτωση πάντως καταφέρνουν να δημιουργούν ένα γεμάτο ήχο, ο οποίος είναι συνεπής στο μουσικό είδος που υπηρετούν και δείχνουν να απολαμβάνουν την εμφάνισή τους (ειδικά ο drummer τους) στον ίδιο βαθμό με το κοινό.

 

LIVE/170622-SNFestival/170622-snf-11.jpg

LIVE/170622-SNFestival/170622-snf-14.jpg

Photo: © Iren Rys _ΕΙΡΉΝΗ ΡΥΣΆΚΗ

 

Για το κλείσιμο της κανονικής διάρκειας του προγράμματός τους επιλέγουν το εξαιρετικό All That You Give το οποίο παρουσιάζουν σε μία πολύ όμορφη εκτέλεση, πριν ευχαριστήσουν το κοινό αποχαιρετώντας το με πολλές υποκλίσεις. Σύντομα, και υπό τις έντονες επευφημίες του κόσμου, επανεμφανίζονται στη σκηνή με μία πολύ καλή εκτέλεση του Ode To The Big Sea, πριν μας ευχαριστήσουν ξανά και μας αποχαιρετήσουν οριστικά για το βράδυ, αφήνοντας το κοινό ιδιαίτερα ικανοποιημένο.

 LIVE/170622-SNFestival/170622-snf-15.jpg

Photo: © Iren Rys _ΕΙΡΉΝΗ ΡΥΣΆΚΗ

 

 

Διοργανώσεις όπως το Summer Nostos Festival, οι οποίες συνδυάζουν καλή οργάνωση και όμορφες εγκαταστάσεις, ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ονόματα από πολλούς μουσικούς χώρους και συνολικά έχουν ιδιαίτερα χαμηλό, έως και μηδενικό κόστος για το κοινό είναι ιδιαίτερα καλοδεχούμενες, παρόλο που το κοινό είναι σχετικά ετερόκλητο. Ελπίζουμε στην επανάληψη του Summer Nostos Festival και του χρόνου και τη διατήρηση του υψηλού του επιπέδου.

 

Photos: © Iren Rys _ΕΙΡΉΝΗ ΡΥΣΆΚΗ 

Venue: Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος

Hosted by Summer Nostos Festival

Date: 21.06.2017

Σχετικά άρθρα