ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram

ice_eyes - Individual Drops

Rate
8.5
RECOMMENDED

Oι ice_eyes από τον πρώτο καιρό της δημιουργίας τους ασχολούνται με τον cutting edge ήχο. Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη που κάθε τους release είναι ένα βήμα προς τα μπρος στην εξερεύνηση νέων ηχητικών δυνατοτήτων. Το "Individual Drops" αποτελεί την τελευταία προσθήκη στην δισκογραφία τους και κυκλοφόρησε φέτος από την τσέχικη Genot Centre, σε ψηφιακή μορφή και φυσική μορφή. Η κασέτα που αντιστοιχεί στην δεύτερη φιλοξενεί στην πρώτη της πλευρά τις πέντε πρωτότυπες συνθέσεις του αθηναϊκού διδύμου και στην δεύτερη πέντε αντίστοιχα remixes.

O τίτλος του album δεν θα μπορούσε να συνοψίζει καλύτερα το πνεύμα που διέπει την κυκλοφορία. Οι ήχοι έρχονται σε σωματίδια, υγρούς κόκκους, οι οποίοι λόγω της ρευστής τους κατάστασης, μπορούν, αφού γίνουν αντικείμενα κατάλληλου χειρισμού, να πάρουν νέες μορφές και διαστάσεις.

Αυτό που κάνουν εδώ οι ice_eyes είναι να τοποθετούν στον πάγκο εργασίας τους ήχους και στην συνέχεια να επεξεργάζονται την οξύτητα, την τονικότητα το βάθος και το πλάτος τους, διαστέλλοντας και συστέλλοντας τις διαστάσεις τους ασταμάτητα, επηρεάζοντας τον χώρο και τον χρόνο που καταλαμβάνουν στο γενικό και στο ειδικό πεδίο. 

Aς μην φανταστούμε όμως ότι είναι ένας αποστειρωμένος χώρος αυτός στον οποίο εξελίσσεται το "Individual Drops". Κάθε άλλο. Πρόκειται για μια δημιουργία οργανική. Μπορεί οι ice_eyes να είναι προσεκτικοί και επίμονοι λαξευκτές του ήχου τους, ταυτόχρονα όμως, τον αφήνουν να εξελιχτεί μόνος του, να απλωθεί στην δεξαμενή τους σαν υποβρύχιο θηλαστικό και στους δοκιμαστικούς τους σωλήνες σαν υγρό αδιάλυτο στο νερό, παίρνοντας απρόσμενες μορφές. Το στοιχείο του ρευστού υπάρχει παντού στο Individual Drops και ιδιαίτερα στις πιο dub techno, μυστηριακές στιγμές του, όπως στο ομώνυμο κομμάτι. Δεν πρόκειται όμως για την θολή αίσθηση κάποιου υποβρύχιου κόσμου, αλλά για την καθαρή αίσθηση του νερού που πέφτει από υψόμετρο σχηματίζοντας μια κρυστάλλινη λίμνη κάτω από έναν καθαρό ουρανό. 


Υπεύθυνο για αυτήν την διάφανη ποιότητα των ήχων είναι το sound design των ice_eyes, που ειδικά σε αυτήν την κυκλοφορία είναι state of the art. To Cyan Gradients που ανοίγει το "Individual Drops", μαζί με το Argo, το τρίτο κομμάτι του album, ο τίτλος του οποίου είναι εμπνευσμένος από το αντίστοιχο πλοίο της ελληνικής μυθολογίας, είναι τα κομμάτια που περισσότερο εκφράζουν την deconstructed club φιλοσοφία του album. Το πρώτο, εισάγοντάς μας αργά στα αχαρτογράφητα νερά του "Individual Drops", με το percussion να σκορπίζεται αργά και άνισα, συνοδευόμενο από voice samples. To δεύτερο, βομβαρδίζοντάς μας με ριπές μπάσου και με percussion που περιστρέφεται γύρω από τον ήχο παραμορφωμένης μπότας. Ψήγματα μελωδίας παρεμβάλλονται σαν να παράγονται μηχανικά από κάποιο motherboard σε glitched state. 

Στα Exogenous και Κhoros, ο ήχος διαστέλλεται ακόμα περισσότερο, χωρίς όμως να ξεχειλώνει. Κάπως σαν τον υδράργυρο όταν απελευθερώνεται από το δοχείο που τον περιέχει και διαχέεται στον χώρο, ή σαν σώμα που εγκαταλείπει την γήινη βαρύτητα και πλέει ακολουθώντας νέους φυσικούς νόμους.

Το glitch και το sophisticated abstract (abstract με την έννοια της έλλειψης επαναλαμβανόμενων μοτίβων και όχι με την έννοια έλλειψης συνοχής) είναι τα στοιχεία που διέπουν όλο το album. Είναι όμως ένας δίσκος που, παρ’ ότι εγκεφαλικός, δεν απομακρύνεται από τον χορευτικό πυρήνα της ηλεκτρονικής μουσικής και έρχεται ακόμα πιο κοντά σε αυτήν στην δεύτερη πλευρά της κασέτας, που περιέχει remixes των αρχικών συνθέσεων. Για ένα album όπως το "Ιndividual Drops", που περιστρέφεται γύρω από την εξερεύνηση των ηχητικών δυνατοτήτων, η ύπαρξη πέντε αντίστοιχων remixes είναι ευλογία, μιας και πάει αυτήν ακριβώς την εξερεύνηση ακόμα παραπέρα. Ως επί το πλείστον, πρόκειται για δυναμικές προσεγγίσεις, που βασίζονται ιδιαίτερα στα chopped beats και στην αλλοίωση της τονικότητας των synths.

To Individual Drops είναι μια πολυεπίπεδη κυκλοφορία γεμάτη έντονες στιγμές. Το δυστοπικό όραμα των ice_eyes μοιάζει να συναντά μια αίσθηση νομοτέλειας που τελικά αποφέρει γαλήνη, το μηχανικό ενώνεται με το οργανικό σχηματίζοντας νέα υβρίδια, ένας νέος κόσμος απλώνεται μπροστά στον ακροατή, ένας κόσμος που υπακούει σε νέους νόμους, αντλώντας δύναμη από το παρελθόν.

Genot Centre, 30.04.2019