ClockSound
Search
facebook twitter youtube rss instagram

She Past Away w/ Bragolin - Live @ Temple, Athens

Σε ένα κατάμεστο Temple, οι She Past Away έπαιξαν για για όσους πέρασαν την είσοδό του το βράδυ της Παρασκευής παλιά και νέα τραγούδια. Δεν φοβήθηκαν να συμπεριλάβουν στο setlist τους αρκετό καινούριο υλικό, το οποίο ο κόσμος δέχτηκε με ενθουσιασμό. Η Αθήνα είναι άλλωστε μια πόλη που τους αγαπά, αποτελεί λοιπόν ασφαλές περιβάλλον για να παρουσιάσει το δίδυμο κομμάτια που συμπεριλαμβάνονται στην επερχόμενη κυκλοφορία του.

 

Bragolin

Όταν φτάσαμε στο Temple, ο χώρος ήταν ήδη ασφυκτικά γεμάτος και στην σκηνή βρισκόταν το εναρκτήριο συγκρότημα της βραδιάς, οι Bragolin. Οι Bragolin είναι το ντουέτο των Edwin van der Velde και Maria Karssenberg και κατάγονται από την Ουτρέχτη της Ολλανδίας. Μόλις πέρσι κυκλοφόρησε από την Young and Cold Records το ντεμπoύτο album τους με τίτλο ‘I Saw Nothing Good So I Left’. Ενώ όμως το album διαθέτει και ατμόσφαιρα, και συνθέσεις, οι Bragolin δεν κατάφεραν να μας μεταφέρουν τίποτα από τα δύο το βράδυ της Παρασκευής.

Οι δύο κιθάρες που παίζουν και τα δύο μέλη του συγκροτήματος μαζί με τα πλήκτρα της Karssenberg δεν αναπαρήγαγαν την ενδιαφέρουσα ισορροπία shoe gaze και dark-wave που υπάρχει στον δίσκο, αλλά ένα αποτέλεσμα στατικό και επίπεδο. Οι ίδιοι φαινόντουσαν κάπως υπερβολικά συγκρατημένοι, ίσως αγχωμένοι. Η εναλλαγή μεταξύ των δύο στις φωνές λειτουργεί καλά σκηνικά, ωστόσο, τα ίδια τα φωνητικά ήταν και το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα της εμφάνισης τους. Ξερά, χωρίς βάθος, ακούγονταν ξεκομμένα από τις συνθέσεις, σαμποτάροντας οποιαδήποτε ατμόσφαιρα θα μπορούσε να δημιουργηθεί. Καθώς πρόκειται για μια καινούρια μπάντα, που δεν έχει προλάβει να αποκτήσει εμπειρία, διαθέτει όμως καλά τραγούδια, περιμένουμε να δουλέψουν περισσότερο τον ήχο τους και την σκηνική τους παρουσία. 

 

Bragolin-Temple-Athens-2025-Marilia-Fotopoulou

Photo by Marilia Fotopoulou

 

 

She Past Away

Σειρά να ανέβουν στην σκηνή είχαν οι headliners της βραδιάς She Past Away και μπορώ να πω ότι η ανησυχία μου σχετικά με τον ήχο που θα είχαν, είχε αυξηθεί μετά τους Bragolin που προηγήθηκαν. Άδικα από ότι έμενε να αποδειχθεί. Το ντουέτο άνοιξε την συναυλία με ένα ορχηστρικό κομμάτι, το İçe Kapanış II, δημιουργώντας εξαρχής την κατάλληλη ατμόσφαιρα για να μας μεταφέρει στον κόσμο του, χτίζοντας την με τρόπο μεθοδικό και σίγουρο, αλλά ταυτόχρονα στιγμιαίο και αδιαμφισβήτητο. Στην συνέχεια, μας πρόσφερε ένα μίγμα κομματιών από τους δύο προηγούμενους δίσκους του, στο οποίο πρόσθεσε τραγούδια που θα συμπεριλαμβάνονται στο νέο του album, το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα. 

 

She-Past-Away-Temple-2019-Marilia-Fotopoulou

Photo by Marilia Fotopoulou


Oι She Past Away έχουν το προνόμιο να διαθέτουν αρκετά τραγούδια τα οποία είναι αυτό που αποκαλούμε hits, ένα προνόμιο το οποίο οι ίδιοι δημιούργησαν για τους εαυτούς τους, αφού οι ίδιοι είναι υπεύθυνοι για τις συνθέσεις τους. Ακόμα παραπάνω όμως, στις ζωντανές τους εμφανίσεις, αντιμετωπίζουν αυτό το προνόμιο με σεβασμό, προσοχή και χωρίς αλαζονεία.

Έτσι, έχουν φροντίσει να φτιάξουν έναν live ήχο, ο οποίος ενισχύει, υποστηρίζει και τρέφει τα καλά τραγούδια. Ο τρόπος που τα είχαν τοποθετήσει στην διάρκεια της βραδιάς ήταν επίσης καίριος. Μετά την μέση του gig μας σέρβιραν ένα σερί από τα πιο δυνατά τους κομμάτια, με τα AsimilasyonRitüelKasvetli Kutlama και Ruh να διαδέχονται το ένα το άλλο, καταλήγοντας στο Monoton.

Οι αντιδράσεις του κοινού ήταν ενθουσιώδεις, δημιουργώντας μια εορταστική, σχεδόν θριαμβευτική ατμόσφαιρα. Εξίσου θερμή όμως ήταν η υποδοχή του κόσμου και στο Disko Anksiyete που είχε προηγηθεί και στο Durdu Dünya που ακολούθησε, δύο τραγούδια από τον επερχόμενο δίσκο. Ειδικά στο Disko Anksiyete, το κοινό αντέδρασε σαν να πρόκειται για ένα τραγούδι αγαπημένο από παλιά, προμηνύοντας ότι και ο νέος δίσκος προορίζεται για επιτυχία. 

 

She-Past-Away-Temple-2022-Marilia-Fotopoulou

Photo by Marilia Fotopoulou


Με αυτόν τον δίσκο, το ντουέτο από την Τουρκία (που όμως πλέον έχει ως βάση του την Βαρκελώνη και την Αθήνα), κάνει αρκετά βήματα προς έναν ήχο πιο σύγχρονο και σφιχτό, χωρίς όμως να εγκαταλείπει κανένα από τα στοιχεία της σκοτεινής μελαγχολίας και ζοφερότητας που το έκαναν δημοφιλές. Αντίθετα, ενσωματώνει στον 80's χαρακτηριστικό του ήχο νεο-ρετρό καθαριστικά riffs.

Κάτι τέτοιο φάνηκε από την ζωντανή τους εμφάνιση στο Temple στις 25 Μαϊου. Στην βαθιά, επιβλητική φωνή του Volkan, προστίθoνταν τα ατμοσφαιρικά αλλά φρέσκα synths του Doruk για να συνδυαστούν με κιθαριστικά μοτίβα καθαρά και νευρώδη. Οι ίδιοι οι Volkan και Doruk, ως σκηνικές παρουσίες, υποστήριζαν απόλυτα το όλο εγχείρημα.

Ενθουσιώδεις αλλά συγκεντρωμένοι, φιλικοί αλλά απρόσιτοι, συγκρατημένοι στην κίνηση τους αλλά εκφραστικοί, μελαγχολικοί αλλά χαρούμενοι, ξέρουν καλά να καλλιεργούν τις αντιφάσεις που δημιουργούν το μυστήριο. Ακόμα παραπάνω και στην ουσία του πράγματος, οι She Past Away, μολονότι εντάσσονται σε ένα είδος που είναι straight-forward, τα στοιχεία με τα οποία το διανθίζουν είναι αυτά που κάνουν την μουσική τους ενδιαφέρουσα.

 

She-Past-Away-Temple-2032-Marilia-Fotopoulou

Photo by Marilia Fotopoulou


Από το live της Παρασκευής, φάνηκε ότι είναι πρόθυμοι να ενσωματώσουν ακόμα περισσότερα τέτοια στοιχεία στον ήχο τους, βουτώντας στο παρόν ενώ παράλληλα μένουν πιστοί στην αγάπη τους για το παρελθόν.

Οι She Past Away μας αποχαιρέτησαν μετά από το encore που έκλεισε με το Hayaller?.

Ένα live που μας έδειξε ότι συναίσθημα και επαγγελματισμός μπορούν να τα πάνε μια χαρά μεταξύ τους και ότι πάντα υπάρχει χώρος για να προχωρήσει μια μπάντα προς τα εμπρός, ανεξάρτητα από genre. Αναμένουμε το Disko Anksiyete που κυκλοφορεί 14 Ιουλίου.

 

Venue: Temple, Athens

Date: 17.05.2019

Hosted by: Temple Productions & Fabrika Rec

Photos by G. Krikos PhotographyMarilia Fotopoulou

Gallery on Facebook 

 

 

She-Past-Away-Temple-2019-Marilia-Fotopoulou

Photo by Marilia Fotopoulou

 

 

she-past-away-temple-marilia-fotopoulou-cover-02

Photo by Marilia Fotopoulou

 

 

Σχετικά άρθρα

Banner
Banner