ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram

Soap&Skin - Live @ Summer Nostos Festival, Athens

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για μια ακόμη χρονιά διοργάνωσε το Summer Nostos Festival και αυτή τη φορά φρόντισε να φιλοξενήσει πολλούς και διαφορετικούς μουσικούς, καθιστώντας το ένα απ' τα πιο ενδιαφέροντα μουσικά φεστιβάλ του καλοκαιριού.

Μέσα στο πλούσιο line-up του λοιπόν, ανακοινώθηκε και το όνομα της Soap&Skin, κάτι που μας δημιούργησε, πέραν του ενθουσιασμού δηλαδή, την επιθυμία να της μιλήσουμε και να τη γνωρίσουμε. Η Anja Plaschg ή όπως την ξέρουμε ως Soap&Skin είναι μια ιδιαίτερη μουσικός, που λίγο να την ακούσει κανείς καταλαβαίνει το σκοτάδι που η ίδια φαίνεται να κουβαλάει και εντυπωσιάζεται με το πόσο όμορφα το μετατρέπει σε πραϋντικές μελωδίες.

Καυτό απόγευμα λοιπόν Δευτέρας, από αυτά που σήμαναν την πανηγυρική έλευση του καλοκαιριού και κατ' επέκταση του καύσωνα, στο "κανάλι" του Ιδρύματος Νιάρχος έπλεε το stage που θα φιλοξενούσε την Soap&Skin κι απέναντι στα σκαλάκια το κοινό καθιστό ετοιμαζόταν για την επερχόμενη συναυλία.

Έχοντας μαζευτεί πλέον αρκετός κόσμος, τόσο θαυμαστές όσο και άλλοι που απλά τους κινήθηκε η περιέργεια για το όλο στήσιμο, ανέβηκε η ντυμένη στα λευκά Anja συνοδευόμενη απ' την μαυροντυμένη ορχήστρα της. Την υποδεχτήκαμε με ένα θερμό χειροκρότημα μιας και φάνηκε ελαφρώς μουδιασμένη και ήμασταν έτοιμοι πλέον να την ακούσουμε. Ξεκίνησε λοιπόν το τραγούδι της, κάνοντας διάφορα σήματα στους ηχολήπτες δίνοντάς μας να καταλάβουμε ότι κάτι πάει λάθος.

Όπως φαίνεται η ηχορύπανση τόσο από τις συναυλίες στο Release Festival (Alice In Chains, κλπ), όσο και από την κίνηση στο δρόμο, έφτανε στα αυτιά των καλλιτεχνών επισκίαζαν τον ήχο τους με αποτέλεσμα να αποσυντονίζονται αρκετά και πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια κλασική ορχήστρα που απαιτείται μεγαλύτερη συγκέντρωση.

 

soapandskinathens - 1

Photo by Maria Kokkinou

 

 

Παρακάμπτοντας αυτό το πρόβλημα που σε συνδυασμό με την αφόρητη ζέστη φαίνεται να τάραξαν την ίδια, προσπάθησε να συνεχίσει την συναυλία της χωρίς περαιτέρω περισπάσεις. Έτσι κάθισε στο πιάνο της κι άρχισε με μερικά πατήματα να μας εφησυχάζει. Το setlist της βασίστηκε στον τελευταίο της δίσκο "From Gas To Solid /You Are My Friend", με τον οποίο φάνηκε εξοικειωμένο το κοινό, απολαμβάνοντας κομμάτια όπως τα Italy, Heal, Safe With me και Surrounded. Δεν έλειψαν βέβαια και τα πιο καθιερωμένα της κομμάτια που μας αποσβόλωσαν. Προσωπικά με συνεπήρε απόλυτα και με συγκίνησε με το Vater παρόλο που η ίδια μας έλεγε ενδιάμεσα ότι είναι "εκτός φόρμας".

  

soapandskinathens - 10

Photo by Maria Kokkinou

 

Η δυναμική της ως μουσικός όμως φάνηκε στο Me And The Devil που η ίδια συνοδεύει με σπαστές σχεδόν χορευτικές κινήσεις δημιουργώντας σου ένα έντονο αίσθημα θαυμασμού και δέους. Συμπεριέλαβε επίσης το - κομμάτι που έχει κάνει σε συνεργασία με τον Γερμανό παραγωγό ηλεκτρονικής μουσική Apparat (σύντομα στην Ελλάδα) - Goodbye που όλοι αναγνώρισαν και θαύμασαν χάρη στη σειρά του Netflix, Dark. Η ιδιαίτερα επιβλητική φωνή της, η μελαγχολία που αποπνέει η ίδια και η μουσική της συνδυαστικά με τον τρομερά προσεγμένο φωτισμό - κάτι που παρατηρήσαμε και στις συναυλίες του Olafur Arnalds - και το όλο στήσιμο δε σου άφηναν περιθώρια δυσαρέσκειας παρά μόνο απόλαυσης.

Έκλεισε τη συναυλία της με τo διασκευασμένο What A Wonderful World κι αποχώρησε μαζί με την μπάντα της απ' τη σκηνή. Το κοινό όμως ήθελε λίγο ακόμη κι έτσι η ίδια βγήκε δειλά και απολογητικά για να μας χαρίσει λίγο ακόμη απ' τη μουσική της, όμως δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το encore της, φεύγοντας αρκετά ανήσυχη απ' την σκηνή. Επέστρεψε με την μπάντα της και μας ζήτησε ... συγγνώμη για την κακή - κατ' εκείνη - απόδοση.

 

soapandskinathens - 16

Photo by Maria Kokkinou

 

Δε φάνηκε να δυσαρεστήθηκε πάντως κανείς με την παρουσία και την απόδοση της. Σίγουρα οι θαυμαστές θα περίμεναν κάτι παραπάνω, αλλά αυτοί ειδικά γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια μουσικό με έντονο συναισθηματισμό και δεν κάνει εντύπωση το ενδεχόμενο να είχε καταβληθεί από αυτόν. Εξάλλου βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου οι κρίσεις άγχους και πανικού είναι φαινόμενα που ταλαιπωρούν πολλούς, οπότε μόνο κατανόηση για την Anja κι ελπίζω την επόμενη φορά που θα μας επισκεφτεί να έχει λιγότερες αποσπάσεις και ένα πιο δροσερό χώρο για τη συναυλία της.

 

Venue: Stavros Niarchos Foundation Cultural Center, Athens

Date: 24.06.2019

Event: Summer Nostos Festival

Hosted by Stavros Niarchos Foundation

Author: Sevi Stavrianakoy

Photos: Maria Kokkinou

Gallery on Facebook

 

* Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το τμήμα επικοινωνίας του Summer Nostos Festival του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη συνδρομή τους ώστε να καλύψουμε επίσημα την Soap&Skin. 

** Το Summer Nostos Festival διοργανώνεται και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 

soapandskinathens - 24

Photo by Maria Kokkinou

 

Σχετικά άρθρα