ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram

SiXforNinE – Parallel Universe

Rate
9
RECOMMENDED

Οι SiXforNinE μετρούν αισίως 8 χρόνια παρουσίας, γεγονός το οποίο ακούγεται παράδοξο σκεπτόμενος κανείς οτι μόλις κυκλοφόρησαν το δεύτερο άλμπουμ τους. Με το σωστό timing να καθορίζει σχεδόν πάντοτε την μελλοντική επιτυχία, ή μη, κάποιας μπάντας, το αποτέλεσμα τους δικαιώνει απόλυτα. Ωρίμασαν συγγραφικά, παρέδωσαν τη μίξη στον Paul Pavao (Marilyn Manson, Disturbed, Stone Temple Pilots κτλ) και το mastering στον σπουδαίο Tom Baker (Nine Inch Nails, Rob Zombie, Motley Crue κτλ) και υπέγραψαν στην Αμερικάνικη Eclipse Records.

Το αποτέλεσμα είναι το “Parallel Universe”, ένας δίσκος που σε καμία περίπτωση δεν θα φανταζόμασταν οτι προέρχεται από μία μπάντα από τη χώρα μας. Το όλο εγχείρημα μυρίζει Αμερική. Το attitude, το παίξιμο, η παραγωγή. Ειδικά το τελευταίο, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε οτι πρόκειται για ό,τι καλύτερο έχουμε ακούσει ποτέ από Ελληνικό συγκρότημα. Γεμάτη και υπερβολική σε σημεία, αλλά απόλυτα ταιριαστή με αυτό που θέλουν οι SiXforNinE να περάσουν.

 

 

Μπαίνοντας στον άχαρο ρόλο να περιγράψουμε το ύφος του “Parallel Universe”, θα λέγαμε οτι πρόκειται για prog rock/metal δομές, παραδιδόμενες μέσω ενός βρόμικου hard rock, αλήτικου rock n roll ύφους.

Το εναρκτήριο Every Cloud Has A Silver Lining αποτελεί μια τολμηρή αρχική παρουσίαση της συνέχειας. Επιθετική διάθεση, άριστα καθαρά και τραχιά φωνητικά, πολυδιάστατες κιθάρες με πολύ δημιουργικά θέματα, δυνατά τύμπανα σε μεταλλασσόμενα μετρήματα και ένα μπάσο το οποίο δίνει απλά έναν υπαινιγμό για το τι θα ακολουθήσει.

Όπως πχ στο επόμενο Life Devouring Demons, στο οποίο γεμίζει με αμέτρητο όγκο όχι μόνο τα επιθετικά σημεία, αλλά κυρίως το μεσαίο, πιο ήρεμο αλλά συνάμα αγχωτικό, μέρος του κομματιού.

Η δυαδικότητα του τόνου και της ενέργειας, ο συνδυασμός πυρετωδών ή μελαγχολικών, ζοφερών ή αισιόδοξων διαθέσεων χαρακτηρίζουν ένα άλμπουμ το οποίο απελευθερώνει μία αξιοθαύμαστη μουσική εμβέλεια, η οποία καταφέρνει να διατηρήσει ατόφιο το ενδιαφέρον καθ’ όλη τη διάρκεια των 51 λεπτών του.

 

 

Από το Bullet Off Its Course, με τις φωνητικές μελωδίες που εισχωρούν άμεσα στην μακροπρόθεσμη μνήμη μας, στο Out Of The Blue το οποίο μας υπενθυμίζει οτι το prog metal μπορεί ακόμα να ακούγεται φρέσκο και συναρπαστικό. Ή το δυναμικότατο κλείσιμο του άλμπουμ με τα ογκώδη Sea Of Lies και Meditation Hyperjam, τα οποία περίτεχνα συνενώνουν μουσικά στοιχεία από τις σκηνές των San Francisco και Seattle!

Για το τέλος αφήσαμε το 9άλεπτο Counting Stars! Απεγνωσμένα φωνητικά πατούν πάνω σε μία αιθέρια, αλλά συγχρόνως απειλητική, ατμόσφαιρα. Ένα κομμάτι με συνεχόμενα progressions, αρμονικά δεμένα μεταξύ τους, δίνοντας μια αυστηρή αλλά πολύ συναισθηματική συνέχεια μέχρι την τελική έκρηξη. Και πραγματικά αναρωτιόμαστε, ακούγοντάς το με καλά ακουστικά, πόσα layers ηχογραφήθηκαν για αυτό το αποτέλεσμα!

 

 

Καταλήγοντας, το “Parallel Universe” αποτελεί ένα άλμπουμ το οποίο προκαλεί τον ακροατή να το ανακαλύψει, διαμέσου πολλών ακουσμάτων, ανταμείβοντάς τον απόλυτα στο τέλος. Ανάμεσα στα ογκώδη riff ή τα πολυεπίπεδα κιθαριστικά θέματα, το μπάσο που χτυπάει κατευθείαν στην καρδιά, τα πανέξυπνα σφυροκοπήματα στα τύμπανα, την πολυδιάστατη τεχνική φωνή ή τους στίχους που προσφέρουν έντονο κοινωνικό ή συναισθηματικό προβληματισμό, το άλμπουμ προκαλεί μια ασταμάτητη προσμονή για το πάτημα του repeat.

 

*Μπορείτε εδώ να ακούσετε ή να παραγγείλετε το “Parallel Universe”

 

Eclipse Records, 02.08.2019

 

 

Σχετικά άρθρα