ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram

Release Athens 2019 – Disturbed, Anthrax, SiXforNinE, etc. (Day 9)

Η Κυριακή 30 Ιουνίου ήταν η μέρα που έκλεισε το φετινό εννιαήμερο (!) Release Athens Festival. Μία ιδιαιτέρως τολμηρή κίνηση από τους διοργανωτές, με πάρα πολύ ρίσκο, τεράστια έξοδα, υπερβολικά μεγάλο όγκο εργασίας και ανάγκη απόλυτου επαγγελματισμού. Ένα στοίχημα το οποίο φαίνεται πως κέρδισαν. Μεγάλο μέρος του κοινού «κατασκήνωσε» φέτος στην Πλατεία Νερού, σε ένα χώρο πάρα πολύ ωραία στημένο, απλό και απολύτως λειτουργικό. Ένας χώρος που έδινε το προνόμιο στους θεατές να απολαύσουν πολύ μεγάλες μπάντες από κοντά, ειδικά συγκρίνοντας με τα υπερμεγέθη φεστιβάλ του εξωτερικού. Η είσοδος και η έξοδος των θεατών ήταν επί το πλείστων απροβλημάτιστη (η κίνηση μετά το τέλος των live αναμενόμενη), οι ουρές στα ταμεία αποδεκτές, οι ώρες εμφάνισης των συγκροτημάτων τηρούμενες με βάση το πρόγραμμα...ένα διοργανωτικό σύνολο το οποίο έθετε τη βάση για να απολαύσει κανείς τον λόγο για τον οποίο βρέθηκε εκεί.

Την μουσική! Aπό ένα σύνολο καλλιτεχνών που έχουμε να δούμε από τις καλές εποχές του Rockwave πολλά χρόνια πριν. Το Ελληνικό κοινό διψάει να δει μεγάλα αλλά και μικρότερα φρέσκα ονόματα και ευχόμαστε το Release να συνεχίσει να παίρνει αντίστοιχα ρίσκα.

 

Πάμε όμως στις εμφανίσεις της τελευταίας αυτής ημέρας:

 

Breath After Coma

Με αρκετό σχετικά κόσμο ήδη μέσα στο χώρο, οι Breath After Coma είχαν τον άχαρο ρόλο της έναρξης της ημέρας στις 17.30. Με τον δυνατό ήλιο να υποχρεώνει μέρος του κοινού προς τα σκιερά μέρη, η μπάντα φάνηκε αποφασισμένη να παραδώσει το καλοδουλεμένο σετ της, τραβώντας όλο και περισσότερο κόσμο μπροστά. Μία τέλεια επιλογή από τους διοργανωτές, οι Breath After Coma είχαν αρκετά καλό και δυνατό ήχο. Garage/stoner ύφος και βρόμικα riff ισορροπούσαν με πολύ ωραίες φωνητικές μελωδίες, σε ένα αποτέλεσμα το οποίο όχι μόνο μας έβαλε στο κλίμα της ημέρας άμεσα, αλλά θα μας κάνει να τους αναζητήσουμε ξανά στο επόμενό τους live.

 

*Photo by JoHn Nikolopoulos
 

*Photo by JoHn Nikolopoulos

 

Need

Λίγο πριν τις 18.30, και με τον κόσμο να αυξάνεται, στην οθόνη του Release προβάλλεται το Nema των Mother Of Millions προς τιμήν του Μάκη Τσαμκόσογλου που απεβίωσε πρόσφατα. Μία συγκινητική και αληθινή στιγμή. Στη συνέχεια οι Need ανεβαίνουν στη σκηνή και ξεκινούν με το Rememory από το “Hegaiamas” του 2017.

Οι Need είναι μια μπάντα με μακρά (15ετή) παρουσία στη μουσική σκηνή της χώρας, η οποία χαίρει δικαίως αυξανόμενης αποδοχής τα τελευταία χρόνια. Μία άκρως τεχνική μπάντα, με πολύ ενδιαφέρουσες συνθέσεις, πολύπλοκα σε στιγμές παιξίματα, στο Release είχαν πάθος και σύμμαχο ένα πολύ καλό ήχο. Έπαιξαν συνολικά πέντε κομμάτια, κλείνοντας με το 18άλεπτο Orvam.

 

*Photo by JoHn Nikolopoulos

 

Αλλά...

Ξέροντας οτι πολλοί οπαδοί των Need θα διαφωνήσουν, θεωρώ οτι τα εξής είναι αντικειμενικά και αδιαμφισβήτητα:

Η ατμόσφαιρα των συνθέσεών τους αδυνατεί να περάσει στον κόσμο όπως πρέπει σε ανοιχτό χώρο με τον ήλιο να εξαφανίζει τον φωτισμό και να μην αφήνει τις πιο σκοντεινές στιγμές να "λάμψουν".

Στα πιο αργά σημεία, αλλά και σε μέρος του 18άλεπτου Orvam, είδα πολύ κόσμο γύρω μου να αρχίζει να μιλά, να διαπραγματεύεται για το ποιος θα πάει να πάρει μπίρες, να κοιτά στο κενό λίγο αποκομμένος.

Το περίσσιο πάθος του τραγουδιστή ήταν απαραίτητο ώστε να ισορροπήσει την στατική παρουσία της υπόλοιπης μπάντας, αλλά το γεγονός οδήγησε σε πάρα πολλά προφανή τονικά φωνητικά θέματα, τα οποία μείωσαν την ποιότητα του live σημαντικά. Κάτι το οποίο δεν θα ενοχλούσε στην περίπτωση μιας πχ garage / rock n roll μπάντας αλλά για το ύφος των Need...

 

*Photo by JoHn Nikolopoulos

 

*Photo by JoHn Nikolopoulos

 

SiXforNinE

Στις 19.45 ακριβώς βγαίνουν στη σκηνή οι SiXforNinE, έχοντας τον «δύσκολο» ρόλο ουσιαστικά να ανοίγουν το live των Anthrax.

Είχαμε δει τους SiXforNinE ζωντανά 5 ολόκληρα χρόνια πριν, με την κυκλοφορία του πρώτου τους άλμπουμ (δείτε εδώ την κριτική μας), και μας είχαν αφήσει πάρα πολύ καλές εντυπώσεις. Φέτος επιστρέφουν με τον δεύτερο δίσκο τους “Parallel Universe”, ο οποίος κυκλοφορεί στις 2 Αυγούστου, έχοντας υπογράψει στην Αμερικάνικη Eclipse Records, μια πραγματική επιτυχία για μια μπάντα από τη χώρα μας.

 

*Photo by JoHn Nikolopoulos

 

Χωρίς λόγια, το live ξεκινά με το πρώτο κομμάτι από το νέο δίσκο, Every Cloud Has A Silver Lining, ταρακουνώντας μας άμεσα. Βρόμικη ροκ κιθάρα, τρομακτικά συμπαγές μπάσο, πολύ δυνατά χτυπήματα στα τύμπανα και με τον Fotis Benardo (πρώην drummer των SepticFlesh) να γεμίζει για τα καλά τη σκηνή στο ρόλο του frontman. Κάποια θέματα στον ήχο, ειδικά στη φωνή, ευτυχώς διορθώθηκαν προς το τέλος του κομματιού και για τη διάρκεια του υπόλοιπου live.

Οι SiXforNinE είναι μια πολύ τεχνική μπάντα, με - σε στιγμές - δύσκολα prog θέματα, τα οποία διαδέχονται ωμά hard rock σημεία. Μία μίξη η οποία δουλεύει τέλεια και κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο. Η φωνή του Φώτη έχει ξεκάθαρα εξελιχθεί περαιτέρω τα τελευταία χρόνια, ενώ η σκηνική παρουσία και των τριών μελών στο μπροστινό μέρος της σκηνής δημιουργεί μια επιβλητική συνολική εικόνα που συνήθως συναντά κανείς σε μεγαλύτερες μπάντες εξ Αμερικής.

 

*Photo by JoHn Nikolopoulos

 

Πολύ δεμένοι και δουλεμένοι, γεγονός το οποίο φάνηκε ειδικά στα πιο πολύπλοκα τεχνικά σημεία στη διάρκεια των οποίων δεν έχαναν την επιθετικότητά τους, το rock attitude και την συνεχή κίνηση στη σκηνή. Ξεσήκωσαν σε στιγμές το, πλέον πολυπληθές, κοινό, τo οποίο έδειχνε να το κατευχαριστιέται. Μια μεγάλη ανοιχτή σκηνή όπως αυτή του Release πολλές φορές καταπίνει μια μπάντα, αλλά στους SiXforNinE ταιριάζει πολύ, σε ένα live το οποίο αποτέλεσε μια πάρα πολύ θετική έκπληξη!

Συνολικά έπαιξαν 7 κομμάτια, δίνοντας βάση φυσικά στο νέο άλμπουμ, το οποίο ανυπομονούμε να ακούσουμε, μετά από αυτήν την εμφάνιση. Ειδική μνεία στο εκρηκτικό Bullet Off It’s Course αλλά και στο ολίγων δευτερολέπτων teaser του Got The Time, προετοιμάζοντάς μας για τους μεγάλους Anthrax!

 

*Photo by JoHn Nikolopoulos

 

*Photo by JoHn Nikolopoulos

 

*Photo by JoHn Nikolopoulos

 

Anthrax

Ας ξεκινήσουμε με το εξής: Αντίθετα με τη συνήθη δημοσιογραφική τεχνική, δεν θεωρούμε οτι το μέγεθος ενός κειμένου θα πρέπει κατ’ ανάγκη να είναι ανάλογο της δημοτικότητας της μπάντας. Και αυτό το άρθρο είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, καθώς δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να ειπωθούν για το live των Anthrax, μία από τις πιο θρυλικές thrash metal μπάντες στην ιστορία.

 

*Photo by JoHn Nikolopoulos

 

Στις 21.00 ακούγεται το Number Of The Beast (!) ως εισαγωγή και οι Anthrax ξεκινούν με ψηλές ταχύτητες. Αρχικά με το Caught In A Mosh, ύστερα με το Got The Time, όπου και τα πρώτα καπνογόνα κάνουν την εμφάνισή τους στην Πλατεία Νερού. Ο κόσμος στην πλειοψηφία του να διασκεδάζει σύσσωμος δίνοντας ακόμα περισσότερη όρεξη στους ίδιους τους Anthrax, ένα συνεχές χαμόγελο στον Scott Ian και συνεχή κίνηση στη σκηνή από τον Belladonna. 13 συνολικά κομμάτια, πολλά καπνογόνα, μερικά mosh pits, χέρια σηκωμένα ψηλά. Κλείσιμο με τα Antisocial και Indians και βεγγαλικά στον ουρανό, σηματοδότησαν το τέλος μιας μεγαλειώδους εμφάνισης, αντάξιας της ιστορίας τους.

 

*Photo by JoHn Nikolopoulos

 

 

*Photo by JoHn Nikolopoulos

 

Anthrax Setlist Release Athens 2019 2019, For All Kings
 

 

Disturbed

Σαφώς οι Disturbed ήταν ο κύριος λόγος που η Πλατεία Νερού μάζεψε τόσο κόσμο την μέρα εκείνη. Πολλές οι μπλούζες που είδαμε, από πιο νέο ηλικιακά κοινό, αλλά και όχι μόνο. Μεγάλη περιέργεια όμως από όλους να δουν μια μπάντα τεράστιας δημοτικότητας να εμφανίζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Εμείς τους είχαμε δει (όπως και τους Anthrax) μία εβδομάδα νωρίτερα στο Graspop Festival, οπότε νομίζαμε οτι ξέραμε τί να περιμένουμε.

 

*Photo by JoHn Nikolopoulos

 

Τα φώτα σβήνουν και στο video wall προβάλλονται γρήγορα εναλλασσόμενες εικόνες και βίντεο από την ιστορία της μπάντας, δημιουργώντας άμεσα μία αίσθηση σε όλους μας οτι θα δούμε κάτι σημαντικό. Έναν πραγματικό headliner! Μετά τα 5 καθηλωτικά λεπτά του βίντεο, οι Disturbed εμφανίζονται στη σκηνή και ξεκινούν με το δυναμικό Are You Ready, με όλο το κοινό (όπως και εμείς) σύσσσωμο να αντιδρά με ενθουσιασμό από κεκτημένη ταχύτητα. Πολύ γρήγορα τη θέση αυτού παίρνει μια έκφραση απορίας στο πρόσωπό μας για το πώς είναι δυνατό να είναι τόσο κακό αυτό που ακούμε! Ο ήχος μετριότατος, άνισος και μη ισορροπημένος, ενώ η φωνή του Draiman επιεικώς απαράδεκτη.

Προσωπικά σκοπίμως είχα επιλέξει ένα σημείο στο χώρο, στο οποίο θεωρητικά ο ήχος θα πρέπει να φτάνει στα καλύτερά του. Όπως τον ακούει ο sound engineer τους. Και αυτό επειδή στο Graspop οι Disturbed «πέρασαν και δεν ακούμπησαν», ειδικά συγκριτικά με τις μπάντες που έπαιξαν πριν και μετά από αυτούς, όπως Lamb Of God, Slipknot, Godsmack, Ministry κτλ.

Το κοινό κοντά στη σκηνή ευτυχώς δεν φάνηκε να πτοείται και έδειχνε να διασκεδάζει με το ένα hit μετά το άλλο. Prayer, Liberate, The Vengeful One και άλλα, μέχρι την πολύ καλή στιγμή του Land Of Confusion των Genesis, ακολουθούμενο από το Ten Thousand Fists.

Στις λοιπές καλές στιγμές συγκαταλέγονται τα A Reason To Fight, αφιερωμένο στους Chester, Chris Cornell, Scott Weiland και όσους αντιμετωπίζουν αυτούς τους δαίμονες όπως είπαν οι ίδιοι, αλλά και το αναμενόμενο Sound Of Silence. Το οποίο σώθηκε από τη συμμετοχή του κοινού, καθώς ο Draiman μουρμούραγε τους στίχους με ασταθή φωνή. Και όχι, η φωνή του στο κομμάτι δεν ήταν χειρότερη από πριν. Ίσως ήταν και λίγο καλύτερη. Αλλά μία, πολύ όμορφη, ακουστική ενορχήστρωση όπως αυτή αφήνει τον τραγουδιστή πάντα εντελώς εκτεθειμένο και ο Draiman δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Πλησιάζοντας στο τέλος, ακούσαμε τα The Light και Stricken, πριν το εκρηκτικό κλείσιμο με το Down With The Sickness και τον πανικό που επικράτησε στο κοινό.

 

*Photo by JoHn Nikolopoulos

 

Τελικά οι Disturbed μπορούν να στήσουν ένα πολύ καλό show, με ωραία βίντεο και φωτισμό, αλλά μετά από τις δύο φορές που τους είδα φέτος το καλοκαίρι, είναι ξεκάθαρο οτι ζωντανά απογοητεύουν. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να πούμε ένα μεγάλο μπράβο στους διοργανωτές που τους έφεραν αλλά και για το γεγονός οτι από την πλευρά τους δημιούργησαν τέλειες συνθήκες για εμάς να απολαύσουμε μία ακόμα φεστιβαλική μέρα. Γιατί ανεξάρτητα τελικά της απόδοσης μιας μπάντας, μια φεστιβαλική μέρα σωστά οργανωμένη είναι πάντα μια ωραία μέρα!

 

*Photo by JoHn Nikolopoulos

 

 

*Photo by JoHn Nikolopoulos

 

 

Disturbed Setlist Release Athens 2019 2019, Evolution
 
 

Festival: Release Athens

Venue: Plateia Nerou, Faliro, Greece

Hosted by: Fuzz Productions 

Written by: V

 

Σχετικά άρθρα

Banner
Banner