ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram

Nicolas Jaar - Live @ Principal Club Theatre, Thessaloniki

...ή αλλιώς HARDCORE. WILL. NEVER. DIE.


Η εξαιρετική διοργανώτρια εταιρία, NON Aesthetics, ανακοίνωσε τα εξής το απόγευμα της 4 Οκτωβρίου από τη σελίδα της στα κοινωνικά δίκτυα:

Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για την σημερινή συναυλία:
- Οι πόρτες ανοίγουν στις 21.00 και η συναυλία ξεκινά στις 22.30 ακριβώς.
- Για την καλύτερη και πιο άνετη είσοδο σας στον χώρο και την αποφυγή συνωστισμού και τυχόν δημιουργίας ουράς, σας συμβουλεύουμε να έρθετε στον χώρο έγκαιρα. Όσο το νωρίτερο τόσο το καλύτερο.

Όπερ εγένετο.

 

22:00: Φτάνουμε στον συναυλιακό χώρο, ο οποίος ήδη έχει γεμίσει με ανυπόμονους φίλους της μουσικής. Το stage είναι σκοτεινό με εξαίρεση έναν προβολέα, ο οποίος του χαρίζει ένα απαλό λευκό φως.

22:20: Τα μηχανήματα καπνού γεμίζουν το χώρο.

22:30 (ακριβώς!): Ο 27χρονος Nicolas Jaar εμφανίζεται στη σκηνή μέσα σε μια κόκκινη θάλασσα φωτός και καπνού. Ακούγονται οι πρώτες νότες. Το ταξίδι/όνειρο αρχίζει...

 

nicolas-jaar-live-principal-club-theatre-thessaloniki-review-01

 

Μέσα στα επόμενα 125 λεπτά, ζούμε μια εμπειρία ισοδύναμη με τα ταξίδια του David Lynch στο υποσυνείδητο. Ο Nicolas Jaar, μέσα απ΄τον μινιμαλιστικό φωτισμό, θυμίζει τον Ryan Gosling στην αρχική σεκάνς του Drive, μόνο που αντί για τη θέση του αυτοκινήτου, στέκεται ανάμεσα στα θαυματουργά μηχανήματά του.

Αρχίζει ατμοσφαιρικά, με ambient ατμόσφαιρες και ρωγμές στον ήχο, ώσπου μπαίνει το Μπάσο Από Την Κόλαση. Μία συχνότητα για ένα λεπτό. Το στέρνο μας πάλλεται και μετράμε τα hertz. Αρχίζει και το beat. Η industrial σκηνή του Βελγίου παντρεύεται τα fat beats της Wall of Sound. Τα woofer των ηχείων του Principal πλέον χρήζουν αντικατάστασης.

Ιντερλούδια από ακυκλοφόρητα κομμάτια.
Ηρεμούμε.

 

nicolas-jaar-live-principal-club-theatre-thessaloniki-review-07

 

Κάπως έτσι προχωράει η συναυλία και ο ήχος εναλλάσσεται μεταξύ της ηρεμίας, του στοχασμού, του road trip, της Αφρικής, του θορύβου και του Haçienda της Factory.

Τα παίζει όλα και όλα είναι αυτός.

Τα μοτίβα στα κομμάτια του είναι μινιμαλιστικά, αλλά βρίθουν οι λεπτομέρειες. Μου θυμίζει από αυτήν την άποψη τον τελευταίο δίσκο του Caribou. Είναι πραγματικά αξιοσημείωτη η εξέλιξη της συνθετικής του ικανότητας κατά την καλλιτεχνική του πορεία.

Το αποτέλεσμα είναι να χάνεσαι, να χορεύεις και ταυτόχρονα όλες οι αισθήσεις σου να είναι στο μάξιμουμ, για να μπορείς να συλλάβεις το τι ακριβώς χαϊδεύει/χτυπάει τα αυτιά σου.

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας και ενώ δεν έχει παίξει γνωστό κομμάτι, αρχίζει να χτίζει ένα κομμάτι λουσμένος σε μπλε φως, μέχρις ότου ΜΠΑΜ! μπαίνουν φωνητικά Stax/Motown και ανάβουν λευκοί προβολείς. Είναι σαν να ξυπνάμε.

 

nicolas-jaar-live-principal-club-theatre-thessaloniki-review-07

 

Αρχίζει το “Three Sides of Nazareth” με τα 180 BPM του, ο Jaar πιάνει το μικρόφωνο και έρχεται μπροστά μας. Τα πάντα κόκκινα και στο μυαλό μας ο δρόμος του “Lost Highway”. Ο Jaar είναι απλός και αποτελεσματικός. Rock star χωρίς φανφάρες.

 

nicolas-jaar-live-principal-club-theatre-thessaloniki-review-07

 

Από τον πρώτο δίσκο, μας επιφυλάσσει το ομώνυμο “Space Is Only Noise” - στο οποίο το κοινό ενθουσιάζεται - και ενθυμήσεις (ή αλλιώς μικρά ιντερλούδια) από το “Colomb” και το “Too Many Kids Finding Rain In The Dust”.

Την τιμητική τους έχουν οι Νύμφες και οι Σειρήνες του.

Κάποια στιγμή λέει: one more song.

Και μπαίνει το “Mi Mujer”. Χαμόγελα παντού, χορός, κραυγές.

Και ευτυχώς, δεν σταματάει εκεί.

Βγαίνει για encore και παίζει ένα κομμάτι χτισμένο σε sample από αφρικάνικα φωνητικά. Το beat άκρως χορευτικό και γρήγορο. Κάποια στιγμή, αρχίζει και γίνεται πιο αργό και πιοο αργόο και πιοοο αργόοο... και μετά αρχίζει να επιταχύνεται όλο και περισσότερο, και φτάνει στο αρχικό του τέμπο.

Τα χαμόγελα ακόμα πιο μεγάλα, ο ιδρώτας ακόμη περισσότερος. Με το που τελειώνει, ο κόσμος ξεσπάει σε φωνές και σε χειροκροτήματα, τα οποία δεν σταματούν πριν ξαναβγεί στη σκηνή.

Μας έχει κρατήσει για το τέλος το No. Έτσι, για να μας γλυκάνει πριν μας αποχαιρετίσει. Μας ευχαριστεί, μας χαιρετάει και φεύγει. Κάνει και ένα παιχνιδιάρικο ΤΖΑ και μας φωτογραφίζει.

Μία βραδιά ψυχικής ανάτασης και εγκεφαλικής διέγερσης.

 

*Θα θέλαμε για μια ακόμα φορά να ευχαριστήσουμε την NON Aesthetics για την θετική ανταπόκρισή στο αίτημά μας ώστε να καλύψουμε επίσημα ένα από τα πιο σημαντικά live της χρονιάς στην όμορφη Θεσσαλονίκη.

 

nicolas-jaar-live-principal-club-theatre-thessaloniki-review-07

 

Venue: Principal Club Theatre, Thessaloniki

Date: 04.10.2017

Hosted by NON Aesthetics

 

nicolas-jaar-live-principal-club-theatre-thessaloniki-review-07

nicolas-jaar-live-principal-club-theatre-thessaloniki-review-07

nicolas-jaar-live-principal-club-theatre-thessaloniki-review-07

nicolas-jaar-live-principal-club-theatre-thessaloniki-review-07

Σχετικά άρθρα

Banner
Banner